Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,822 17 apr 2024 17:35
  • +0,044 (+1,16%) Dagrange 3,752 - 3,848
  • 943.988 Gem. (3M) 1,4M

BAM januari 2020

1.941 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 98 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 OnoMatopee 31 december 2019 09:17
    Wat je je ook wenst, je gezondheid is het allerbelangrijkst waarbij de koers van BAM slechts een bijkomstigheid is. Hoewel BAM wel degelijk invloed kan hebben op een deel van die gezondheid is dat ondergeschikt. Persoonlijk wens ik jullie en de medewerkers van BAM een mooi 2020 op alle gebied.
  2. forum rang 6 OnoMatopee 31 december 2019 09:21
    Network Rail has named the contractors it will use to deliver up to £4bn of infrastructure work across its Western and Wales region.

    Four firms have won places in Wales with Alun Griffiths figuring in most lots. A total of seven firms have secured places as favoured firms in the Western region, with BAM, Hochtief and Morgan Sindall bagging the major projects lot.

    The multi-discipline framework for control period 6 will deliver projects of varying value, including stations, buildings and civils, electrifications, power, signalling, telecommunications and track.

    It will last for three years with a five-year option to extend.
    Western and Wales Region

    Wales

    Civils: Alun Griffiths (Contractors); Amalgamated Construction; Centregreat Rail
    Geotechincal: Alun Griffiths (Contractors); Amalgamated Construction
    Metallic Structures: Alun Griffiths (Contractors); Centregreat Rail;
    Signalling, Power & Communication (SP&C) and Electrification & Plant: Amalgamated Construction; Kier

    Western

    Projets £4m to £30m: BAM Nuttall; Hochtief (UK) Construction; Morgan Sindall
    Projects up to £4m: Alun Griffiths (Contractors); Amalgamated Construction; Graham Construction; R&W Rail

  3. forum rang 8 HenkdeV 31 december 2019 09:46
    quote:

    OnoMatopee schreef op 31 december 2019 09:17:

    Wat je je ook wenst, je gezondheid is het allerbelangrijkst waarbij de koers van BAM slechts een bijkomstigheid is. Hoewel BAM wel degelijk invloed kan hebben op een deel van die gezondheid is dat ondergeschikt. Persoonlijk wens ik jullie en de medewerkers van BAM een mooi 2020 op alle gebied.
    Wijze woorden.
  4. forum rang 8 HenkdeV 31 december 2019 15:35
    Cobouw vandaag:

    Marktontwikkelingen in de bouw: in slow motion van rooskleurig naar somber

    De bouw leek de crisis definitief achter zich te hebben gelaten, maar na de bouwvak van 2019 kwam de dreun: de stikstof- en PFAS-problematiek. Krimpende orderportefeuilles waren het gevolg. Omzetten en banen staan onder druk.
    De vooruitzichten waren begin 2019 nog rooskleurig voor de bouw. Ondanks de personeelstekorten en de stijgende bouwkosten denderde de sector in volle vaart door. De winstgevendheid was over de hele linie verbeterd, de orderportefeuilles waren goed gevuld, de werkgelegenheid trok aan en de sector boekte een bevredigende vooruitgang bij het opleiden van een nieuwe lichting werknemers. De bouw ging een gouden decennium tegemoet, voorspelde Taco van Hoek van het Economisch Instituut voor de Bouw.

    In 2018 groeide de bouwproductie met 6,5 procent, dat is 4 miljard euro. In 2019 zou de bouwproductie met 5 procent groeien en daarmee de productie van voor de crisis overtreffen. Dat lukte voor de zomer van 2019. Het zure is dat dit gebeurde rond het moment dat de Raad van State uitspraak deed in de stikstofkwestie. Het duurde even totdat de gevolgen van die uitspraak doordrongen bij de politiek en de bouw. Pas na de bouwvak sloeg de paniek toe. “Een treinongeluk in slow motion”, vatte VolkerWessels-baas Jan de Ruiter de ernst van de situatie samen. “De politiek moet echt in actie komen.”

    Stijgende bouwkosten onder controle
    Begin 2019 waren de stijgende bouwkosten nog een van de grootste problemen in de bouw. De ergste groei van die bouwkosten leek echter over het hoogtepunt heen. Bouwers waren bovendien voorzichtiger geworden bij het starten van nieuwe werken: eerst moesten er goede afspraken worden gemaakt met onderaannemers en toeleveranciers over de kosten. Ook werden er met de opdrachtgever afspraken gemaakt over indexatie om uitglijders te voorkomen.

    Orderportefeuilles naar recordhoogten
    Met woningbouwers ging het redelijk tot goed begin 2019. De orderportefeuilles waren op recordhoogten beland. Meer dan een jaar werk lag er op de plank. Alleen was tijdens de crisis de productiecapaciteit zodanig ingekrompen dat niet aan de grote vraag naar woningen kon worden voldaan.

    Bouwers waren kopschuw geworden door de crisis. Tussen 2009 en 2018 gingen bijna 7.500 bedrijven in de bouw failliet. Van de 483.000 mensen die in 2008 in de bouw werkten waren 251.000 in 2016 nog in de sector werkzaam, Behalve faillissementen waren reorganisaties, uitstroom vanwege pensionering of arbeidsongeschiktheid en het vinden van een baan in een andere branche oorzaak van de grote uitstroom in de sector.

    De afgelopen jaren zijn er minder woningen gebouwd dan er huishoudens zijn bijgekomen. In 2018 werden 65.000 nieuwe woningen opgeleverd. In 2019 wordt het misschien iets meer. Pas in 2021 worden er meer woningen gebouwd dan er huishoudens bijkomen. “Er is maar één remedie: meer aanbod. Want het is schaarste dat de prijzen opdrijft”, zei Taco van Hoek van het EIB begin 2019.

    Onderaannemers grepen hun kans
    Maar er leek ook iets geks aan de hand. Het aantal opgeleverde woningen groeide in 2018 beperkt, terwijl de nieuwbouwproductie van woningen in dat jaar met 9 procent toenam. Er werd dus meer geld per woning uitgegeven. Gasloos bouwen was zeker een oorzaak, maar het bleek ook dat er vooral duurdere woningen werden verkocht. Dat zat niet alleen in de wensen van huizenkopers, die in een groeiende economie eerder geneigd waren een serre of een dakkapel te nemen. Het had ook te maken met de bouwkosten. Onderaannemers en toeleveranciers waren duurder geworden. Tijdens de crisis moesten ze hun prijzen omlaag gooien om nog werk binnen te halen, nu grepen ze hun kans om de boel recht te trekken.

    Het aantal vergunningen bleef in 2018 steken op 70.000, hetzelfde aantal als in 2017. Een tijdelijke vertraging werd gedacht. Was het een gebrek aan bouwlocaties of was er wat anders aan de hand? De afdeling ruimtelijke ordening bij de gemeenten zijn tijdens de crisis uitgedund, minder ervaren flexkrachten moeten de schade beperken. Toch lukt het niet goed om de vergunningverlening naar een hoger tempo te krijgen, klagen bouwers.

    Woningcorporaties niet meer de broodheer die ze vroeger waren
    Woningcorporaties zijn bovendien ook niet meer die broodheer die ze ruim acht jaar geleden waren. De volkshuisvesters blijven in 2019 steken op een kleine 13.000 nieuwbouwwoningen, terwijl ze in de jaren 2009 tot 2011 nog goed waren voor 40.000 nieuwbouwwoningen per jaar. De overlast aan belastingen, waaronder de verhuurdersheffing en de ATAD maakt dat ze minder investeren in nieuwbouw dan het kabinet zou willen. Maar met de VVD in de regering lijkt een structurele verlaging van de belasting deze kabinetsperiode onhaalbaar.

    Utiliteitsbouw: XXL-distributiecentra gaan als warme broodjes
    Utiliteitsbouw is sinds de crisis in een beter vaarwater beland. Vooral de marktsector trekt aan. Bedrijfsgebouwen en logistieke gebouwen zijn in trek en de kantorenmarkt komt eraan. De leegstand is jaren niet zo klein geweest. Gecombineerd met een aantrekkende economie zorgt dat voor meer vraag naar nieuwe kantoren.

    De afgelopen jaren explodeerde de vraag naar XXL-distributiecentra. Wouters uit Schijndel bouwt op dit moment voor internetwinkel Zalando een van de grootste “dozen”: 140.000 vierkante meter. Dat zijn twintig voetbalvelden.

    De nieuwbouwproductie van utiliteitsgebouwen lag in 2018 20 procent hoger dan in 2014, het dieptepunt voor de utiliteitsbouw. Wel ligt het productieniveau nog 15 procent onder het niveau van voor de crisis.

    De orderportefeuilles groeiden tot de bouwvak van 2019 snel. 8 procent van de bedrijven verwachtte projecten te moeten uitstellen door het gebrek aan personeel. Een op de vijf bedrijven (18 procent) dacht nieuw personeel aan te nemen. Eind 2019 zag het beeld er anders uit. De orderportefeuilles waren van 10,7 maanden gekrompen naar 9,4 maanden. Een op de tien heeft te weinig orders en nog maar 13 procent denkt personeel aan te nemen.

    Inframarkt lijdt onder stikstof en PFAS
    De inframarkt had begin 2019 ook te maken met een stevige groei. Met wat geluk zou de markt in 2020 met dubbele cijfers groeien. De overheden, en met name het Rijk hebben veel geld te besteden. Maar dat beeld kantelde na de bouwvak van 2019 toen het een na het andere project van Rijkswaterstaat in de wachtkamer kwam vanwege stikstof- en PFAS-crisis. Een op de vijf grondverzetbedrijven meldt te weinig orders te hebben en nul procent verwacht nieuwe mensen aan te nemen.

    Volgens het EIB gaat de stikstofproblematiek bouwbedrijven vanaf 2020 hard in de portemonnee raken. In totaal wordt 6 miljard euro minder productie gedraaid. Voor het eerst sinds de crisis krimpt de sector. Ruim 40.000 banen komen onder druk.

    Bouw krimpt in 2020
    Volgend jaar zal de bouwproductie voor het eerst sinds de crisis dalen. “Het gaat om een bescheiden krimp”, aldus het EIB. De sector is overvallen door de gevolgen van de stikstofuitspraak; eerder dit jaar verwachtte het EIB nog een “robuuste” groei van 4,5 procent voor 2020.

    Door de stikstofproblematiek daalt de bouwproductie dit jaar al met 900 miljoen euro. Volgend jaar daalt de productie met 2,8 miljard euro en in 2021 met 2,3 miljard euro.

    De eerste voortekenen zijn er al: de orderportefeuilles krimpen. Op dit moment vooral bij de infrabedrijven. De woningbouw staat ook achteruitgang te wachten: de vergunningen voor nieuwbouwwoningen blijven schrikbarend achter. Zo werden er in oktober 2019 33 procent minder vergunningen verleend in vergelijking met dezelfde maand het jaar ervoor.
  5. ro1946 31 december 2019 15:51
    Vrienden van de Bataafsche Aanneming Maatschappij.

    De beste wensen voor 2020. Dat wij allen maar gezond en gelukkig mogen blijven, of worden. Tevens hoop ik dat ik, zoals meestal, weer te vroeg besluit te verkopen, omdat ik vier euro wel mooi vond. Voor de volhouders wens ik dat dit inderdaad (veel) te vroeg was.
    RD.
  6. forum rang 8 HenkdeV 31 december 2019 22:17
    quote:

    ro1946 schreef op 31 december 2019 15:51:

    Vrienden van de Bataafsche Aanneming Maatschappij.

    De beste wensen voor 2020. Dat wij allen maar gezond en gelukkig mogen blijven, of worden. Tevens hoop ik dat ik, zoals meestal, weer te vroeg besluit te verkopen, omdat ik vier euro wel mooi vond. Voor de volhouders wens ik dat dit inderdaad (veel) te vroeg was.
    RD.
    Die 4 euro lijkt mij wel een mooi koersdoel voor 2020.
  7. forum rang 5 bartbas 1 januari 2020 00:28
    Ook ik wens een ieder die bijdraagt aan dit forum een voorspoedig en gezond 2020. Of het een goed beursjaar wordt moeten we afwachten. De meningen zijn daarover verdeeld. Volgend jaar om deze tijd weten we meer.
    Het artikel dat henk plaatste stemt niet vrolijk. Ik houdt me voor 2020 maar vast aan de uitspraken van van wingerden in het FD. daaruit kun je concluderen dat de orderportefeuille van bam goed gevuld is en ze dus een tijd vooruitkomen. Ik denk niet dat de soep zo heet gegeten wordt als de auteur van het Cobouwartikel artikel stelt. Stikstofuitstoot wordt voor slechts 0,6 % procent door de bouw veroorzaakt en voor phas is de toelaatbare ruimte onlangs verruimd. Bovendien stelt van Wingerden moet je de problemen in Nederland voor bam niet overdrijven. `Bovendien maken we slechts 35 tot 40 % van onzeomzet in nederland. Indien nodig kunnen we de nog meer de grens over gaan`.
    Bb
  8. forum rang 6 OnoMatopee 2 januari 2020 08:23

    14 winners named for Government projects over £80m

    Fourteen firms have won framework places to deliver major Government projects valued at over £80m.

    The Government’s Crown Commercial Service has revealed the latest tranche of contractors to gain places on its recording-breaking £8bn construction works framework for the next seven years.

    The prized Lot 5 winners are: Balfour Beatty; BAM; Bouygues; Bowmer & Kirkland; Galliford Try Building; Interserve Construction; ISG; Kier; Laing O’Rourke; Mace; Skanska; Tarmac Trading; Wates.

    Winning contractors were also revealed for construction works lots: (project values £30-£80m) in England & Wales; (£10m-£30m) in the south of England; and (£3m-£10m) in the north of England.
    CCS framework line-up – so far

    General construction works (projects valued £30m-£80m) – Total value £4bn

    Scotland: BAM Construction; Bowmer & Kirkland; Galliford Try; Interserve Construction; Graham Construction; Kier; McLaughlin & Harvey; Morgan Sindall; Robertson Construction; Sir Robert McAlpine; Tarmac Trading
    England & Wales: Balfour Beatty; BAM Construction; Bouygues; Galliford Try Building; Interserve; ISG; John Graham Construction; Kier; Laing O’Rourke; McLaughlin & Harvey; Skanska; Tarmac Trading; Wates; Willmott Dixon
    Northern Ireland: BAM; Graham; McLaughlin & Harvey; Tarmac Trading

    General construction works (£10m – £30m) – Total £4bn

    Wales: BAM Construction; Bouygues; Galliford Try, Interserve, ISG, Kier, Laing O’Rourke; Midas; Morgan Sindall; Tarmac Trading; Vinci, Willmott Dixon
    Scotland: BAM Construction; Bowmer & Kirkland; Galliford Try; Heron; Interserve; ISG; Kier; McLaughlin & Harvey; Morgan Sindall; Robertson Construction; Tarmac Trading;
    Northern Ireland: BAM Construction; Felix O’Hare; HJ Martin; Heron Bros
    South of England: Balfour Beatty; BAM; Bouygues; Galliford Try Building; Graham; Interserve Construction; ISG Construction; John Sisk; Kier; Laing O’Rourke; McLaughlin & Harvey; Midas; R G Carter; Skanska; Speller Metcalfe; Tarmac Trading; VolkerFitzpatrick; Wates; Willmott Dixon
    North of England: TBA

    General Construction works (£3m – £10m) – Total value £4bn

    Wales: BAM Construction; ENGIE; Interserve; ISG; J N Bentley; Kier; Knights Brown; Morgan Sindall; Tarmac Trading; Vinci, Wates; Willmott Dixon
    Scotland: Bowmer & Kirkland; Galliford Try Buiding; George Sharkey & Sons; Henry Brothers; Heron Bros; Interserve; ISG; Graham Construction; Kier; McLaughlin & Harvey; Morgan Sindall; Robertson; Wates
    Northern Ireland: CTS Projects; Dawson-Wam; Felix O’Hare; H&J Martin Construction; Henry Brothers; Heron Bros; Graham Construction; McLaughlin & Harvey; Tarmac Trading
    North of England: Conlon; Galliford Try Building; G F Tomlinson; Henry Boot; Heron Bros; Interserve; ISG; Jeakins Weir; Kier; McLaughlin & Harvey; Speller Metcalfe; Styles & Wood; Wates; Willmott Dixon
    South of England: TBM

    Minor building works (up to £3m) – Total value £3.5bn

    England North: Amey Defence Services; Esh; FES Support Services; Flangans Building; F Parkinson; Hargreaves Contracting; JCA Engineering; J Tomlinson; Kier Services; Krol Corlett; Mears; Morris & Spottiswood; MPH Construction; Nationwide Rail, NMCN; Oliveti Construction; Rosslee Construction; Seddon; Stenell; Walter Carefoot & Sons
    England South: Amey Defence Services; Ashe; Borras; Colmar Construction (Poole); Conamar Building Services; Etec Contract Services; Beard; FES Support Services; Glenman Corporation; H A Marks; JCA Engineering; Kier Services; Logan Construction (SE); MD Building Services; Mears; Michael Brady; Mulalley & Co; NFC Homes; Pentaco Construction; Standage & Co; Stepnell;
    Wales: Amey Defence Services; Kier Services; MPH Construction; Nationwide Rail
    Scotland: Amey Defence Services; Central Building Contractors; CHAP Group (Aberdeen); Clark Contracts; FES Support Services; GHI Contracts; Kier Services; Maxi Construction; McLaughlin Construction; Morris & Spottiswood
    Northern Ireland: Amey Defence Services; Connolly & Fee; G F Wilson; P K Murphy

    Minor civil engineering works (up to £3m) – Total value £1.5bn

    North England: Yates; Colas; Dyer & Butler; Eric Wright Construction; Fitzgerald Construction; Jackson Civil Engineering; Kier Integrated Services; PBS Construction (North England); Seymour Civil Engineering; The Casey Group
    South England: Associated Asphalt Contracting; BCM Construction; Colas; Dyer & Butler; FM Conway; Jackson Civil Engineering; JT Macley & Co; Kier Integrated Services; Midren Construction; Rynebridge; TS Civil Engineering
    Wales: BCM Construction; Dyer & Butler; Kier Integrated Services;
    Scotland: Covanburn Contracts; Cubby Construction; Luddon Construction; MacAsphalt; R J McLeod
    Northern Ireland: Whitemountain Quarries

    Residential – Total value £2.25bn

    England North: Bardsley Construction; ENGIE; Esh; Galliford Try; Interserve; Morgan Sindall; NMCN; Speller Metcalfe; The Casey Group; United Living (North); Vinci; Wates; Willmott Dixon
    Wales: ENGIE; Mi-Space (UK); Morgan Sindall; Wates
    Scotland: Bancon; CCG (Scotland); CHAP Group (Aberdeen); ENGIE; Graham Construction; Morgan Sindall
    Northern Ireland: Connolly & Fee; CTS Projects; EHA Group; PK Murphy
    England South: TBA

    High rise residential – Total value £2.25bn

    England North: Bardsley Construction; Bowmer & Kirkland; Esh; Galliford Try; Interserve; John Sisk; Kier; Morgan Sindall; Russells; Wates; Willmott Dixon
    England South: Bouygues; Bowmer & Kirkland; Galliford Try; Interserve; John Sisk; Kier; Laing O’Rourke; McLaren Construction; Morgan Sindall; Rydon; Wates; Willmott Dixon
    Wales: Morgan Sindall
    Scotland: Graham Construction, Kier; Morgan Sindall
    Northern Ireland: None

    Construction management – Total value £250m

    AECOM; Amey Defence Service; Bechtel; Costain; F3Group; Interserve; Kellogg Brown & Root; Kier; Lendlease; Mace; Pick Everard; Sir Robert McAlpine

    Airside Works – Total value £750m

    BAM Construction; Kier Construction; Lagan Construction; McLaughlin & Harvey; VolkerFitzpatrick

    Maritime works – Total value £1.5bn

    Costain; Graham Construction; Kier Construction; McLaughlin & Harvey; VolkerStevin

    Demolition & Decommissioning – Total value £3bn

    AECOM; Amey Defence Services; Connell Brothers; Dem-Master Demolition; Demolition Services; DSM Demolition

  9. forum rang 6 OnoMatopee 2 januari 2020 08:34
    De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting hoger van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,7 procent.
    "De Amerikaanse beurzen sloten vorig jaar fors hoger af. Futures VS nu hoger. Azië vooral dankzij China fors hoger en dus een hogere opening verwacht zo op de eerste beursdag van het jaar", aldus vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep in een vooruitblik op de eerste handelsdag van 2020.
    Woensdag hield het Damrak de deuren gesloten vanwege Nieuwjaar. Dinsdag koerste de AEX index met 0,2 procent lager tot 604,58 punten. Het jaarrendement exclusief uitgekeerde dividenden kwam daarmee voor de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 uit op circa 24 procent.
    Wall Street sloot dinsdag het jaar juist af met een positieve noot. De grote aandelenindices in New York lieten winsten zien van 0,3 procent. Hoofdgraadmeter S&P 500 boekte een jaarwinst van ruim 28 procent.
    Voor 2020 zijn analisten overwegend gematigd positief. Beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx voorspelt dat de AEX richting de 700 punten kan in 2020 en ook analist Corne van Zeijl van Actiam denkt dat de beurzen nog wel wat verder omhoog kunnen. De grootste stijging is echter wel achter de rug, waarschuwt Van Zeijl.
    Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management verwacht voor 2020 niet direct weer een jaar van 25 à 30 procent koersstijging "maar een normaal beursjaar met een stijging van 10 à 12 procent achten we wel mogelijk."
    Het nieuwe beursjaar ging vanochtend in Azië, waar de beurs in Tokio nog de deuren gesloten hield, in ieder geval positief van start. Met name de Chinese beurzen kenden een flitsende start met winsten van meer dan een procent, nadat vanochtend uit cijfers van Markit Economics en Caixin naar voren kwam dat de bedrijvigheid in de industrie in 's werelds op een na grootste economie blijft groeien.
  10. forum rang 6 OnoMatopee 2 januari 2020 08:41
    Vanaf 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Door deze nieuwe wet veranderen de regels rond arbeidscontracten en ontslag. Wat voor gevolgen heeft dit voor bouwers? HR-managers van drie grote- en middelgrote aannemers – BAM, Van Wijnen en Heembouw – geven een schot voor de boeg. “Hier word ik financieel niet gelukkig van.”

    Flexwerk minder flex maken en vaste arbeid minder vast. Door de kosten en risico’s tussen vast werk en flexwerk te verkleinen. Dat is kort gezegd het doel van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die per 1 januari van kracht is.

    Deze wet, een vervolg op de in 2016 ingevoerde Wet werk en Zekerheid (WWZ), brengt nogal wat veranderingen met zich mee, ook voor bouwers. Zo gelden voor medewerkers in dienst van een payrollorganisatie straks dezelfde primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden als voor werknemers met een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd.

    Iemand ontslaan wordt gemakkelijker. Maar de transitievergoedingen gaan naar verwachting per saldo omhoog. Ook moet een aannemer die een zzp’er werk aanbiedt en daar vlak voor de klus begint weer op terugkomt, deze flexwerker in vervolg het volle pond betalen.

    Wat betekent deze nieuwe wet voor bouwers? Nemen zij meer mensen vast in dienst? Drie middelgrote en grote bouwbedrijven over hun strategie.
    BAM moet personeelsplanning aanpassen door WAB

    “Als we niets doen stijgen de kosten.” Wouter Koppert, arbeidsjurist bij BAM – circa 8.500 fte’s in Nederland en gemiddeld ongeveer 900 flexwerkers – laat er geen misverstand over bestaan: als BAM zijn personeelsplanning niet aanpast, zadelt de WAB de onderneming per saldo op met hogere kosten.

    Zeker, hij begrijpt de doelstelling van de nieuwe wet. “Op sommige punten is het een soort reparatie van de Wet werk en zekerheid (WWZ). Volgens die wet had een werknemer die langer dan twee jaar meerdere tijdelijke contracten bij een werkgever had automatisch recht op een vast contract. Maar dat pakte regelmatig anders uit. In de praktijk belandde zo’n werknemer dan na twee jaar vaak op straat. Door die periode weer te verlengen tot drie jaar en vaste contracten voor werkgevers aantrekkelijker te maken, wil de wetgever dit tegengaan.”

    De WAB noopt BAM tot aanpassing van de personeelsplanning, vertelt Koppert. “Maar het is niet zo dat we nu zeggen: we nemen mensen zonder meer vast in dienst. We kijken per bedrijfsonderdeel, per casus: wat zijn de effecten? Stel, we zijn enthousiast over Piet, dan zullen we nu wellicht eerder geneigd zijn Piet een contract aan te bieden voor onbepaalde tijd dan hem een tijdelijk contract te geven of onder te brengen bij een payrollorganisatie. Maar dat hangt af van meerdere factoren – de conjunctuur, de ruimte in het budget, noem maar op. Een kwestie van het bevorderen van het bewustzijn binnen de organisatie. Zo van: let op, een vast contract aanbieden kan natuurlijk ook.”

    Want een ding staat voor Koppert als paal boven water: payrolling, waarbij een bedrijf iemand selecteert, die onderbrengt bij een payroll-organisatie en vervolgens weer inleent, wordt voor werkgevers een stuk minder interessant. “Nu payrollers dezelfde arbeidsvoorwaarden krijgen als werknemers met een vast contract, verdwijnen de voordelen van payrolling als sneeuw voor de zon. Deze constructie heeft eigenlijk zijn beste tijd gehad.”
    Vast contract is volgens Van Wijnen belangrijk maar niet heilig

    Daar kan Tahlvik Leung, hoofd HR bij Van Wijnen, zich wel in vinden. Voor Van Wijnen, goed voor zo’n 1900 medewerkers waarvan 89 procent met een vast contract en daarbovenop naar schatting nog eens 500 zzp’ers en payrollers, is de wet ook geen reden de personeelsplanning rigoureus te wijzigen. “De wetgever beoogt vast werk interessanter en flexwerk duurder te maken om er zo voor te zorgen dat werkgevers meer mensen vast in dienst nemen. Omdat werkenden dat zouden willen. Of dat zo is, kun je je afvragen. Ik denk juist dat verschillende generaties verschillende behoeften hebben. Het vaste contract is belangrijk, maar niet heilig.

    “Binnen Van Wijnen gaan we voor de lange termijn. Werkzekerheid en persoonlijke ontwikkeling bieden is ons beleid. Daarom nemen we mensen, al dan niet na een jaarcontract, zo veel mogelijk in vaste dienst. Kijk maar naar onze vacatures; dat zijn er momenteel zo’n tachtig, allemaal vaste banen. Daarin brengt de WAB geen verandering.”

    Waar de nieuwe wet Van Wijnen wel raakt, is aan de inkoopkant. De kosten van flexwerk stijgen. Leung: “Zzp’ers en payrollers worden duurder. Heb je het over payrollers dan praat je toch al snel over zo’n 4 tot 7 procent. Dat is echt substantieel. Daar word ik als hoofd HR niet gelukkig van. De kosten van onderaannemers rijzen nu al de pan uit.”

    Of die hogere kosten BAM ook nopen de prijzen te verhogen, kan Leung nog niet zeggen. Hij hoop van niet. We gaan er alles aan doen om dat te voorkomen.”

    Effectiever werken waardoor de onderneming minder afhankelijk is van flexibele arbeid kan die prijsstijgingen temperen, meent Leung. “Dan moet je denken aan meer prefab, meer industrialisatie en standaardisatie. Zo heb je minder last van stijgende kosten van ingehuurde arbeid. Maar ik denk niet dat we de hogere inkoopkosten daarmee helemaal kunnen wegwerken.”

    Wat betekent de WAB voor zzp'ers?
    Wat betekent de WAB voor zzp'ers?
    Nieuwe regels voor oproepkrachten

    Heembouw neemt mensen direct in vaste dienst

    Niet bij alle aannemers zorgt de WAB voor hogere kosten. Bij Heembouw, een ontwerpende bouwer met ongeveer 280 vaste medewerkers, gaan de werkgeverslasten zelfs omlaag, vertelt HR-manager Nienke Schilstra. “Wij nemen mensen in 99 procent van de gevallen direct in vaste dienst. Het is onze filosofie dat we mensen willen binden. Dat zorgt voor betrokken- en bevlogenheid en daarmee meer werkplezier, lager verloop, en een beter product voor onze klanten. We selecteren pittig, maar ben je eenmaal binnen, dan krijg je direct een contract voor onbepaalde tijd. En omdat de wet de werkloosheidspremies voor vaste werknemers verlaagt wordt het voor ons dus per saldo goedkoper.”

    Ook de eigen timmermannen en andere vaklieden – ongeveer 40 in totaal – zijn bij Heembouw allemaal in vaste dienst. Met payroll-bedrijven werkt Heembouw nauwelijks; alleen voor oud-stagiaires die een bijbaan na de stageperiode wordt aangeboden. Schilstra: “Die willen we nu een contract gaan aanbieden. Zodat ook zij nog meer een band met Heembouw krijgen.”

    Wel werkt de bouwer uit Roelofarendsveen, dit jaar 28ste in de Cobouw50, met detacherings- en selectiebureaus, maar dan op bescheiden schaal: momenteel zo’n tien detacheringskrachten plus nog eens vijf zzp’ers. Van deze flexkrachten gaan de kosten wel omhoog, verwacht de HR-manager. “Maar per saldo gaan de werkgeverslasten omlaag.”

    Schilstra maakt daarbij een voorbehoud: Heembouw, dat is gespecialiseerd in kantoren, bedrijfsgebouwen en woningen, werkt veel met vaste leveranciers en strategische partners. Die hebben dikwijls wel een stevige flexibele schil. Of zij hun prijzen daardoor moeten verhogen, durft ze niet te zeggen.
    Eerste publicatie door Jan Smit op 2 jan 2020
1.941 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 98 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links