Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Forum Greenyard geopend

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
295 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
mvhcordoba
1
Mooie analyse, dit had ik zelf nog niet allemaal zo scherp. Gelukkig staat de co-CEO inderdaad ook nog aan het roer.

Als de cijfers zeer positief zijn en de brutowinst flink stijgt en de schuld kan worden gereduceerd (door zowel het afstoten van niet-kernactiviteiten als het aflossen d.m.v. cash), dan zal de schuldgraad flink afnemen. De brutowinst neemt dan namelijk toe en de nettoschuld neemt af. Of werkt dit niet zo? Ik weet niet of de banken de schuldgraad bepalen aan de hand van het laatste kwartaal of het laatste afgesloten jaar.

Leefloon
1
quote:

mvhcordoba schreef op 12 okt 2019 om 18:05:

Als de cijfers zeer positief zijn en de brutowinst flink stijgt en de schuld kan worden gereduceerd (door zowel het afstoten van niet-kernactiviteiten als het aflossen d.m.v. cash), dan zal de schuldgraad flink afnemen. De brutowinst neemt dan namelijk toe en de nettoschuld neemt af. Of werkt dit niet zo? Ik weet niet of de banken de schuldgraad bepalen aan de hand van het laatste kwartaal of het laatste afgesloten jaar.

Als-dan. De ongebruikelijke verwachting van Greenyard betrof een ongebruikelijk kwartaal, en ging waarschijnlijk over "adjusted EBITDA" en dus niet over brutowinst of bijvoorbeeld over een positieve kasstroom. In algemene betekenis kan een brutowinst en (eenmalig mogelijke) verkoop van onderdelen een nettoschuld reduceren, maar dat hoeft niet. Onder andere door wat er nog van de brutowinst af kan gaan, zoals de rente van een nettoschuld. Banken hanteren gewoonlijk standaard een langere periode, maar kunnen met maatwerkafspraken een kortere periode hanteren. Dat jouw bedrijf in zwaar weer verkeert, dat jij plechtig belooft dat je wekelijks voortaan minstens €500 omzet behaald, en je dat dan wekelijks aan de bank mag laten zien. Om te voorkomen dat ze de stekker eruit trekken, of andere maatregelen gaan vereisen om met je door te blijven gaan. Je kunt je afvragen of dat aantrekkelijk is voor de andere aandeelhouders, maar het is "denkbaar" dat Greenyard nog iets op eigen kracht mag proberen voordat de andere financiers serieus zenuwachtig worden.

De van het gewone afwijkende, tussentijdse kwartaalverwachting is een reden om te vermoeden dat er "iets" ongewoons gaat gebeuren, zoals de emissie of een andere oplossing. Greenyard wil ons immers graag iets later weten. Het Belgische ongebruikelijkheidsrecord is in handen van Keyware, met (eenmalige) koersopdrijvend bedoelde cijfers op maandbasis.

Greenyard: www.beursduivel.be/Beursnieuws/452389... (met ongetwijfeld die stijgende lijn, aangepaste EBITDA met een bijkomende IFRS 16-voetnoot, en een eerdere omzetdaling als mogelijke deelverklaring voor het gaan communiceren van de overeenkomsten).
JdeFL
2
quote:

mvhcordoba schreef op 12 okt 2019 om 18:05:


...
Als de cijfers zeer positief zijn en de brutowinst flink stijgt en de schuld kan worden gereduceerd ...


Als....
En....
Mag er natuurlijk nergens een klein ongelukje gebeuren, of 't is gedaan. 1 * listeria is bvb. geen garantie dat het niet nog eens voorkomt (heb er al gekkere en onwaarschijnlijkere zich zien kristalliseren).

Geen enkele reserve, ook een vorm van risico. En eigenlijk eentje dat niet te onderschatten is.
mvhcordoba
1
Ja, het door mij geschetste scenario is hoogstwaarschijnlijk te positief. Een stevige nettowinst zal er zoals je zegt niet komen o.a. vanwege de torenhoge rentelasten. (32 mln. 2018/2019) Wie weet is er flink in de operationele kosten gesneden, zodat er iets meer van de brutowinst overblijft.

Je hebt gelijk dat die tussentijdse kwartaalverwachting ongebruikelijk is. Wellicht wilden ze met dit nieuws nieuwe, grote beleggers aantrekken,aangezien Kabouter Investment zijn aandeel heeft gemarginaliseerd.

Wellicht is Greenyard na een flinke reductie (hoe dan ook) van de schuld weer een aantrekkelijke investering. Als je risico-avers ingesteld bent moet je er zeker niet in investeren.
Leefloon
0
quote:

mvhcordoba schreef op 12 okt 2019 om 20:29:

Wellicht wilden ze met dit nieuws nieuwe, grote beleggers aantrekken,aangezien Kabouter Investment zijn aandeel heeft gemarginaliseerd.

In dat als-dan geval doe je zoiets niet zozeer voor een vertrekkende kabouter, maar bij trendbrekend positief nieuws om de koers te managen en, qua grote beleggers, om (daarna) vriendelijker richting grote deelnemers aan de emissie over te komen. Maar dan zijn we een beetje een verhaal aan het verzinnen, om makkelijk (smeermiddel van frequenter inzicht in cijfers) zo min mogelijk nieuwe aandelen te plaatsen (hogere koers). Ik verwacht vooral het laatste, met een eerste koersstijging die al achter ons ligt. Een klein nadeel is dat de kans op meevallende cijfers zo afneemt, want dat zit al een beetje in de koers verwerkt.
JdeFL
1
quote:

Leefloon schreef op 12 okt 2019 om 19:01:


[...]
….
De van het gewone afwijkende, tussentijdse kwartaalverwachting ...


Was me gewoonweg niet opgevallen.... ben het oude systeem nog gewoon.
JdeFL
1
Gilles Deprez neemt Greenyard Flowers UK over van het herstructurerende beursgenoteerde bedrijf van zijn vader.
Gilles Deprez stond zelf aan het hoofd van de Britse tak, die gespecialiseerd is in gele narcissen, in de volksmond ook wel paaslelies genoemd.
Met een speciaal daarvoor opgerichte vennootschap, Yellow Holdings, licht Deprez samen met de rest van het management en niet nader genoemde 'financiële sponsors' de Britse dochter uit Greenyard.
De beursgenoteerde fruit- en groentengigant zit in volle herstructurering, nadat het bijna bezweek onder een te hoge schuldenlast en een listeriabesmetting in een Hongaarse fabriek.
Greenyard maakt geen financiële details van de deal bekend, maar volgens Marc Zwaaneveld, de Nederlandse topman die aan boord kwam om Greenyard weer vlot te trekken, weerspiegelt de overeenkomst 'de kwaliteit van de activa'.
Greenyard Flowers UK is naar eigen zeggen wereldleider in paaslelies: het kweekt en oogst 500 miljoen steeltjes per jaar in Varfell, een gehucht in het graafschap Cornwall, in het zuidwesten van Engeland.
Het blijft ondertussen wachten op de details van een broodnodige kapitaalronde bij Greenyard. Die bekijkt het bedrijf sinds januari van dit jaar. (Tijd.be)

Is maar een conclusie mogelijk: de familie wil haar greep echt niet lossen. Of dat houdbaar gaat blijven?
JdeFL
1
Bolero:
• Greenyard kondigde de verkoop aan van Greenyard Flowers UK aan Yellow Holdings. Het bedrijf stond sinds eerder dit jaar te koop en de verkoop maakt deel uit van het transformatieplan dat gericht is op het herstel van de balans en de winstgevendheid. Bij gebrek aan financiële details is het volgens KBC Securities moeilijk om de impact te beoordelen. Ze rekenden op een verkoopwaarde van bijna de boekwaarde, hetzij 20,7 miljoen euro. Met deze deal wordt een nieuwe hindernis genomen in het herstelproces. Maar met belangrijkere items die nog steeds op de agenda staan, blijft KBC Securities vooralsnog aan de zijlijn staan met een “Houden”-advies en koersdoel van 5,7 euro.

Relatief klein bedrag dus, toch behoorlijk voor alleen maar paasklokken... Houden 5.7€? Koers 2.75€. Geen kleine afwijking, maar komt bij KBC wel meer voor.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 14 okt 2019 om 13:52:

Bij gebrek aan financiële details is het volgens KBC Securities moeilijk om de impact te beoordelen.

Relatief klein bedrag dus, toch behoorlijk voor alleen maar paasklokken... Houden 5.7€? Koers 2.75€. Geen kleine afwijking, maar komt bij KBC wel meer voor.

Het zijn secundaire gegevensbronnen die verouderde adviezen "herhalen". Greenyard zal genoemd zijn in Morning Notes, zonder dat de analist agendatijd heeft gereserveerd voor een herziening, en zonder dat de analist in de buurt van de spreadsheet is geweest. De €5,70 is al heel vaak, 10+ keer, "herhaald". "Genoemd" is misschien een beter woord, maar dan krijgen websites minder voeding.

Zo'n verschil komt vanzelfsprekend door de ouderdom van het advies, door een latere uitgediepte koersval van Greenyard, en doordat KBC er toentertijd naast bleek te zitten met een advies dat niet "verkopen" was. Eigenlijk was het advies ooit "houden" en is dat overduidelijk verouderd, maar is er (nog) geen geactualiseerd of vervallen advies. Kwartaalprognoses waren kennelijk te nieuw om de agenda van de analist te halen, en klein incidenteel nieuws is zelden een reden voor een volwaardige herziening.

De verkoop zonder boekwaardeverlieswaarschuwing is goed, prima, maar de grote aandeelhouder blijft met zijn eigen doelen dansen op de rand van z'n vulkaan. Alle beetjes helpen, bijvoorbeeld bij een eventuele uitbraak van listeria.
Leefloon
1
quote:

JdeFL schreef op 14 okt 2019 om 08:58:

Is maar een conclusie mogelijk: de familie wil haar greep echt niet lossen. Of dat houdbaar gaat blijven?

Eens. Het is en blijft een kaartenhuisconstructie, en een denkbaar persoonlijk doel (zoveel mogelijk grote aandeelhouder blijven, zonder teveel middelen om pro ratio deel te nemen aan een KV) dient niet per se de overige aandeelhouders optimaal. Geld van familiale B.V. 5 naar N.V. 1. Waarbij je je bijna gaat afvragen of B.V. 4 financier is van B.V. 5, omdat de balans van B.V. 3 daarvoor inmiddels te verzwakt is. Bijna.
JdeFL
1
quote:

JdeFL schreef op 13 okt 2019 om 09:52:


[...]
Was me gewoonweg niet opgevallen.... ben het oude systeem nog gewoon.


Toch nog eentje met kwartaalupdate:
Business Update 3rd quarter 2019 ? November 14, 2019 (IBA)
Moet ik mij nu zorgen maken?
Leefloon
0
Een wijziging/verbetering kan altijd, maar bijzonder bij Greenyard is een adjusted EBITDA (met bijkomende IFRS-voetnoot) prognose voor een kwartaal dat niet het vierde is.

Een opvallend "mooie" (en bewezen koersgevoelige) prognose, nota bene.
Leefloon
0
quote:

mvhcordoba schreef op 16 okt 2019 om 17:27:

Ondertussen zijn ze nog steeds bezig om meer kostenefficiënt te worden

Och, cijfers ten opzichte van de huidige koers zouden zelfs spectaculair kunnen zijn, maar dan wordt een bijkomende vraag hoeveel jaar het duurt eer ratio's genormaliseerd zijn. Zie AB InBev, maar daar geen donkere wolk van een mogelijke grote KV. Je kunt gokken op (kwartaal- of halfjaar-) cijfers die makkelijk bij een koers van €9,00+ zouden passen, maar dan gok je er tevens op dat financiers ermee akkoord gaan dat de grote aandeelhouder op eigen kracht uit de put mag proberen te klimmen. (Ook) dat "zou kunnen"...

In theorie meer iets voor gokken met veel very-deep-out-of-the-money callopties of met minder protective puts, maar die zitten niet in het assortiment van Euronext. Omdat een KV (of equivalent) tegelijkertijd met "mooie" cijfers kan worden gepresenteerd, en je erop gokt dat dat dan niet gaat gebeuren. Een eerste koersreactie op "mooie" cijfers zonder KV kan "hartstikke mooi" zijn, alhoewel een eerste stijging al door de aankondiging is gerealiseerd.

Kortom: niet iets voor beleggers met beleggersmotieven. Er zijn geen serieuze instrumenten om mee te spelen, en er is altijd een element van een gok. Behalve dan de verwachte cijfers, waarin een opwaartse lijn zou gaan zitten. Een mooi kwartaal is echter onvoldoende, wanneer bvb. nogmaals listeria een verzwakt Greenyard-kaartenhuis alsnog fataal kan worden.

Desalniettemin sluit ik een prettige koersreactie voor gokkers niet uit. Omgerekend naar jaarbasis kan een K/W en dergelijke spectaculair laag zijn. Exclusief een denkbare donkere wolk van eventuele latere verwatering. Er zijn dommere gokjes.
295 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 10 11 12 13 14 15 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Greenyard Meer »

Koers 2,675   Verschil +0,01 (+0,19%)
Laag 2,650   Volume 23.752
Hoog 2,700   Gem. Volume 45.326
21-okt-19 17:35
label premium

Greenyard: Voorsorteren op emissie

Het laatste advies leest u als IEX Premium-lid

Inloggen Ontdek Premium