Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Imtech zoekt naar overname in Nederland [ LOGICA]

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 15 september 2011 16:48
    "Wij zochten naar een redelijk omvangrijk, niet-beursgenoteerd bedrijf" is misschien wel "We zoeken naar". Immers verleden tijd. En LogicaCMG wordt er ook in genoemd. Volgens mij hebben we binnenkort een overname!

    #######################################################################

    Europees directeur Tijn van Dommelen mikt op Saas, IaaS en BI

    Na de aankoop van het Zweedse Qbranch verwacht Imtech ICT de komende jaren meer overnames te plegen in Europa. Maar ook Azië lonkt. Het bedrijf zet internationaal in op een positie als aanbieder van software- en infrastructuurdiensten op afroep en op business intelligence. 'In 2012 draaien we omzet van zo'n zeshonderd miljoen euro met 2500 man. We zijn een serieus grote Nederlandse ict-dienstverlener aan het worden', constateert Tijn van Dommelen, directeur Imtech ICT Europa.

    Imtech kondigde begin deze maand de overname van de Zweedse automatiseerder Qbranch aan. Hoezo Zweden?
    Tijn van Dommelen: Imtech hanteert als concern een actieve overnamestrategie. Ik ben een jaartje bezig geweest met het in kaart brengen van de Scandinavische markt omdat we daar als Imtech ICT nog niet actief waren. Zweden blijkt al verrassend ver met private clouds voor software as a service en 'nfrastructure as a service. Je kunt goed merken dat ze daar tien jaar geleden al begonnen zijn met de uitrol van glasvezel. Heel het land ligt vol met dikke pijpen en het kost haast niets. Ict-bedrijven zijn daardoor ook ver in de ontwikkeling van de beveiliging en standaardisatie van hun it-diensten.

    Wat voor soort Zweeds ict-bedrijf zochten jullie?
    Echt grote Zweedse automatiseerders zijn er eigenlijk niet meer. Je had WM-Data nog dat een paar jaar terug door LogicaCMG is overgenomen. Wij zochten naar een redelijk omvangrijk, niet-beursgenoteerd bedrijf. Dat viel nog best tegen, omdat veel Zweedse technologiebedrijven aan de beurs genoteerd staan. En een bedrijf via een transactie van de beurs halen, dat doen we liever niet. Dat is niet des Imtechs. Uiteindelijk stuitten we op Qbranch. Wist je dat de eigenaren het bedrijf naar Q hebben vernoemd, die techneut uit de James Bond-films?

    Vrijheid en verantwoordelijkheid
    Waarom hebben jullie Qbranch (480 medewerkers, zestig miljoen euro) uitgekozen?
    Qbranch biedt al op brede schaal SaaS en IaaS, beschikt over een goed netwerk en heeft over dit soort diensten veel kennis in huis. Onze ambitie is om deze diensten internationaal aan te bieden en de expertise van Qbranch hebben we hiervoor nodig. Daarnaast heeft Imtech als strategie om in elk land waar het actief is, een sterke positie in te nemen op het gebied van elektrotechniek, werktuigbouw en ict. In Zweden, Noorwegen en Finland had Imtech nog geen marktpositie als ict-bedrijf. Met de overname van Qbranch is een begin gemaakt om deze achterstand goed te maken.

    Hoe hebben jullie de eigenaren van Qbranch kunnen overtuigen?
    Hoewel Imtech groot en beursgenoteerd is, blijft ondernemerschap belangrijk. De organisatie kent een decentrale structuur waarbij divisies veel vrijheid hebben, maar ook met elkaar samenwerken. Het is een praktisch ingesteld bedrijf: als je een goed plan hebt, krijg je snel groen licht van de directie. Maar dan ben je ook verantwoordelijkheid voor je eigen resultaten. Divisies hebben hun eigen verlies en winst-rekening.
    Deze bedrijfscultuur sprak de oprichters, Ulf Engerby en Rune Mossberg, aan. Ze waren in het begin bevreesd dat een overname door een groot bedrijf de nodige bureaucratie met zich mee zou brengen. We hebben ze vervolgens meegenomen naar onze vestigingen in Oostenrijk en Zwitserland om te laten zien hoe het daar werkt. In deze landen is Imtech ICT ook vanuit een stevige startpositie begonnen om vervolgens door te groeien via acquisities. De meeste eigenaren van overgenomen bedrijven zijn gewoon blijven werken bij Imtech. Dat is een goed teken. Dat vonden Engerby en Mossberg ook. Zij zullen ook aanblijven bij Qbranch.

    Gerommel
    Jullie willen met Imtech ICT de komende tijd nog meer bedrijven overnemen. Waar dan?
    Naast Scandinavië, waarbij we met een schuin oog ook naar Denemarken kijken, zoeken we momenteel naar uitbreiding in Azië. Daarnaast willen we onze positie verder versterken in Nederland, Duitsland en Engeland. Dat zullen vooral overnames zijn, bedoeld om specifieke kennis binnen te halen, zoals van business intelligence en analytics. Dat is naast SaaS en IaaS een speerpunt voor Imtech ICT de komende jaren.

    Hoe draait Imtech ICT in 2011?
    In de eerste helft van 2011 presteerden we goed. Ik verwacht dat Imtech ICT over het hele jaar genomen beter zal draaien dan in 2010. Ook op het gebied van autonome groei en winstmarges. Nederland doet hier lekker in mee. We profiteren bijvoorbeeld van het gerommel bij Getronics. Opdrachtgevers stappen liever over naar een concurrent waar het rustig is. Bovendien, veel nieuwe klanten kennen ons al, via onze andere niet-ict-activiteiten.

    Geen prioriteit
    Dus Imtech ICT is in Nederland uit een dip?
    De Nederlandse organisatie had het vooral moeilijk in 2008 en 2009. We zaten in die periode in een veranderingsproces: meer infrastructuurbeheerdiensten, minder computerhandel. Bij die laatste activiteit, die stamt van het overgenomen Brocom, zag je de marges in een jaar tijd met 50 procent teruglopen. En ze waren al zo laag. We hebben toen besloten om met die handel te stoppen, op incidentele leveringen na. De activiteiten zijn opgegaan in het onderdeel Imtech Communication Solutions. Zo'n beslissing is pijnlijk om te nemen en het heeft ons in die jaren ook omzet gekost. Maar de handel kunnen we beter overlaten aan de daarin echt gespecialiseerde bedrijven. Laten wij ons maar concentreren op beheer, software- en infrastructuurdiensten.

    In 2009 kondigde jullie aan de lokale overheid in Nederland te willen bedienen met een Microsoft Dynamics NAV-oplossing die bij Duitse en Zwitserse gemeenten wordt gebruikt. Hoe loopt dat?
    De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit niet meer hoog op onze prioriteitenlijst staat. Dat komt deels omdat we onze handen vol hebben aan implementaties in Duitsland en Zwitserland en deels omdat de invoering van het pakket in Nederland lastiger blijkt dan gedacht. Een inwoner van Basel is kennelijk toch echt anders dan die van pakweg Geertruidenberg.

    Read more: www.computable.nl/artikel/ict_topics/...

    www.computable.nl/artikel/ict_topics/...
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 +0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

Econoc...
+5,50%
WDP
+3,12%
Retail...
+2,02%
Proximus
+1,66%
AB InBev
+1,48%

Dalers

Recticel
-2,35%
SYENSQO
-1,85%
bpost
-1,80%
Kinepolis
-1,47%
arGEN-X
-1,37%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links