Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

CO2 nieuws

579 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 16 juli 2007 20:08
    Publicatiedatum: 16-7-2007 18:32

    'Overheid moet voortouw nemen bij opslag CO2'
    Commerciële toepassing van de opvang en ondergrondse opslag van CO2 is vanaf 2020 haalbaar. De tijdige aanleg van infrastructuur is daarbij de meest kritische factor. De overheid moet daarbij het voortouw nemen en snel een 'bedreven regisseur' aan het werk zetten.

    Dat zei EnergieNed-voorzitter Richard de Lange maandag bij de presentatie van een rapport over de opslag van CO2, dat adviesbureau Ecofys heeft opgesteld in opdracht van EnergieNed, de federatie van energiebedrijven.

    Tijdige aanleg van een netwerk voor de transport van CO2 en opslagfaciliteiten bij lege gasvelden zijn van doorslaggevend belang om in 2020 de opslag mogelijk te maken tegen redelijke kosten, aldus het rapport.

    De overheid moet het hierbij het voortouw nemen. Energiebedrijven zullen hun nieuw te bouwen kolencentrales geschikt maken voor afvang en opslag van CO2, aldus De Lange.

    Eerste proefproject met opslag van CO2 in EU
    Rotterdam spil in opslag CO2
    Nederland wil pioniersrol in EU-plan CO2
    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  2. [verwijderd] 16 juli 2007 20:24
    Lapmiddelen, hoax,
    Nooit te controleren of dat co2 ook daadwerkelijk opgeslagen is.
    Beter geen co2 produceren.
    Een trillinkje of scheurtje en je krijgt een wolk co2 die net zo zwaar is als zuurstof en levensgevaarlijk is.

    Wat vind jij ervan voda, je plaatst die stukjes wel maar zet er niks bij:P
    mvg
  3. forum rang 10 voda 16 juli 2007 20:33
    Nee, ik wacht tot er iemand reageert. Ik lees heus bijna alles hier. Zag ook je reactie op het kernenergie stukje.
    Maar goed, om op je vraag in te gaan.
    Er moet iets gaan gebeuren op milieu gebied. Alleen zijn wij (ons land) vaak 1 van de eersten die iets doet. Alleen schiet dat niet zoveel op.
    CO2 uitstoot stopt niet bij de grens. Het is een globale issue. Zolang de o.a. de VS een kwart van de energie behoefte voor zijn rekening neemt (met amper 300+M mensen), en de opkomende landen zoals China, India, Pakistan om er maar een paar te noemen, zulke hoeveelheden uitstoten, dat onze uitstoot zowat in het niets valt.
    Milieu maatregelen zijn leuk, maar dan wel in een samenwerkingsverband.
    En dan bedoel ik niet die CO2 handel, want dat is je reinste oplichterij, en struisvogel politiek.
    Wie is de dupe? Juist ja, de consument in de meeste gevallen, en niet de producent die ook debet aan het hele verhaal is.
    Pff, stop nu maar, kan zo een heel forum vol schrijven.....
  4. forum rang 10 voda 16 juli 2007 20:40
    Klimaatneutraal vliegen geen succes
    Passagiers op Eindhoven Airport zijn nauwelijks bereid een vrijwillige milieubijdrage te leveren voor hun vlucht. Dat blijkt uit een eerste onderzoek door de luchthaven. Sinds 16 april hebben reizigers gemiddeld 2200 euro per maand betaald waarmee tot nu bijna 1600 vliegreizen werden 'gecompenseerd'.

    Dat is volgens commercieel-directeur Joost Meijs van de luchthaven op jaarbasis ongeveer 6 procent van alle Nederlandse vluchten. Hij spreekt van een tegenvaller.

    Eerder onderzoek van de Klimaat Neutraal Groep, partner in het project, wees uit dat 54 procent van de passagiers op Eindhoven Airport bereid zou zijn om vrijwillig geld te geven aan klimaatprojecten ter compensatie van de uitstoot CO2 die hun vlucht zou veroorzaken.

    Het blijft voor Meijs gissen naar het grote verschil. ,,Misschien hebben we dit niet actief genoeg onder de aandacht gebracht van de passagiers. Wellicht zit er een groot verschil in zeggen en doen.''

    Hoe het werkt

    Passagiers kunnen in de vertrekhal op beeldschermen hun bestemming invullen. Een computer berekent hoeveel uitstoot aan CO2 de reis veroorzaakt en geeft vervolgens een bedrag aan waarmee de milieuschade kan worden hersteld. De passagier kan de vrijwillige bijdrage per overboeking of creditcard betalen. Eindhoven Airport is de enige luchthaven in Europa die deze dienst aanbiedt.

    Sinds enkele weken wordt in de vertrekhal elk half uur een mededeling omgeroepen om reizigers te attenderen op de milieubijdrage. Het is niet bekend welk effect dat heeft.

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  5. [verwijderd] 18 juli 2007 13:23
    Ook de global warming swindle gezien? Die CO2 is helemaal niet zo belangrijk schijnt het. Dat er niet zoveel over gepubliceerd wordt is logisch aangezien iedereen die wel beweert dat het belangrijk is geld krijgt voor onderzoek (dwz aan het werk kan blijven). De rest dus niet.

    Het onder de grond stoppen van CO2 is dom omdat je dan ook de O2 (onze zuurstof) onder de zoden stopt. Die hebben we juist hard nodig! Plant dus meer bomen en laat ze groot worden. Die leveren dan ook schaduw en zorgen er dus voor dat er minder zonnewarmte op de grond terechtkomt.

    Het is zo simpel ;)

    Groeten :) Frank
  6. forum rang 10 voda 1 augustus 2007 18:07
    'Co2 niet grote boosdoener broeikaseffect'
    CO2 is niet de grote veroorzaker van de opwarming van de aarde, stelt het Belgisch Meteorologisch Instituut KMI woensdag. Het instituut werkt aan een groot wetenschappelijk onderzoek dat eind deze zomer uitkomt.

    CO2 speelt wel een zekere rol, erkent KMI-klimatoloog Luc Debontridder in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. 'Alleen kan het onmogelijk de doorslaggevende rol zijn die er nu van wordt gemaakt.'

    Al Gore

    Niet CO2, maar natuurlijke waterdamp is volgens de Belgen het belangrijkste broeikasgas. 'Dat is verantwoordelijk voor ruim 75 procent van het broeikaseffect. Maar door de film van Al Gore wordt alles eenzijdig aan CO2 toegeschreven.'

    De hele reeks warme winters van de laatste jaren past volgens het KMI gewoon in de normale 'Noord-Atlantische schommeling'. 'Dat heeft nu echt eens niets met CO2 te maken.'

    Vulkaanuitbarsting heeft meer invloed

    Volgens Debontridder heeft een simpele vulkaanuitbarsting veel meer effect op het klimaat dan CO2: 'De uitbarsting van de Pinatuba op de Filippijnen in 1983 heeft de temperatuur wereldwijd met een goeie 3 procent beïnvloed.'

    CO2-taks

    In de strijd tegen CO2 betalen Belgen enkele CO2-belastingen. Zo is er een CO2-taks op bedrijfswagens en op verpakkingen, zoals wegwerpmateriaal. De regering heeft ook plannen voor een CO2-heffing op slecht geïsoleerde woningen en op vliegtuigbrandstof.

    De Europese Unie heeft in maart strenge doelen gesteld om de CO2-uitstoot van brandstoffen terug te dringen. Zo moeten Europeanen in 2020 20 procent minder brandstof gebruiken en moeten er veel meer bio-brandstoffen komen.

    Copyright (c) 2007 Het Financieele Dagblad

  7. [verwijderd] 2 augustus 2007 00:50
    quote:

    voda schreef:

    Wie is de dupe? Juist ja, de consument in de meeste gevallen, en niet de producent die ook debet aan het hele verhaal is.
    Waarom is de consument de dupe? De producent is nl. ook consument.
    Consumeer je niet, produceert de producent ook niet lang meer.

    Inderdaad, 't is al laat. :)
  8. [verwijderd] 10 oktober 2007 10:13
    Nuon start proef afvangen CO2 in kolenvergassingscentrale
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - Nuon start een proef met CO2-afvang op een kolenvergassingscentrale. Dat schrijft het energiebedrijf woensdag in een persbericht. De proef gaat plaatsvinden in de centrale van Nuon in het Limburgse Buggenum.

    'CO2-afvang wordt al ruim 50 jaar in de petrochemische industrie toegepast. Nuon wil deze methodiek nu ook geschikt maken voor de elektriciteitssector en het proces verder optimaliseren', zo schrijft de onderneming.

    De elektriciteitscentrale in Limburg is geschikt voor deze proef vanwege de aanwezige moderne vergassingstechnologie. Met het ministerie van VROM en de provincie Groningen heeft Nuon in april dit jaar een intentieverklaring getekend die moet leiden tot het op grote schaal afvangen, transporteren en opslaan van CO2.

    Het ministerie van VROM stelt in een afzonderlijk persbericht dat het in totaal drie projecten heeft geselecteerd. Naast het Nuon-project zijn dat de Zero Emission Power Plant (ZEPP) in Drachten en Cryogene CO2 afvang. In dit laatste project werken Enecogen en de provincie Zuid-Holland samen.

    Volgens het ministerie zijn de kosten van de laatste twee projecten respectievelijk euro 60 mln en euro 36,5 mln. De projectkosten van CO2-afvang bij kolenvergassing zijn circa euro 44,5 mln.

    Marijn Wellink
    marijn@bfn.com

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

  9. [verwijderd] 22 oktober 2007 12:11
    NYSE Euronext lanceert emissiehandelsmarkt voor kooldioxide
    AMSTERDAM (FD.nl/Betten) - NYSE Euronext lanceert in samenwerking met het Franse financiele instituut Caisse des Depots een internationale markt voor de emissiehandel in kooldioxide. Dat meldt het internationale beursbedrijf maandag in een persbericht.

    De partners willen verschillende diensten bieden aan de wereldwijde kooldioxide-emissiemarkt, om de handel in emissierechten te vergemakkelijken. Het beursbedrijf is daarnaast van plan derivaten te ontwikkelen.

    Emissierechten geven bedrijven of landen het recht om een bepaalde hoeveelheid schadelijke gassen uit te stoten, zoals kooldioxide. Deze emissierechten kunnen ze kopen of verkopen.

    De nieuwe faciliteit zal grotendeels in handen zijn van NYSE Euronext, met Caisse des Depots als belangrijkste aandeelhouder. De emissiehandelsmarkt zal naar verwachting in het begin van 2008 van start gaan.

    (c) Het Financieele Dagblad in samenwerking met Betten Beursmedia News (contact: webred@fd.nl/ 020-5928456)

  10. [verwijderd] 22 oktober 2007 12:53
    Enel to invest 400 mln euros in CO2 capture, seeks storage site
    ROME, October 22 (Reuters) - Italy's Enel is to invest around 400 mln euros in carbon capture and storage and is looking now for a suitable site to store CO2 underground, Gennaro de Michele, Enel head of research, told a coal industry event on Monday in Rome. "Carbon capture and storage is the most important technology for the coal industry for the next many years," De Michele told the Coaltrans annual industry conference, adding "It's not only an idea to capture CO2, it's already being done."
    Enel's vision of coal's future is one in which coal is used to produce power, to produce ash and gypsum as a by-product for cement, hydrogen as a by-product of coal gasification and CO2 which is stored underground.

  11. [verwijderd] 1 november 2007 14:15
    Rekenkamer kritisch over CO2-emissiehandel Nederland

    Door Inger Kuin
    Van DOW JONES NIEUWSDIENST


    AMSTERDAM (Dow Jones)--De Nederlandse regering heeft bij het uitvoeren van het Europese CO2-emissiehandelsysteem vooral gelet op de belangen van het bedrijfsleven en minder op het Kyoto-doel. De beperking van CO2-uitstoot door Nederland is daardoor lager dan mogelijk, stelt de Algemene Rekenkamer donderdagmiddag in een rapport.

    De Algemene Rekenkamer onderzocht hoe in Nederland het Europese systeem van handel in emissierechten om de uitstoot van CO2 te verminderen functioneert. Het controleorgaan is kritisch over de wijze waarop de regering het systeem uitvoert. Volgens de Rekenkamer loopt Nederland het risico zijn Kyoto-doel niet te halen.

    In 2005 voerde de EU de emissiehandel in. Bedrijven die veel CO2 uitstoten, zoals vooral de industrie- en energiesector en in mindere mate de transport- en landbouwsector, krijgen emissierechten toebedeeld. Als ze minder CO2 uitstoten kunnen ze hun overtollige rechten verkopen. Stoten ze meer uit, dan moeten ze extra emissierechten kopen. De EU stelt vast hoeveel rechten een land krijgt. De lidstaten verdelen de emissierechten vervolgens over de bedrijven.

    De Algemene Rekenkamer concludeert dat het kabinet bij het verdelen van de emissierechten vooral heeft gelet op de belangen en de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven. De onderzoekers vinden dat Nederland in Brussel moet pleiten voor het gelijk trekken van de regels volgens welke de lidstaten de rechten mogen verdelen.

    "Nu is er teveel vrijheid bij de individuele lidstaten om de regels uit te voeren. Het uiteindelijke milieudoel wordt uit het oog verloren", aldus Etienne Buijs van de Rekenkamer. Een mogelijkheid zou volgens de onderzoekers zijn om voortaan alle emissierechten op Europees niveau te veilen.

    Verder was de manier waarop de regering de rechten in 2007 verdeelde volgens de Rekenkamer "niet transparant". Emissierechten zijn verdeeld op basis van informatie die deels niet publiek toegankelijk was, aldus de Rekenkamer. De onderzoekers noemen dit "zorgwekkend".

    Ten slotte concludeert de Algemene Rekenkamer dat andere onderdelen van het milieubeleid sinds de invoering van het emissiesysteem minder effectief zijn geworden ten aanzien van het verlagen van de CO2-uitstoot.



    - Door Inger Kuin; Dow Jones Nieuwsdienst; +31-20-5890270; inger.kuin@dowjones.com

  12. [verwijderd] 19 december 2007 14:35
    Letterlijk en figuurlijk, luchthandel:

    RTRS-Boetes voor automakers boven CO2-norm
    BRUSSEL (ANP) - Europa krijgt een systeem met boetes voor
    autofabrikanten waarvan de nieuwe auto's na 2012 te veel van het
    broeikasgas kooldioxide (CO2) uitstoten. Daartoe heeft de
    Europese Commissie woensdag besloten.

    De Commissie wil dat nieuwe auto's per 2012 niet meer dan
    130 gram CO2 uitstoten per gereden kilometer. Verreweg de meeste
    auto's zitten daar nu nog boven. Het grootste deel van de
    vermindering moet bereikt worden door schonere motoren, de rest
    door betere banden, zuiniger schakelen, zuiniger
    air-conditioning en biobrandstoffen.

    Automakers betalen vanaf 2012 een boete van 20 euro voor
    elke gram CO2 boven de norm. De boetes stijgen naar 95 euro per
    CO2-gram te veel in 2016.

    Aan de plannen gaat een uitgebreid debat vooraf in de
    Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU. Drie
    eurocommissarissen uit de grote autoproducerende landen
    Duitsland, Frankrijk en Italië hadden grote moeite met de boetes
    voor automakers. De Duitse eurocommissaris Günter Verheugen
    wilde lagere boetes en meer flexibiliteit voor de bedrijven bij
    het behalen van de doelen.

    Het Europees Parlement en de 27 EU-landen moeten instemmen
    met de plannen. Vooral Duitsland heeft problemen. Duitse
    autobedrijven maken zware auto's, die meer CO2 uitstoten. Het is
    overigens de bedoeling van de Commissie dat autofabrikanten
    kunnen samenwerken om gemiddeld de CO2-normen te halen. Ze
    kunnen dan uitstootrechten van elkaar kopen of verkopen.
  13. forum rang 10 voda 1 juli 2008 19:48
    Duitse Eon investeert in Nederlandse CO2-afvang
    ROTTERDAM (ANP) - Het Duitse energiebedrijf Eon gaat 10
    miljoen euro investeren in een Nederlandse project voor de
    afvang van uitgestoten CO2. Dat maakte topman Wulf Bernotat
    dinsdag bekend.

    Het gaat om het project CATO-2, waaraan ook partners als het
    ministerie van Economische Zaken, TNO en universiteiten
    deelnemen. Eon tekende dinsdag een intentieverklaring met TNO.

    Volgens Eon blijft de inzet van fossiele brandstoffen als
    olie en kolen essentieel om te kunnen voldoen aan de groeiende
    vraag naar energie, maar draagt het afvangen en opslaan van het
    daarbij uitgestoten broeikasgas CO2 bij aan het verminderen van
    de uitstoot van schadelijke stoffen.

    In het kader van het CATO-1 project nam Eon Benelux in april
    van dit jaar een testlocatie in gebruik. De ervaringen met deze
    proeffabriek vormen de basis voor het tweede project. Dat
    bestaat uit onderzoek naar de hele keten van het afvangen van
    CO2 en capaciteitsvergroting. De nadruk ligt op de ontwikkeling
    van een grotere proefinstallatie in de regio Rotterdam-Rijnmond.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
  14. forum rang 10 voda 21 juli 2008 17:12
    'Overheidsdoel verlagen CO2-uitstoot niet reëel' (2)
    N i e u w bericht, meer informatie

    AMSTERDAM (ANP) - De doelstelling van de Nederlandse overheid om de uitstoot
    van broeikasgassen in 2020 met 30 procent te hebben teruggebracht, is niet
    realistisch. Geen enkel bestaand scenario leidt tot de geplande
    uitstootvermindering, concludeert adviesbureau Roland Berger in een maandag
    gepubliceerd rapport.

    ,,Met alleen vervanging en uitbreiding van de bestaande
    elektriciteitsproductie en besparingen in huis, gaat Nederland de doelstelling
    nooit halen'', aldus bestuurder Jochem Moerkerken van het bureau. Een van de
    problemen is volgens de onderzoekers dat de Nederlandse energiebedrijven te
    klein zijn om grootschalig op duurzame energie in te zetten.

    De beste resultaten kunnen volgens de onderzoekers worden behaald met
    energiebesparing. ,,De grote slag moet worden geslagen in de industrie'', aldus
    Moerkerken. De industrie is met een gebruik van ongeveer twee derde van alle
    energie grootverbruiker.

    Het is volgens Moerkerken goed dat het belang van energiebesparing met
    huishoudelijk apparaten publiekelijk wordt benadrukt, vooral omdat de consument
    zich dan meer bewust wordt van het probleem. Huishoudelijke apparaten zijn in
    totaal verantwoordelijk voor minder dan 10 procent van de vraag naar energie.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 504 5999))
  15. forum rang 10 voda 28 juli 2008 20:13
    IJs Ben & Jerry's milieuvriendelijker (2)
    H e r h a l i n g om technische redenen

    HELLENDOORN (ANP) - IJsfabrikant Ben & Jerry's wil zijn
    ijsjes milieuvriendelijker maken. Het bedrijf gaat onder meer
    investeren in windenergie. Dat moet de uitstoot van broeikasgas
    door de koeien, die de melk voor het ijs produceren,
    compenseren.

    Ben & Jerry's stelde dit maandag bij de viering van het
    30-jarig bestaan. De veestapel is met zijn uitwerpselen
    wereldwijd verantwoordelijk voor een deel van de uitstoot van
    broeikasgassen, die een bijdrage zouden leveren aan de opwarming
    van de aarde.

    ,,Wij hebben van koe tot ijsbeker gekeken hoeveel CO2 bij
    het productieproces vrijkomt. Wat we niet kunnen besparen, zoals
    met de koeien, compenseren we'', zegt Anniek Mauser, de Europese
    duurzaamheidsmanager van het bedrijf. Ben & Jerry's is enkele
    jaren geleden met het zogeheten 'Caring Dairy'-programma
    gestart.

    Het compenseren van CO2-uitstoot is controversieel, omdat
    met veel projecten zou worden gerommeld. Maar het Wereld Natuur
    Fonds (WNF), een van de partners van het programma, is ervan
    overtuigd dat het bedrijf op de goede wijze compenseert. ,,Ik
    weet zeker dat ze het doen volgens de 'gold'-standard'', zei een
    woordvoerder desgevraagd.

    Volgens de WNF-woordvoerder is dit de hoogste standaard voor
    CO2-compensatie, waarbij alleen wordt geïnvesteerd in projecten
    die CO2-reductie opleveren. Het gaat daarbij onder meer om
    investeringen in biogas en windenergie. ,,Ben & Jerry's is
    absoluut een voorloper als het gaat om duurzaamheid.''

    Aan het programma van Ben & Jerry's, dat sinds 2000
    onderdeel is van voedingsconcern Unilever, werkten in eerste
    instantie elf boeren mee. In workshops met landbouwexperts en
    milieuorganisaties werd gekeken hoe de boeren het beste hun
    activiteiten konden verduurzamen. ,,Voor elke boer verschilt de
    weg naar duurzaamheid. We hebben een bottum-up benadering
    gehanteerd, waarbij de boeren zelf bekeken hoe ze het beste een
    bijdrage konden leveren'', zegt Mauser.

    Inmiddels is het programma uitgebreid en werkt het bedrijf
    samen met zuivelcoöperatie Cono. Ongeveer 95 procent van de 550
    boeren van Cono voldoet aan de eisen die Ben & Jerry's stelt aan
    de melkproductie. ,,Dat moet natuurlijk 100 procent worden'',
    aldus Mauser.

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
    504 5999))
  16. forum rang 10 voda 25 februari 2009 22:14
    ROTTERDAM (ANP) - Energiebedrijf E.ON Benelux gaat na 2015 op grote schaal CO2-afvang, transport en opslag toepassen op de Maasvlakte. Het bedrijf heeft daar woensdag een overeenkomst over gesloten met het Rotterdam Climate Initiative (RCI), dat Rotterdam op de kaart moet zetten als milieubewuste gemeente.

    De provincies Zuid-Holland en Zeeland verleenden E.ON eerder al een vergunning om op de Maasvlakte een nieuwe kolencentrale te bouwen. Zij oordeelden dat de nieuwe elektriciteitscentrale, inclusief de ondergrondse opslag van CO2 (kooldioxide), geen negatieve effecten heeft op omliggende natuurgebieden.

    E.ON heeft de wereldwijde ambitie in 2030 de CO2-emissie per opgewekt kilowattuur met 50 procent te hebben verlaagd ten opzichte van 1990. ,,Door onze nieuwe centrales van CO2-afvang te voorzien, kunnen wij onze wereldwijde klimaatdoelen sneller halen'', stelt een zegsman. E.ON experimenteert al vanaf 2008 kleinschalig met de afvang bij de bestaande centrale.

    Volgens milieuorganisatie Greenpeace heeft E.ON echter nog helemaal geen vergunning voor de opslag van CO2 op de Maasvlakte. ,,De vergunning van de provincies Zuid-Holland en Zeeland is puur voor de centrale zelf, niet voor de ondergrondse opslag van het broeikasgas'', stelt een zegsvrouw. ,,De kolencentrale die E.ON wil gaan neerzetten, is bovendien van het ouderwetse type poederkoolcentrale.''

    ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20 504 5999))

  17. forum rang 10 voda 6 maart 2009 14:52
    Barendrecht keert zich tegen CO2-opslag(Novum) - Het gemeentebestuur van Barendrecht heeft bezwaren tegen het opslaan van CO2 in de Zuid-Hollandse gemeente. Op basis van rapportages en gesprekken met externe deskundigen heeft het college vastgesteld dat er onvoldoende basis is om door te gaan met het proces van kooldioxide-opslag in Barendrecht. De gemeenteraad bespreekt de kwestie later deze maand.

    De tot nu toe gevolgde procedure zou op diverse punten tekortschieten. Zo had er volgens de gemeente eerst een nationale afweging van ruimtelijke belangen, doelstellingen, nut en noodzaak, alternatieven en bevoegdheden moeten plaatsvinden. De keuze voor Barendrecht als meest geschikte locatie is daarmee onvoldoende onderbouwd, stellen burgemeester en wethouders.

    In november maakte minister van Milieubeheer Jacqueline Cramer (PvdA) bekend dat ze zestig miljoen euro uittrekt voor proefprojecten met de ondergrondse opslag van CO2 in Barendrecht en Geleen. Het gaat om projecten van Shell in Barendrecht en technisch dienstverlener GTI in Geleen, met elk een opslag van twee miljoen ton kooldioxide in maximaal tien jaar. In Barendrecht liggen ongeveer tweeduizend meter onder de grond bijna uitgeputte aardgasvelden, waarin CO2 die vrijkomt in het Rotterdamse havengebied zou moeten worden opgevangen.

    Cramer staat 'zeer positief' tegenover de opslag bij Barendrecht, maar wil wel garanties voor de veiligheid. Omwonenden zijn onder meer bang dat de waarde van hun huis daalt als de risico's van de opslag niet duidelijk zijn. Op z'n vroegst in april wordt duidelijk of de projecten daadwerkelijk worden uitgevoerd. Dat hangt onder meer af van de milieuvergunningen. Barendrecht is niet tevreden over de risicoanalyses die zijn uitgevoerd en zegt geen adequate inschatting te kunnen maken van de veiligheidsrisico's. Ook kan volgens de gemeente niet worden beoordeeld of de initiatiefnemers wel echt hebben bewezen dat zij de vereiste technologie voor het project goed beheersen. Een ander belangrijk bezwaar van Barendrecht is dat niet is onderzocht waar in Nederland de opslag van CO2 het best kan plaatsvinden. De gemeente vindt ook dat eventuele psychosomatische klachten bij mensen die boven de opgeslagen CO2 wonen serieus moeten worden genomen.
  18. forum rang 10 voda 9 maart 2009 15:54
    Is dit dé oplossing voor het CO2 probleem?

    Carbon Sciences Completes Prototype of Breakthrough CO2-to-Fuel Technology
    664 words
    2 March 2009
    Market Wire
    English
    (c) Copyright 2009 Market Wire, Inc.
    Company Reaches Major Milestone in Quest to Recycle Carbon Dioxide Into Liquid Fuels

    SANTA BARBARA, CA -- (MARKET WIRE) -- Mar 02, 2009 -- Carbon Sciences Inc. (OTCBB: CABN), the developer of a breakthrough technology to transform carbon dioxide (CO2) emissions into gasoline and other fuels, today announced the completion of its highly-anticipated prototype, engineered to demonstrate the company's proprietary biocatalytic CO2-to-Fuel process.

    Applying Carbon Sciences' patent-pending technology in a laboratory scale prototype, the company has successfully transformed a stream of CO2 gas into methanol fuel. The demonstration prototype uses Carbon Sciences' innovative biocatalytic process to break down CO2 and water, then combines the carbon and hydrogen to form methanol, a low level liquid fuel. The resulting methanol is directly usable as a fuel, or it can be used to build higher-level fuels such as gasoline, butanol and jet fuel. The company is currently underway with the design and development of expanded biocatalytic process technologies to create these higher-level fuels from CO2.

    "This is a major milestone for Carbon Sciences," said Byron Elton, President and COO of Carbon Sciences. "The prototype demonstrates that our CO2-to-Fuel concept works. More importantly, it provides our technology team evidence that we are headed in the right direction. We can now successfully demonstrate what we have always believed -- that CO2, the very cause of the problem, provides the solution to the world's energy and climate challenges."

    Hailed by USA Today as the company "furthest along in the CO2-to-fuels quest," Carbon Sciences' technology that transforms CO2 into fuel provides the most direct path and a substantial cost advantage over other renewable fuel technologies such as those based on terrestrial crops.

    "Our competitive edge is in the innovative nano-engineering of the biocatalyst that allows it to perform its CO2 to fuel function not once, but millions of times, thereby lowering the production cost of fuel. While the prototype has not reached this level of performance, we are confident that we can achieve that as we scale up our technology," said the technology's inventor and Carbon Sciences' Chief Technology Officer, Dr. Naveed Aslam.

    "This prototype demonstrates the efficiencies of Carbon Sciences' technology over any other methods available," said Derek McLeish, Carbon Sciences' Chairman and CEO. "With oil refineries and utilities facing legislation that may impose large fees for each ton of CO2 released into the air, our technology is finding increasing value in the marketplace. With our CO2-to-Fuel technology, mitigating CO2 emissions doesn't have to be an expense. Instead, it can be a lucrative revenue stream for large CO2 emitting companies and countries."

    "Our ultimate goal is to license this technology to energy companies and large CO2 emitters globally," added Elton. "We estimate that by 2030, using just 25% of the CO2 emissions from coal usage alone, we can produce enough fuel to provide 30% of the global liquid fuel demand. There is no other single approach, whether it is biodiesel or cellulosic ethanol, that can match this impact in addressing the energy and climate challenges."

    About Carbon Sciences Inc.

    Carbon Sciences Inc. is developing a breakthrough technology to transform carbon dioxide (CO2) emissions into the basic fuel building blocks required to produce gasoline, diesel fuel, jet fuel and other portable fuels. Innovating at the intersection of chemical engineering and bio-engineering disciplines, we are developing a highly scalable biocatalytic process to meet the fuel needs of the world. Our solution to energy and climate challenges is a sustainable world of fuel consumption and climate stability by transforming CO2 into fuel. For example, Carbon Sciences' breakthrough technology can be used to transform CO2 emitted from fossil fuel power plants into gasoline to run cars and jet fuel to fly aircraft. To learn more about the Company, please visit our website at www.carbonsciences.com.

    Media Relations Contact:
    Denyse Dabrowski
    Avalanche Strategic Communications
    Email Contact
    (201) 488-0049

579 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 29 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 880,00 +0,68%
EUR/USD 1,0721 +0,22%
FTSE 100 8.040,38 0,00%
Germany40^ 18.069,10 -0,11%
Gold spot 2.322,86 +0,29%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

AB InBev
0,00%
Ackerm...
0,00%
Aedifica
0,00%
Ageas
0,00%
Aperam
0,00%

Dalers

AB InBev
0,00%
Ackerm...
0,00%
Aedifica
0,00%
Ageas
0,00%
Aperam
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links