Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Windpower - Europe

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
1.111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 51 52 53 54 55 56 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
voda
0
Onderzoekers in Zwolle werken aan een tweede leven voor afgeschreven windmolens

Over twintig jaar ontstaat een afvalberg van oude windturbines. Onderzoekers in Zwolle mikken op milieuvriendelijke verwerking. Hun idee: verpulver wieken tot vlokken, en maak daar bouwmateriaal van.

Frarnk Straver 28 november 2019, 00:00

Afgeschreven windmolens een tweede leven geven is een eitje. In Rotterdam bouwden ze er een speeltuin van. Daar kruipen kinderen door de holle wieken, de buizen houden een glijbaan overeind. Elders staat een bank van een oude wiek, als zodanig direct herkenbaar, en een bushokje. Allemaal leuk en aardig, vinden ze bij hogeschool Windesheim in Zwolle, maar het is geen échte recycling. Het zijn gadgets, geen oplossingen.

Nu Nederland er, conform het Klimaat­akkoord, steeds meer grote windparken bij krijgt, op land en zee, is er volgens onderzoeker Albert ten Busschen een serieuze verwerkingmethode nodig. “Die noodzaak neemt snel toe.” Molens die nu verrijzen, zijn over twintig of dertig jaar afval, omdat ze vervangen worden of afgeschreven zijn. Zonder mogelijkheid om ze te recyclen gaan windmolendelen de verbrandingsoven in, of ze belanden op een buitenlandse storthoop. “Dat moet je dus niet willen”, zegt Ten Busschen.

Hij loopt een zaaltje binnen op de campus van Windesheim, waar hij werkt als onderzoeker in kunststoftechnologie. Op tafel staat een stuk windmolenwiek. Dwars afgesneden, als een snee stokbrood uit een lange baguette. Dit stuk komt uit een relatief kleine wiek, van twaalf meter lang. Overal in het lab staan potjes en flesjes, apparaten. Bakjes en borden zijn gevuld met kleine snippers van plastic en composiet, het lichte en sterke materiaal waar windmolenwieken van gemaakt zijn. Ten Busschen: “Welkom in ons composietenlab.”

Hier werkt een onderzoeksteam aan een manier om oude windturbines in de toekomst zo goed mogelijk te gaan hergebruiken. Het werk dat het team hier verricht is alles behalve een eitje, dit is technisch pionierswerk. “Lastig-lastig-lastig”, zegt Ten Busschen. Composiet, zegt hij, is dusdanig versmolten dat het terugwinnen van losse vezels, hars en materiaalfracties een onmogelijke opgave is. Het spul laat zich dus alleen recyclen als geheel. “Om dat mogelijk te maken versnipperen we het tot kleine vlokken en stroken.” De onderzoeker pakt een bak van tafel. Daarin zitten de flinterdunne stukjes composiet, verzameld van afgeschreven plezierboten, daken, voedersilo’s en de rotorbladen van oude windturbines. Een windmolen wordt eerst in stukken van zes meter gehakt, daarna in moten van een halve meter. Die brokken gaan, net als een autowrak door een shredder, om er als dunne slierten weer uit te komen.

Gooi al die snippers in een mal, met een verhardingsmiddel (“chemisch, maar droog onschadelijk”) en er ontstaat een sterk nieuw materiaal. Een groepje studenten doet het voor, in het lab. Ze gieten een papperig mengsel in een mal, om planken of klikblokken te maken. De snippers blijven aan het oppervlak zichtbaar, als fossielen in steen. “Dit blok composiet kan in de bouw een duurzaam alternatief worden voor tropisch hardhout of metaal”, zegt Ten Busschen. De eerste stappen van laboratorium naar de praktijk zijn gezet. Er is een stuk sluisdeur met gerecycled composiet erin, en een fietsbrug.

Vuilnisstroom
Collega-onderzoeker Pieter Schreuder krijgt een lach op zijn gezicht als hij denkt aan alle mogelijkheden. “Het staat hier nog in de kinderschoenen, maar het voelt als een spannend avontuur. De eerste resultaten zijn goed, we kunnen nieuw materiaal maken dat heel veel ­jaren mee kan.” Als bewijs zette Windesheim in de eigen hal een keukenblok neer van gerecycled composiet, er is een tafelblad van gemaakt. De kluisjes van studenten zijn ermee afgetimmerd. Wel met professioneel gereedschap, een gewone boor komt niet zomaar door de knoert­harde plaat heen.

Afvalbedrijf Suez is nauw betrokken bij het onderzoek naar recycling van windmolen­delen. De bouw van grote windmolenparken nu en in de komende jaren zorgt over een paar decennia voor een vuilnisstroom, zegt directeur John Geerts van Suez. “Wieken veroveren snel positie in de afvalmarkt. De eerste generatie afgeschreven molens komt er al aan.” De enige verwerking die Suez daar nu voor te bieden heeft is: verbranden in een afvalenergiecentrale. “Het hoogst haalbare”, noemt Geerts dat. Eigenaren van windmolens betalen een heffing als ze de wieken naar de afvalverwerker brengen. “Voor eigenaren, zeker als het individuele boeren zijn, is dat onaantrekkelijk. We zien nu dat wieken op het erf blijven liggen. Dat is geen oplossing. We moeten er iets mee doen.” Suez overweegt daarom een proeffabriek te gaan bouwen voor recycling.

Denk niet, zegt Geerts, dat afvalbedrijven zoals Suez uiteindelijk dik voor afgebroken windmolenonderdelen gaan betalen, omdat ze van composiet nieuw bouwmateriaal kunnen maken. Het verpulveren en verwerken van turbines brengt volgens hem hoge kosten met zich mee. Daar weegt de verkoopopbrengst van gerecyclede bouwplaten niet zomaar tegenop. Wel gaat volgens hem de bekende economische regel op: hoe groter het volume en de schaal van de techniek, hoe beter die rendabel te krijgen is.

Oneindige kringloop
Grote energiebedrijven, zoals het Duitse RWE, klopten aan om mee te kijken bij Windesheim. De windmolenindustrie weet dat in nieuwe turbines, op zee zo hoog als de Euromast, een toekomstige afvalberg schuilt. Zij hebben straks de plicht om windturbines te saneren, op land en zee, als hun levensduur erop zit. Ze verkopen onrendabel geworden windmolens nu aan het buitenland, voor de export. Maar de uitvoering van het Klimaatakkoord vraagt om zoveel nieuwe turbines dat een afvalberg onafwendbaar is. Want uiteindelijk is kapot toch echt kapot.

voda
0
Deel 2:

Als het lukt om oude wieken en windtur­binedelen grootschalig om te zetten van composiet in nieuw materiaal, is het wel zaak dat de bouwwereld meedoet. Daarvoor is het nodig dat gerecyclede windmolens kunnen concur­reren met hout, metaal, maar ook nieuw composiet. Financieel bekeken is nieuw composiet gebruiken goedkoper dan de gerecyclede variant.

Giftige stoffen
Maar uiteindelijk moet de bouwwereld toe naar milieuvriendelijke technieken. Dat drijft de onderzoekers van Windesheim om de techniek verder te ontwikkelen, met het oog op de toekomst. Het is van steeds groter belang dat gebruikte materialen een verantwoorde oorsprong hebben, zegt Pieter Schreuder, terwijl hij met een veiligheidsbril op zijn neus snippers composiet over zijn handpalm laat rollen. Oud windmolenmateriaal moet liefst in een oneindige kringloop van hergebruik gaan passen, zodat het circulair is. Of dat lukt is afwachten.

Schreuder haalt een sponzig dotje tevoorschijn. Dit is eveneens gerecycled materiaal, gemaakt van plastic. Ook daarvan willen de onderzoekers liefst op grote schaal nieuw materiaal gaan maken. Want een groot deel van het plastic dat consumenten, gewild of ongewild, in huis halen is niet recyclebaar. Gemiddeld de helft van het consumentenplastic is niet bruikbaar om nieuwe producten zoals shampooflessen en boterhamzakjes van te maken. Het is vervuild materiaal, met te veel verschillende vezels. Schreuder: “Dat mixed plastic wil China ook niet meer van ons hebben. Het gaat nu in de afvalverbrander, maar wij willen het omvormen tot nuttig materiaal.” Er zijn nog tests nodig, om zeker te weten dat het materiaal, gemaakt van niet-recyclebare koffiebekertjes of supermarktverpakkingen, geen giftige stoffen kan gaan lekken. Na bewerking is dat risico uit te sluiten, verwachten de onderzoekers.

Het ideaalbeeld is de combinatie van gerecyclede wieken en mixed plastic, zegt Schreuder. Door het harde materiaal te vullen met het zachte plastickussen ontstaat een bouwcomponent met handige eigenschappen. Het kan schokken dempen en heeft een isolerende werking. Heel voorzichtig denkt de onderzoeker over de mogelijkheden om dat gecombineerde materiaal te gebruiken voor de bouw van energiezuinige huizen. Isolatie­materiaal dat gemaakt is van niet-recyclebaar plastic van huishoudens isoleert zeker, maar het is de vraag of die eigenschap voldoende is om bouwnormen te halen. Schreuder: “Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je een muur van één meter dik moet bouwen, om hiermee een energieneutraal huis neer te zetten.”

Lees ook:
Windmolens afgebroken en verkocht
Nederlandse windmolens die technisch prima in orde zijn, worden soms afgebroken. Dat levert een lucratieve handel op, meldde Trouw in 2016. Honderden turbines werden tweedehands aan het buitenland verkocht.

www.topics.nl/onderzoekers-in-zwolle-...
voda
0
BUMAX Wins Stainless Steel Fasteners Order for Offshore Wind Farm in Belgium

Leading Swedish manufacturer of premium stainless steel fasteners BUMAX has received a large order for corrosion resistant and maintenance free studs to be used for a wind farm off the Belgian coast. BUMAX won the order to supply stainless studs, nuts and washers for the 219 MW Northwester 2 offshore wind power plants thanks to its capability to provide high strength fasteners with excellent corrosion resistance that are suitable for extremely challenging North Sea conditions. The order value is SEK 1.7 million and the customer is Danish steel contractor Bladt Industries, a company that specializes in large-scale and highly complex steel structures, including offshore substations and offshore foundations. The wind farm is owned and operated by Parkwind, a Belgian company that develops, finances, builds and operates offshore wind farms.

The delivery to Bladt Industries was completed in July. Development of the offshore wind farm is ongoing and it is expected to be in operation in the first half of 2020.

The product chosen for this project is BUMAX SDX 109, a high strength super duplex fastener with excellent mechanical properties, and exceptional resistance to general crevice, pitting and stress corrosion in aggressive environments.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Vestas Bags 118 MW EnVentus Order for Paskoonharju II in Finland

Vestas has received an order from EPV Energia, a Finish energy company for 21 V150-5.6 MW turbines for the Paskoonharju II wind energy project in the municipality of Teuva in Finland. To maximise energy production for the project’s lifetime in the site’s strong wind conditions, Vestas has tailored a solution that combines the V150-5.6 MW turbines’ robust design and large rotors with 155m towers and a 30-year service agreement. By utilising the wind industry’s newest and most advanced technology, the customer will be able to operate the wind power plant on merchant terms.

The contract includes the supply, installation and commissioning of the wind turbines, as well as a 30-year Active Output Management 5000 (AOM 5000) service agreement. The project will also feature a VestasOnline® Business SCADA solution to lower turbine downtime and optimise the energy output. Turbine delivery is scheduled to begin in the second quarter of 2021 while commissioning is planned for the third quarter of 2021.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Rabbalshede Kraft and Modvion Enters New Collaboration for Wind Turbines

Leading wind project developer in the Nordics Rabbalshede Kraft has signed a letter of intent regarding 10 of Modvion’s modular wind power towers made of laminated wood, for their planned wind farm in Fagremo in Toreboda municipality in Sweden. Given a successful collaboration, Modvion could potentially deliver towers to Rabbbalshede kraft to an estimated value of SEK 500-900 million over the 5 years to follow. Rabbalshede Kraft and Modvion are already working together to build the first commercial power plant using the innovative tower technology and the new collaboration is a natural continuation.

Modvion develop demanding structures made of laminated wood; nature’s carbon fiber for large scale constructions. The solutions enable major cuts of carbon dioxide emissions by replacing steel and concrete. Modvion’s modular towers made of laminated wood enables reduces costs for wind power. The modular design makes high-altitude wind power cost efficient, minimize weight, and gives net zero emissions of C02. The intention is to continue the manufacturing partnership with Moelven Toreboda.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Siemens Gamesa to Actively Dictate Wind Flow at Offshore Wind Locations

Siemens Gamesa Renewable Energy has launched the Wake Adapt feature at the WindEurope Offshore 2019 Conference & Exhibition in Copenhagen. It allows SGRE to actively adjust the heading of individual offshore wind turbines, directing the wind which flows off the individual machine in a different direction than what normally occurs. This resulting shift in direction of the wind turbine wake away from downstream wind turbines allows an increase in overall wind park performance of up to 1% in annual energy production.

On a technical level, SGRE’s Wake Adapt applies wake steering techniques to reduce wake-induced production losses on offshore wind power plants by up to 10%. Remotely activated, it strategically adjusts the yaw angle of each individual offshore wind turbine when the wake of upstream wind turbines negatively affects downstream wind turbines. These offset angles deflect the wake away from downstream turbines, controlling the wind to ensure that downstream turbines receive a more powerful and undisrupted wind flow. This redistributes production across the row of turbines, increasing the performance of the entire wind power plant. The adaptations are made depending on site-specific conditions and comply with the load design envelope for the SGRE offshore wind turbines and support structures.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Equinor and ORE Catapult to share Hywind Scotland Operational Data

Equinor and Masdar have joined forces with ORE Catapult to share floating offshore wind data via the POD data sharing platform. Operational data from the world’s first floating offshore wind farm, Hywind Scotland, is now available to access on a free to use basis for supply chain businesses and academia through the Offshore Renewable Energy Catapult’s Platform for Operational Data service. The POD service is designed to offer comprehensive data sets from offshore wind demonstrator sites across the UK to improve our understanding of how offshore wind farms operate in real-world conditions and support innovative research, projects and product development.

Under this agreement between Equinor, Masdar and ORE Catapult, subscribers can access a pre-defined set of full-scale measurements from one of Hywind Scotland’s five turbines. By enabling access to this information, the three organisations aim to better engage industry, academia and the offshore wind supply chain in the UK and internationally, to foster collaboration and drive innovation in floating offshore wind. The shared long-term goal is to reduce the cost of floating offshore wind, making the technology a cost competitive industrial solution.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Saipem Bags EDF Renewables Contract for Offshore Wind Farms in Scotland

Saipem has been awarded a contract by the French company EDF Renewables for the construction of the Neart na Gaoithe wind farm offshore Scotland. This is the first turn-key project awarded to Saipem in the offshore wind farm sector. The scope of work consists of the engineering, procurement, construction and installation of 54 steel foundation jackets for an equivalent number of wind turbines with a capacity of around 8MW each, 2 steel foundation jackets for the offshore electrical substations and the transportation and installation of the relevant topsides. These jackets will be manufactured partly at a Saipem owned yard and partly in fabrication facilities located in Scotland. The jackets will be placed on piles at depths ranging from 40 to 60 meters.

Offshore installation activities will be carried out by the crane vessel Saipem 7000, which has a consolidated track record of operations in the North Sea.

The NnG offshore wind farm, 15km off the east coast of Scotland, will be deployed over an area of 105 km2 and will be capable of generating around 450 megawatts of electricity.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
DEME Offshore Bags EPCI Cable Contract for Neart na Gaoithe Offshore Wind Farm in Scotland

DEME Offshore has been awarded a major EPCI contract for the inter-array and interconnector cables at the Neart na Gaoithe offshore wind farm in Scotland. The scope includes the engineering, procurement, construction, and installation of the subsea cables for the 450 MW capacity wind farm, with execution expected in 2021. The 450 MW Neart na Gaoithe offshore wind farm, owned by EDF Renewables UK, will be located 15.5 km off the east coast of Fife in Scotland and covers an area of approximately 105 km2. Water depths for the installation range between 45 and 55 m. The layout shall include 54 8 MW wind turbine generators, distributed across 12 array strings, each connected via dedicated 66 kV inter-array cables. The 6 array loops will be connected to the two Offshore Substations, with three array loops to each OSS and an interconnector between the OSSs.

Engineering activities have already kicked off in order to meet the required project milestones.

Source : Strategic Research Institute
Bijlage:
voda
0
Port of Tyne Ready for Offshore Wind Manufacturers

The Port of Tyne, one of only two deep-sea ports in North East England, is making further progress to prepare its site for offshore wind manufacturers. As round four of the tender process by the Crown Estate, which is responsible for awarding seabed rights for offshore renewable energy projects, nears completion the Port of Tyne is investing substantially in the third phase of clearance and remediation of Tyne Dock Enterprise Park. The site offers easy access to deep-sea berths and associated port services. Situated closer than any other port to seven of the world’s biggest offshore wind farms the Port of Tyne is perfectly placed to support the needs of offshore wind developers.

The Port of Tyne, within 100 nautical miles of the Dogger Bank, Hornsea, Seagreen and Sofia wind farms has reclaimed 30 acres of land and invested almost GBP 10 million in making Tyne Dock Enterprise Park offshore ready. The latest phase in the Port’s infrastructure programme sees the demolition of a 2,000 square metre elevated platform and ancillary work to further clear the site.

Source : Strategic Research Institute
voda
0
Hoe groot kunnen windturbines worden?

Energiebedrijf Vattenfall gaat voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort joekels van windturbines plaatsen, met een vermogen van 11 megawatt. Wat hebben we hieraan, en waar ligt de grens?

Hoe groot worden ze precies?

Alsof drie vliegtuigvleugels van de Airbus A380 met een noodvaart rondslingeren, zo moet het er straks uitzien op de Noordzee. Energiebedrijf Vattenfall kondigde vorige week aan voor de kust tussen Den Haag en Zandvoort 140 turbines te gaan plaatsen met bladen van bijna honderd meter lengte en een diameter van 193 meter. Dankzij een recente verbetering kunnen ze tot 11 megawatt aan stroom opwekken, nog meer dan verwacht. Ter vergelijking: het Prinses Amaliawindpark, dat iedereen vanaf het strand bij IJmuiden kan zien liggen, is iets meer dan tien jaar oud en heeft nog turbines van 2 MW.

Wat levert het op?

Dat is uit te rekenen. Als deze turbine een uur draait bij perfecte wind, levert dat 11000 kWh op. Vertaald naar bijvoorbeeld elektrisch rijden, betekent dit dat als de turbine één seconde draait, je met een normale elektrische auto pakweg 15 kilometer kunt rijden. Anderhalve minuut wentelen zou voldoende moeten zijn voor een rit naar Nice. En als de turbine iets meer dan een kwartier draait, moet dat genoeg opleveren om een huishouden een jaar lang (3000 kWh) van stroom te voorzien.

Al is dat wel rooskleurig gerekend. De turbine staat soms ook stil door onderhoud, er zijn transportverliezen en bovenal waait het soms totaal niet. Gemiddeld haalt een windpark op zee minder dan de helft van het topvermogen. Reken op 42%, stelt de universiteit van Michigan.

Een turbine die moet verschijnen in windpark Hollandse Kust Zuid.Foto: Vattenfall

Hoeveel groter kunnen turbines worden?

Oneindig veel groter, denkt bestuursvoorzitter Anders Runevad van de Deense turbinebouwer Vestas. Want hoe groter de turbines, hoe lucratiever het windpark. 'Technisch gezien zie ik geen belemmering aan de omvang', zei hij begin 2019 tegen persbureau Bloomberg. Dit klopt, zegt Dominic von Terzi, hoogleraar windenergie aan de TU Delft. Al reken je dan wel op innovaties. Een van de problemen is dat hoe groter een rotor wordt, hoe sneller het puntje door de lucht scheert. Het kan daarbij zelfs door de geluidsbarrière breken, en dat leidt tot geluidsoverlast en trillingen. 'Daar moet je iets op vinden', zegt hij. 'Maar er zijn steeds innovaties geweest waardoor het is gelukt om zo groot te worden.'

Zelfs de rotoren van de turbines van Vattenfall, gebouwd door Siemens Gamesa, zijn alweer ingehaald. General Electric bouwde op het puntje van de Tweede Maasvlakte een proefturbine met een rotordiameter van 220 meter. Het is nogal een verandering: in 1985 werd in Nederland één turbine gebouwd. De ashoogte was 20 meter, de tiphoogte 26 meter.

Is hiermee straks alles groen?

Bij lange na niet, er is veel meer elektriciteit nodig in het land. De 140 windturbines die Vattenfall gaat bouwen, kunnen twee tot drie miljoen huishoudens van stroom voorzien, beschrijft het bedrijf. Dat komt neer op rond de 5% van wat Nederland jaarlijks aan elektriciteit nodig heeft, blijkt uit cijfers van het CBS. Wel gaat het park subsidievrij draaien, met de disclaimer dat de overheid de stroomkabel naar het park betaalt. En het gaat snel: in 2023 is het park volledig operationeel.

fd.nl/futures/1326245/hoe-groot-kunne...
Bijlage:
1.111 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 51 52 53 54 55 56 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Direct naar Forum

Markt vandaag

Beurzen hoger richting banenrapport VS

11:45 De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag over een breed front omhoog. Naast de ontwikkelingen rond de mog... 4

  Indices

  AEX 599,68 +1,39%
  EUR/USD 1,1071 -0,30%
  Germany30^ 13.130,00 +0,58%
  Gold spot 1.466,80 -0,63%
  LDN100-24h 7.213,31 +0,93%
  NY-Nasdaq Composite 8.570,70 +0,05%
  US30# 27.818,74 +0,54%

  Stijgers

  Beluga
  +16,30%
  Barco
  +3,55%
  Brederode
  +2,95%
  Balta ...
  +2,80%
  Curetis
  +2,31%

  Dalers

  Fountain
  -4,84%
  Rosier
  -4,35%
  NewTree
  -4,00%
  Accentis
  -2,06%
  Co.Br.Ha.
  -2,01%