Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

FD: Crucell breekt door in VS

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Huppeldepepup 16 juni 2004 10:05
    Vanochtend in het FD, voorop katern “Beurs”, met verwijzing op de voorpagina.

    Crucell breekt door in VS
    Licentieovereenkomst met biotechconcern Chiron

    Amsterdam – Het Leidse biotechbedrijf Crucell heeft in de VS een doorbraak bereikt met de verkoop van technologie voor de ontwikkeling en productie van medicijnen. Tezamen met partner DSM heeft Crucell een licentie verleend aan Chiron, een van de grootste Amerikaanse ondernemingen op het gebied van biotechnologie.
    De licentie heeft betrekking op een door Crucell gepatenteerde cellijn die gebruikt kan worden bij het ontwikkelen en aanmaken van antistoffen. “Dit is een grote stap in de goede richting”, zegt een analist van een Nederlandse bank. “Chiron is een gerespecteerde partner in deze markt. Dit is een opsteker voor Crucell.”
    De beurs reageerde gisteren positief op de overeenkomst, waarmee de opgaande lijn in voorgaande dagen werd doorgetrokken.
    De oplopende koers houdt mede verband met eerdere mededelingen van Crucell over nieuwe licentiecontracten. Het ging daarbij echter om kleinere, jonge bedrijven met een geringere staat van dienst dan Chiron.
    Daartoe behoort Merus, dat zich toelegt op een nieuwe categorie menselijke antistoffen. Tevens heeft de koers een positieve impuls gekregen van vorderingen bij de ontwikkeling van een vaccin tegen het Ebola-virus.
    De overeenkomst met Chiron, dat een beurswaarde vertegenwoordigt van € 8,4 miljard, levert het Leidse bedrijf een eenmalige som op van € 50.000 á € 100.000, gevolgd door jaarlijkse betalingen gedurende vijf jaar, waarvan de omvang niet bekend wordt gemaakt.
    De cellijn van Crucell is van menselijke oorsprong en onderscheidt zich daarmee van veel concurrerende producten. De cel kan oneindig worden vermenigvuldigd en is bij uitstek geschikt voor eiwitproductie, als basis voor de fabricage van biotechmedicijnen.
    Chiron zal de technologie in eerste instantie gebruiken voor het beproeven van nieuwe geneesmiddelen. Met behulp van de Nederlandse cellijn worden antistoffen aangemaakt, die vervolgens een testfase ondergaan.
    In analistenkring wordt erop gewezen dat nog wel een lange weg te gaan is, alvorens van daadwerkelijke productie sprake zal zijn. Het gaat zeker enkele jaren duren voordat Chiron het laboratoriumonderzoek heeft afgerond en de serieproductie kan beginnen. “Je zult daarop moeten wachten voordat het schip met geld binnenvaart”, zegt een kenner van de biotechmarkt.
    Crucell rekent dit jaar wel op een betaling van partner DSM, die de productie van de eiwitten verzorgt. Daarvoor is een speciale bioreactor ontwikkeld. Bij een zekere omvang van de productie in die reactor krijgt Crucell een vergoeding van DSM voor de investeringen in deze technologie. Die betaling hangt mede af van de commercialisering van de onderlinge samenwerking.
    Crucell verwacht die honorering ‘in de loop van dit jaar’ te ontvangen, zonder een uitspraak te doen over de hoogte ervan. Zakenbank Kempen & Co denkt dat de betaling in de orde van € 4 á 5 miljoen zal liggen. Volgens Kempen kan deze uitkering de aandelenkoers ondersteunen. De bank houdt daarbij vast aan het eerder gestelde koersdoel van € 8. Zodra Chiron de medicijnproductie ter hand neemt, ontvangt Crucell royalty’s en krijgt DSM inkomsten uit de productie van eiwitten.
    In totaal hebben Crucell en DSM nu ruim dertig licentieovereenkomsten afgesloten, waaronder met Merck en Johnson & Johnson Centocor. Volgens een woordvoerster van Crucell begint de samenwerking met DSM duidelijk vruchten af te werpen. De betrokkenheid van DSM bij de onwikkeling van de cellijn heeft geholpen om Chiron als klant binnen te halen. “DSM is in staat de benodigde eiwitten in grote aantallen te leveren. Dat is een belangrijk pluspunt in onze marketing.” Crucell boekte vorig jaar een negatief resultaat van € 23,4 mln bij een omzet van € 7,4 mln, tegen een verlies van € 55,7 mln in 2002.

    Voor mij aantwoord op een hoop vragen.
    Aanbevelen s.v.p. (ik heb er blauwe vingers van)
  2. Huppeldepepup 16 juni 2004 11:53
    Ook nog in FD paginagrote kop in grote letters boven samenvatting van de beurs (midkap en lokaal):

    "Crucell stijgt na belangrijk contract in Amerika"

    Als dat de naamsbekendheid niet ten goede komt weet ik het niet meer.
    Beveel bovenstaan bericht s.v.p. aan, zodat we op "meest aanbevolen posts" komen met een mooie kop.
  3. Huppeldepepup 16 juni 2004 11:54
    Ook nog in FD paginagrote kop in grote letters boven samenvatting van de beurs (midkap en lokaal):

    "Crucell stijgt na belangrijk contract in Amerika"

    Als dat de naamsbekendheid niet ten goede komt weet ik het niet meer.
    Beveel bovenstaan bericht s.v.p. aan, zodat we op "meest aanbevolen posts" komen met een mooie kop.
  4. [verwijderd] 16 juni 2004 12:56
    Alleen jammer dat de koers niet zo heftig reageert als destijds met de deal met Aventis. Waarschijnlijk omdat er verder geen bedragen bekend zijn gemaakt, jammer. Crucell geeft wat dat betreft heel weinig info voor mijn gevoel: licentie-overeenkomsten worden regelmatig bekend gemaakt, echter bedragen worden nauwelijks genoemd. Concurrentiegevoelig misschien, of voor andere potentiele licentienemers gevoelige info ? Iemand hier een verklaring voor ? Vroeg of laat zou je het toch in de resultaten moeten kunnen terugzien.
  5. Huppeldepepup 16 juni 2004 15:21
    Voor mij zitten er wel wat nieuwtjes in.
    Opbrengstverdeling tussen Crucell en DSM: CRXL krijgt licentievergoeding en (productie)royalty's, daar deelt DSM niet in mee. Voor DSM bestaan de opbrengsten uit de productieopbrengsten van eiwitten.
    Ik hoor voor het eerst een analist "het schip met geld" als potentie voor Crucell noemen, bovenop het kortetermijn koersdoel van € 8.
    En voor mij nieuws, is de verwachting dat CRXL € 4 á € 5 mln. nog dit jaar van DSM zou kunnen ontvangen. (volgens mij in één keer aan het resultaat toe te rekenen.)
    Belangrijkste blijft dat op 4 plekken in het FD de naam Crucell in grote, vette letters te lezen was.
    Ik wil op zoveel mogelijk plekken de naam Crucell zien, omdat dat volgens mij de mogelijkheid oplevert, nieuwe beleggers te interesseren. (beveel bovenstaande post aan als je dat ook een goed doel lijkt)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 871,56 -1,42%
EUR/USD 1,0630 +0,05%
FTSE 100 7.844,31 -1,52%
Germany40^ 17.759,20 -1,48%
Gold spot 2.373,78 -0,39%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Ontex
+1,66%
Colruyt
+0,85%
Tessen...
+0,84%
Deceun...
+0,81%
Fagron
+0,80%

Dalers

Aperam
-5,92%
Xior
-5,56%
D'IETE...
-2,91%
arGEN-X
-2,51%
IBA
-2,42%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links