Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

: VASTGOED EN VASTGOEDAANDELEN

1 Post
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2023 09:26
    10 mar 2023 07:58

    Wie kan in Vlaanderen nog huren of kopen? “Zonder eigen inbreng kan slechts 28 procent een klein nieuwbouwappartement kopen"
    Dat jonge koppels geen huis meer kunnen kopen zonder hulp van hun ouders en dat een betaalbare, degelijke huurwoning steeds meer onbereikbaar wordt, is intussen een oud zeer. “Maar het opvallende is dat nu ook de middenklasse onder druk komt te staan,” vertelt professor Johan Albrecht (UGent). Hij berekende wie vandaag nog een huur-of koopwoning kan betalen én hoeveel budget Vlamingen overhouden nadat ze hun woonlasten betaald hebben.en"
    Hoe erg is het nu concreet gesteld met betaalbaar wonen in Vlaanderen? Prof. Johan Albrecht (UGent en Itinera) becijferde in welke mate de extreme energieprijzen, de recordinflatie en stijgende rentevoet van 2022 betaalbaar wonen voor gezinnen in het gedrang brengen.
    Voor zijn berekeningen baseerde prof. Albrecht zich op het gemiddeld netto-inkomen per groep van telkens 375.000 fiscale huishoudens.* Voor elk gemiddeld gezinsinkomen ging hij na in hoever de toename van de woonkosten het budget onder druk zetten.
    Huren: wie komt in de gevarenzone?

    Voor wie huurt, becijferde hij hoeveel van het inkomen overblijft na het betalen van de huur en verbruikskosten. Bij de laagste gezinsinkomens niet veel, zo blijkt. Bij een huur van 725 euro per maand (de gemiddelde huur begin 2020) en 150 euro verbruikskosten blijft bij de gemiddelde inkomens van 1.122 en 1.476 euro slechts respectievelijk 22 en 41 procent van het maandinkomen over. Minder dan de 60 procent die nodig is om zorgenvrij te leven dus.

    Bij een huur van 800 euro per maand met 250 euro verbruikskosten (de huidige gemiddelde huur na anderhalf jaar energiecrisis) komt nog een extra groep in de gevarenzone, die met een inkomen van 1.772 euro per maand.

    “De lonen zijn tijdens de energiecrisis ook wel gestegen, onder andere door indexaties. Een hoger inkomen na indexatie compenseert deels voor de gestegen huurprijs, maar dan is er nog de stijging van de energiefactuur en de rekening van de winkelkar. Een zeer energiezuinig nieuwbouwappartement huren is niet goedkoop, maar dan geniet je wel van een lage energiefactuur.

    Daarnaast zijn er in de huurmarkt echter ook heel wat oude, energieverslindende woningen. In de tweede helft van 2022 werden we geconfronteerd met uitzonderlijke energieprijzen. Wie dan overwoog om zo’n woning te huren en op zoek ging naar een energiecontract, moest vrezen voor een energiefactuur die veel hoger uitvalt dan pakweg 250 euro per maand. Hierdoor wordt het bewonen van een dergelijke woning in de praktijk zeer problematisch, zelfs wanneer de huurprijs op zich misschien goed meevalt.

    Gelukkig zijn de energieprijzen sindsdien sterk gedaald, maar ze zijn nog steeds meer dan dubbel zo hoog dan in 2020. Het blijft opvallend dat betaalbaar wonen nu ook voor een deel van de middenklasse onder druk komt”, zegt prof. Albrecht.
    Kopen: nieuwbouw vs bestaande woning

    Ook kopen wordt voor steeds meer gezinnen moeilijker. Bij nieuwbouw gooien vooral de hogere rentevoet en de strengere kredietvoorwaarden als gevolg van de inflatie roet in het eten. Zonder eigen inbreng blijkt een halfopen nieuwbouwproject nu slechts voor 11 procent van de Vlaamse gezinnen (fiscale huishoudens) haalbaar, ten opzichte van 16 procent toen de rente nog laag was. De droom van een eigen klein nieuwbouwappartement (minder dan 75 m2) is nu nog maar voor 28 procent bereikbaar, ten opzichte van 32 procent voorheen.
    Een bestaande woning dan maar? Daar slaat naast de hogere rente ook het hogere energieverbruik van oudere woningen en de vanaf dit jaar ingevoerde renovatieverplichting toe. De aanschaf van een bestaand rijhuis/halfopen bebouwing met een mediaanprijs van 295.000 euro is nog maar bereikbaar voor 24 procent van de gezinnen zonder eigen inbreng. Voor de stijging van de rentevoet kon 32 procent van de huishoudens deze aankoop financieren. Voor huishoudens met een eigen inbreng van 75.000 euro daalde de bereikbaarheid van 45 procent naar 35 procent.
    Nieuwe instrumenten

    Prof. Albrecht ondernam zijn studie op vraag van bouwfederatie Embuild Vlaanderen, dat een aantal voorstellen aan de Vlaamse regering doet om betaalbaar wonen tegen 2034 mogelijk te maken voor alle Vlaamse gezinnen. Dat het aanbod aan woningen voor kwetsbare huishoudens aanzienlijk moet worden uitgebreid, is een van hun conclusies. Daarmee speelt Embuild Vlaanderen in op de plannen van minister Diependaele om investeerders een subsidie te geven als ze kwaliteitsvolle, energiezuinige en voor kwetsbare gezinnen betaalbare huurwoningen realiseren.

    Daarnaast moeten nieuwe instrumenten zoals een achtergestelde lening met uitstel van betaling de het stilaan moeilijker krijgende middenklasse in staat stellen om een gebrek aan voldoende eigen middelen op te vangen. De eerste jaren is de terugbetaling van een hypotheeklening immers vaak het moeilijkst. Vooral jonge gezinnen zouden zo hun project sneller kunnen verwezenlijken en daardoor onmiddellijk profiteren van een energie-efficiënte woning en bijgevolg laag energieverbruik.
    Vlottere vergunningsprocedures

    “Het is van groot belang om het eigenaarspercentage in ons land op peil te houden”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Want minder eigenaars betekent bijkomende druk op de huurmarkten. Vooral de kwetsbare huishoudens zijn daar de dupe van. De koop- en huurmarkten zijn immers communicerende vaten.”

    Embuild Vlaanderen pleit verder ook voor vlottere vergunningsprocedures, voldoende aanbod en ruimte voor wonen en een dynamisch verdichtingsbeleid dat de maatschappelijke kosten in rekening brengt. Een observerend, multidisciplinair comité met stakeholders en experts zou de diverse parameters voor betaalbaar wonen moeten opvolgen en - nu vaak tegenstrijdige - ingrepen tijdig bijsturen.
    Bron:"HLN"

    Er staan lijsten met getallen bij maar spijtig genoeg kan ik op Beursforum die afbeeldingen niet plaatsen. Programma herkent de afbeeldingen niet.
    Maar om u een idee te geven. Iemand met een netto inkomen van 1772 Euro (Dat hebben de meeste gepensioneerden en veel alleenstaande niet) met een huur van 800 Euro + 250 Euro aan lasten per maand houdt nog 41% over om van te leven. Die mensen leven in armoede.
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0730 +0,30%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.931,00 -0,87%
Gold spot 2.333,23 +0,74%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UCB
+3,56%
Barco
+2,50%
Lotus ...
+0,97%
Colruyt
+0,85%
Ontex
+0,55%

Dalers

WDP
-4,93%
Solvay
-4,65%
bpost
-3,23%
Bekaert
-2,70%
KBC Groep
-2,63%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links