Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

corona

162 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 JdeFL 5 april 2020 16:23
    Mogelijk dubbel zoveel coronadoden in Nederland als tot nu toe gemeld. www.demorgen.be/nieuws/mogelijk-dubbe...
    … Vanaf 9 maart is er al een toename in de sterftecijfers te zien, met name onder ouderen en inwoners van Brabant. Tussen 9 en 15 maart overleden er 3.203 mensen, dat zijn er 200 tot 500 meer dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar. In de week daarna stierven er 3.575. De cijfers voor de week tot 29 maart zijn nog niet volledig, maar het CBS raamt dit aantal op 4.308. Het CBS geeft aan dat deze stijging niet te verklaren is door weersomstandigheden of een griepgolf. Het dodental in die week komt daarmee hoger uit dan de piek van de griepgolf in 2017.
    De ‘oversterfte’ is ongeveer twee keer zo groot als de bevestigde sterfte door covid-19. … (dM)

    Zonder commentaar.
  2. forum rang 8 Leefloon 5 april 2020 18:12
    quote:

    JdeFL schreef op 5 april 2020 16:23:

    Het CBS geeft aan dat deze stijging niet te verklaren is door weersomstandigheden of een griepgolf
    Met commentaar: deze stijging is wél te verklaren door wie er wordt getest. RIVM:

    Het werkelijke aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus ligt hoger dan het aantal dat hier genoemd wordt. Dit komt omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt
  3. forum rang 7 JdeFL 5 april 2020 19:17
    Ja dat had ik begrepen. Maar wat ik me al een aantal dagen afvroeg, was waarom de 'rigoureuze' maatregelen in België, en de iets laksere houding in Nl. dezelfde vruchten afwierpen. Blijkt nu dat dat laatste niet zeker is.
    Tsja, en of het fout is, weten we ook niet, omdat de Belgische cijfers mogelijks ook een onderschatting zijn.
    Vreemd dat daar dan zoveel uren journaal aan besteed worden....
  4. forum rang 8 Leefloon 5 april 2020 19:36
    In Nederland is het gerapporteerde sterftecijfer momenteel ongeveer 10%, wat eveneens aangeeft dat de cijfers niet een hele besmette populatie omvatten.

    Vreemd is het niet per se, wanneer in dezelfde cijfers telkens dezelfde "fout" zit. Dan zegt een verdubbeling of halvering toch iets, gerelativeerd, met een meer dan representatieve steekproef van een autoriteit.

    Stel, de wekelijks gerapporteerde werkelijke sterftecijfers komen ongeveer op een verdubbeling uit. Dan wordt 10% 20%, oftewel 4x zoveel besmettingen dan uit (selectief) uitgevoerde testen blijkt. Het aantal uit te voeren testen zou nóg meer zijn.
  5. forum rang 7 JdeFL 6 april 2020 16:33
    Nu ben ik niet bekend genoeg met Nl. om te weten of dit ook maar enigszins representatief is:
    www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/d...
    maar dan valt wel op dat er in België blijkbaar nog veel meer aan het virus sterven. (141/109 perM)
    www.worldometers.info/coronavirus/

    Een behoorlijke knak in mijn vertrouwen in Nl'se statistieken. Maar dat is een hoogstpersoonlijke conclusie.
  6. forum rang 7 JdeFL 6 april 2020 20:04
    Nieuwe coronarichtlijnen: ouderen en jonge gezinnen mogen de auto nemen
    Vandaag om 15:46
    Het crisiscentrum lanceert nieuwe interpretatierichtlijnen voor de coronamaatregelen. Wie kinderen jonger dan zes heeft, mag voortaan voor recreatie de auto nemen, net als ouderen.

    Het nationale crisiscentrum zette een nieuwe versie online van de meest gestelde vragen over de maatregelen die de overheid trof om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Het is de achtste versie sinds het begin van de crisis. Daarin worden enkele opvallende richtlijnen aangepast.
    Gezin met kleine kinderen mag auto nemen
    Zo mogen gezinnen met kinderen jonger dan of gelijk aan vijf jaar de auto nemen voor recreatieve activiteiten. Tot nog toe was de richtlijn dat de auto enkel mocht gebruikt worden voor essentiële verplaatsingen.
    Het was bijvoorbeeld verboden om de auto te nemen naar een verder gelegen park of bos. Ook personen met een beperkte mobiliteit, zoals ouderen en zwangere vrouwen, mogen de wagen nemen. Ook begeleiders van personen met een fysieke of mentale beperking krijgen een uitzondering.
    'Sommige gezinnen, zeker in de stad, hebben in hun nabijheid geen mogelijkheid om in het groen te gaan wandelen', zegt Yves Stevens, woordvoerder van het crisiscentrum. 'Daarom is er nu deze uitzondering. Maar men moet wel in de eigen buurt blijven. Het is zeker niet de bedoeling dat die gezinnen een daguitstap maken naar de zee of de Ardennen. Dat blijven niet-essentiële verplaatsingen, en is dus verboden.'
    Rolschaatsen mag
    Op het algemene verbod op niet-essentiële verplaatsingen geldt een uitzondering: fysieke activiteiten in open lucht. Tot nog toe was enkel wandelen, fietsen en joggen toegestaan. Dat is nu aangepast.
    Nu geldt dat ‘enkel rijwielen (met inbegrip van elektrische fiets) en niet-gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’ mogen worden gebruikt. Het gebruik van rolschaatsen, steps of skateboards is dus conform de regels. Voor mensen met een beperkte mobiliteit is de beperking van de vervoersmodus niet van toepassing.
    'Het is logisch dat wanneer een gezin gaat wandelen, kinderen zich ook met rolschaatsen of een skateboard mogen verplaatsen', zegt Stevens.
    Verboden in de parken te gaan zitten
    Ook is er een bijsturing wat de afstanden betreft. In de vorige versie van de richtlijnen werd nog gesteld dat individuele fiets- en joggingactiviteiten ‘enkel in de buurt van de woonplaats’ waren toegelaten, zonder dat verder te definiëren. Die beperking valt nu weg.
    Wel is er bepaald dat de buitenactiviteiten enkel zijn toegestaan ‘voor de noodzakelijke duur om ze uit te oefenen’. Na de activiteit is de terugkeer naar huis verplicht. Ook geldt dat men voor die activiteiten ‘permanent in beweging’ moet zijn. ‘Het is bijvoorbeeld verboden om in de parken te gaan zitten, te picknicken of te zonnebaden.’
    'Wanneer we toelaten om in parken rond te hangen, bestaat het risico dat er samenscholingen ontstaan', zegt Stevens. 'Ook uitrusten op een bank mag in principe niet. Lopers doseren best hun krachten.'
    Er is wel een uitzondering voorzien voor zwangere vrouwen, ouderen en andere personen die mogelijk moeilijker te been zijn, net als voor mentaal gehandicapten.
    Geen kracht van wet
    De zogenaamde FAQ wordt nu via de gouverneurs bezorgd aan de lokale politiezones. De tekst bevat richtlijnen voor politie en burgers om de regels te interpreteren, maar heeft geen kracht van wet. Enkel het ministerieel besluit met de maatregelen, dat veel minder uitgebreid is, kan gebruikt worden als basis voor mogelijke boetes.
    In het ministerieel besluit zijn samenscholingen en niet-essentiële verplaatsingen verboden. Uitzonderingen daarop zijn buitenwandelingen met leden van gezin en eventueel een andere persoon, en de beoefening van een individuele fysieke activiteit - ook eventueel in het bijzijn van het gezin of diezelfde andere persoon.
    Stevens weerlegt dat de nieuwe richtlijnen tot bijkomende onduidelijkheid leiden. 'Het gaat over erg kleine verfijningen', zegt hij. 'De basisregels blijven dezelfde. Maar de maatregelen zijn erg snel ingevoerd, dan kan het niet anders dat er af en toe aanpassingen nodig zijn. We blijven ernaar streven om tot een definitieve versie te komen van de FAQ.'

    Hebben ze uren over vergaderd. 8 ministers van volksgezondheid, ieder zijn input. Hilarisch. 'Wie gaat joggen moet goed doseren', want mag niet op een bankje gaan zitten.
    Een geluk bij een ongeluk, ik mag wel op dat bankje gaan zitten, want behoor tot een van de 5 of 6 groepen die wel mogen... Tot er een agent voorbijkomt, die dat lijstje niet kent, dan vlieg ik ook op de bon...
    't Zal druk worden aan de kust. Zover is dat nu ook niet van Antwerpen, toch?
  7. forum rang 8 Leefloon 6 april 2020 20:43
    quote:

    JdeFL schreef op 6 april 2020 16:33:

    Nu ben ik niet bekend genoeg met Nl. om te weten of dit ook maar enigszins representatief is:
    www.msn.com/nl-nl/nieuws/binnenland/d...

    Een behoorlijke knak in mijn vertrouwen in Nl'se statistieken. Maar dat is een hoogstpersoonlijke conclusie.
    Erp is ongeveer Noord-Italië, en is dus niet algemeen representatief. In Nederland wordt er niet onnodig en dus weinig getest. Zowel bij de hele populatie als bij overledenen. Dat is steevast minimaal een voetnoot. De cijfers geven dus meer een trend aan dan dat teveel ambtenaren accuraat cijfers bijhouden. In Nederland kun je overlijden met een ernstig vermoeden van corona, en dan val je ongetest buiten meerdere statistieken.
  8. forum rang 8 Leefloon 7 april 2020 21:22
    quote:

    Leefloon schreef op 6 april 2020 20:43:

    In Nederland wordt er niet onnodig en dus weinig getest. Zowel bij de hele populatie als bij overledenen.
    Voor de trend kunnen ziekenhuisopnames een betere indicator zijn, zolang de gezondheidssector het aankan: www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/actueel

    Erp valt onder de donkerblauwe gemeente Meijerijstad, volledigheidshalve, met 184,7 ziekenhuisopnames per 100.000 inwoners. Iets boven Eindhoven.
  9. forum rang 7 JdeFL 8 april 2020 11:10
    Spanje
    Mogelijk twee tot drie keer zoveel doden in Spanje dan officiële cijfers aantonen, maar overheid blijft bij gecontesteerde telmethode
    In Spanje gaan verschillende regio’s ervan uit dat de dodentol door het coronavirus twee tot drie keer hoger is dan de cijfers die het nationale ministerie van Volksgezondheid elke dag bekendmaakt. De nationale cijfers tellen enkel de overlijdens mee van personen bij wie een test is afgenomen, maar dat gebeurt lang niet altijd. Bevoegd minister Salvador Illa is echter niet van plan de methode te wijzigen.
    Verschillende van de zestien Spaanse autonome gemeenschappen, zoals Madrid, Castilla-La Mancha, Castilla y León en Navarra, melden vandaag aan de krant El Mundo dat het werkelijke aantal overledenen aan COVID-19 waarschijnlijk dubbel zo hoog is als algemeen wordt aangenomen. De regio’s die aan de alarmbel trekken, komen bij die vaststelling doordat zij ook bijhouden wie vermoedelijk aan het coronavirus is overleden, maar niet officieel is getest.
    De krant El Pais berekende op zijn beurt op basis van een vergelijking van de begrafeniscijfers van de regio Madrid van maart vorig jaar en dit jaar dat er in werkelijkheid wellicht 3.000 doden meer zijn gevallen dan er officieel zijn geteld. Zo zijn er dit jaar in de tweede helft van maar 9.007 toelatingen tot een begrafenis geregistreerd, terwijl dat er vorig jaar in de hele maand maart ‘maar’ 4.125 waren. De krant berekende dat er zo 6.613 doden meer zijn gevallen dan vorig jaar in dezelfde laatste twee weken van maart, terwijl het officiële sterftecijfer door het coronavirus in en rond de hoofdstad op 3.439 voor die periode staat.
    Vermoedelijke besmettingen niet meegeteld
    De oorzaak voor de grote verschillen is te zoeken bij de telmethode die het nationale ministerie van Volksgezondheid hanteert. Het zijn weliswaar de regio's die de cijfers aan het nationale niveau rapporteren, maar zij mogen daarbij enkel de overlijdens tellen van personen bij wie voor of na het overlijden een test op het coronavirus is afgenomen. Door de grote overrompeling van de ziekenhuizen en een tekort aan testkits, gebeurt dat echter lang niet altijd. Ook de vele overlijdens in de rusthuizen tellen op die manier niet mee, aangezien daar geen tests worden afgenomen.
    De verschillen kwamen aan het licht toen het regionale Hooggerechtshof van Castilla-La Mancha maandag de cijfers van de regio bekendmaakte: in maart waren er volgens de eigen telling 1.921 mensen overleden aan het coronavirus, tegenover het officiële getal van 774. Ook andere regio’s zoals Extremadura gaven zelf al hogere cijfers, die het nationale ministerie echter weigert op te nemen. Volgens de regiopresident van Extremadura, die tot de nationale oppositiepartij PP behoort, bestaat er in de regering “een bevel om het echte cijfer te verdoezelen”. Autopsieën in de regio zouden door het nationale ministerie van Volksgezondheid geannuleerd zijn: wie zonder test sterft, is geen coronaslachtoffer.
    “Tot 41.000 doden”
    El Mundo berekende op basis van de regiocijfers dat er in Spanje allicht tussen de 27.000 en 41.000 doden zijn gevallen door het coronavirus, meer dan het dubbel van de officiële 13.798. Volgens bevoegd minister Salvador Illa kent Spanje echter “een heel duidelijke definitie, die bovendien een van de meest strenge van Europa is”. Eventuele verschillen tussen de regio-cijfers en de officiële, moeten de regio’s maar verklaren, klonk het gisterenavond op de persconferentie van de ministerraad. (dM)

    Blijkt dus meer voor te komen....
  10. forum rang 8 Leefloon 8 april 2020 14:43
    quote:

    JdeFL schreef op 8 april 2020 11:10:

    Vermoedelijke besmettingen niet meegeteld
    De oorzaak voor de grote verschillen is te zoeken bij de telmethode die het nationale ministerie van Volksgezondheid hanteert. Het zijn weliswaar de regio's die de cijfers aan het nationale niveau rapporteren, maar zij mogen daarbij enkel de overlijdens tellen van personen bij wie voor of na het overlijden een test op het coronavirus is afgenomen. Door de grote overrompeling van de ziekenhuizen en een tekort aan testkits, gebeurt dat echter lang niet altijd.

    Blijkt dus meer voor te komen....
    Vooral dat. Wetenschappelijke metingen, in combinatie met het vermijden van onnodige tests. In Nederland zouden alleen "risicogevallen" worden getest, en kun je berichten zoals dit krijgen:

    Het is maandag 6 april 2020 een inktzwarte dag voor de gemeente Zwartewaterland. Burgemeester Bilder meldde vandaag tien meldingen van overlijden. waarbij bij zeven personen het coronavirus (COVID-19) met zekerheid is vastgesteld.

    7 gemeten, en 3 zeer waarschijnlijk. Een deeloorzaak voor deze piek in een gebied met meer sociale samenhang dan in steden (o.a. weer een getroffen koor), maar zonder het carnaval van de dodelijke restanten van het Romeinse Rijk, is een besmette huisarts
  11. forum rang 8 Leefloon 9 april 2020 15:20
    quote:

    het zwaard schreef op 9 april 2020 10:30:

    leefloon: Meer sociale samenhang dan in steden? En wat dacht je dan van de "sociale" bijeenkomsten tijdens de voetbalwedstrijden in de voetbalstadia van grote steden ?
    Ik wist niet dat die tweewekelijkse bijeenkomsten exclusief toegankelijk waren voor inwoners van alleen grote steden, en had meer de indruk dat dat voor een hele regio een soort bodemloze put kan zijn. Kijk ik, voor Zwartewaterland on-topic, naar PEC Zwolle, dan zie ik daar bijvoorbeeld geen sponsor uit Zwolle op het shirt staan. FC Twente zal dat hele gebied leegtrekken, met betrokkenheid vanuit dorpen. Als er in het stadion van FC Twente niet al een spandoek van Vriezenveen hangt, dan hangt dat spandoek anders wel bij de EK-finale van 1988. Als ik mij niet vergis, nemen dorpelingen in een stedelijk stadion een besmetting mee terug naar het dorp, en gaan ze daar de statistieken in.

    Maar waar je redenatie de mist in gaat, is dat je de participatiegraad vergeet. In de stad moet je raden wie er lid is van een ijsvereniging, ook wanneer maar liefst 10% daarvan lid zou zijn. In een dorp worden er niet eens kaartjes gecontroleerd bij de ijsbaan, omdat iedereen verondersteld wordt lid te zijn. Daar doet bijna 100% mee, want anders verdwijnt er wéér een voorziening uit het dorp. In bovenmatig getroffen gebieden zoals Nunspeet en Zwartewaterland spelen zangkoren, met ouderen, een grote rol bij verspreiding. Zangkoren heb je, per hoofd van de bevolking, toch minder in steden. Als je daar als oudere de deur al uit durft.

    De recente Europese, Spaans-Italiaanse voetbalwedstrijd is inmiddels ook berucht, en dan heb je het misschien over duizenden besmettingen ineens, maar die mensen gaan daarna weer terug naar hun steden en dorpen, waar ze in dorpen relatief veel meer leed veroorzaken. Omdat ze naar de ledenvergadering van de dorpsclub gaan, omdat ze naar de ene dorpswinkel gaan, omdat ze cultuurhistorisch misschien iets vaker naar de kerk gaan, waar opa en jarige oma samen in het zangkoor zitten.

    In steden heb je soms meer mensen bij elkaar, een Rijksmuseum is iets drukker dan de plaatselijke oudheidskamer, maar buiten steden zijn er veel meer intensieve contacten. In steden ga ja dan ook meer ergens passief naar kijken (voetbal, concert, theater, ...), zonder dat je met alle bezoekers contact hebt, terwijl er in het dorp niets is wanneer je dan zelf ook niet af en toe op het podium gaat staan.

    Zelfs een sportkaart van Nederland laat al zien dat steden relatief minder leden kennen dat de ledenarme bible belt, ondanks vergrijzende rurale gebieden: auteurs.allesoversport.nl/wp-content/...

    Boven Amsterdam kleurt het in Noord-Holland redelijk donderblauw, en in 't Gooi ook. Maar niet in toevluchtsoorden zoals Purmerend en Almere.

    Laat ik het grapje maar niet maken dat de AFC Ajax in een klein dorp voetbalt, met meer capaciteit in het stadion dan het aantal inwoners van de hele gemeente Ouder-Amstel. In Amsterdam wordt er niet professioneel gevoetbald, en daarmee zal een krappe helft van het stadion het eens zijn: het uitvak.
  12. forum rang 7 JdeFL 12 april 2020 17:01
    Tsja, dat is een moeilijke. Secundaire obligaties met korte restlooptijd? Goud? Gewoon spaarboekjes zou ook mogen, voor zover dat niet afgestraft wordt. Zolang 100 maar 100 blijft. Dat voldoet ruim m.i.
    Dat ze Wuhan terug opstarten, hoera! Maar om daar conclusies uit te trekken voor ons? Zowat half tot driekwart Europa ligt nu plat, en in de VS schat ik ook zowat de helft. Dat is iets anders dan 1 Chinese provincie.
  13. forum rang 5 Kees1 12 april 2020 17:19
    quote:

    JdeFL schreef op 12 april 2020 17:01:

    Tsja, dat is een moeilijke. Secundaire obligaties met korte restlooptijd? Goud? Gewoon spaarboekjes zou ook mogen, voor zover dat niet afgestraft wordt. Zolang 100 maar 100 blijft. Dat voldoet ruim m.i.
    Dat ze Wuhan terug opstarten, hoera! Maar om daar conclusies uit te trekken voor ons? Zowat half tot driekwart Europa ligt nu plat, en in de VS schat ik ook zowat de helft. Dat is iets anders dan 1 Chinese provincie.
    Ik blijf wel deels in aandelen zitten. Hierbij heb ik drie overwegingen, 1 aandelen zijn op de lange termijn altijd teruggekomen, 2 het lijkt erop of met name door Lagarde wordt aangestuurd op een enorme inflatie (op zich niet gek omdat Lagarde het Franse belang dient en Frankrijk op die manier tot een beheersbare staatsschuld kan komen), 100 blijft dan wel 100 maar je koopkracht smelt weg, en 3 stel dat je bank in problemen raakt, voor het spaargeld boven EUR 100.000 krijg je geen compensatie.
  14. forum rang 8 Leefloon 12 april 2020 19:25
    quote:

    Kees1 schreef op 12 april 2020 16:24:

    Maar waar steek je je geld dan in?
    Voor private equity, niet per se het geleende geld van crowd funding, kunnen het gouden tijden zijn. Niet met z'n allen een Frans aandeeltje binnen onleverbare Medical Supplies met 300% laten stijgen naar een koers van €0,126, maar rustig iets uitzoeken van bijvoorbeeld een moslem dat toevallig past bij COVID-19, zoals verkorte (voedsel-) ketens van de toekomst.

    Maar ook op de beurs zou iemands bijvoorbeeld kunnen inspelen op AD "houden", om desnoods met de opbrengst van covered callopties te gaan "gokken" op grote uitslagen. De kans dat de beurs de 4% oplevert, lijkt mij nihil. Een momentopname op de weg omhoog, of iets dat op redelijke termijn ver uit beeld blijft doordat teveel bedrijven verzwakt zijn.
162 Posts
Pagina: «« 1 ... 4 5 6 7 8 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,02 -0,09%
EUR/USD 1,0698 -0,04%
FTSE 100 8.040,38 -0,06%
Germany40^ 18.086,70 -0,28%
Gold spot 2.316,11 -0,25%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

Melexis
+17,28%
Barco
+2,48%
Aperam
+1,85%
Bekaert
+1,41%
Solvay
+0,65%

Dalers

Proximus
-7,20%
WDP
-2,89%
SHURGARD
-2,68%
Care P...
-2,52%
VGP
-2,18%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links