Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Speculatief beleggen in aandelen v.d. euro-stoxx 50

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 maart 2020 00:17
    Ik was het afgelopen jaar liquide, omdat ik geen aandelen durfde te kopen op het hoogtepunt van de opgeblazen koersen eind 2019 / begin 2020. Dat is nu anders, want de grootste prijzenlawine is nu achter de rug, zo lijkt het. Tijd om te gaan bodemvissen. Ik wil hiervoor het door mij gemaakte trading tool, bestaande uit door mij bedachte indicatoren gebruiken, om een door mij bedacht 'spelletje' te spelen, waarbij aanpassingen van de portefeuille alleen in het weekend worden aangebracht.

    Ik ben van plan om 15000 euro te gebruiken om in maximaal 5 aandelen posities te openen, vergroten, verkleinen en sluiten waarbij ik hopelijk winst zal genereren. Mijn plan is om komend weekend het eerste verhaaltje te houden over mijn bedenksels en beoordelingen van de 50 aandelen in de Euro Stoxx 50.

    Het wordt een verhaaltje met een plaatje.
    Hierbij een afbeelding van de grafieken waarmee ik wil gaan werken, uiteraard van de Euro Stoxx 50 index.
  2. [verwijderd] 20 maart 2020 22:20
    WEEK 12 INLEIDING op het spelletje.

    WAAROM AANDELEN? aandelen zijn een rustig bezit met meestal beperkte koersbewegingen, meestal loopt een aandeel niet waardeloos af zoals veel andere instrumenten waarmee men kan traden.
    WAAROM EURO STOXX 50? In deze index zijn aandelen opgenomen die in euro’s noteren zodat ik geen koersrisico heb, ze zijn erg liquide en hebben een grote flee float., zodat ik er snel in- en uit kunt stappen
    WAAROM VIJF POSITIES? het volgen van aandeelportefeuilles gaat het beste met ongeveer 7 posities, dan ben ik voldoende gespreid [risico management] en kan me toch focussen. Met een belegd kapitaal van € 15000 en een gewenste minimum ordergrootte van € 1000 [een positie wordt in drie stappen gevuld], kom ik op 5 posities, het is niet anders.
    WAAROM DRIE STAPPEN? Als ik begin met een kleine basispositie, heb ik mijn kapitaal nog aan weinig exposure blootgesteld. als de positie tegen mij in loopt, hoef ik niet zoveel verlies te nemen. Gaat het goed, dan verdubbel ik, gaat het zeer goed, dan maak ik de positie vol. Er zijn dus ook drie koopsignalen voor 1: instappen, 2:verdubbelen en 3:maximeren. Daar tegenover zijn er drie verkoopsignalen voor 1:afromen, 2:halveren en tenslotte 3:sluiten.
    WAAROM DRIE TIME FRAMES? Ik wil kort op de bewegingen zitten, ik handel daarom vooral op de drie-uurs grafiek, maar hou ook rekening met de dag- en de weekgrafiek. Het gedrag tov de indicatoren in de verschillende grafieken scoor ik om koop- en verkoopbeslissingen te nemen.

    Meer over de grafieken en de indicatoren die erin staan, hoe en waarom ik die ontwikkeld heb, vind men hier: www.iex.nl/Forum/Topic/1332951/Techni...

    Dit verhaaltje lijkt mij weer genoeg voor dit weekend.
    Ik heb alle grafieken bekeken en gescoord. Bij alle aandelen kwam ik tot het oordeel AFBLIJVEN.
    Toch bewegen de candles in de daggrafiek bij 17 aandelen al boven de HULL MOVING AVERAGE. Dat is de beste lijn om te gebruiken als indicator, sommige mensen handelen er zelfs op. Bij twee aandelen zit de koers al in de hoogste zone in de drie-uurs grafiek, namelijk ESSILOR LUXOTICA en ORANGE,
    Het plaatje is van Orange:

  3. [verwijderd] 28 maart 2020 20:51
    WEEK 13 DE EERSTE ORDERS

    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN.
    Het was een wilde week, waarin vrijdag de koersen verslechterden. Bij het scoren van de grafieken heb ik besloten om “hull” alleen te vermelden als de koers zowel in de drieuurs als in de daggrafiek boven de Hull Moving Average ligt. 23 aandelen hebben deze week in de drieuurs een koopsignaal gegeven, 13 daarvan zitten nog in de blauwe band, 7 scoren hull, vooral omdat veel aandelen vrijdag in de 3u onder deze lijn zijn gekomen.

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    Drie aandelen heb ik beoordeeld als “waardig”, omdat ze in de 3u een koopsignaal hadden, in de blauwe band zijn gebleven en hull scoren. Dit zijn Philips, Safran en Schneider Electric. Hier zal ik buy stop orders voor inleggen, Het stopniveau ligt boven de huidige koers op de bovengrens van het kanaal in de 3uurs. Omdat het kanaal zo breed is, leg ik de stop loss op centre low fib. Er zijn vier fibonacci lijnen in mijn landschap en deze is de onderkant van de grijze zone. De order voor Philips kon ik zonder problemen inleggen, maar die voor de twee Franse ondernemingen gaven een blokkade bij Lynx. Zal ik maandag over moeten bellen.

    TOELICHTINGEN
    WAAROM EEN BUY STOP OP UITBRAAK NIVEAU (= BOVENGRENS VAN HET KANAAL)
    Het is counter intuïtief om tot kopen over te gaan als iets duurder wordt en daarop te wachten.
    Om het toch zo te doen in een systeem waarin men alleen in de weekends met beleggen in de weer is, is een idee dat ik heb opgepikt uit het boek “Stan Weinstein’s Secrets For Profiting In Bull And Bear Markets”. Om alleen posities te krijgen in aandelen die stijgen, moet ik ze pas kopen als ze laten zien dat ze stijgen. Dat is het moment van uitbreken. Aangezien mensen door de week werken, zitten ze niet de hele dag koersen te volgen en moeten ze hun broker een order geven waarin dat gebeurt, een buy order, dan volgt de broker voor ze de koersen en hapt op het juiste moment. Ik voorkom zo dat ik geld stop in aandelen die blijven liggen of zelfs gaan dalen.

    HET SPREADSHEET WAARMEE WORDT GESCOORD
    Het plaatje toont een stuk van het spreadsheet dat ik wil gebruiken. Elke week werk ik het bij en volg op die manier systematisch de aandelen van de Eurostoxx 50.

  4. [verwijderd] 4 april 2020 12:40
    WEEK 14 LONG IN EEN BEAR MARKET

    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN
    Ik zie in de grafieken dat de kanalen smaller worden, dat betekent dat de markt aan de nieuwe handelsbreedte gewend raakt. De kanalen zijn over het algemeen nog steeds heel breed, dat komt vooral doordat mijn kanaal-met-Fibonacci-zones bedoeld is om de huidige koers in de context van handelsgeschiedenis te brengen en ik heb het zo geprogrammeerd dat alleen de laatste dertig perioden naar voren wordt gehaald om de context te zijn voor de laatste candle. (de hamvraag van TA is voor mij: “wat verraadt de laatste candle over de toekomst?”)
    De statistieken van de drie uurs grafieken van de 50 aandelen is als volgt: in 26 is er een geldig koopsignaal, in 24 een verkoop signaal. Bij 11 zit de koers in het blauwe kanaal (wil omhoog), bij 24 in het grijze (beweegt zijwaarts) en bij 15 in het rode (wil omlaag) 7 aandelen zijn zowel in de drieuurs als in de daggrafiek boven de Hull ma. Er zijn drie aandelen koopwaardig, één daarvan zelfs ‘hoogwaardig’, namelijk Ahold Delhaize, de andere twee alleen ‘waardig’, namelijk Air Liquide en Sanofi. In Philips is afgelopen week een positie genomen, die beoordeel ik als ‘houden’.

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND
    Ik had in drie aandelen een koop-stop order ingelegd namelijk Philips Safran en Schneider Electric. Bij Philips is de stop getriggerd, bij de twee andere niet, Het koop-stop systeem heeft mij zodoende de ergernis bespaard om geld te besteden aan een aandeel dat duidelijk niet omhoog gaat. Philips blijft in de blauwe band, een gunstig teken.
    INGELEGDE ORDERS
    Ik heb voor de drie koopwaardige aandelen de volgende orders ingelegd:
    44 Ahold Delhaize ks 22,46 en sl 19.06; 8 Air Liquide ks 116.65, sl 100.20; 12 Sanofi ks 82.56, sl 69.89.
    De Franse aandelen laten zich in het handelsplatform dat op de computer staat niet orderen, omdat dit vastloopt in foutmeldingen, maar Lynx heeft gelukkig ook een web toepassing waar de orders (inclusief koop stop orders met daaraan gekoppeld een stop loss order) wel worden geaccepteerd. De stop loss onder Philips heb ik onveranderd op 30.26 laten staan, hoewel de onderkant van het kanaal nu een iets wijdere stop suggereert.

    TOELICHTINGEN
    ALLES TERUG BIJ AF [Total Reset]
    In het plaatje bij dit verhaaltje ziet u de vier fases van de mogelijke koersontwikkeling van een aandeel, de meeste aandelen zitten in fase 1, de markt laat ze daar tijden lang sudderen. Soms krijgt de markt zin in een bepaald aandeel waardoor dit in fase 2 komt, hierin stijgt de koers lekker en dan komt de markt met dat aandeel terecht in fase 3, waarin een tijdje wordt gebakkeleid tussen kopers en verkopers. Als dat verkeerd gaat, volgt de afstort van fase 4, waarna de markt het aandeel in een nieuwe fase 1 laat doorsudderen.
    Met de beurs crash van week 9, 10 en 11, hadden alle aandelen, zonder uitzondering, een fase 4 afstort meegemaakt, waarna in week 12 vast staat dat de markt voor al die aandelen op zoek moet naar een nieuwe fase 1. In die week beoordeelde ik alle aandelen dan ook met ‘afblijven’, mijn spelletje is namelijk dat ik die aandelen koop die in fase 2 terecht komen, ze vast hou tot ze in fase 3 raken waar ik de positie dan weer sluit. De meeste aandelen komen helemaal niet in een fase 2 terecht, maar kunnen in hun fase 1 wel schijnbewegingen maken. Ook in een bear market zijn er aandelen waar de markt zin in krijgt, minder vaak dan in een bull market, maar het gebeurt wel. De meeste aandelen in een bear market krijgen hun nieuwe fase 1 waarden zonder veel omhaal, ik zie dan het hele kanaal omlaag gaan. Er zijn nu ook verschillende grafieken waar na week 12 de koers in de daggrafiek in de rode band bleef en die nu met band en al eenvoudig weg omlaag gaan zakken, oa. Airbus, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, BNP Paribas, Engie, Societe Generale en Intesa Sanpaolo. Daar blijf ik natuurlijk van af. Tot slot een link naar een liedje over de oorzaak van de Total Reset: www.youtube.com/watch?v=n5_5j2Pp2Qo

    Ik wens u allen een prettig weekend.
  5. [verwijderd] 11 april 2020 16:56
    WEEK 15 INSTAPPEN EN BIJKOPEN

    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN
    Deze week worden ook de kanalen in de daggrafieken smaller. Van de grafieken van elk aandeel scoor ik acht indicatoren, drie bij de drie uurs grafiek, vier bij de daggrafiek en één bij de weekgrafiek. Voor het noteren daarvan in het excel sheet heb ik een systeem bedacht waarin ik de positie van de laatste candle mbt de betreffende indicator weergeef in een enkele letter. Door dat in een vaste volgorde te doen, kan ik excel de statistiekjes laten verzamelen.. Het gaat om de volgende indicatoren:
    Bij de drie uurs grafiek: wissellijn [koop, verkoop], zone [blauw, grijs, rood] en hull [hoger, op, lager]
    Bij de daggrafiek: wissellijn, zone, hull en volumestijging; Bij de weekgrafiek: hull. Op het plaatje heb ik deze indicatoren aangewezen.
    De statistieken voor de drie uurs grafieken zijn:
    wissellijn: koop bij 39 en verkoop bij 11 aandelen (totaal 50) / zone: blauw 28, grijs 22, rood 0 /
    hull: hoger 18, op 19, lager 13
    voor de daggrafieken: koop 0, verkoop 50 / blauw 4, grijs 37, rood 9/ hoger dan hull 37, op 12, lager 1,
    volume: normaal 38, stijging 11, climax 1 (bij CRH, betekent waarschijnlijk steun voor de koers)
    voor de weekgrafieken: hoger dan hull 3, op hull 22, lager 25
    Dit alles betekent een flinke verbetering tov vorige week.
    Ik heb geen positie in 46 aandelen, die beoordeel ik als volgt:
    afblijven 36, koopwaardig 9, hoogwaardig 1 [SAP], super 0
    Ik heb wel een positie in 4 aandelen, die beoordeel ik als volgt:
    sluiten 0, houden 2 [Air Liquide en Sanofi], tevreden 2 [Ahold en Philips], enthousiast 0

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND
    Alle stops zijn getriggerd en ik verwierf zodoende de volgende posities: 44 Ahold op 22,94, 8 Air Liquide op 118,80 en12 Sanofi op 83,84. In de loop van de week kwam mijn porto zelfs op een piepkleine ongerealiseerde winst uit.
    INGELEGDE ORDERS
    De stoploss posities worden gezet op het nieuwe niveau van de ondergrens van het kanaal in de drie uurs grafiek, voor Ahold op 20,-; Air Liquide 105,40; Philips 34,28; Sanofi 75,05
    Een koop stop order wordt ingelegd voor 8 SAP op 111,26 met een gekoppelde sl 95,06
    een koop limiet order wordt ingelegd voor 26 Philips 37,77 en 43 Ahold 22,42.

    TOELICHTINGEN
    WAAROM BEOORDEEL IK AANDELEN ANDERS ALS IK ER EEN POSITIE IN HEB? Omdat ik er iets anders mee wil, bij stock picken uit aandelen waarin ik geen positie heb, wil ik alleen gaan voor aandelen die fase-2-gedrag vertonen, (zie voor fases het plaatje bij week 14) want ik wil een porto die bestaat uit fase-2 aandelen. Dat zijn de “lievelingetjes van week”. Als ik een positie heb, wil ik die aanpassen naar gelang het “stijgpotentieel”, die zijn de “lievelingetjes van de maand of nog beter van het kwartaal” Ik negeer dan de 3 uurs maar let vooral op de dag en weekgrafiek. Theoretisch is het mogelijk dat ik positie vergroot in een aandeel die ik niet koopwaardig zou vinden als ik aan het stock picken zou zijn. Dat is paradoxaal, maar toch logisch

    WAAROM LEG IK ALLEEN EEN KOOP STOP ORDER IN VOOR SAP? Omdat dit een instap order is. SAP vertoont al tamelijk overtuigend fase-2 gedrag, maar ik wil nog een keer een uitbraak zien voordat ik echt koop.
    Ik wens u allen een prettig paasweekend toe.
  6. [verwijderd] 18 april 2020 14:03
    WEEK 16 BIJKOPEN

    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN
    Opnieuw werden de kanalen van de 3uurs en daggrafieken smaller. Dit betekent dat de koersen hun nieuwe normaal gevonden kunnen hebben. Toch zijn er bewegingen, de markt waardeert bepaalde aandelen af, wat blijkt uit het feit dat in de 3 uurs 6 aandelen in de rode band koersten (vorige week 0), vooral banken. Er zijn er nu 20 aandelen in de blauwe band (vorige week 28). Voor het eerst sinds week 12 is er een koopsignaal in de daggrafiek, namelijk bij ASML, dit aandeel beoordeel ik als ‘super’, het is ook voor het eerst dat ik dat oordeel heb. Aangezien ik inmiddels in 5 aandelen een positie heb, leg ik daar geen instap order voor in, maar de lezer kan hier zijn voordeel mee doen. Er zijn ook 4 aandelen beoordeeld als ‘hoogwaardig’, namelijk Danone, Kering, Linde en Nokia. Van de aandelen waarin ik wel een positie heb, beoordeel ik Air Liquide met ‘houden’, en de andere vier, namelijk Ahold, Philips, Sanofi en SAP met ‘tevreden’

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND
    Alle orders die ik vorige week heb ingelegd zijn uitgevoerd 8 SAP verworven op 112,72, 43 Ahold bijgekocht op 22,28 en 26 Philips op 37.66
    INGELEGDE ORDERS
    Ik ga bijkopen in Sanofi, 11 stuks met limiet van 86,07 en SAP 8 stuks met limiet 112.81.
    De stop loss posities worden allemaal opgeschoven: Ahold naar 21,26, Air Liquide naar 109,15, Philips naar 35,04, Sanofi naar 77,50 en SAP naar 95,06.

    TOELICHTINGEN
    WAT IS ER ZO GOED AAN DE HULL MA? Ik scoor in alle time frames of de candle hoger staat dan de Hull, er op ligt of lager staat. De Hull speelt een grote rol in mijn systeem. Bij het ontwikkelen van mijn TA systeem kwam ik tot de conclusie dat alleen een landschap onvoldoende context geeft om de laatste candle te beoordelen. Een lijn die helpt om het momentum te beoordelen bleek nodig.. Omdat ik geloof dat indicatoren de afgelopen 30 periodes aan ‘geschiedenis’ ‘naar voren’ moeten halen om als context te dienen voor de laatste candle, zocht ik dus een 30 ma lijn. Dat werd de Hull, in bijgaand plaatje ziet u in een candle grafiek twee lijnen, de rode lijn is de 30 Hul ma en de blauwe stippellijn de 30 sma. Het is duidelijk dat de sma nauwelijks op het drama in de koersen reageert, dat de regel boven lijn is omhoog, onder lijn is omlaag en op lijn is zijwaarts niet opgaat bij de 30 sma en wel bij de 30 hma. Eigenlijk gedraagt de 30 hma zich als een 9 sma, een veel korter voortschrijdend gemiddelde. Maar anders dan de 9 sma loopt de 30 hma NIET door de candles heen. Hij is er duidelijk boven of onder. De lagging is ongeveer even snel, een hma is bij de vierde candle na een top al van richting veranderd. Ook is de Hull prachtig gesmoothed, de lijn is zo glad als een aal. Dat zorgt voor een duidelijke richting. Het is ook een betrouwbare indicator omdat een top in de Hull meestal ook een top in de cyclus is.
  7. [verwijderd] 25 april 2020 11:57
    WEEK 17 SLUITEN, AFBOUWEN, INSTAPPEN EN UITBREIDEN.
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN Koop ( k )- en verkoop( v )signalen: 3 uurs grafieken: 22 k en 28 v. De toename van verkoopsignalen is een verslechtering, Een verkoopsignaal ontstaat als de koers naar beneden uitbreekt door de ondergrens van het kanaal. Bij de daggrafieken zijn er nu meer koopsignalen gekomen, bij 9 k en. 41 v, de verkoopsignalen zijn nog steeds van week 11. Daggrafieken gaan natuurlijk langzamer dan 3 uurs.

    Banden, rood ( r ), grijs ( g ), blauw ( b ): 3uurs: 5 b, 16 g, 29 r. Er zitten veel meer aandelen in de rode band, in week 15 zat er geen enkele in. Schommelen tussen de rode en de blauwe band is het normale handelsverloop, in de 3uurs zijn dit golven van 5 tot 10 handelsdagen. Kennelijk is de stemming op de markt wat flauwer. Dag: 18 b, 24 g, 8 r. Veel aandelen lopen in de daggrafieken in de blauwe band, dit komt vooral doordat die band door de software naar beneden wordt bijgesteld, het duurt immers 30 handelsdagen voordat de kanalen in de daggrafiek de juiste handelsbreedte aangeven. De kanalen op daggrafieken tonen golven van ongeveer 30 handelsdagen. Op dat soort termijn is het beeld dus verbeterd.

    Hull hoger ( h ), op stijgende ( s ), op dalende ( d ), lager ( l ) . 3uurs: 6 h, 12 s, 18 d, 14 l. Hier zie ik een verslechtering. dag: 2 h, 8 s, 18 d, 31 l Hier is ook een duidelijke verslechtering, vorige week liep op de dag maar één aandeel lager dan de Hull. Week: 20 h, 19 d, 11 l Dit is een duidelijke verbetering.

    stockpick oordelen: 44 afblijven, 1 super, namelijk Bayer
    porto oordelen: 1 sluiten (Air Liquide), 1 opletten (SAP) en 3 enthousiast, Ahold, Philips en Sanofi

    ACTIES OP DE PERTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND alle orders zijn uitgevoerd, ik kreeg 11 Sanofi op 86,07 en 8 SAP op 112,81
    INGELEGDE ORDERS ik doe Air Liquide weg, verkoop 8 stuks met limiet 115.30, ik bouw SAP af, verkoop 8 stuks met limiet 106.68 Ik koop bij in Ahold, limiet 22,95, Philips 18 stuks limiet 39.73 en Sanofi 7 stuks limiet 90.94, Voor Bayer een instaporder 16 stuks op koop stop op 60.50 en gekoppelde stop loss 56,50
    De stop loss niveaus verschuif ik naar: Ahold 21.91, Air Liquide 115.10, Philips 37.00, Sanofi 80.73 en SAP 103.92

    TOELICHTINGEN
    MEER MOGELIJKE OORDELEN OVER AANDELEN WAARIN IK EEN POSITIE HEB Ik heb hieraan toegevoegd het oordeel “opletten”, om verschil te kunnen maken tussen het sluiten en afbouwen van een positie als de indicatoren verslechteren.

    MEER MOGELIJKE MANIEREN OM DE HULL TE SCOREN Ik heb de score “op de Hull” nader verfijnd in “op de stijgende Hull” en “op de dalende Hull”, want het eerste is veel beter dan het tweede.

    WAAROM SCOOR IK IN DE WEEKGRAFIEK ALLEEN MAAR DE HULL? Ik scoor op de weekgrafiek alleen maar de Hull omdat de andere indicatoren mij daar niet zo boeien. Ik heb namelijk het geduld niet om op veranderingen van die indicatoren te wachten. Het kanaal toont namelijk golven van ongeveer 30 weken, dus 150 handelsdagen, dat is mij te lang. De Hull reageert op veranderingen in 3-4 weken, dus 15-20 handelsdagen, daar wil ik wel op wachten. Ik ga met mijn systeem van speculatief beleggen voor termijnen van ongeveer 3 maanden, dus 70 handelsdagen. Zo lang duurt namelijk een fase 2 ontwikkeling ongeveer. [Voor de fases, zie het plaatje bij week 14]

    Het plaatje toont de grafiek van Air Liquide, die voor mij aanleiding is om de positie te sluiten, deze koers ontwikkeling is fase 1 gedrag en ik doe niet aan fase 1 suffertjes.
  8. [verwijderd] 1 mei 2020 23:15
    WEEK 18 TWIJFEL, DE MARKT KOMT IN BEWEGING
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN Het meest opvallend van deze week vind ik de hoge volumes in alle aandelen. Bij maar liefst 9 aandelen was het volume meer dan twee keer normaal, bij 6 markeert het wellicht het einde van de uptrend, bij 3, allemaal banken, zie ik het als steun. In het algemeen zijn de grafieken verbeterd. In de daggrafieken loopt geen enkel aandeel in de rode band, er lopen nu 25 in de blauwe band, dat was vorige week 18. Ook lopen de meeste aandelen boven de Hull. Van de aandelen waarin ik geen positie heb acht ik er 4 koopwaardig, waarvan 1 gewoon waardig [ Telefonica ], 1 hoogwaardig [ Deutsche Telecom ] en 2 super [ Essilor Luxotica en l’Oreal ]. Telecom en Health Care zijn in coronatijd kennelijk geliefde markt segmenten. Van de aandelen in portefeuille beoordeel ik 1 met tevreden [ Sanofi ], 1 enthousiast [ Philips ], en 3 opletten [ SAP, Bayer, Ahold ]
    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND Alle orders zijn uitgevoerd, de koersen van Philips en Sanofi waren maandag en dinsdag hoger dan de limiet, maar woensdag en donderdag werden ze dan toch uitgevoerd. Op de kleintjes letten heeft toch wel zin.
    INGELEGDE ORDERS Ik heb nagedacht over wat te doen, er was afgelopen week maar één dramatische dag, donderdag, terwijl het algemene beeld verbeterd is. Eigenlijk moet ik van mijn eigen regels de drie met opletten beoordeelde posities afbouwen, maar ik doe dat alleen bij Ahold, verkoop 42 stuks met limiet 22.54, Bij alle posities zet ik, zoals ik elke week doe, de stop loss goed: Ahold 21.44, Bayer 57.93, Philips 37.22, Sanofi 84.52 en SAP 102.89.

    Het plaatje is van Ahold.

    Ik wens u allen een mooie week toe
  9. [verwijderd] 9 mei 2020 20:13
    WEEK 19 VERZWAKKING EN NIEUWE KANSEN
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN Ik noteer elke week voor elk aandeel de bovengrens van het kanaal als koopstop niveau en de ondergrens inclusief eventuele gele zone als stoploss niveau. Vorige week heb ik het sheet het gemiddelde van die niveaus laten uitrekenen door het spreadsheet en deze week kan ik dus zien dat beide niveaus lager zijn geworden. Het aantal koopsignalen is lager geworden, er zijn meer aandelen in de rode band gaan lopen. Ook staan er minder aandelen boven de Hull. Er is dus een verzwakking van het koersbeeld. De aandelen in portefeuille heb ik 3 beoordeeld met ‘tevreden’, was vorige week nog ‘enthousiast’ [ Ahold, Philips en Sanofi ] en 1 met ‘sluiten’ [ SAP ]. Van die zonder positie zijn 42 ‘afblijven’ , 2 ‘geschikt’ [ Deutsche Boerse en Fresenius ] en 2 ‘super’ [Deutsche Telecom en Siemens]

    ACTIES OP DE PERTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND De verkooporder van de Ahold aandelen is blijkbaar niet ingelegd en dus niet uitgevoerd. Dat kwam mij wel goed uit, want Ahold had een up tick na de positieve kwartaalcijfers. Bij Bayer is de Stop Loss getriggerd, de 16 aandelen zijn verkocht voor 69.28.
    INGELEGDE ORDERS SAP heeft een verkoopsignaal gegeven, dus die positie sluit ik, alle drie overgebleven posities ga ik een stapje terug. Ik leg de volgende verkooporders in: Ahold 45 stuks, limiet 22.70 ; Philips 24 stuks, limiet 39.70 ; Sanofi 10 stuks limiet 89,8 ; SAP 8 stuks limiet 107.70. De vrijgekomen ruimte voor nieuwe posities gebruik ik om in te stappen in Deutsche Telecom en Siemens, DT 72 stuks koopstop 13.71 en stop loss 12.36 ; SIE 11 stuks koopstop 90.12 en stoploss 78.31. De stoploss worden geschoven naar: Ahold 21,40 ; Philips 37,19 ; Sanofi 85,19

    TOELICHTINGEN
    HOE ZIET HET SPREADSHEET ER TEGENWOORDIG UIT. Bij week 13 heb ik een stukje spraedsheet getoond. Inmiddels heb er al flink wat aan veranderd. De manier van scoren gebeurt nu in een enkele letter per kenmerk, die staan links boven opgesomd in kolom A. De scores staan in kolom I, op rij 21 van Anheus Busch Inbev ziet u als score voor deze week staan: kgh vgdn h. Met deze 8 letters heb ik drie dingen gescoord in de 3uurs, vier dingen in de dag- en één ding in de weekgrafiek. letters kan ik makkelijk onthouden en bieden de korst mogelijke notatie. In kolommen I,J en K ziet u op rijen 3 tm 6 welke score resulteert in welk oordeel voor aandelen zonder positie. Op rijen 9 tm 13 hetzelfde voor aandelen met positie. U ziet dat ik alleen in een aandeel wil stappen als er kbh gescoord wordt in de 3uurs grafiek. Ik hoop in de toekomst uit te leggen hoe dat zit. Rechts onder ziet u het begin van de statistiekjes die het sheet uitrekent. Ik druk elke week het sheet af en bewaar dat in een ordner, kan ik opzoeken hoe het vorige week ging en ik kan gedurende de week met de pen aantekeningen maken op papier.
    Dit lijkt mij weer voldoende toelichting voor deze week.

    Het plaatje is van mijn spreadsheet.

    Ik wens u allen een mooie week toe
  10. [verwijderd] 17 mei 2020 19:18
    WEEK 20 VERDERE VERZWAKKING, TWEE POSITIES SLUITEN
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN De statisteken voor deze week zijn:
    Soort signaal, Soort grafiek, uitslagen deze week (uitslagen vorige week) conclusie
    GEMIDDELDEN stop buy/stop loss, 3uurs, 79.78-71.07 (82.55-72.63) trendmatige daling
    SIGNALEN koop verkoop, 3uurs, 8-42 (29-21) grote verslechtering
    dag 24-26 (25-25) iets slechter
    BANDEN blauw grijs rood, 3uurs, 0-32-18 (7-36-7) grote verslechtering
    dag 2-31-17 (14-33-3) grote verslechtering
    HULL hoger stijgend dalend lager, 3uurs 6-0-31-13 (37-6-3-4) grote verslechtering
    dag 0-5-5-40 (16-10-10-14) zeer grote verslechtering
    week 36-0-13-1 (34-0-14-2) iets verbeterd
    VOLUME stijgingen normaal event climax, dag 2-44-4 (43-7-0) veel steun aankopen
    De climaxvolumes zijn bij BASF, Daimler, Enel en Banco Santander, ik denk dat daar paniekverkopen moesten worden opgevangen. Zulke volumes zie ik vaak bij het begin van een trend, daarom let ik altijd op als deze gerapporteerd worden door de indicator.
    OORDELEN: afblijven bij alle 46 waarin geen positie, sluiten bij Philips en Sanofi, tevreden bij Deutsche Telecom en opletten bij Ahold Delhaize.

    ACTIES OP DE PERTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND Alle verkooporders zijn uitgevoerd, bij SAP is een verlies geleden van 93.44. De koopstop bij Siemens werd niet getriggerd, dat bespaarde mij een teleurstellende investering. Bij Deutsche Telecom wel, daarin verwierf ik 92 stuks tegen 13.74.
    INGELEGDE ORDERS De posities in Philips en Sanofi worden gesloten, in Deutsche Telekom wordt uitgebreid en in Ahold wordt afgebouwd tot de minimum positie: Ahold verkoop 39 stuks limiet 22.58;
    Deutsche Telekom, koop 71 stuks limiet 13.60; Philips verkoop 48 stuks limiet 38.17; Sanofi verkoop 20 stuks limiet 88.04.

    TOELICHTINGEN Het ziet ernaar uit dat het stijgen - of althans niet dalen - van de koersen voorbij is. Ik ga een paar honderd euro op dit avontuur toeleggen, maar ik heb veel geleerd. Deutsche Telekom daalt kennelijk niet mee, ik koop toch maar bij.
    NIEUWE INDICATOR Ik heb nu mijn voornemen uitgevoerd om een nieuwe indicator te programmeren, die ik REVE noem. Dat staat voor Range Extension Volume Expansion. Het algoritme voor het berekenen van de stijgingen heb ik gekopieerd van mijn vorige indicator, maar ik heb nu een heldere manier bedacht om de kolommen van de volumestijgingen te kleuren, Twee kleuren voor climax stijgingen (oranje en rood), twee voor gematigde stijgingen (grijs en groen), voor de staafjes van de Range extensies heb ik kleuringen toegevoegd voor richting, rood voor een dalende extensie, blauw voor stijgend en zwart voor een grotere range die niet voert naar een veel andere koers. De achtergrond is de echte vernieuwing, hiervoor gebruik ik een nieuw algoritme gebaseerd op het overeenstemmen van twee Hull ma’s (hma20 en hma25) Dit geeft vijf kleuren terug, rood voor dalend momentum en blauw voor stijgend momentum bij beide lijnen, oranje voor dalend bij 1 lijn, groen voor stijgend bij 1 lijn, terwijl de andere horizontaal loopt, wit als ze beide horizontaal lopen dan wel tegengesteld lopen.

    Het plaatje is van Deutsche Telekom, waarop deze indicator prijkt. In de drie uurs heb ik de volume kolommen onzichtbaar gemaakt, ik gebruik alleen de volumes van de daggrafiek.
  11. [verwijderd] 24 mei 2020 18:25
    WEEK 21, ONVERWACHT HERSTEL, AFWACHTEN.
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN
    GEMIDDELDEN stop buy/stop loss, 3uurs, 80.55-71.61 (79.78-71.07) trendmatige stijging
    SIGNALEN koop verkoop, 3uurs, 28-22 (8-42) grote verbetering
    dag 24-26 (24-26) blijft gelijk
    BANDEN blauw grijs rood, 3uurs, 19-30-1 (0-32-18) grote verbetering
    dag 9-35-6 (2-31-17) verbetering
    HULL hoger stijgend dalend lager, 3uurs 7-14-6-23 (6-0-31-13) verbetering
    dag 12-15-17-6 (0-5-5-40) grote verbetering
    week 44-0-6-0 (36-0-13-1) verbeterd
    VOLUME stijgingen normaal event climax, dag 41-9-0 (2-44-4) laag volume stijging
    Op maandag en dinsdag kwam er uit het niets een kooplust waarin bijna alle koersen hoger werden gezet. Opvallend is het lage volume waarmee dit alles gepaard ging. Vermoed kan worden dat veel beleggers hun long posities sluiten en dat deze door institutionele beleggers van de markt zijn gehaald met en-passant een leuke koersstijging voor weinig geld als resultaat.
    OORDELEN bij geen positie: 47 afblijven, 2 geschikt (Enel en Muenchener Rueckversicherung)
    bij positie (Deutsche Telekom) houden.

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND. Deze zijn allemaal uitgevoerd, Ahold verkocht op 22.58;
    Deutsche Telekom bijgekocht op 13.60; Philips verkocht op 38.405; Sanofi verkocht op 88.04. De portefeuille heeft een gerealiseerd verlies van 69.84.
    INGELEGDE ORDERS. Ik heb besloten om even wat meer liquide te blijven, dus geen kooporders ingelegd. Deutsche Telekom laat ik zo, alleen wordt de stop loss opgeschoven naar 13.14

    TOELICHTINGEN
    Ik ben afgelopen week veel bezig geweest met de kleuren van mijn nieuwe indicator. Met name was ik ontevreden met de rood gekleurde volumestijgingen, omdat dit voor mij teveel een prijsdaling suggereert. De suggestie die van vormgeving uitgaat is zeer belangrijk om snel en goed een grafiek te kunnen beoordelen. De code in PineScript voor de kleuren is nu:
    //colors of volume columns
    cav = color.new(color.orange,10) //color of climactic volume event dominated by opportunistic traders
    cpv = color.new(color.blue,20) //color of climactic volume event dominated by institutional traders
    nav = color.new(color.maroon,20) //color of normal volume event dominated by opportunistic traders
    npv = color.new(color.green,10) //color of normal volume event dominated by institutional traders
    Ik heb hier ook de transparanties wat getweakt.

    Ik ben erg tevreden over de achtergrondkleuren die momentum weergeven. Nu kan ik goed zien of opwaarts momenten gepaard gaat met lagere volumestijgingen dan neerwaarts momentum of dat het andersom is.

    Ik dank Foxy voor zijn sympathieke commentaar.

    Het plaatje is weer van Deutsche Telekom
  12. [verwijderd] 30 mei 2020 22:49
    WEEK 22, TOP LIJKT IN ZICHT, TOCH NIEUWE ORDERS.
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN
    GEMIDDELDEN stop buy/stop loss, 3uurs, 84.97-74.56 (80.55-71.61) flinke trendmatige stijging
    SIGNALEN koop verkoop, 3uurs, 48-2 (28-22) opnieuw grote verbetering
    dag 33-17 (24-26) grote verbetering
    BANDEN blauw grijs rood, 3uurs,22-26-2 (19-30-1) verbetering, eerste verzwakkingen zichtbaar
    dag 21-28-1 (9-35-6) grote verbetering
    HULL hoger stijgend dalend lager, 3uurs 9-9-3-29 (7-14-6-23) verslechtering
    dag 38-7-2-3 (12-15-17-6) grote verbetering
    week 49-0-1-0 (44-0-6-0) verbeterd
    VOLUME stijgingen normaal event climax, dag 5-37-8 (41-9-0) forse volume stijgingen
    De climax volumes duid ik als het begin van een up trend bij C.R.H., Iberdrola, SAP en Unilever; ik zie het als het einde van een up trend bij Daimler, Deutsche Post, Essilor Luxotica en LVMH.
    OORDELEN bij geen positie: 41 afblijven, 3 geschikt (Ahold, Orange, Unilever) en 5 super (Air Liquide, CRH, Enel, Linde en l’Oreal
    bij positie (Deutsche Telekom) tevreden

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND. De stop loss onder Deutsche Telekom is niet getriggerd.
    INGELEGDE ORDERS. Ik ben wat aarzelend om nieuwe posities te openen, ik heb de volgende drie van de met ‘super’ beoordeelde aandelen gekozen: Air Liquide koopstop 8 stuks 122.75, sl 113.65; CRH koopstop 33 stuks 29.65, sl 25.44; Enel koopstop 143 stuks 6.98, sl 5.81.; de stop loss onder Deutsche Telekom schuif ik op naar 13.29.

    TOELICHTINGEN
    CRH is een beetje gekke grafiek omdat er zeer dunne handel in is. Het is een gigantische onderneming in bouwmaterialen, zo zijn heel wat Nederlandse wegen met hun asfalt bedekt. De hoofdnotering is FTSE en in Euronext wordt het verhandeld in Dublin. Ik ga ervan uit dat de koersen internationaal goed op elkaar worden afgestemd, zodat ik het erop waag. Wel gek is dat Lynx Basic vrolijk meldt dat koersen niet beschikbaar zijn, maar mij order kon zonder mankeren worden ingelegd. Ik haal mijn koersen van TradingView.
    Ook Enel ging vreemd, het is een Italiaans bedrijf, genoteerd in Milaan, maar Lynx meldt Xetra als beurs. De koers die ze melden is gelijk aan wat TradingView vermeldt, dus dat zal dan wel goed zijn.
    Ik heb de scriptcode van mijn nieuwe REVE indicator gepubliceerd, met als toegift de Hull Agreement Indicator, die ik bedoeld heb te laten zien hoe de achtergrondkleuren zich gedragen als ze in de hoofdvenster worden gezet. Tot mijn verbazing zijn er al 20 mensen die dat liken en dat misschien in hun trading systeem gaan proberen. Ook hebben al 21 mensen de REVE geliked. Nieuwsgierig als ik ben, heb ik bij degenen die dat deden gekeken op ze ook een programmeer hobby hebben, bij 1 van hen trof ik een leuk ding aan met de naam System Y die uitgaat van oude code die ik een paar jaar geleden heb gepubliceerd, waar een soort Ichimoko wolk in geknutseld is, wat een heel leuk trading tooltje zou kunnen zijn. Daar ga ik in de toekomst eens naar kijken.

    Het plaatje is van CRH
  13. [verwijderd] 8 juni 2020 23:01
    WEEK 23. BIZARRE KOOPDRIFT.
    BEOORDELEN VAN DE GRAFIEKEN
    GEMIDDELDEN stop buy/stop loss, 3uurs, 91.52-76.95 (84.97-74.56) flinke trendmatige stijging
    SIGNALEN koop verkoop, 3uurs, 50-0 (48-2) verbetering, beter kan niet
    dag 49-1 (33-17) grote verbetering
    BANDEN blauw grijs rood, 3uurs, 50-0-0 (22-26-2) grote verbetering
    dag 48-2-0 (21-28-1) grote verbetering
    HULL hoger stijgend dalend lager, 3uurs 39-8-0-3 (9-9-3-29) grote verbetering
    dag 47-3-0-0 (38-7-2-3) grote verbetering
    week 50-0-0-0 (49-0-1-0) verbeterd, beter kan niet
    VOLUME stijgingen normaal event climax, dag 3-43-4 (5-37-8) duidelijke volume stijgingen
    De climax volumes duid ik als het begin van een up trend
    OORDELEN bij geen positie: 12 afblijven, 1 geschikt, 34 super. Dit is een bizarre over-the-top koopgekte.
    bij positie 1 enthousiast (Deutsche Telekom) 2 tevreden (Air Liquide en Enel)

    ACTIES OP DE PORTEFEUILLE
    AFLOOP VAN DE ORDERS VAN VORIG WEEKEND. Ik heb de order voor CRH ingetrokken, de handel op de Beurs heeft m.i. een te onbenullig volume. Daar kun je geen bestens orders inleggen.
    INGELEGDE ORDERS. De markt is weer net zo krankzinnig als het december 2019 was, deze keer wil er er toch maar van profiteren, maar ik wil niet te veel exposure. Daarom heb ik besloten om de posities die ik heb met één stap uit te breiden en maar één nieuwe positie te openen, in Intesa San Paolo koopstop 561 stuks 1,78, stoploss 1.79. de stoploss wordt opgeschoven naar Air Liquide 126.-, Deutsche Telekom 13.43, Enel 6,41

    TOELICHTINGEN
    Ik ben aan het nadenken over de regels voor portefeuille beheer, want ik denk dat ik een positie te snel sluit. Ik denk dat ik niet meer actief sluit, maar dat alleen doen door het triggeren van de stoploss.

    Het plaatje is van Enel
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,37 +0,00%
EUR/USD 1,0683 +0,11%
FTSE 100 7.886,22 +0,49%
Germany40^ 17.813,00 +0,24%
Gold spot 2.376,42 +0,65%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

DEME G...
+1,40%
Ontex
+1,11%
Proximus
+1,10%
SHURGARD
+1,04%
Xior
+1,01%

Dalers

AZELIS...
-1,70%
Melexis
-1,10%
Galapagos
-0,73%
Deceun...
-0,59%
Umicore
-0,56%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links