Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.496 Posts
Pagina: «« 1 ... 100 101 102 103 104 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 7 februari 2020 21:14
    Protium en Solarfields gaan 50 megawattpiek zonnepanelen op daken plaatsen

    Protium en Solarfields zijn per 1 februari een partnership gestart voor de realisatie van 50 megawattpiek aan grootschalige zonnedaken. De projecten met zonnepanelen liggen verspreid over Nederland.

    Met het oog op het verkorten van de realisatietijd van projecten, besloten de van oorsprong Groningse organisaties de krachten te bundelen. Protium wist in de voorjaarsronde 2019 van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) 19 beschikkingen binnen te halen voor 16,5 megawattpiek zonnepanelen. Een ronde eerder, in het najaar van 2018, wist het bedrijf ook al 23 beschikkingen voor 12,1 megawattpiek te bemachtigen.

    1 miljoen huishoudens

    Gerben Smit, directeur van Solarfields: ‘Deze samenwerking benadrukt onze ambitie om binnen nu en 10 jaar voor ruim 1 miljoen huishoudens duurzame energie op te wekken.’

    Matteo Santini, oprichter en directeur van Protium: ‘Door onze krachten te bundelen, worden niet dezelfde fouten gemaakt en kan er slagvaardig worden ontwikkeld. Met deze samenwerking zet Protium een goede stap, om zoveel mogelijk daken om te bouwen naar duurzame-energiebronnen.’

    Start met 2,5 megawattpiek
    De eerste 2,5 megawattpiek aan zonnepanelen wordt direct bij het ingaan van de samenwerking gerealiseerd in de vorm van 4 dakprojecten. Het dakoppervlak bedraagt ruim 15.000 vierkante meter. Met deze 4 projecten wordt zo’n 2,2 miljoen kilowattuur per jaar opgewekt. Dit betekent dat zo’n 780 huishoudens van groene stroom worden voorzien.

    Door Marco de Jonge Baas, Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  2. forum rang 6 haas 8 februari 2020 18:49
    begint dat gedonder al:)
    =================================================
    Grote storing bij straatverlichting: deel van Oost-Nederland plotseling in het donker
    Grote delen van Oost-Nederland zitten vanavond plotseling zonder straatverlichting. Er komen tientallen meldingen binnen uit onder meer Zwolle, Deventer, Olst, Wijhe en Raalte.

    Bas Tijhaar 08-02-20, 18:43
    Volgens Enexis gaat het om een zogeheten TF-probleem. De netbeheerder schrijft dat onder meer de omgeving Zwolle, Kampen en Raalte zijn getroffen. Monteurs zijn onderweg om het probleem op te lossen.
  3. forum rang 7 JP Samosa 9 februari 2020 16:02
    Het kabinet heeft besloten dat alle huizen van het aardgas af moeten. Dat is een grote fout vindt hoogleraar energiesystemen David Smeulders. “De komende tien jaar zal het alleen maar leiden tot méér CO2-uitstoot. Aardgas is juist deel van de klimaatoplossing,’’ zegt hij in het AD.

    Afschaffen aardgas leidt tot toename CO2-uitstoot
    Smeulders werkt aan de TU in Eindhoven aan energie-oplossingen om CO2-uitstoot terug te dringen. Aardgas afschaffen is daar niet een van. “Het levert niks op, behalve sympathie voor Groningen en een hogere energierekening voor huishoudens. Uit mijn doorrekeningen blijkt dat de CO2-uitstoot tot 2030 juist toeneemt als huizen van het aardgas af gaan. Want wat komt ervoor in de plaats? Voorlopig vooral warmtepompen, die draaien op elektriciteit. Omdat er nog volstrekt onvoldoende zonne- en windenergie is, zal die stroom komende jaren vooral uit de energiecentrales komen. Die draaien op kolen, gas of biomassa waarvan je moet vaststellen dat een deel daarvan absoluut niet duurzaam is. Dus wat win je er dan per saldo mee?’’

    Buitenland stapt juist over op gas
    In de landen om ons heen reageren ze dan ook verbijsterd op het Nederlandse beleid. “Gas is helemaal geen slechte brandstof, cv-ketels zijn bovendien uiterst efficiënt. Duitsland en België, waar veel huizen worden verwarmd met olie of hout, zijn daarom juist bezig huizen aan te sluiten op aardgasleidingen. Daar zie je nu borden langs de weg staan die trots aankondigen: aardgas komt eraan!’’

    Bomen zijn geen brandhout
    Ook van biomassa moet de hoogleraar niets hebben. “We kappen bos in het buitenland, vervoeren dat per schip naar de haven in Rotterdam en verbranden het hier. Terwijl we die bossen keihard nodig hebben om CO2 op te nemen. Bomen zijn onze vrienden, geen brandhout. We hebben juist meer bomen nodig!”

    We moeten huizen beter isoleren
    Wat we dan wel moeten doen om CO2-uitstoot terug te dringen? “Als je nou eens de helft van de 11 miljard subsidie voor biomassa zou uittrekken voor het isoleren van alle huizen in Nederland. Van isoleren krijg je nooit spijt. Die oplossing is veel goedkoper en aantoonbaar duurzaam; na isolatie hoeven we veel minder gas te stoken. Daarna kun je denken aan warmtepompen. Bij voorkeur pompen die warmte uit oppervlaktewater halen, bijvoorbeeld uit grachten. Die maken geen lawaai en zijn veel efficiënter dan pompen die warmte halen uit de buitenlucht. Laat de gaskraan zitten in de meterkast: dan kunnen we die in de toekomst eventueel opendraaien als we genoeg groene waterstof hebben.’’

    De wetenschapper is lokaal actief voor GroenLinks. “Ik doe mijn best om hier en daar wat bij te sturen, maar politiek en wetenschap zijn toch echt twee verschillende takken van sport,’’ reageert hij.
  4. forum rang 10 voda 10 februari 2020 20:14
    Windsector vreest kostenstijging op Noordzee

    De Nederlandse windenergiesector vreest dat het Onderhandelaarsakkoord voor de Noordzee tot kostenstijgingen voor de sector zal leiden. In dat maandag in Den Haag gepresenteerde akkoord hebben de belangrijkste belangengroepen voor de Noordzee (energie, visserij, natuur) een groot aantal afspraken gemaakt over het toekomstig gebruik van de Nederlandse Noordzee.

    Die afspraken zijn nodig omdat er in het kader van het Klimaatakkoord de komende decennia duizenden windmolens moeten worden gebouwd in het drukke Nederlandse deel van de Noordzee.

    Verzestigvoudiging
    Op dit moment staan er nog 'slechts' een paar honderd molens in het Nederlandse deel van de Noordzee, met een gezamenlijk vermogen van iets minder dan 1 gigawatt. Zogenoemde routekaarten van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat laten een groei zien naar een totaal opgesteld vermogen aan windenergie van 11,5 gigawatt in 2030. Maar daarna begint de uitrol pas echt.

    Om alleen al de EU-klimaatdoelstellingen te behalen, moet er in Europa ongeveer 230 gigawatt aan offshorewindenergievermogen worden ontwikkeld, waarvan 180 gigawatt in de Noordzee. Voor het Nederlandse deel komt dit neer op minimaal 60 gigawatt in 2050, een verzestigvoudiging ten opzichte van nu. ‘Het zal betekenen dat ruim 20% van het Nederlandse deel van de Noordzee verandert in een windpark’, zei Floris van Hest, directeur van Stichting Noordzee, waarin verschillende natuurorganisaties en bedrijven samenwerken vorig jaar in het FD. Nu is dat nog 0,2%.

    Achterban niet zomaar akkoord
    Dat leidt tot spanning. Onderhandelaars van alle partijen zetten weliswaar hun handtekening onder dit voorlopige akkoord, maar het is nog allerminst gezegd dat ook elke achterban het akkoord zal steunen.

    Zo stelt het Kabinet via een Transitiefonds €200 mln beschikbaar voor de uitvoering van het zogenoemde Noordzeeakkoord. Het grootste deel daarvan, €119 mln, is bedoeld om vissers die stoppen te compenseren, en nog actieve vissers te helpen met verduurzamen en innoveren. Of de achterban van de visbranche daarmee akkoord zal gaan, is echter nog maar de vraag. De sector gaf eerder aan 'honderden miljoenen' te willen voor de transitie.

    Ook de windsector zette zijn handtekening, maar Hans Timmers, voorzitter van de Nederlandse Windenergie Associatie, zei wel dat er in zijn achterban verschillend wordt gekeken naar het bereikte onderhandelingsakkoord. 'Het klimaatakkoord vraagt om snelheid en om kostenverlagingen, maar het meervoudig gebruik van delen van de Noordzee kan leiden tot kostenstijgingen', aldus Timmers.

    Zo wordt op verzoek van de visserij onderzocht of de geplande ruimte voor windparken in het zuidelijk deel van de Noordzee, een belangrijk gebied voor de tongvisserij, niet open zouden kunnen blijven en eerder zou kunnen worden begonnen met de bouw van windparken in het noordelijk deel van de Noordzee. 'Dat kan de druk op de ecologische ruimte in het zuiden verminderen en relevante visgronden openhouden', aldus het akkoord.

    Goed voor de natuur en de visserij, maar het kan ook kostenverhogend werken voor de windenergiesector, doordat parken mogelijk verder weg komen te liggen en dus duurder in aanleg worden. Ook andere nieuwe maatregelen om de natuur te beschermen en rekening te houden met de visserij kunnen de kosten verhogen. 'Mijn achterban heeft zorgen over de uitvoerbaarheid', zegt Timmers. Of windparken in de toekomst subsidievrij kunnen blijven weet hij dan ook niet.

    De komende maanden gaan de onderhandelaars het voorstel voorleggen aan hun leden ter consultatie.

    fd.nl/economie-politiek/1334105/winds...
  5. geobeo 10 februari 2020 20:22
    quote:

    hirshi schreef op 10 februari 2020 20:19:

    En wat gebeurt er met al die windmolens als ze hun uiterste datum bereikt hebben.

    Daar denkt geen sterveling over na.
    Gewoon meer subsidie. Om ze te onderhouden of te slopen.

    Windmolens draaien niet op wind, maar op subsidie.

    Duitsland heeft niet voor niets (op Denemarken na) de duurste stroom TER WERELD. Zonder ook maar in de buurt te komen van de lage CO2 uitstoot van Frankrijk.

  6. forum rang 10 voda 10 februari 2020 20:41
    quote:

    hirshi schreef op 10 februari 2020 20:26:

    Minder subsidie

    Windmolens verpesten het milieu.

    Zonne energie is een betere oplossing.

    Beleggers hebben dat inmiddels door en plukken de vruchten.

    Ik heb al jaren tot grote tevredenheid 10 panelen op mijn dak.
    De terugverdientijd is iets meer dan 5 jaar. (investering netto €3.050) (ex btw)
    In bedrijf gegaan op 27 maart 2015, en ik verwacht in april/mei 2020 break-even.
  7. forum rang 5 DurianCS 10 februari 2020 21:41
    quote:

    voda schreef op 10 februari 2020 20:41:

    [...]
    Ik heb al jaren tot grote tevredenheid 10 panelen op mijn dak.
    De terugverdientijd is iets meer dan 5 jaar. (investering netto €3.050) (ex btw)
    In bedrijf gegaan op 27 maart 2015, en ik verwacht in april/mei 2020 break-even.
    Mooi, maar break-even is een rendement van nul.
  8. forum rang 7 hirshi 10 februari 2020 23:00
    quote:

    voda schreef op 10 februari 2020 20:41:

    [...]
    Ik heb al jaren tot grote tevredenheid 10 panelen op mijn dak.
    De terugverdientijd is iets meer dan 5 jaar. (investering netto €3.050) (ex btw)
    In bedrijf gegaan op 27 maart 2015, en ik verwacht in april/mei 2020 break-even.
    Dan wordt dan tijd.
  9. forum rang 6 haas 11 februari 2020 08:25
    Alleen monteur uit Zwitserland kan kapotte straatverlichting in Overijssel redden

    UPDATEAlleen een overgevlogen monteur uit Zwitserland kan de haperende straatverlichting in een deel van Overijssel weer aan de praat krijgen. Netbeheerder Enexis is ten einde raad en heeft buitenlandse hulp ingeroepen om een verouderde zender te repareren.

    Stefan Keukenkamp 11-02-20, 06:00 Laatste update: 07:58 Bron: de Stentor
    22
    Het probleem met de straatverlichting in een deel van Overijssel is zaterdagavond ontstaan. Een centrale zender in een transformatorstation in Zwolle die ervoor zorgt dat lantaarnpalen op tijd aan en weer uit gaan heeft het begeven. Daardoor branden duizenden lantaarnpalen in onder meer Kampen, Zwolle en Deventer ’s avonds niet of staan ze juist de hele dag aan.
  10. [verwijderd] 11 februari 2020 09:30
    quote:

    haas schreef op 11 februari 2020 08:25:

    Alleen monteur uit Zwitserland kan kapotte straatverlichting in Overijssel redden

    UPDATEAlleen een overgevlogen monteur uit Zwitserland kan de haperende straatverlichting in een deel van Overijssel weer aan de praat krijgen. Netbeheerder Enexis is ten einde raad en heeft buitenlandse hulp ingeroepen om een verouderde zender te repareren.

    Die buitenlanders pikken al onze banen in.
    :)
  11. forum rang 10 voda 12 februari 2020 06:32
    Kansen voor kernenergie: de minikerncentrale

    De Britse autofabrikant Rolls-Royce werkt aan minikerncentrales. Snel te plaatsen, CO2-arm en stukken goedkoper om te bouwen. Hoe werkt dat?

    Artist’s impression van een minikernreactor van Rolls-Royce. Het bedrijf is van plan in een fabriek gebouwde installaties te exploiteren die op prijs kunnen concurreren met goedkope duurzame energiebronnen zoals offshore-windenergie.

    Wanneer gaan ze draaien?

    Al in 2029, beloofde de Britse autofabrikant eind januari bij de BBC. Het bedrijf wil minikernreactoren gaan maken die min of meer van de fabrieksband rollen. Hun ontwerp heeft 440 megawatt vermogen, iets minder dan de (relatief kleine) Nederlandse kerncentrale in Borssele. Met een oppervlak van nog geen hectare zijn ze een stuk kleiner dan bestaande of geplande centrales, die wel 1500 of soms zelfs 3200 MW vermogen hebben.

    En met een geschatte prijs van €2 mrd zijn ze ook goedkoper. De eerste reactoren moeten gebouwd worden in Wales of het noordwestelijke Cumbria, en uiteindelijk zullen er tien tot vijftien in het VK komen, stelt het bedrijf. Er is concurrentie, want de Amerikaanse start-up Nuscale werkt aan vergelijkbare reactor, zoals FD-redacteur Bert van Dijk onlangs beschreef in een opiniestuk over kernenergie.

    Wat maakt de centrales goedkoper?

    De efficiëntere bouw. Nu zijn kerncentrales bijna altijd unieke en extreem dure bouwwerken. Ze kosten meer dan €10 mrd per centrale. Dat moet verbeteren door ze in een fabrieksomgeving te bouwen. De delen kunnen dan per vrachtwagen naar de locatie worden vervoerd. Zet drie of vier van deze kleine prefabreactoren naast elkaar, en je hebt evenveel vermogen als de grote, duurdere kerncentrale. 'Economy of number, in plaats van economy of scale', zegt Jan Leen Kloosterman, hoogleraar nucleaire energie aan de TU Delft.

    Hij ziet kansen door de prijs en de flexibiliteit. Zo kunnen energiebedrijven eerst een enkele reactor plaatsen en meteen geld verdienen, en er later nog een reactor bij zetten als het nodig is. 'Nu moet je acht jaar tot tien jaar betalen aan de bouw voordat er eindelijk inkomsten komen, dat is wel een rem.'

    Is dit net zo veilig?

    In principe wel. Bij kernsplijting ontstaan radionucliden met gevaarlijke straling. Hoe meer energie een centrale opwekt, hoe meer splijtstof en nucliden er potentieel kunnen ontsnappen. Maar of de kernsplijting nu in één grote reactor gebeurt of in vijf kleinere naast elkaar, maakt volgens Kloosterman niet uit.

    Wel scheelt het welk type reactor en welk veiligheidssysteem er worden gebruikt. De minireactoren zouden van hetzelfde type zijn als de centrale in Borssele. En ze kunnen zo gebouwd worden dat een ongeval als dat in Fukushima minder snel kan gebeuren.

    Het probleem bij kernenergie is dat de splijtstof in de reactoren altijd warmte afgeeft,

    zelfs als de centrale uit staat

    Hoe voorkom je een Fukushima?

    Door handige koeling. Het probleem bij kernenergie is dat de splijtstof in de reactoren altijd warmte afgeeft, zelfs als de centrale uit staat. Zonder koeling kan splijtstof naar buiten smelten en heb je een kernongeval. Dus koeling moet altijd werken, ook als een tsunami alle veiligheidssystemen heeft lamgelegd.

    Technisch is dat mogelijk. Omdat warm water uitzet, kun je een systeem ontwerpen waarbij koelwater bij hitte automatisch gaat stromen, en zo langs de splijtstof vloeit. Dat lost niet alle gevaren op, maar vermindert wel het risico. In Japan ontbrak dit systeem, maar de uitgeschakelde kerncentrale in Dodewaard bijvoorbeeld had het wel.

    Hoe nieuw is dit idee van seriereactoren?

    Redelijk nieuw. Frankrijk werkte al min of meer in serie toen het land besloot in korte tijd veel dezelfde reactoren te bouwen. Al ging dat niet op de manier die de bouwers nu voor ogen hebben. Dat het initiatief nu ontstaat, komt omdat bedrijven een nieuwe kans zien voor kernenergie.

    Centrales kunnen veel stroom leveren, nagenoeg zonder uitstoot van CO2. De kostprijs is in het Britse geval zo'n zes cent per kilowattuur, concurrerend met andere productiemethoden. Afval blijft een punt, maar dat hopen we goed te kunnen opbergen. De reactortechniek zelf is ook al redelijk bekend. Dus eigenlijk is er maar één ding echt nieuw aan de SMR (small modular reactor): ze bouwen aan de lopende band.

    fd.nl/futures/1333897/kansen-voor-ker...
  12. forum rang 10 voda 13 februari 2020 19:40
    Voor de grote elektriciteitsbedrijven zit nu even alles mee

    Beleggers in de grote Europese energiebedrijven beleven tot nu toe een uitstekend jaar. Terwijl de koersen van andere bedrijven onder druk staan vanwege het coronavirus, schieten de koersen van RWE (Duitsland) EDF (Frankrijk) en Enel (Italië) omhoog, en niet zo'n beetje ook. RWE kon bijvoorbeeld sinds het begin van het jaar bijna 21% bijschrijven.

    De koers van EDF ging 18% omhoog, die van Enel 16%. Dat soort bewegingen zijn voor deze bedrijven uitzonderlijk en staan in schril contrast met de koersen van de grote oliebedrijven met een notering in Europa. Die bungelen als sector juist onderaan, met als belangrijkste oorzaak de gedaalde olieprijs.

    Wat is er aan de hand?
    Op dit moment lijkt alles mee te zitten voor de grote elektriciteitsbedrijven. De olieprijs is hard gedaald vanwege de uitbraak van het coronavirus. Maar dat geldt ook voor de gasprijs. En die was al langer relatief laag, onder andere vanwege veel aanbod van schaliegas uit de Verenigde Staten.

    Gasprijzen op een dieptepunt
    Door het coronavirus is er nu plotseling minder vraag naar gas uit China, waardoor het gas nóg veel goedkoper wordt. De industrie in China draait op een veel lager pitje vanwege het virus en de Chinezen proberen zelfs al bestelde tankers met vloeibaar gas terug te sturen.

    Goed nieuws voor elektriciteitscentrales die op gas draaien. 'Voor het eerst in lange tijd kunnen die centrales weer winstgevend draaien,' zegt Shanawaz Bhimji, analist bij ABN Amro. Ook de kolen zijn goedkoop. Steeds meer kolencentrales gaan dicht vanwege milieu-eisen, en het aanbod van kolen blijft op peil.

    Elektriciteitsprijzen vastgezet
    Dat betekent dat de centrales die nog wel op kolen draaien dat relatief goedkoop kunnen doen. 'De energiebedrijven hebben de elektriciteitsprijzen voor langere tijd vastgezet, waardoor ze optimaal profiteren van de lage grondstoffenprijzen,' zegt Bhimji.

    Bovendien gelden de elektriciteitsbedrijven nu vanwege de onrust op de markten als een strategische keuze voor beleggers.

    Aandelen in dit soort bedrijven zijn defensieve aandelen. Daarmee valt de sector te vergelijken met beleggen in obligaties, die ook als 'veilige haven' worden gezien. Nu de rente extreem laag staat, worden dit soort bedrijven als een aantrekkelijk alternatief voor obligaties beschouwd.

    Desondanks komt het vreemd over: beleggen in vervuilende energiebedrijven, net nu

    fd.nl/beurs/1334705/voor-de-grote-ele...
  13. forum rang 10 voda 13 februari 2020 20:30
    Hotel Breeze met zonnepanelen op dak, in gevel en in luifel wint EZK Energy Award 2019

    Hotel Breeze heeft de EZK Energy Award 2019 gewonnen die uitgereikt wordt door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In het volledige hotelgebouw zijn zonnepanelen verwerkt.

    Hotel Breeze is voorzien van het ‘Earth, Wind & Fire’-concept. Dit concept, waarbij technologie en natuur met elkaar zijn verbonden, simuleert de natuurlijke airconditioning van een termietenheuvel. De binnenkant van deze termietenheuvels is altijd op constante temperatuur, ongeacht de locatie: zelfs in een woestijnomgeving, waar de dagtemperatuur kan stijgen tot 40 graden Celsius en het 's nachts afkoelt tot onder het vriespunt, blijft de temperatuur constant. Termieten regelen schommelingen door de luchtstromen aan te passen. De totale verduurzaming resulteerde onder meer in een EPC van 0 en een BREEAM Excellent-certificering.

    Zonneschoorstenen
    Maarten Eldering, directeur bij Amstelius dat de projectontwikkelaar is van Hotel Breeze, over de aanwezige technieken: ‘We maken gebruik van natuurlijke elementen: zon, wind en water. Lucht gaat in de klimaatcascade door het gebouw heen, daar wordt het verdeeld. De zonneschoorstenen aan de buitenkant van de gevel zorgen dat de lucht door thermische onderdruk door het gebouw heen wordt getrokken en daardoor krijg je circulatie van lucht door je gebouw. Dat zorgt voor natuurlijke airconditioning in het gebouw. Het gebouw heeft heel veel snufjes. Zo wordt de warmte uit het douchewater teruggewonnen, is er triple-glas in de gevel en zonnepanelen op het dak, in de gevel en aan de luifel.’

    met video.
    youtu.be/EIPg06eeKwQ

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  14. forum rang 10 voda 13 februari 2020 20:31
    Zonnepark Groningen Airport Eelde en GroenLeven geopend

    Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft het zonnepark op Groningen Airport Eelde geopend. Het is volgens GroenLeven het eerste zonnepark ter wereld op een actieve gereguleerde luchthaven.

    Het zonnepark is gerealiseerd tussen de start- en landingsbaan van de luchthaven en bestaat uit 63.196 zonnepanelen die genoeg stroom opwekken voor 6.200 huishoudens. Door een passagierscorridor die is voorzien van zonnepanelen is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik. CDA-Kamerlid Agnes Mulder legde in het voorjaar van 2019 het eerste zonnepaneel.

    Elektrisch vliegen
    ‘Net als het verkeer op de weg gaat ook de luchtvaart verduurzamen’, aldus minister Cora van Nieuwenhuizen bij de opening. ‘Hier is veel innovatie voor nodig. Het is duidelijk dat hier in het noorden een energieke wind waait. Dit zonnepark en de nieuwe laadpaal voor elektrische vliegtuigen op Groningen Airport Eelde laten zien dat Groningen en Drenthe er klaar voor zijn.’

    ‘Het is goed dat er gekeken wordt hoe de luchtvaart een evenredige bijdrage kan leveren aan de stikstofreductie in Nederland’, aldus Bart Schmeink, interim-directeur Groningen Airport Eelde. ‘Duurzame groei is mogelijk door het elektrificeren van zowel het grondmaterieel als de vliegtuigen zelf. Onze ambitie is hierin innovatief te zijn en een pioniersrol te vervullen. Onze luchthaven is zeer geschikt als proeftuin op gebied van elektrisch vliegen. Met de KLM Flight Academy zijn wij dé lesluchthaven van Nederland. Na een lesvlucht kunnen de toestellen gelijk weer aan de stroom. Met onze eigen duurzame en lokaal opgewekte energie kunnen we lesvluchten volledig duurzaam laten plaatsvinden.’

    Dubbelfunctie
    Roland Pechtold, directeur van GroenLeven, over het project: ‘Met de ervaring en kennis die we hebben opgedaan, kan elke uitdagende locatie vanaf nu voorzien worden van de dubbelfunctie met zonnepanelen. Ik ben ontzettend trots op dit unieke project. Onze samenwerking met Groningen Airport Eelde is daarin een kracht, we maken samen een groot statement.”

    Door Els Stultiens

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  15. [verwijderd] 13 februari 2020 20:49
    quote:

    voda schreef op 13 februari 2020 20:31:

    Het zonnepark is gerealiseerd tussen de start- en landingsbaan van de luchthaven en bestaat uit 63.196 zonnepanelen die genoeg stroom opwekken voor 6.200 huishoudens. Door een passagierscorridor die is voorzien van zonnepanelen is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.
    Is dat niet gevaarlijk???
    Stel je voor dat zo'n vliegtuig met tonnen brandstof aan boord een noodlanding moet maken, lekt, en van de baan schiet tussen de zonnepanelen die al vonkend de zaak in de fik steken.
    Waar zonnepanelen staan kan de brandweer niet komen.

    Dit kan je alleen veilig doen op luchthavens die buiten gebruik zijn.
3.496 Posts
Pagina: «« 1 ... 100 101 102 103 104 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0730 +0,30%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.931,00 -0,87%
Gold spot 2.333,05 +0,73%
NY-Nasdaq Composite 15.712,75 +0,10%

Stijgers

UCB
+3,56%
Barco
+2,50%
Lotus ...
+0,97%
Colruyt
+0,85%
Ontex
+0,55%

Dalers

WDP
-4,93%
Solvay
-4,65%
bpost
-3,23%
Bekaert
-2,70%
KBC Groep
-2,63%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links