Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Econocom Group BRU:ECONB.BL, BE0974313455

  • 2,180 18 apr 2024 17:35
  • +0,020 (+0,93%) Dagrange 2,150 - 2,180
  • 34.388 Gem. (3M) 65,1K

Forum Econocom Group geopend

1.351 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 68 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 JdeFL 23 januari 2020 20:27
    Kom op een ROP marge van 4.2%, iets beter dan vorig jaar (4.0%), maar minder dan mijn schatting van 4.4% beïnvloed door de ferme verbetering in het eerste halfjaar tgo. H1 2018.
    Staat of valt met de correcte omzet natuurlijk. Met de nodige beperkingen (cont. oper.) heb ik voor 2018 een omzet in mijn tabel staan van 2846M, en nu wordt ' (3) €2,927m, identical (4) to that of 2018 and up (4) 4.5% excluding TMF Italy', alsof vorig jaar 2927 omgezet werd. Maar, voor alle duidelijkheid met meerdere voetnoten.
  2. forum rang 8 Leefloon 24 januari 2020 01:14
    quote:

    JdeFL schreef op 23 januari 2020 20:27:

    een omzet in mijn tabel staan van 2846M ... up (4) 4.5%
    Waarvan 3,7% autonoom, met dezelfde voetnoten. Met dat tempo duur het overigens een kleine 9 jaar totdat €4 miljard wordt bereikt, wat opnieuw illustreert waar een snelle ROP-verdubbeling vandaan had moeten komen: overnames, met geleend geld.

    Maar ook de 3,7% zal van buitenaf komen. Zie DFS van Dell Technologies, of de voorziene brede groei van 4,1% tot en met 2023: investors.delltechnologies.com/static...

    ICT als geheel kan ook in verregaande mate deze eigen groei managen. Rond Econocom's secundary schools en major local public authorities, bijvoorbeeld. Daar heeft Microsoft zo'n beetje de AB InBev rol, als het over prijszettingsmacht gaat. Koopt allen nieuwe computers voor het anders te slome Windows 10. Stapt allen verplicht over naar Office 365 omdat de stekker uit belangrijke andere versies wordt getrokken, zonder dat vooraf duidelijk is wat je dan in de toekomst jaarlijks moet gaan betalen voor je dure typemachine en dure rekenblad. Beginnen aan clouds en SaaS, Software as a Service, zonder als klant de gevolgen van de opgedrongen keuzes voor clouds en SaaS te kunnen overzien. Die scholen zullen moeten volgen. In dat licht is 3,7% niet eens veel, als je bekijkt wat de groei hoger in de bedrijfskolommen is. Een groot deel van de groei overkomt je, zonder speciale prestaties te hoeven leveren.

    Een positief puntje voor de latere verwachtingen kan zijn dat nu de overheid specifiek wordt genoemd, maar dat in 2020 bedrijven moeten volgen. De stekker van Windows 7 is er pas in boekjaar 2020 uitgetrokken door Microsoft, dus wie kan zal dan toch langzaam moeten gaan volgen. Met nieuwere hardware en nieuwe software, plus de stijgende vraag naar bijbehorende diensten. De vele bezielingsloze dozenschuivers zullen er niet mee zitten om je eerst stoere 64-bits versies te verkopen, om je vervolgens te gaan vertellen dat je oude software dan ook vervangen moet worden. Een autonome groei van zo'n Ab InBev-achtige 4% moet in 2020 dus ook relatief makkelijk haalbaar zijn, door externe factoren uit het ICT-universum. Daar zijn weinig speciale inspanningen voor nodig.

    Verder lijken de kostenbesparingen ook mij belangrijker dan de ROP iets missen. Met de hoop om die lagere lasten duidelijk terug te zien in nettowinsten, zonder voetnoten. Lagere kosten waren ook noodzakelijk om bij de ROP-prognose uit te komen, want anders zou de ROP-marge wel heel erg veel moeten stijgen in vergelijking met jouw rekenwerk. Boven de 4,6%, meen ik.

    De "completed sale" vind ik tegenvallen. Eentje erbij, en gedeeltelijk. Met een zeer plichtmatige toelichting om te idealiseren dat het bij Econocom nét niet helemaal uit de boeken verdwijnt. En de in een zinnetje verwerkte verwachting van "Several operations for (selling and) closing entities are currently underway". Het operationele sluiten beschrijven, naar een eventuele nieuwe financiële voetnoot verhullen.

    Zonder afboekingen vind ik het toch enigszins in lijn met de verwachtingen, voor zover te beoordelen is op basis van eigen-winstbegrippen-met-voetnoten. De beurs heeft misschien iets teveel schrik. Zonder de koersevolutie van 31 december zou ik Econocom als kandidaat genoemd kunnen hebben voor een virtueel outperformancewedstrijdje 2020, en daar blijf ik bij. Zo'n 4% groei zal ze makkelijk moeten overkomen door externe factoren, en er zijn nog kostenbesparingen. Net zoals risico op afwaarderingen. Alles bij elkaar geen schitterend topverhaal, maar ook weinig redenen om doorlopend somber tegen Econocom aan te blijven kijken. Tenzij de nettowinst ontgoochelend is, exclusief eventuele afboekingen en dergelijke. Dat versterkt het imago niet. Een verwachting van Franstalige outperformance is deels gebaseerd op het ietwat terug in de gratie komen, waarbij ik nu het koersdoel vvan ING "niet pessimistisch" blijf noemen. Er is potentieel.

    Met een algemene geprojecteerde groei van 4,1% komt, in vergelijking met 3,7% gemiddelde autonome groei, een omzet van €4 miljard een jaartje dichterbij. Dat is iets waar ruwweg 12,5% potentieel inzit, en dan zijn er nog de kostenbesparingen om de nettowinst te helpen. En er zijn de lage verwachtingen, van 30 december. Van Econocom worden, overigens terecht, geen wonderen verwacht. De gerepresenteerde omzetgroei lijkt ze vooral te overkomen, en die groei lijkt binnen de ICT-kolom niet leidend te zijn.

    Een opmerking: een risico voor de 4,1% van Dell is dat hun "New Data Decade" kan tegenvallen, wanneer mensen erachter komen dat het toch geen goed idee is om je gegevens gratis te doneren in ruil voor allerlei gratis flutservices, zoals een formuliertje op een website. Maar ook zonder Dells data zijn er genoeg andere aanjagers voor nieuwe groei. Ik noemde clouds, 64 bits en SaaS al. Het gaat niet meevallen om dat te vermijden.
  3. forum rang 7 JdeFL 24 januari 2020 10:11
    • Het advies en het koersdoel van Econocom worden vandaag door de collega’s van KBC Securities opgetrokken (van “Opbouwen” naar “Kopen” en van 3,6 naar 3,9 euro). Aanleiding is de publicatie van een hoopvolle trading update. Hoewel het bedrijf nog niet uit de problemen is, wordt er goede vooruitgang gemaakt in het kostenbesparingsplan en zijn de kwartaalcijfers solide. • (Bolero)
  4. BEURSFANAAT 24 januari 2020 11:28
    Ik hoef geen beursgoeroe te zijn zoals Joel Green Blatt,die Econocom als een van de drie meest ondergewaardeerde aandelen van Europa ziet met de best mogelijke return
    Zelf had ik een recurrent bedrijfsresultaat verwacht tussen 80 a 100 MILJOEN omdat iedereen verwachte dat 128 miljoen veel te hoog gegrepen was en de koers was dan ook naar een dieptepunt afgegleden , nu de doemdenkers kregen ongelijk, met 126 miljoen werd boven verwachting gepresteerd en zonder de fraude in Italië was men zelfs een pak hoger uitgekomen, zelfs hoger dan het onmogelijk geachte 128 miljoen
    Bovendien is er een sterk kosten besparing model uitgebouwd waar de eerste vruchten al van te merken zijn en die de komende jaren sterk zullen bijdragen in het recurrent bedrijfsresultaat,net zoals de synergiebijdragen
    Bovendien was Econocom in 2019 een van de sterkste inkopers van eigen aandelen van de bedrijven van Euronext Brussel
    Het dividend is ook meer dan aantrekkelijk, zeker in verhouding tot de huidige beurskoers en zie ik bovendien dan ook de komende jaren Econocom als een gegeerde overnameprooi, vooral met hun Franse roots, al mogen ze daar nog enkele jaren mee wachten tot het besparingsprogramma en synergiebijdragen hun nut ten volle hebben bijgedragen, mijn oordeel is dan ook een sterk ondergewaardeerd aandeeL

  5. forum rang 8 Leefloon 24 januari 2020 11:56
    quote:

    JdeFL schreef op 24 januari 2020 09:27:

    Naar mijn gevoel vliegen ze ergens met de 100duizenden de deur uit....
    Dát klopt ook.

    Beetje overdreven nieuw koersdoel, als nieuwe normale koers. Het lijkt wel 31 december, maar laten we eerst maar eens wachten op "nettowinst" (of verlies, bij afwaardering) in plaats van "ROP-met-voetnoten". De ROP-mist kan een iets té positieve indruk wekken, en richting begincijfer 3 lijkt mij minder abnormaal dan richting begincijfer 4.

    Stel even dat Econocom aan €2,24 onderaan een bandbreedte zat van +/- 10% koersafwijking ten opzichte van een normale koers, en de meevallende groei van "9 jaar" 8 jaar maakt (+12,5%), en de structurele kostenbesparingen nog niet zijn uitgewerkt, en we doen niet moeilijk over non-cash afwaarderingen, dan kom je in de buurt van het koersdoel van ING van €3,10 uit. Dan zit er al weinig terug, komt het aandeel terug in de gratie, en lijkt er voor nóg hogere koersen meer ... euh ... fantasie nodig. Zoals gaan besparen op prio-postzegels.
  6. forum rang 8 Leefloon 24 januari 2020 17:17
    quote:

    JdeFL schreef op 10 januari 2020 10:46:

    Een beetje telwerk levert dit op. ... KW 11.2. Niks spectaculairs, vrij correct gewaardeerd. Geen groeiaandeel, die status is het kwijt.
    Een algemene opmerking, en hopelijk is het de verdubbelingsgerichtheid helemaal kwijt: aan de onderkant ben je inhoudelijk weleens té negatief. Een opmerking vooraf, want we weten alleen de ROP-met-voetnoten en de K/W kan onder de 0 uitkomen.

    Uit m'n hoofd kan een neutralere casus AB InBev zijn, rond een (zeer) laag advies van Jefferies of zo. Behoudt vooral de voorzichtigheid en oprechtheid, maar 11,2 past zo ongeveer bij 0% verwachtte groei en bij een doorsnee dividend, wanneer de K niet het probleem is. Je kunt er kansen door missen, op momenten dat de bal voor open doel ligt. K/W 11,2 voor Econocom zou ik "zeer laag" willen noemen, tenzij je een winstdaling verwacht. Geen groeiaandeel? Akkoord. Geen groei? Niet akkoord. Alsof Econocom hoofdpijn heeft, buikpijn heeft, koorts heeft, en dan ook nog eens ziek is. K/W 11,2 is niet fout, laat staan vooraf, maar het is aan de "zeer lage" kant. Of "extreem conservatief". Zelfs wanneer de K/W 2019 of K/W 2020 onder de 0 uitkomt, door een negatieve W. Langdurig 0% groei, dus eigenlijk een beetje krimp wanneer je met omzetgroei door inflatie rekening houdt.
  7. forum rang 7 JdeFL 24 januari 2020 21:03
    quote:

    Leefloon schreef op 24 januari 2020 17:17:

    [...]
    ... aan de onderkant ben je inhoudelijk weleens té negatief. ...
    Juist. Bij Oxu heb ik het erbij gezet, zit daar gewoonlijk 0.25€ te laag. Eens kijken hoeveel het hier wordt....
    Beter wat vroeger je post over Alfen gelezen.... Gisteren per toeval tegengekomen... Een mooie.
  8. forum rang 8 Leefloon 25 januari 2020 09:54
    YTD toch slechts +6,66%, maar dat komt door de dressing op 31 december 2019. Zou een virtuele wedstrijdportefeuille 2020 een dag eerder zijn begonnen, dan is het +14,78%. Dat verschil begint meer op een noemenswaardige outperformance met enige veiligheidsmarge te lijken (BEL Mid iets onder +0,9%).
  9. forum rang 7 JdeFL 27 januari 2020 09:34
    quote:

    Leefloon schreef op 24 januari 2020 17:17:

    [...]
    ... maar 11,2 past zo ongeveer bij 0% verwachtte groei en bij een doorsnee dividend, wanneer de K niet het probleem is. ...
    Zag net een grafiekje in de Tijd. S&P KW gemiddelde nu 22... Loop ferm achter blijkbaar. 12,5 is van 2011 geleden...
  10. forum rang 8 Leefloon 27 januari 2020 10:10
    Nou hoeft 22 geen terecht conservatieve nieuwe norm te worden, maar 100 / 11,2 is ongeveer een gemiddeld historisch, bijna-francofoonloos AEX-koersrendement, plus misschien 4% (echt) dividend op een wat langere termijn.

    Dan zullen krimp, kostenbesparingen en inflatie bij Econocom ongeveer in evenwicht moeten zijn. Dit is geen volledig waarderingsverhaal, denkende aan de schuldenpositie, aan groei die Econocom overkomt, aan (lage) rente en misschien aan een latere discount omdat de CEO een moeilijk persoon voor zijn omgeving kan zijn, maar bij een representatieve W is 11,2 een tikkeltje overdreven veilig. In theorie zou Econocom een relatief stabiel bedrijf moeten zijn, vermeende personeelstekorten of vertrekkende grote klanten daargelaten, maar het koersrendement van een index is ook niet risicoloos.

    Met 11,2, bij een representatieve W, kun je kansen missen, zonder aan te willen of kunnen geven wat het enige juiste getal zou zijn. Dat zal echter niet 11,2 zijn. Of, als je liever een stijl van een ander forum ziet: ik vraag mij af waarop jij je baseert. Ik kom met mijn multiples niet in de buurt van jou en jouw foute aannames.
  11. forum rang 7 JdeFL 27 januari 2020 10:27
    Kw staat m.i. in relatie tot groei. Niets absoluuts aan.
    Maar jij voorziet quasi automatische groei en daar ben ik het niet mee eens. Hardware wordt steeds goedkoper, veel know-how is er niet dus nieuwe concurrenten kunnen. Van integratie en synergiewinsten is amper of geen sprake... (30M kostenbesparingen vond ik wel Top.)

    En dus vond ik, vooraf, aan 11 correct gewaardeerd... Daarnet gezien dat ie bij Solvay ook daarrond schommelt (erg laag m.i.).
    Wordt het een groeibedrijf type ucb, KW 17.6, en je hebt direct een ander verhaal.

    Kw als houvast, vrij simpel, maar om toch ergens een idee te hebben. Die 22 van S&P vind ik trouwens astronomisch.
  12. forum rang 8 Leefloon 27 januari 2020 11:50
    quote:

    JdeFL schreef op 27 januari 2020 10:27:

    Maar jij voorziet quasi automatische groei en daar ben ik het niet mee eens.

    Hardware wordt steeds goedkoper
    Fijn dat je het eens bent met de eigen 11,2. Van automatische groei is geen sprake, maar je hebt als grote klant in toenemende mate geen controle over je uitgaven. Of weet jij vooraf wel wat SaaS in de toekomst gaat kosten nadat je er nou eenmaal, in bepaalde opgedrongen richtingen, in hebt geïnvesteerd als klant? Een Microsoft bepaalt in verregaande mate wat jij moet kopen, hardware en software, en ik heb niet de illusie dat Econocom daaraan weet te ontsnappen of dat aandeelhouders Microsoft voortaan met minder genoegen willen nemen. De waarheid zal ergens tussen 11,2 en UCB in liggen, zonder één van beide te zijn. Vandaar de opmerking; je mist er kansen door.

    Kun je dat onderbouwen met de gemiddelde prijs van een gangbare computer, eventueel exclusief de invloed van derdewereldcomputers zonder los beeldscherm en zonder toetsenbord (AKA tablets)? Je onderschat mogelijk hoe inefficiënt ICT is. Met een 30 jaar oud Nederlands besturingssysteem heb ik voor een volledige back-up genoeg aan 8 GiB, met programma's van WordPerfect tot en met Microsoft Word, en inclusief alle data, van koersen tot en met dat wat ik muziek noem. De hele installatie past binnen 10 GiB. Installeer ik ClipGrab erbij, dan kost mij dat minder dan 0,7 MiB schijfruimte. Installeer ik ClipGrab voor Windows, dan kost mij dat 170,6 MiB. Dan kun je juichend komen melden dat snelle opslagruimte de laatste 25-30 jaren steeds goedkoper is geworden, toen kostte 1 GiB schijfruimte misschien €450, maar van die goedkope ruimte wil ClipGrab wel 24.271,43% extra ruimte hebben. Onder andere doordat programmeurs de door jou betaalde capaciteit benutten om het voor henzelf makkelijker te maken. En dan zal ik niet gaan klagen over de vele keren "Programma reageert niet meer" van de Windows-versie, een kwalitatieve verslechtering. Je verwachting over de prijs van hardwarekosten gaat ook nogal tegen die van Dell in, met hun 4,1% van hun datadecennium. Sla alles maar op, dan heb je nog meer hardware nodig om al die zooi te verwerken. ICT-reuzen controleren in verregaande mate de eigen groei, Econocom volgt in mindere mate, en per uur betaalde ICT'ers leveren maar wat graag nóg meer overhead.
  13. forum rang 7 JdeFL 27 januari 2020 19:43
    Actions propres

    Dans le cadre du programme de Rachat d’actions propres autorisé par l’Assemblée Générale des actionnaires le 21 mai 2019, Econocom Group SE a procédé, durant la période du 20/01/2020 au 26/01/2020, à la transaction suivante sur l’action Econocom Group :

    24/01/2020 En Bourse Achat 936 489 2,4845

    Au 27 janvier 2020, le groupe détient, hors contrat de liquidité, 24 394 633 actions Econocom Group sur un nombre total de titres émis de 245 380 430, soit 9,94 % des titres de la société.

  14. [verwijderd] 27 januari 2020 23:42
    Was 1 van jullie er trouwens bij op de kick-off meeting vorige woensdag in Hélécines (Waals Brabant in België) ?
    JL Bouchard deed daar een grappige uitspraak met een grote grijns op z'n gezicht : "onder de 8 euro krijgt niemand mijn aandelen".
    Er werden wat slides getoond van nieuwe klanten in BE en FR en dat waren toch wel zeer grote namen. Cijfers of volumes zijn er spijtig genoeg niet gezegd(mag trouwens niet voor maart dacht ik), maar als je zo'n presentatie toont ga je daarna toch niet met een kleine omzet/winst afkomen ?
    Ik was er vrijdag op tijd uit met een mooie winst, maar misschien kom ik ooit nog eens terug als ik zie dat er terug wat aandacht voor is :)
  15. forum rang 8 Leefloon 28 januari 2020 09:11
    quote:

    Kinsider schreef op 27 januari 2020 23:42:

    Was 1 van jullie er trouwens bij op de kick-off meeting vorige woensdag in Hélécines (Waals Brabant in België) ?

    "onder de 8 euro krijgt niemand mijn aandelen".

    Er werden wat slides getoond van nieuwe klanten in BE en FR ... als je zo'n presentatie toont ga je daarna toch niet met een kleine omzet/winst afkomen ?
    Ik was toevallig bij een andere, Nederlandstalige, informatievere kick-off, op fietsafstand. Andere beurs, zonder noteringen.

    Een nietszeggende, suggestieve uitspraak. Een reverse split, en we zijn er. Een overname door hem, en het komt nooit aan de orde. Een overlijden, en de erfgenamen gaan erover. Een verkoop aan €2,40, en de grijns was dé aanwijzing dat het een grap betreft. Een verkoop via een DITM putoptie, en we zijn er. Nooit willen verkopen, en we zijn er.

    Name-dropping kan, maar de contractpartijen (en potentiële klanten) zullen er ook niet blij mee zijn dat hun concurrentie weet wat zij daarvoor betalen (de omzet) en wat zij "teveel betalen" (een winstmarge) voor de diensten.
1.351 Posts
Pagina: «« 1 ... 39 40 41 42 43 ... 68 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links