Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: Tegenstrijdigheid

Prijsanalyse bitcoin: Tegenstrijdigheid

De column van vorige week liet de gemoederen op IEX.nl/crypto hoog oplopen. In een 625 woorden tellende column gaf ik antwoord op de vraag of bitcoin een bodem zette.

Slechts een paar uur later liep de koers van bitcoin langzaam - maar toch - op. Door de maar liefst 26 reacties die deze column opriep, zou je bijna stellen dat bitcoin met de week populairder wordt. Maar niets is minder waar.

De populariteit van de zoekterm ‘bitcoin’ ligt sinds mei 2018 behoorlijk laag. Met enkele uitschieters afgelopen lente en zomer blijft het op Google angstvallig rustig. Toch is in onderstaande grafiek te zien dat er nog wel op ‘bitcoin’ wordt gezocht – hoera! – al zijn de zoekaantallen niet meer zo hoog als eind 2017.

Klik om te vergroten

Om heel eerlijk te zijn had ik verwacht dat de populariteit van de zoekterm ‘bitcoin’ zou toenemen. Bitcoin staat namelijk aan de vooravond van de halving; over vijf maanden is het al zo ver. Dan moet hét event plaatsvinden waar heel Bitcoinland al vier jaar naar uitkijkt.

Wat? Halving?

Nu hoor ik u denken – halving?! – “die bitcoiners verzinnen ook iedere keer iets nieuws.”

Om het halvingprincipe te begrijpen moeten we eerst terug naar de basis. Het ontstaan – minen - van bitcoins.

Beloning uit blocks

Het minen van bitcoin wordt gedaan door miners. Miners kan je vergelijken met mijnwerkers in een goudmijn. Miners graven niet naar goud, maar lossen rekensommetjes op. De moeilijkheidsgraad van het netwerk is zo ingesteld dat ze elke tien minuten een block vinden. In zo’n block zitten momenteel 12,5 bitcoins. Deze bitcoins worden naar rato verdeeld over tienduizenden miners.

Zodra de beloning onder de minders is verdeeld, is het gevonden block leeg en kunnen transacties erin worden gezet. Zodra het block vol is, wordt het aan de ketting van blockketenen vast gezet, ook wel de blockchain genoemd. Het bovenstaande voorbeeld is behoorlijk versimpeld, maar dit is wel hoe het in essentie werkt.

Kostprijs

Het minen van bitcoin kan zeer rendabel zijn. In Nederland is dat echter niet het geval, omdat de kostprijs van onze elektra te hoog ligt, maar bijvoorbeeld in Canada minet Marc van der Chijs – ja, een Nederlander – er volop op los tegen een kostprijs van slechts 4.600 dollar per bitcoin.

Halvingprincipe

Even terug naar die halving. Eens in de vier jaar vindt er op de bitcoin-blockchain een halving plaats. Dit betekend simpel gezegd dat de beloning voor de bitcoinminers wordt gehalveerd. De beloning gaat van 12,5 bitcoins naar 6,25 bitcoins per block, de kostprijs wordt twee keer zo hoog en de inflatie wordt gehalveerd.

De schaarste van bitcoin is dus al vastgelegd in het protocol, iets wat heel erg bijzonder is. Op basis van deze schaarste heeft de in de bitcoin-community welbekende PlanB – ook een Nederlander – een interessante berekening gemaakt: de Stock-To-Flow-Ratio. Op basis van de STF zou bitcoin na de halving naar recordhoogte moeten gaan.

Of dat echt zo zal zijn is nog de vraag. Ik zou u vooral willen aanraden om deze berekening van de anonieme quant, die naar eigen zeggen in PlanA samenwerkt met De Nederlandsche Bank, eens grondig bestuderen.

De iets kortere termijn

Zo ver als meneer B gaat, ga ik met mijn technische analyse niet. Vandaag bekijken we de vieruursgrafiek en zoals u ziet bevindt de koers zich nog steeds in een neerwaartse trend. Deze trend eindigt pas wanneer een van de zwarte lijnen op hoog volume wordt doorbroken. Dat lijkt voorlopig nog niet aan de orde.

Klik om te vergroten

Enkele dagen geleden brak de koers uit een rising wegde. Dat is een continuatiepatroon en breekt in een situatie als deze doorgaans neerwaarts uit. Ondanks dat het koersdoel van dit patroon al geraakt is, is het niet onlogisch dat de koers verder omlaag duikt, omdat de trend voortgezet zou moeten worden.

De koers bungelt momenteel in het zijwaartse trendkanaal. Op dit soort momenten had ik graag een glazen bol gehad, maar die heb ik niet. Het is wachten op een uitbraak opwaarts of neerwaarts binnen dit kleine zijwaartse trendkanaal.

Tegenstrijdigheden

De RSI en het patroon spreken elkaar een beetje tegen. De RSI maakt een hogere bodem terwijl de bodems op de grafiek omlaag gaan. Normaal wil je dit zien in het 0 – 30-gebied, maar omdat de overige punten niet zo duidelijk zichtbaar zijn is dit ons enige aanknopingspunt. Dit zou indiceren dat de koers de bovenkant van het blauwe zijwaartse trendkanaal nog een keer kan aantikken.

Een combinatie van het aantikken van de bovenkant van het zijwaartse trendkanaal en daarna een verdere daling naar beneden zou de ideale situatie zijn. Zoals ik al eerder aangaf is dat lastig te bepalen, daarom is anticiperend kopen niet aan te raden en kunnen orders ingezet worden boven of onder de horizontale blauwe steun- en weerstandslijnen.

Samenvatting

  • Koers bevindt zich nog steeds in een grote neerwaartse trend;
  • Koers bevindt zich in een kleine zijwaartse trend;
  • Tegenstrijdige signalen: RSI geeft aan dat de koers wellicht de bovenkant van de zijwaartse trend kan aantikken;
  • Tegenstrijdige signalen: patroon geeft een continuatie van de neerwaartse trend aan.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 efreddy 2 december 2019 23:03
    quote:

    TA=verlies schreef op 2 december 2019 21:11:

    Je zou ook kunnen stellen dat dit event al is ingecalculeerd. De interesse is wellicht dalende...
    De interesse is nog steeds stijgende maar wel vooral in de landen met een minder kapitaalkrachtige bevolking,die denken dan ook niet enkel aan kopen,ze verkopen dan ook hun opbrengsten die ze met crypto behalen.

    Wat de sluiting van FH als microwallet op 10 december voor crypto gaat betekenen is ook nog onzeker,er word momenteel daar met zijn miljoenen gebruikers heel wat weliswaar heel kleine bedragen in 1 keer onderling buiten de beurzen verhandeld.
    Bericht daar:
    Withdraw your coins
    The deadline to withdraw your balances is approaching. For more information please read the news post.

    You will be able to withdraw your coins for:
    7 days 23 hours 0 mins 40 secs
    After the timer is up you will no longer be able to submit a withdraw.

  2. forum rang 4 efreddy 3 december 2019 10:32
    quote:

    lodewijk70 schreef op 3 december 2019 07:50:

    Als je bijvoorbeeld aandelen Shell hebt dan komen er helemaal geen aandelen bij. Moet de koers dan maar blijven stijgen?
    1)Aandelen shell zijn aandelen ,je kan er geen 0.002 aandelen van kopen of verkopen zoals bij BTC,zelfs de aan en verkoop van enkele aandelen is behoorlijk duur wat transactiekosten betreft.
    Je kan je er dan ook geen kleine betalingen mee doen of ontvangen wat bij crypto wel kan


    2) Aandelen shell stonden begin 2016 18 €,nu 25.7€ de koers is dus wel degelijk gestegen.
  3. [verwijderd] 3 december 2019 23:21
    Voor wie het interesseert: Tuur Demeester maakt de vergelijking tussen bitcoin en de Protestante revolutie. Zoals de Reformatie het vastgelopen katholicisme opschudde, zo schudt bitcoin het vastgelopen financiële systeem op.

    www.youtube.com/watch?v=Rwcx6RQzdzE
    docsend.com/view/ijd8qrs
  4. Henk30 5 december 2019 20:48
    Interessant uw informatie over de mining vergoeding halvering. Maar het is niet het hele verhaal.

    Zo ver ik het begrijp moet bij iedere transaktie de gewenste bevestigingstijd ingeven worden. De te betalen transaktietoeslag is des te hoger naarmate de gewenste tijd korter is. Van dit bedrag gaat automatisch een gedeelte naar degene die het nieuwe blok gegeneeerd heeft, betaald in Bitcoins. Dit gaat naarmate de vraag. De Bytekosten van Transakties schommelen sterk. Als de basis mining kostennijdrag in BTC minder wordt, wat gebeurt er dan met de transaktiekosten?
    Bij valuta transakties is er bovendien een wisselkoers risiko opslag die des te hoger is naarmate de bevestigingstijd langer gekozen wordt. Bij stijgende opgedragen transaktieduur en prijs stijgt dus de volatibilteit van de BTC koers en de spread nij valutatransfers verder. En ook de onbruikbaarheid als betaalmiddel. Korrekt?
  5. forum rang 4 efreddy 6 december 2019 00:11
    Afhankelijk wie of waar de transactie gedaan word moet er ofwel een gewenste bevestigingstijd worden ingegeven ofwel (bij eigen wallet) het gewenste transactiebedrag die je wil betalen.
    De meeste wallets geven wel een indicatie wat je het best als transactiekost betaalt naargelang de snelheid waarbij je de transactie wil bevestigd zien.
    Aangezien de transactiekosten afhangen van het aantal transacties die worden gedaan,nog open staan en de snelheid waarbij jezelf de transactie wil hebben uitgevoerd veranderd er niets bij de halving tenzij de transacties fors zouden toenemen en men die snel wil bevestigd zien wat de transactiekosten ook zou doen toenemen.

  6. forum rang 4 efreddy 6 december 2019 01:06
    En een vb van betalingen zie je hier:

    bitaps.com/bc6be1d583912b02c621f5026e...

    Deze website verrichte 70 betalingen met een totaal van 0.03547853BTC en betaalde 0.00034182BTC transactiekosten.
    Bevestiginstijd 6 minuten.

    Een andere betaling van dezelfde website bitaps.com/9a497eb2d26a7bb4013939da2a...
    Hier verrichte men 71 betalingen met een totaal van 0.06511020BTC en betaalde men 0.00029502BTC transactiekosten.
    Bevestigingstijd 3 uur 55 minuten.
  7. geobeo 6 december 2019 10:38
    quote:

    efreddy schreef op 6 december 2019 01:06:

    En een vb van betalingen zie je hier:

    bitaps.com/bc6be1d583912b02c621f5026e...

    Deze website verrichte 70 betalingen met een totaal van 0.03547853BTC en betaalde 0.00034182BTC transactiekosten.
    Bevestiginstijd 6 minuten.

    Een andere betaling van dezelfde website bitaps.com/9a497eb2d26a7bb4013939da2a...
    Hier verrichte men 71 betalingen met een totaal van 0.06511020BTC en betaalde men 0.00029502BTC transactiekosten.
    Bevestigingstijd 3 uur 55 minuten.
    3 uur en 55 minuten. Voor 71 betalingen. Wow.

    Met IBAN is het nog altijd minstens 1 werkdag. Dus 12 uur in het allerbeste geval en 92 uur in het slechtste geval (met een weekend ertussen). En bij 71 kleine betalingen zoals die, zou het mij niet verbazen als de transactiekosten hoger zijn dan het over te maken bedrag. Ga je buiten de EU dan mag je daar nog 2,25 % wisselkoers opslag bij rekenen, extra vaste transactiekosten en een aantal extra dagen / weken.
  8. forum rang 4 efreddy 6 december 2019 17:38
    quote:

    Bakkiepleur schreef op 6 december 2019 11:39:

    Eindstand op lange termijn is al lang bekend: $0.00
    Wat is lange termijn?

    Op lange termijn eindigen we allemaal met 0,we gaan er allemaal aan en niemand draagt zijn centen mee.
    Crypto zal het langer uithouden dan wij hier allemaal tezamen ook al is het al een duizendtal keer dood verklaard geweest.
  9. [verwijderd] 7 december 2019 13:35
    quote:

    Henk30 schreef op 5 december 2019 20:48:

    Interessant uw informatie over de mining vergoeding halvering. Maar het is niet het hele verhaal.

    Zo ver ik het begrijp moet bij iedere transaktie de gewenste bevestigingstijd ingeven worden. De te betalen transaktietoeslag is des te hoger naarmate de gewenste tijd korter is. Van dit bedrag gaat automatisch een gedeelte naar degene die het nieuwe blok gegeneeerd heeft, betaald in Bitcoins. Dit gaat naarmate de vraag. De Bytekosten van Transakties schommelen sterk. Als de basis mining kostennijdrag in BTC minder wordt, wat gebeurt er dan met de transaktiekosten?
    Bij valuta transakties is er bovendien een wisselkoers risiko opslag die des te hoger is naarmate de bevestigingstijd langer gekozen wordt. Bij stijgende opgedragen transaktieduur en prijs stijgt dus de volatibilteit van de BTC koers en de spread nij valutatransfers verder. En ook de onbruikbaarheid als betaalmiddel. Korrekt?
    Nee, dat klopt niet.
    Je geeft het adres in waar de betaling naartoe moet gaan en het bedrag in bitcoin. Je wallet stelt de transactiekosten voor om je betaling met gemiddeld tempo verwerkt te krijgen. Die transactiekosten kun je hoger, lager of naar nul zetten. In alle gevallen wordt je transactie verwerkt, wat sneller als je meer betaalt, wat langzamer als je minder betaald.

    Het is wel juist dat het totaal aan betaalde transactiekosten voor een blok, samen met de coinbase beloning (12.5 BTC) naar de mijner gaan die als eerste het blok juist geverificeerd heeft.
  10. forum rang 4 efreddy 7 december 2019 21:12
    quote:

    geobeo schreef op 6 december 2019 10:38:

    [...]

    3 uur en 55 minuten. Voor 71 betalingen. Wow.

    Met IBAN is het nog altijd minstens 1 werkdag. Dus 12 uur in het allerbeste geval en 92 uur in het slechtste geval (met een weekend ertussen). En bij 71 kleine betalingen zoals die, zou het mij niet verbazen als de transactiekosten hoger zijn dan het over te maken bedrag. Ga je buiten de EU dan mag je daar nog 2,25 % wisselkoers opslag bij rekenen, extra vaste transactiekosten en een aantal extra dagen / weken.
    Een ander voorbeeld van vandaag en hier zit van de 75 betalingen er 1 naar mij bij (wat in vorige voorbeelden niet het geval was) :

    bitaps.com/cbec50852bb57ad2de598c0a61...

    Totaal bedrag 0.01124744BTC en bevestigingstijd 24 minuten ,transactiekost 0.00006979BTC.

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links