Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huizenprijzen dalen met 60% in 7 jaar en nog veel meer.

40.341 Posts
Pagina: «« 1 ... 1908 1909 1910 1911 1912 ... 2018 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 21 oktober 2019 12:46
    Koopwoningen in september ruim zes procent duurder

    (ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in september op jaarbasis met 6,1 procent gestegen. De prijsstijging is wat groter dan in augustus. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster maandag.

    In augustus was er nog sprake van een stijging van 5,7 procent, toen de laagste stijging in bijna drie jaar.

    Verder maakte het Kadaster maandag bekend dat het in september 18 313 verkochte woningen registreerde. Dat is ruim 11 procent meer dan een jaar eerder.

    In de eerste negen maanden van 2019 zijn 158 872 woningen verkocht. Dat is bijna 2 procent minder dan in dezelfde periode van 2018.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 24 oktober 2019 10:10
    Nieuwe woningen 15% duurder door duurzaamheidseisen

    Het wordt volgend jaar fors duurder om nieuwe woningen te bouwen. Oorzaak zijn strengere regels om huizen duurzaam en energiezuinig te maken. Hierdoor zullen de bouwkosten deze zomer 11,5% tot 16,5% hoger liggen dan vorig jaar, afhankelijk van het type woning en de mate van duurzaamheid. Dit is op te maken uit een berekening van dataleverancier BDB. Bouwers gebruiken informatie van het bureau om prijzen voor nieuwbouwprojecten te bepalen.

    De stijging van de bouwkosten komt uit op een gemiddelde van 15%. 'Dit prijseffect staat nog los van de inflatie of de hogere cao-lonen. Het gaat om een stevig effect', zegt kostenadviseur Maarten in 't Veld van advies- en ingenieursbureau Arcadis, waar BDB onder valt.

    Stapeling van duurzaamheidsmaatregelen

    De toename is het gevolg van een stapeling van duurzaamheidsmaatregelen. Vorig jaar ging per 1 juli een verbod in op aardgasaansluitingen bij nieuwbouwwoningen. Deze zomer gaat een nieuw bouwbesluit in, gebaseerd op strenge Europese regels voor duurzaamheid en energieverbruik.

    Nieuwe woningen moeten vanaf juli bijna-energieneutraal worden gebouwd. Het directe en indirecte gebruik van fossiele energie per vierkante meter moet beperkt blijven tot het minimum, onder meer met isolatiemateriaal en zoveel mogelijk duurzame energieopwekking bij nieuwbouw. Door het verbod op gasaansluitingen moeten traditionele cv-ketels plaatsmaken voor duurdere installaties, zoals warmtepompen.

    Nieuwbouwwoningen onbetaalbaar

    De extra kosten komen boven op de reguliere prijsstijging van de afgelopen jaren. Door de bouwhausse werd arbeid en materieel fors duurder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek stegen de gemiddelde bouwkosten van een koopwoning sinds 2017 van €150.000 tot €168.000 afgelopen juli. Ook liggen de grondprijzen hoger door de hoogconjunctuur, het woningtekort en een schaarste aan bouwlocaties.

    De verscherpte stikstofregels zullen de prijzen mogelijk verder opdrijven, zo vreest de sector. In 't Veld: 'Moet er vaker met duurdere elektrische machines gewerkt worden? Hoe ontwikkelen de prijzen zich van dat materieel als gevolg van schaarste?'

    Kopers haken af

    Er is een grote behoefte aan nieuwbouwwoningen, maar de prijzen zijn inmiddels zo hoog dat kopers afhaken, zo waarschuwde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) begin deze maand. Het afgelopen kwartaal steeg de prijs voor een gemiddelde nieuwbouwwoning met 14% tot €391.000. Het hogere segment raakt verzadigd en voor starters wordt weinig gebouwd.

    Ook In 't Veld van Arcadis maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van nieuwbouwwoningen. Hoewel hij de noodzaak van de verduurzamingsmaatregelen onderschrijft, maakt de nieuwe berekening wel duidelijk dat het geen gratis operatie is. 'De keerzijde van deze ambitie is dat bouwen duurder wordt en dat de betaalbaarheid onder druk komt te staan.' Wel kunnen de kosten op lange termijn weer iets afnemen doordat technieken goedkoper worden, verwacht In 't Veld.

    Effect gasverbod meegenomen

    Het vorig jaar zomer ingevoerde gasverbod heeft al geleid tot een prijsstijging van 4,5% voor een eengezinswoning, zo stelde BDB eerder vast. Nu komt daar in de goedkoopste variant een prijsstijging van 7%-punt bij, waardoor de opslag in totaal 11,5% zal bedragen ten opzichte van de situatie voor het gasverbod. Bij portiek- en galerijwoningen is de totale kostenstijging door de verduurzaming met respectievelijk 14% en 15% nog wat hoger.

    In de dure variant, waarbij de aanvangsinvesteringen hoger liggen maar later deels terug te verdienen zijn met lage onderhoudskosten en hogere energieopbrengsten, zijn de investeringskosten 16%. Bij portiek- en galerijwoningen liggen de investeringskosten op een soortgelijk niveau.

    fd.nl/ondernemen/1320325/nieuwe-wonin...
  3. forum rang 10 voda 4 november 2019 19:53
    Hypotheken dalen volgend jaar voor hogere inkomens

    Huishoudens met een inkomen boven de €50.000 kunnen in sommige gevallen wel €20.000 minder lenen.

    Huishoudens met een inkomen boven de €50.000 kunnen in sommige gevallen wel €20.000 minder lenen.Foto: Dijkstra

    Huishoudens met een hoger inkomen kunnen volgend jaar minder lenen om een huis te kopen. Dat blijkt uit een berekening van hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep op basis van de hypotheeknormen van het Nibud.

    Het Nibud stelt elk jaar de woonquote vast, het percentage van het maandelijkse inkomen dat huishoudens maximaal kwijt mogen zijn aan hun hypotheek. Het verschilt per hoogte van het inkomen en van de hypotheekrente. Hoe lager de hypotheekrente, hoe lager ook de woonquote. Dat komt omdat de hypotheekrenteaftrek ook lager is. Volgens het Nibud spelen bovendien de versnelde afbouw van de hypotheekrente en de inflatie een rol.

    Ervan uitgaande dat de inkomens niet omhoog gaan, gaat een groot deel van de huishoudens met een inkomen boven de €50.000 per jaar erop achteruit. Een stel met één inkomen van €40.000 en één van €25.000 dat een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar wil afsluiten, mag volgend jaar ruim €7500 minder lenen. Voor een alleenstaande met een inkomen van €90.000 is dit zelfs ruim €21.000.

    Stellen kunnen meer lenen
    Wie een huis wil kopen, moet er dus rekening mee houden dat het maximale hypotheekbedrag volgend jaar lager is. 'Kijk goed als je net een berekening hebt laten maken, want misschien kun je dan net iets minder lenen', zegt Oscar Noorlag van de Van Bruggen Adviesgroep.

    Huishoudens met een wat lager of middeninkomen hebben in sommige gevallen juist baat bij de nieuwe berekening. Zo mag een stel met een inkomen van €25.000 en een van €5.000 vanaf volgend jaar ruim €7500 meer lenen, wat neerkomt op een maximale hypotheek van bijna €136.000 voor een hypotheek met een rentevaste periode van tien jaar.

    Het Nibud heeft bovendien de leenmogelijkheden voor stellen verruimd. Zo wordt het laagste van de twee inkomens vanaf volgend jaar voor 80% meegerekend bij het bepalen van de maximale hypotheek. Nu is dat 70%. Daarom gaan zij er in sommige gevallen ook zonder stijging van het inkomen op vooruit.

    fd.nl/economie-politiek/1323332/hypot...
  4. forum rang 6 NewKidInTown 10 november 2019 10:37
    "Aflossingsvrije hypotheek wordt “hot”

    Door Jos Koets op 8 nov 2019 om 10:00

    Sinds 2013 moeten starters die een woning kopen en een hypotheek afsluiten een annuïteiten- en/of lineaire hypotheek nemen om nog renteaftrek te kunnen genieten. De doorstromers (huizenbezitters die voor 1 januari 2013 al een hypotheek hadden) kunnen nog een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en daar nog renteaftrek van genieten.

    De afgelopen jaren hebben de banken en de AFM gewaarschuwd voor de aflossingsvrije hypotheken. Vooral de banken hebben hun huizenbezitters aangeschreven om de lopende aflossingsvrije hypotheken af te gaan lossen. Daarbij hebben zij ook de hypotheekrente hoger gemaakt (een paar tienden) dan bij bijvoorbeeld de annuïteitenhypotheek.

    De afgelopen maanden hebben de banken echter een flinke draai gemaakt. Veel banken hebben de “opslag” op hun aflossingsvrije hypotheek verwijderd waardoor de hoogte van de hypotheekrente gelijk is aan die van de annuïteitenhypotheek.

    Bovendien blijkt de vraag naar een aflossingsvrije hypotheek (bij doorstromers) steeds groter te worden. Dit heeft te maken met:

    Lage hypotheekrente
    Stijgende huizenprijzen
    Hoogte van het eigen vermogen van huizenbezitters"

    Lees verder de voorbeelden, box-1 en box-3, de pro's en contra's, ook in de comments:

    www.iex.nl/Column/488632/Aflossingsvr...
  5. forum rang 10 voda 21 november 2019 08:35
    Koopwoningen in oktober weer ruim zes procent duurder

    (ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in oktober op jaarbasis, net als in september, met 6,1 procent gestegen. Dit meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster donderdag.

    Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen in oktober 41 procent hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 6 NewKidInTown 21 november 2019 11:00
    quote:

    voda schreef op 21 november 2019 08:35:

    Koopwoningen in oktober weer ruim zes procent duurder

    (ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in oktober op jaarbasis, net als in september, met 6,1 procent gestegen. Dit meldden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster donderdag.

    Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 lagen de prijzen in oktober 41 procent hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
    Zeer waarschijnlijk gebaseerd op de zelfde onderliggende gegevens (CBS en Kadaster):

    "Gemiddelde huizenprijs fors omlaag

    De gemiddelde prijs die Nederlandse huizenkopers in oktober betaalden voor een koopwoning viel in oktober flink lager uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.

    Gemiddeld werd 307.336 euro neergeteld, een kleine 7000 euro minder dan in september. De gemiddelde huizenprijs piekte in augustus toen die 316.183 euro bedroeg."

    www.telegraaf.nl/financieel/204220901...

    Het lijkt wel Technische Analyse, kies vooral die periode die het beste past bij je eigen belangen of de boodschap die je wilt uitdragen. Nu maar even uitpluizen in welke WAVE we precies zitten.
  7. forum rang 10 voda 21 november 2019 20:04
    Bundesbank waarschuwt voor huizenmarkt

    De risico's voor de Duitse financiële sector nemen door de lage rente en de economische groeivertraging toe. Daarvoor heeft de Duitse centrale bank, de Bundesbank, donderdag gewaarschuwd. In de huidige periode van lage rente kunnen marktpartijen kredietrisico's onderschatten, aldus de centrale bank. Met name de huizenmarkt baart de bank zorgen.

    Doordat er weinig faillissementen zijn, is de stroppenpot van banken relatief mager gevuld, stelt de Bundesbank vast. Banken dreigen daarbij de mogelijkheid dat ze slechte kredieten via onderpand kunnen terughalen, te overschatten, waarschuwt de centrale bank.

    Met name verandering in de waardering van vastgoed kan een grote impact hebben op banken, aldus vicepresident Claudia Buch in een verklaring. 'In een periode van lage rente, reageert de prijs van activa sterker op 'minieme veranderingen' in de risicopremie, stelt de bestuurder.

    Zeker op de huizenmarkt ziet de centrale bank de risico's toenemen. 'De helft van de leningen aan huishoudens zijn gerelateerd aan de aankoop van een woning', stelt ze. 'En de vastgoedprijzen in Duitse steden zijn 15% tot 30% overgewaardeerd.'

    Abrupte stijging rente zal hard aankomen
    Het Duitse financiële systeem is 'kwetsbaar voor een abrupte stijging van de rente', aldus Buch. Huishoudens zijn steeds langere rentevaste periodes voor hun hypotheken overeengekomen. Bij de helft van de nieuwe leningen voor de aankoop van een woning ligt de rente vast voor meer dan tien jaar, zegt Buch. In 2010 was dit nog 26%.

    De langere rentevaste periode beschermt wel consumenten, maar betekent een hoger risico voor de banken. Die zien bij een plotselinge stijging van de rente hun financieringskosten snel stijgen, terwijl hun rente-inkomsten veel langzamer groeien.
    De Bundesbank verwacht overigens dat de rente nog lange tijd laag blijft. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rentevoet steeds verder verlaagd, tot chagrijn van veel Duitse economen en bankbestuurders. Het verdienmodel van Duitse banken, die in vergelijking met andere Europese banken afhankelijker zijn van rente-inkomsten, staat daardoor onder druk.

    Kredietwaardigheid banken onder druk
    Kredietbeoordelaar Moody's noemde deze factor donderdag ook in het besluit zijn vooruitzicht voor de kredietwaardigheid van de bankensector in Duitsland te verlagen van 'stabiel' naar 'negatief'. De Duitse banken hebben volgens het bedrijf veel last van de huidige, lage rente. Hun kosten blijven hoog, terwijl de winstgevendheid ondermaats is.

    De kredietbeoordelaar tekent wel aan dat de kwaliteit van de activa bij de banken sterk blijft. Bedrijven en huishoudens zijn daarbij goed in staat om schulden terug te betalen.

    Het bedrijf wijst er op dat Duitse banken, ondanks het feit dat steeds meer vermogende spaarders negatieve rente moeten betalen, toch steeds meer spaargeld binnenkrijgen. Duitse consumenten schrikken kennelijk nog altijd terug voor beleggen, aldus Moody's. Daardoor zijn Duitse banken naar verhouding afhankelijker van rente-inkomsten dan banken in andere landen, waar financiële instellingen ook verdienen aan vergoedingen en provisies bij bijvoorbeeld transacties in aandelen en de aankoop van financiële producten.

    Tot nu zijn Duitse banken terughoudend geweest in het berekenen van negatieve rente. Maar bijna een kwart van de banken geeft die nu door aan de particulier, terwijl 60% van de banken zakelijke klanten al een vergoeding vraagt voor deposito's, zo bleek eerder deze week.

    fd.nl/ondernemen/1325458/bundesbank-w...
  8. Belegde boterham 26 november 2019 21:25
    quote:

    NewKidInTown schreef op 21 november 2019 11:00:

    [...]
    Zeer waarschijnlijk gebaseerd op de zelfde onderliggende gegevens (CBS en Kadaster):

    "Gemiddelde huizenprijs fors omlaag

    De gemiddelde prijs die Nederlandse huizenkopers in oktober betaalden voor een koopwoning viel in oktober flink lager uit. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van gegevens van het Kadaster.

    Gemiddeld werd 307.336 euro neergeteld, een kleine 7000 euro minder dan in september. De gemiddelde huizenprijs piekte in augustus toen die 316.183 euro bedroeg."

    www.telegraaf.nl/financieel/204220901...

    Het lijkt wel Technische Analyse, kies vooral die periode die het beste past bij je eigen belangen of de boodschap die je wilt uitdragen. Nu maar even uitpluizen in welke WAVE we precies zitten.
    Nee niets met TA te maken, maar met leesvermogen.

    Het begrip 'op jaarbasis' is hier van toepassing. (Voda's bericht)
  9. forum rang 6 NewKidInTown 26 november 2019 23:31
    quote:

    Belegde boterham schreef op 26 november 2019 21:25:

    [...]

    Nee niets met TA te maken, maar met leesvermogen.

    Het begrip 'op jaarbasis' is hier van toepassing. (Voda's bericht)
    Ja, en in door mij aangehaalde bericht is het begrip 'op maandbasis' van toepassing. Pick the cherry you like.
  10. forum rang 10 voda 28 november 2019 08:21
    Voor leraar en politie-agent is meer dan 90% van koopwoningen onbetaalbaar

    Het is voor brandweermannen, docenten, politie-agenten en verpleegkundigen steeds lastiger om een woning te kopen. Op dit moment is slechts 8,5% van alle koopwoningen in Nederland te betalen voor een startende basisschoolleraar of hbo-politieagent (modaal inkomen). Drie jaar geleden was dat circa 15%.

    Dat blijkt uit cijfers die databedrijf Calcasa donderdag gepubliceerd heeft. Voor startende verpleegkundigen en brandweermannen (30% onder modaal) is 1,9% van de koopwoningen bereikbaar. Voor ervaren leraren en hbo-verpleegkundigen (30% boven modaal) gaat het om 22%.

    'Verergert lerarentekort'
    In de Randstad liggen deze percentages door de hoge huizenprijzen nog veel lager. 'Dit is echt een probleem, want juist voor deze beroepsgroepen is het door de onregelmatige diensten (verpleegkundigen, brandweer) of vroege vaste begintijden (basisschoolleraren) van belang dat mensen dicht bij hun werk kunnen wonen. Als dit niet verandert zal het lerarentekort in grote steden alleen maar verder toenemen', zegt Rogier van der Hijden van Calcasa.

    ‘'Als dit niet verandert zal het lerarentekort in grote steden alleen maar verder toenemen'’• Rogier van der Hijden van Calcasa
    Debet zijn de snel stijgende woningprijzen en de strengere hypotheekregels. Woningkopers kunnen een maximale hypotheek van ongeveer 4,5 keer hun inkomen krijgen. Doordat de huizenprijzen veel sneller zijn gestegen dan de inkomens, ligt de gemiddelde woningprijs inmiddels op 9 keer een modaal inkomen. In 2013 was dit nog 7 keer, volgens Calcasa

    Aanbod opgedroogd
    Daarbij is het aantal te koop staande woningen de afgelopen jaren opgedroogd. Dit maakt het vooral in de grote steden nog moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Op dit moment heeft iemand met een modaal inkomen in Amsterdam keuze uit 7 van de 3600 te koop staande woningen, in Utrecht gaat het om 11 van de 1200.

    De Hypotheker bracht eerder deze week ook al een onderzoek naar buiten, waaruit bleek dat slechts bij 4,3% van de aangeboden woningen de vraagprijs €150.000 of lager is. Vorig jaar was dat nog 7,5%.

    fd.nl/ondernemen/1326232/voor-leraar-...
  11. forum rang 10 voda 12 december 2019 18:37
    Verkoop nieuwbouwwoningen zakt in

    Het aantal verkochte nieuwbouwwoningen is in november met 12% gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt branchevereniging voor de bouw NVB. Ook voor het hele jaar verwacht de NVB een daling met eenzelfde percentage. Oorzaak zijn de plotseling dit jaar verscherpte normen voor stikstof en pfas, 'het gebrek aan geschikte bouwlocaties en de zeer hoge prijsniveaus van nieuwbouwprojecten'.

    De NVB gaat in haar berekeningen uit van het aantal verkochte nieuwbouwwoningen voor eigenaar-bewoners die gegarandeerd worden afgebouwd. Het aantal verkochte nieuwe woningen met zo'n garantiecertificaat is gedaald van 3619 in november 2018 naar 3175 in november. Deze categorie woningen beslaat zo'n 90% van de totale nieuwbouwproductie voor de koopmarkt. De getallen geven dus een betrouwbare indicatie de gehele koopmarkt voor nieuwbouw.

    Het gaat om woningen die zeker worden afgebouwd. Dat is anders bij nieuwbouwramingen op basis van bouwvergunningen van het CBS. Niet alle bouwvergunningen leiden daadwerkelijk tot bouw. Bij nieuwbouwplannen met een afbouwcertificaat is realisatie wel zeker.

    Nieuw te bouwen woningen in een project krijgen een afbouwcertificaat als 70% van de betrokken koopwoningen is verkocht. De afbouwcertificaten worden verleend door de garantie-instituten SWK of Woningborg. Als een aannemer failliet gaat, worden de woningen toch afgebouwd.

    De NVB is ook 'somber' over de nieuwbouwproductie voor het hele jaar, hoewel er nog geen cijfers zijn voor december. Maar wordt voor december 2019 het gemiddelde genomen van de voorgaande vijf decembermaanden — 2595 nieuwbouwwoningen met een afbouwcertificaat — dan komt het cijfer voor de verkochte nieuwbouw voor eigenaar-bewoners uit op ruim 29.800. Dat is onder de 30.000 stuks van 2015. Vorig jaar stond de teller op iets meer dan 34.000, ook een achteruitgang met ruim 12%.

    Naast nieuwbouw voor de koopmarkt wordt er ook gebouwd voor de huurmarkt, zowel voor corporaties als beleggers. Maar ook de woningproductie voor de huurmarkt, zo'n eenderde van de nieuwbouw, zakt in. In 2018 werden er voor de sociale sector (woningcorporaties) 13.000 woningen gebouwd in plaats van de voorgenomen 34.000.

    'In 2019 wordt dat alleen maar minder gezien het tekort aan bouwlocaties en de financiële capaciteit van de corporaties. Die wordt alleen maar slechter', zegt Jannes van Loon, econoom bij de NVB. De nieuwe cijfers voor 2019 betekenen volgens Van Loon een 'forse tegenvaller' voor woonminister Stientje van Veldhoven om in 2019 en 2020 jaarlijks minimaal 75.000 woningen te bouwen.

    fd.nl/economie-politiek/1328086/nieuw...
  12. pietervr 12 december 2019 19:32
    'Nederland kwetsbaar voor nieuwe crash huizenmarkt’

    Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody’s op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario’s uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang.

    25

    3

    De vorige crash dateert van 2008. Tot 2013 bleven de huizenprijzen dalen, waardoor veel woningen ‘onder water’ stonden. Dat wil zeggen dat de hypotheek hoger was dan de waarde van de woning. Huizenbezitters komen dan bij een gedwongen verhuizing in de problemen. Sinds 2014 zijn de huizenprijzen gestegen en dit jaar zijn records verbroken.

    Mocht er een crash komen, dan stagneert in het ergste scenario de economische groei volledig. Kenners bij Moody’s verwachten bij een heftige schok op de woningmarkt een negatief effect van 1,9 procentpunt op de economische groei. Daarmee wordt de huidige groei, die volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek op jaarbasis op 1,9 procent lag, volledig tenietgedaan.

    Bij mildere scenario’s gaat de groei in het minst erge geval 1 procentpunt achteruit. Vergelijkbare scenario’s in buurland Duitsland leiden tot een kleiner effect op de groei, van 0,7 procentpunt tot 1,4 procentpunt. Kenners bij Moody’s hebben nog wel het vertrouwen dat Nederland een schok op de woningmarkt kan opvangen. De begroting staat er goed voor en de overheid kan aan meerdere knoppen draaien.

    Kan iemand het onderzoek van Moody's vinden?
  13. forum rang 10 voda 18 december 2019 20:34
    Recordstijging aantal vastgoedtransacties in de zorg

    In 2019 hebben woningcorporaties en zorginstellingen grote hoeveelheden vastgoed op de markt gebracht. Bij elkaar levert het een record aan transacties in de zorg op. Totaal werd voor €1,25 mrd verhandeld, een groei van 32% ten opzichte van 2018. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Capital Value, specialist op de Nederlandse woningbeleggingsmarkt.

    Onder meer door het oplopende aantal senioren in de samenleving vormen investeringen in zorgvastgoed een toekomstbestendige belegging, aldus Capital Value. Opvallend is dat het vooral bestaande gebouwen betreft. Slechts een derde van het verhandelde volume betreft nieuwbouw. Het aandeel nieuwbouw daalde zelfs, van 41% in 2018, naar 36% in 2019.

    Miljarden nodig
    Een belangrijk deel van de groei komt door de toenemende belangstelling van internationale beleggers voor Nederlands zorgvastgoed. Een voorbeeld daarvan is de aankoop door het Amerikaanse Heitman van het woonzorglandschap De Leyhoeve in Tilburg voor €84 mln. Behalve Amerikaanse fondsen droegen ook (institutionele) beleggers uit België, Duitsland en Luxemburg bij aan de groei. Capital Value verwacht dat deze investeerders de komende jaren hun positie zullen blijven verstevigen.

    Actiz beaamt de verwachting. Volgens de branchevereniging van zorgondernemers zijn er de komende jaren miljardeninvesteringen nodig om de woningnood voor ouderen op te vangen. De realisatie van meer seniorenwoningen heeft volgens deskundigen als voordeel dat het tot een betere doorstroming leiden op de gehele woningmarkt.

    fd.nl/economie-politiek/1328803/recor...
  14. forum rang 10 voda 20 december 2019 08:14
    Koopwoningen in november krap zes procent duurder

    (ABM FN-Dow Jones) De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland zijn in november op jaarbasis met 5,8 procent gestegen. Dit bleek vrijdag uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

    In oktober was nog sprake van een stijging van 6,3 procent.

    Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen en in juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend.

    Vergeleken met juni 2013 lagen de prijzen in november bijna 42 procent hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  15. forum rang 10 voda 20 december 2019 19:16
    ‘Daling hypotheekrente zet door in 2020’

    Het einde van de rentedalingen voor hypotheken is in 2020 nog niet in zicht. Dat verwacht De Hypotheker. Inmiddels bereiken sommige hypotheken bijna de grens van 1 procent voor tien jaar vast. De scherpste dalingen zijn er echter wel uit.

    Stefan ten Teije 20-12-19, 14:14 Laatste update: 14:49

    Rentedalingen hebben te maken met het opkopen van obligaties door de Europese Centrale Bank (ECB). De inflatie in de eurozone staat op 1 procent en met het opkoopprogramma probeert de ECB mensen en bedrijven meer geld uit te laten geven, zodat de inflatie omhoog gaat. Banken kunnen gratis geld lenen bij de ECB en overheden krijgen zelfs geld toe (negatieve rente). Als gevolg daarvan zijn de rentes voor hypotheken historisch laag. De laagste rente op een annuïteitenhypotheek van tien jaar vast staat momenteel op 1,04 procent, is te lezen op Actuelerentestanden.nl.

    Lees ook
    Huizenkopers willen vaker hypotheek zónder renteaftrek: scheelt honderden euro's
    Bankgegevens overdragen in ruil voor een hypotheek? ‘Dat wil ik wel’

    ,,Verruiming van het monetaire beleid van de ECB vergroot de kans dat de rente op kortlopende hypothecaire leningen verder zal dalen”, zegt Michel van den Akker, directievoorzitter van De Hypotheker. ,,De maatregelen die de ECB neemt, hebben ook effect op leningen met een langere looptijd. Hierdoor verwachten wij dat ook de rente op langlopende hypothecaire leningen licht zal dalen in 2020.”

    Inflatie
    Ook het economisch bureau van ABN Amro denkt dat de hypotheekrentes nog blijven dalen. ,,Al zal het niet zo hard gaan als dit jaar”, zegt econoom Philip Bokeloh namens de bank. ,,De centrale banken laten zich leiden door de lage inflatie. Om die omhoog te krijgen, worden nieuwe obligatiepakketten opgekocht. Dat heeft uiteindelijk ook invloed op de leningen die banken aan de consument verstrekken.”

    Of de rente ook echt omlaag gaat, is nog maar de vraag, zegt Roland Bieleveldt van Actuelerentestanden.nl. ,,Het meeste spektakel is eruit en de dalingen zijn nu bijna tot stilstand gekomen. We zien ook de kapitaalmarktrente weer iets aantrekt en vanuit de historie zien we dan de hypotheekrente vaak meebewegen.”

    Ook denkt hij dat de wereldmarkt moeilijk te voorspellen is met de uittreding van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, de onvoorspelbaarheid van de Amerikaanse president Donald Trump en bijvoorbeeld de recente aanstelling van Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank. ,,Wellicht gaat zij ander beleid voeren. Veel weten we in ieder geval nog niet. Ik verwacht niet dat de rente snel zal oplopen, maar een verdere daling durf ik ook niet te voorspellen.”

    De Hypotheker denkt dat juist een aantal onzekerheden is weggenomen doordat onder meer een no deal-brexit is afgewend. Opgeteld bij de ontwikkelingen op de woningmarkt en de stevige concurrentie op de hypotheekmarkt, is verdere daling van de rente op hypotheekleningen daarom waarschijnlijk, zo zegt De Hypotheker.

    www.ad.nl/wonen/daling-hypotheekrente...
  16. forum rang 10 voda 20 december 2019 19:31
    Woningprijzen blijven stijgen

    Koopwoningen worden almaar duurder. In november lagen de prijzen bijna 6 procent hoger dan een jaar eerder en daarmee bereikten ze opnieuw een record. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster.

    Binnenlandredactie 20-12-19, 09:03 Laatste update: 11:06

    Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen door de wereldwijde kredietcrisis. In juni 2013 werd een dieptepunt bereikt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend en gaan woningen voor steeds hogere prijzen van de hand, zo blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

    In mei 2018 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning, exclusief nieuwbouw, voor het eerst hoger dan het record in augustus 2008. Afgelopen maand is het hoogste niveau ooit gehaald: vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in november bijna 42 procent hoger.

    In november werden ruim 18.346 huizen verkocht, dat is iets meer dan een jaar eerder. Tot en met november dit jaar wisselden 196.000 woningen van eigenaar. Dat is 1,5 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

    Aanhoudende krapte op woningmarkt
    Mogelijke verklaringen voor de stijging zijn de dalende hypotheekrentes en de aanhoudende krapte op de woningmarkt. Veel geldverstrekkers hebben de laatste tijd hun rentetarieven verlaagd. Met name de tarieven voor 20 en 30 jaar vast duiken hard omlaag. Volgens een overzicht van Van Bruggen Adviesgroep is er voor het eerst een geldverstrekker die een NHG-hypotheek aanbiedt voor 20 jaar vast voor minder dan 2 procent rente.

    De ultralage rente houdt koopwoningen (in elk geval voor bepaalde inkomensgroepen) nog enigszins betaalbaar.

    Nood het hoogste
    Volgens een onlangs uitgebrachte rapportage van de Rabobank betaalden huizenkopers in het tweede kwartaal van dit jaar gemiddeld 303.000 euro voor een woning. Dat is bijna 18.000 euro meer dan een jaar eerder. Ten opzichte van het dieptepunt van de huizenmarkt in 2013, wordt er bijna 92.000 euro meer betaald voor een koopwoning.

    Met name in de steden waar de nood het hoogste is, zijn de prijzen hard gestegen.

    Einde nog niet in zicht
    Het einde van de prijsstijging is nog niet in zicht. Economen hebben eerder al voorspeld dat ook volgend jaar de huizenprijzen zullen blijven stijgen, zij het in een lager tempo dan in de afgelopen paar jaar als gevolg van de negatievere stemming op de woningmarkt en de verslechterde betaalbaarheid van huizen.

    Met interactieve grafiek, zie link:

    www.ad.nl/wonen/woningprijzen-blijven...
  17. forum rang 10 voda 21 december 2019 15:46
    Starter wil wel kopen, oudere huizenbezitter blijft zitten

    De aanhoudende huizenprijsstijging maakt doorstroming op de woningmarkt almaar lastiger. Terwijl starters moeite hebben om aan een koopwoning te komen, blijven veel oudere huizenbezitters liefst zolang mogelijk zitten in de huidige woning. Dat valt op te maken uit een onderzoek van ING.

    Natasja de Groot 21-12-19, 12:06

    De meerderheid van de ondervraagden in het onderzoek (60 procent) gaat ervan uit dat de huizenprijsstijging de komende vijf jaar nog doorzet. Vooral in Utrecht en Noord-Holland is de verwachting hooggespannen, in Zuid-Holland wordt een meer gematigde stijging verwacht. Er is maar één provincie waar men verwacht dat de prijzen gaan dalen en dat is Groningen.

    De aanhoudende woningprijsstijging lijkt goed nieuws voor woningeigenaren, maar voor de meeste huizenbezitters is het geen reden om de woning te koop te zetten en te cashen. Van de 50-plussers zegt 63 procent zijn huis gekocht te hebben met het idee om er meer dan 20 jaar te blijven wonen. Voor 65-plussers ligt dat zelfs op 71 procent.

    Winst maken
    Alleen als hun gezondheid verslechtert of hun partner komt te overlijden, dan zou dat een reden kunnen zijn om de woning te koop te zetten. Winst maken bij de verkoop speelt bij slechts 5 procent een rol. De jongere huizenbezitters (onder de 50 jaar) daarentegen staan daar wel wat meer voor open. Zo zegt 17 procent wel te willen verkopen als ze winst kunnen maken. Overigens verwacht sowieso twee derde van de jongere huizenbezitters eerder dan 20 jaar uit het huis te vertrekken. Daarbij spelen vooral zaken als gezinsuitbreiding, echtscheiding of een veranderende financiële situatie een rol.

    Een belangrijke verklaring dat de (met name oudere) huizenbezitter in Nederland vrij honkvast is, is dat hij de huizenprijsstijging ook zelf in zijn portemonnee voelt. Zo blijkt uit het onderzoek dat de ondervraagden een stuk minder optimistisch zijn als het gaat om hun eigen kansen op het kopen van een ander huis en financiële positie.

    ,,Stijgingen en dalingen van de huizenprijzen zijn voor veel woningeigenaren een gegeven en raakt ze niet, omdat ze toch niet verhuizen”, reageert Wim Flikweert, manager Wonen ING Nederland: ,,Ze vangen dit vaak op door (extra) af te lossen. Ook kiezen ze vaker voor een lange rentevaste periode waardoor de woonlasten voorspelbaar zijn.”

    Starters
    Dat woningeigenaren lang blijven zitten in hun woning is geen goed nieuws voor de starters. Met name door het gebrek aan beschikbare en betaalbare woningen is er weinig doorstroming. Als starters al aan een koopwoning kunnen komen, is dat dankzij de lage hypotheekrente en doordat zij de afgelopen jaren flink gespaard hebben of geld krijgen van hun ouders. Starters lijken toch wat beducht voor verdere ontwikkeling op de woningmarkt; slechts 36 procent van de Nederlanders die binnen nu en twee jaar een huis willen kopen, geeft aan een maximale hypotheek af te willen sluiten.

    Woningmarktdeskundige Peter Boelhouwer waarschuwde al vaker voor de penibele situatie waarin starters verkeren: ,,Je ziet dat ze steeds later een huis kopen. Ze hebben nauwelijks financiële ruimte om te sparen voor een woning doordat de huren zo fors zijn. Het resultaat is dat ze steeds meer keuzes uitstellen. Heel verontrustend”, constateert Boelhouwer. Volgens hem gaat het om 1 tot 2 miljoen huishoudens die door de woningmarkt vastlopen.

    Vastzitten
    In een eerder onderzoek kwam adviesketen De Hypotheker tot de conclusie dat de oudere huizenbezitter best wel de overwaarde wil cashen, maar vastzit in zijn woning. Het probleem is dat het aanbod van te koop staande woningen minimaal is en de prijzen minstens zo hoog zijn. Dat geldt zowel voor koop- als huurwoningen.

    ,,Iedereen praat over de slechte situatie van de starter op de woningmarkt. Oudere huizenbezitters zijn vaak wel rijk in stenen, maar kunnen of weten niet hoe die te verzilveren en hebben weinig keus qua woningaanbod. En dat probleem groeit, zeker met het oog op de vergrijzing”, gaf de directeur toen aan.

    www.ad.nl/wonen/starter-wil-wel-kopen...
  18. forum rang 7 A3aan 21 december 2019 20:50
    quote:

    hirshi schreef op 21 december 2019 17:14:

    Eerst sparen dan pas pas kopen.
    Dat deden die ouderen ook.

    Klopt. Mijn eerste huis koste 76.242 gulden en bank verstrekte maar een hypotheek van 60.000 gulden tegen een rente van 6,5%. Een annuïtaire hypotheek voor 25 jaar met een maandelijkse aflossing/rente van 456,00 per maand. Zelf moesten wij dus ruim 16.000 gulden gespaard hebben plus wat voor de bijkomende kosten. Mijn salaris toen ongeveer 1200 gulden bruto per maand. En dat kopen van dat huis vonden mijn ouders toen onverantwoordelijk. Maar ook toen was er bijna geen huurwoning te krijgen.
40.341 Posts
Pagina: «« 1 ... 1908 1909 1910 1911 1912 ... 2018 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

Econoc...
+5,50%
WDP
+3,12%
Retail...
+2,02%
Proximus
+1,66%
AB InBev
+1,48%

Dalers

Recticel
-2,35%
SYENSQO
-1,85%
bpost
-1,80%
Kinepolis
-1,47%
arGEN-X
-1,37%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links