Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boeren krijgen te weinig

650 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 14 augustus 2019 21:59
    quote:

    izdp schreef op 14 augustus 2019 18:27:

    Wel grappig, de koe van de armelui heeft bijzondere voordelen.
    Het mist de lactose die voor sommige mensen en voor veel dieren ernstige gevolgen hebben.
    Jonge konijntjes, jonge poesjes en moeder dood?
    Met een flesje en geitenmelk worden ze zonder probleem groot.

    Vroeger had ik de vakbonden, nu 3.000 geiten die mekkeren'
    10 augustus 201905:25
    Schermvullende weergave

    Geitenboer Ivan Konings: 'Ik heb nog nooit een geit gemolken. Maar ik heb veel respect gekregen voor de stiel.' ©Debby Termonia
    De Limburgse ondernemer Ivan Konings verkocht zijn telecombedrijf met 200 werknemers en mag zich nu de grootste geitenboer van België noemen. ‘Ik heb alles moeten leren. Ik wist zelfs niet wat geiten eten.’

    ‘Hier loopt een fortuin aan geiten rond’, zegt Konings terwijl hij een koffie zet in zijn bureau. Met zicht op zijn kudde. ‘Vorige week zat ik hier te vergaderen en zagen we een geitje lammeren. Wat wil je nog meer?’

    In zijn stal zitten 2.700 geiten die ‘in productie zijn’, en een paar honderd die daarvoor te jong zijn. Alles samen goed voor een investering van een klein miljoen euro. ‘Je koopt ze als ze zeven maanden oud zijn, de bok erbij, vijf maanden dracht en na de worp beginnen ze melk te geven’, zegt Konings.

    Is geitenmelk het nieuwe witte goud?
    Zijn avontuur in de melkindustrie begon na een gesprek met Guy Hex, de topman van Capra, de grootste producent van geitenkaas in België. ‘Hij vertelde me dat er een tekort aan geitenmelk was, en dat dat alleen maar groter zou worden door de stijgende vraag uit China (zie inzet). Hoe kunnen we dat oplossen, dacht ik. Door meer geiten te melken natuurlijk. Dan doen we dat toch gewoon’, zegt Konings over op het startschot van KVH Goats.

    TIP
    Begin uw dag goed geïnformeerd.

    Ontvang nu De Tijd Vandaag.

    Elke dag (ma.-za.) via e-mail - Uitschrijven in één klik

    Hij investeerde ‘enkele miljoenen’ in gronden, gebouwen en ‘lopende activa’, zoals hij zijn beesten noemt. Konings financierde het project met leningen en eigen geld dat hij vergaard heeft met de verkoop van zijn telecomdienstenbedrijf TSB. Dat bouwde hij in twintig jaar uit tot een kmo van 200 medewerkers. ‘We hebben de begindagen van de digitale televisie meegemaakt en installeerden voor Telenet digiboxen en modems bij de mensen thuis. Het was gas geven en gaan’, zegt Konings. Later kwam er ook Proximus als klant bij. In 2014 verkocht hij alles aan ESAS.

    ‘Ik heb er goed aan verdiend, ja. Maar ik was nog te jong om te rentenieren en niets te doen. Ik kan niet stilzitten’, zegt hij. Iets doen in de lokale voetbalwereld was een optie, via zijn contacten van toen hij zelf nog in eerste klasse speelde. ‘Bij Hasselt, lang geleden. Ik denk dat we nog altijd het record hebben van het minste aantal punten. Negen om precies te zijn’, lacht Konings.

    Bietenpulp
    Chinese baby's drinken Belgische geitenmelk
    De productie van geitenmelk in België is in ruim tien jaar tijd vertienvoudigd tot 45 miljoen liter vorig jaar. In de Benelux is sprake van een dikke verdubbeling tot 450 miljoen liter.

    De melkerijen van Ivan Konings en zijn Nederlandse sectorgenoot Christiaan Vansummeren in Bilzen en Kinrooi bewijzen dat de sector in bloei staat. Ze investeerden beiden 4 à 5 miljoen euro en hebben met zo’n 3.000 geiten de grootste geitenmelkerijen van ons land.

    De opmars heeft volgens Guy Hex, de topman van Capra, meerdere oorzaken. ‘Frankrijk is altijd al de grootste consument van geitenmelk en -kaas geweest. Maar de productie is er sinds 2006 met bijna een derde gedaald. Capra is de grootste geitenkaasmaker van ons land met 70 miljoen euro omzet.

    Sinds 2013 is daar de enorme vraag uit China bijgekomen. ‘China heeft de voordelen van geitenmelk ontdekt.’ Veel Chinezen zijn lactoseintolerant, wat leidt tot krampen, diarree en braken. ‘Geitenmelk bevat minder lactose en is lichter verteerbaar, waardoor de melk er aan populariteit wint’, zegt Hex. Nu al wordt 150 miljoen liter geitenmelk uit de Benelux verpoederd en naar China uitgevoerd.

    Belgische boeren hebben het tekort mee ingevuld, gelokt door de hogere melkprijzen. ‘In 2006 betaalden we 28 eurocent per liter. Nu is dat bijna 60 cent en het is al jaren niet meer onder 50 cent gezakt’, zegt Hex. ‘Maar ik ben voorzichtig. De groei is spectaculair geweest, maar als China plots van idee verandert, kan dat een groot effect hebben.’

    Maar hij belandde uiteindelijk tussen de geiten, zonder enige kennis van zaken. ‘Hoe oud wordt een geit? Hoeveel lammetjes krijgt ze? Hoe lang is ze drachtig? Ik had er geen idee van. Ik wist zelfs niet wat geiten eten. Nu wel: mais, gras en bietenpulp, aangevuld met krachtvoer.’

    En hoeveel melk geeft een geit? Gemiddeld 3 liter per dag, vertelt Konings, al vermindert de productie met de leeftijd. Na maximaal zes jaar is de geit afgeschreven. Letterlijk en figuurlijk. ‘Dan moeten we afscheid nemen’, zegt Konings. Een geit levert in haar productieve periode 6.000 liter melk op, goed voor een kleine 1.000 kilo geitenkaas.

    Konings leerde bij en omringde zich met de juiste mensen. Zes werknemers telt zijn bedrijf, onder wie een jonge bio-ingenieur die met haar vader de operationele taken op zich neemt. Om vier uur opstaan om de geiten te voederen en te melken is niet aan Konings besteed. ‘Dat was nooit mijn bedoeling. Ik heb nog nooit een geit gemolken. Maar ik heb enorm veel respect gekregen voor de stiel. Het is niet volledig te automatiseren, in tegenstelling tot koeien. De zuignappen moeten manueel op de tepels gezet worden. Het is intensief. En het stopt nooit, twee keer per dag melken, ook op Kerstmis en op Nieuwjaar.’

    Kaasjes met spek
    Konings houdt zich bezig met de administratie, de aankopen, de boekhouding... Marketing hoort daar niet bij. ‘Dat is niet nodig. We hebben maar één klant.’ Hij onderhandelde bij de opstart een goede deal met Capra, dat geitenkaas maakt, in allerlei vormen, gaande van kaasjes met spek rond tot kubusjes als chipsdip. ‘Capra neemt alle melk af die we produceren, met een gegarandeerde minimumprijs. Als de marktprijs daarboven gaat, zoals nu, is dat een extraatje voor ons. Het zijn hoogdagen in onze branche. Wie het nu niet goed doet, heeft dat aan zichzelf te wijten.’

    6.000
    Een geit levert in haar productieve periode 6.000 liter melk op. Dat is goed voor 1.000 kilo geitenkaas.
    Nochtans zijn de cijfers van KVH Goats niet om mee uit te pakken. De voorbije twee jaren draaide het bedrijf break-even. ‘We zijn nog aan het opschalen’, legt Konings uit. ‘We zitten sinds kort aan 2.700 geiten. Er mogen er volgens de vergunning nog 300 bij. Als de stal vol zit, is er geld aan te verdienen.’

    Of hij nog geen spijt heeft van zijn carrièreswitch? ‘Nee. Helemaal niet. Vroeger had ik 200 werknemers en vakbonden. Nu heb ik 3.000 geiten. Die mekkeren ook, maar dat is toch anders.’

    Jan De Schamphelaere, Redacteur Ondernemen
  2. forum rang 6 haas 19 september 2019 21:22
    Digitalisering veroorzaakt een revolutie in de landbouw, die je kunt vergelijken met de invoering van de tractor'

    Ardo - Bernard Haspeslagh
    26 augustus 2019 13:07
    Meer dan een kwart van alle diepvriesgroenten die op Europese borden belanden, komt van Ardo. Wereldwijd werken zowat 4.000 landbouwers voor de West-Vlaamse diepvriesgroenteproducent, gerund door de familie Haspeslagh, die zelf van boeren afstamt.

    Ardo zet volop in op digitalisering en technologieverbetering. Want dankzij satellieten, drones en intelligente robots kun je de landbouw lokaal behouden, en krijgt de consument een pesticidevrij product.

  3. forum rang 6 haas 20 september 2019 19:08
    Aardappelverwerking geeft flink gas
    De Nederlandse aardappelverwerkende industrie begon dit seizoen rustig, maar geeft in de tweede zomermaand augustus van dit seizoen flink gas.
    Er zijn 345.000 ton aardappelen verwerkt. Dat is 28% meer vergeleken met de voorgaande maand. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de branchevereniging Vavi. De verwerking is sinds 2013 niet meer zo hoog geweest in de maand augustus. Het maandrecord van oktober 2018 blijft overigens staan op 370.500 ton. De augustus verwerking ligt met 345.000 ton ruim boven het 5-jarig gemiddelde van de augustus-verwerking 295.080 ton.

    Groter aandeel importaardappelen
    Het aandeel importaardappelen ligt dit seizoen (juli en augustus) op 45%; er zijn 276.000 ton importaardappelen verwerkt. Een jaar geleden in dezelfde periode kwam 42% (243.000 ton) van alle verwerkte aardappelen niet uit Nederland.

    De achterstand van juli is met deze augustus-verwerking ruimschoots weggewerkt. De verwerking komt in seizoen 2019-’20 uit op 614.000 ton, dat is de hoogste stand sinds 2012 vergeleken met dezelfde periode.
  4. forum rang 6 haas 21 september 2019 18:25
    mss iets voor hosternokke ?

    Foto & video 21 sep 2019

    ‘De oogst is de kroon op al je werk’
    Akkerbouwer Maaike Verdurmen twijfelt of ze het vleesvee aan zal houden. ‘Het is arbeidsintensief.’
    Maaike Verdurmen (21) studeert tuin- en akkerbouw aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Ze hoopt dit jaar af te studeren. Maaikes ouders hebben een vof in Kloosterzande (Zld.) met 180 stuks Belgisch Blauw vleesvee en gemiddeld 80 kalvingen per jaar. Daarnaast hebben ze 90 hectare weidegang in natuurgebied de Putting en 100 hectare akkerbouw met consumptieaardappelen, suikerbieten, cichorei, bruine bonen, mais, tarwe, plantuien en graszaad. Er is geen duidelijke werkverdeling, er wordt veel samengewerkt al nam Maaike de afgelopen tijd het computerwerk voor haar rekening voor certificeringen zoals GlobalGAP en PlanetProof en het invullen van de teeltregistratie.

    Maaikes ouders hebben een vof met 180 stuks Belgisch Blauw vleesvee en 100 ha akkerbouw met consumptieaardappelen, suikerbieten, cichorei, bruine bonen, mais, tarwe, plantuien en graszaad. - Foto: Peter Roek
    Maaikes ouders hebben een vof met 180 stuks Belgisch Blauw vleesvee en 100 ha akkerbouw met consumptieaardappelen, suikerbieten, cichorei, bruine bonen, mais, tarwe, plantuien en graszaad. - Foto: Peter Roek
    Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...
    “Ik twijfel een beetje of ik het vleesvee aan zal houden of niet. Het is een arbeidsintensieve tak omdat je altijd bij het afkalven aanwezig moet zijn. Bij ons valt de afkalfpiek in de winter. Het is dan even heel erg druk, maar het voordeel is dat we in de zomer alle aandacht op de akkerbouw kunnen richten. Precisielandbouw heeft nog niet mijn volledige interesse. We hebben al wel een start gemaakt doordat we nu een trekker hebben met gps erop zodat we specifieker om kunnen gaan met de gewassen. Maar voor de rest wil ik het toch het liefst met mijn eigen handen en verstand doen.”

    Maaike helpt tijdens de oogst zoveel mogelijk mee. De plantuien worden niet zelf opgeslagen, ze gaan rechtstreeks naar een afnemer.
    Maaike helpt tijdens de oogst zoveel mogelijk mee. De plantuien worden niet zelf opgeslagen, ze gaan rechtstreeks naar een afnemer.

    www.boerderij.nl/Boerenleven/Artikele...
  5. [verwijderd] 21 september 2019 22:37
    quote:

    haas schreef op 21 september 2019 18:25:

    mss iets voor hosternokke ?

    Foto & video 21 sep 2019

    ‘De oogst is de kroon op al je werk’
    ‘Het is arbeidsintensief.’

    Waarom nou weer voor mij? Het enigste wat ik met het boerenleven heb is dat ik op het platteland woon. Verder had ik dit voorjaar iets meer dan twee vierkante meter Frieslanders gepoot. De oogst vorige maand was nog geen emmer vol, gisteren hebben we de laatste opgegeten.
    :))
  6. forum rang 6 haas 23 september 2019 19:47
    Broedei-export flink in de plus eerste deel 2019
    De export van broedeieren vanuit de Europese Unie lag in de eerste zeven maanden van dit jaar 18% boven het niveau van diezelfde periode in 2018. In totaal exporteerde de EU 58.383 ton aan broedeieren tot en met juli. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

    De toegenomen broedeierenexport komt met name doordat Rusland fors meer broedeieren afnam. Daar ging bijna 37% meer broedeieren naartoe dan een jaar geleden. Rusland is met afstand de belangrijkste exportbestemming voor Europese broedeieren.

    Irak tweede afnemer Europese broedeieren
    Het belang van Rusland voor de broedeimarkt groeide de afgelopen jaren van een aandeel van 39% in 2017 naar 48% in de eerste zeven maanden van dit jaar. De belangrijkste bestemming na Rusland is Irak. Ook daar naartoe groeide de export, met 9,4% naar 9.819 ton.

    Een andere opmerkelijke stijger is Oekraïne, waar de EU 67,2% meer broedeieren naar exporteerde in de eerste zeven maanden van dit jaar. Het is wel een relatief kleinere speler, met een aandeel van 6% in de totale broedeimarkt.

    Oekraïne neemt ook meer eendagskuikens af
    Vorig jaar groeide de broedeiexport van de EU ook al, zij het weliswaar beperkter met een toename van 3,4% ten opzichte van 2017.

    De export van eendagskuikens nam eveneens toe in het eerste deel van dit jaar. De EU exporteerde tot en met juli 10% meer eendagskuikens (in totaal 5.916 ton), waarvan Oekraïne met grote afstand de belangrijkste bestemming is.
  7. forum rang 6 haas 26 september 2019 19:55
    Koers K+S omlaag door minder kunstmestvraag
    De beurscijfers van de beursgenoteerde agrifoodbedrijven lieten de afgelopen 2 weken 2 grote uitschieters zien. De koers van de Braziliaanse slachterij JBS steeg met 16,1%. De koers van het kali- en zoutconcern K+S daalde met 18,3%.
    De koers van K+S daalde doordat het bedrijf bekendmaakte de productie van kunstmest voor dit jaar omlaag te schroeven. “In de huidige zwakke marktomgeving, die verder wordt versterkt door de aanhoudende Chinese importverboden voor het standaard kaliumchloride-product, is aanpassing van de productie een moeilijke beslissing, maar de juiste”, zei K + S-directeur, Alexa Hergenroether, in de verklaring. K+S is niet de enige kunstmestfabrikant die de productie terugschroeft.

    Ook een Canadese en Russische producent hebben al aangegeven de productie te verlagen door een zwakke wereldwijde vraag. Ook de koers van kunstmestfabrikant Yara daalde. De koers kwam 7,5% lager uit.
  8. forum rang 6 haas 1 oktober 2019 05:57
    Friese kalverhandelaar overdonderd en woedend na inval
    Veehandelaar Lucas Bouma werd vorige week neergezet als sjoemelende wetsovertreder door de NVWA. Hij weet zich onschuldig, maar gemangeld door een intimiderend machtsapparaat.
    Met 120 man waren ze opeens op zijn bedrijf, een opsporingsteam van de voedsel- en warenautoriteit NVWA in vol ornaat, vertelt Fries veehandelaar Lucas Bouma. Het was intimiderend, overdonderend en ook knullig tegelijk. Bouma kan er nog niet over uit, is nog steeds woedend. Want wat doe je als bij 3 van je locaties en bij een kippenbedrijf dat toevallig ook Bouma heet, plotseling elk 30 man opduikt? Het heeft impact: vrouw overstuur, bedrijfsleidster die er nog over huilt en computer- en beveiligingsapparatuur kaduuk.

    Lees ook: NVWA-IOD: illegaal antibioticagebruik in Noord-Nederland

    Zwaarbewapende begeleiding
    “Ze komen bij me op de stoep alsof het Afghanistan is, met zwaarbewapende begeleiding, of dat ze een zware drugscrimineel moeten pakken. Ze hadden ook normaal langs kunnen komen. Ik heb ze vriendelijk te woord gestaan, alles uitgelegd, laten zien en meegegeven. Niks te verbergen.”

    En wat gebeurt er achteraf? Er komt een persbericht over een kalverhandelaar, vermoedelijk ook een tussenhandelaar, die verboden middelen gebruikt in zijn bedrijf. Bouma kan er met de pet niet bij.

    “Ik heb 2.000 kalveren in de week. Al die dieren komen als jong kalf bij mij binnen en gaan er slachtrijp uit. Absoluut geen tussenhandel. Ik heb van mijn vader geleerd altijd goed voor de kalveren te zorgen. Ik neem ook de te lichte kalveren mee en die met een dikke navel. Die probeer ik op te knappen met extra zorg. Daar word ik nu kennelijk voor gestraft.”
  9. forum rang 6 haas 1 oktober 2019 20:12
    zwarte cross ?
    =========================
    Helemaal vooraan staan ze op het Malieveld. Matthijs Alm, Marijke Rutte en Jasper Zandberg zijn om kwart voor 2 ’s nachts vertrokken om op tijd in Den Haag te zijn. En dat is gelukt. “We waren hier voordat de politie was opgestart. En dus konden we zo het terrein oprijden”.

    De actievoeders willen een statement maken. “Alles wordt maar op de boeren afgeschoven”, zeggen ze. De irritatie zit bij de Noord-Hollanders vooral bij het vliegverkeer, dat geen maatregelen lijkt te hoeven nemen. “De akkerbouw en de veehouderij moeten maar weer korten. We zijn er klaar mee.”

    Ondanks de ernst van de actie, vinden ze het wel leuk. “Het lijkt wel een beetje op de Zwarte Cross.” Met een goed gevulde koelbox zijn ze voorbereid op een lange dag.

    estivalsfeer
    De sfeer die er hangt is wel een beetje te vergelijken met de Zwarte Cross. Je kunt munten halen, patat eten, bier drinken, er klinkt muziek en er zijn dixies. Het ziet eruit als een festival, en zo voelt het eigenlijk ook. Aan alles lijkt wel gedacht. En dan nog het weer, het is zowaar gestopt met regenen. Kortom, deze dag zal voor velen onvergetelijk zijn.
  10. forum rang 6 haas 4 oktober 2019 22:44
    Regering: weg met die bende in de achterhoek:)
    =================================================
    Eend staat steeds vaker op de menu in Nederland en dat vlees komt ook uit Gelderland. In de Achterhoek heeft boer Maikel Everink de enige eendenbroerderij van de Achterhoek. Daarnaast heeft hij ook nog een eendenmesterij in Aalten.

    Sinds 2006 is Maikel eigenaar van de eendenbroerderij in Groenlo. De eendeneieren worden uitgebroed in moderne en computergestuurde broedmachines. Wanneer de eieren uitkomen, gaan de kuikens naar verschillende eendenmesterijen. Een deel van de kuikens houdt Maikel zelf in zijn eendenmesterij. In drie stallen houdt hij ruim tienduizend eenden

    www.youtube.com/watch?v=Kg5pz1bgeKA
  11. forum rang 6 haas 8 oktober 2019 17:40
    DINSDAG 15 OKTOBER 2019, SCHOUWBURG CUIJK
    Nieuwe datum: dinsdag 15 oktober
    Kom jij ook naar Ondernemen in de Varkenshouderij?
    Ondernemen is constant keuzes maken en in staat zijn om aan te passen. Je hebt als ondernemer vandaag de dag meer keus dan ooit tevoren, maar hoe blijf je onderscheidend in de markt zodat je bedrijf klaar is voor de toekomst.
    Tijdens Ondernemen in de Varkenshouderij zetten we verschillende keuzes voor je uiteen, zodat je weloverwogen de juiste keus voor jou en je bedrijf kan maken.
    Keuzes voor varkenshouders; dit gaan we o.a. bespreken:
    Kiezen voor de keten of de vrije markt? - 3 ondernemers aan het woord
    Kiezen of (niet) gekozen worden in de retail - Category manager PLUS
    Keuzes op het gebied van fokkerij - Topigs Norsvin
    Alles vaccineren of kiezen op basis van monitoring - Hipra Benelux
    Keuzes in diervoeding - AgruniekRijnvallei
  12. forum rang 6 haas 24 oktober 2019 10:50
    ookde accountantsburos zijn er naast de agrarische robotisering:
    de agrarische industrie is meer dan aleen veeboeren:)
    ================================================================
    Rundvee & Mechanisatie Vakdagen HB 2019
    Het regionale netwerkevent voor u als brancheprofessional uit de rund- en melkveehouderij, akkerbouw- en loonwerkbranche
    400 exposanten | ruim 28.000 bezoekers | al 23 jaar toonaangevend

    www.youtube.com/watch?v=YMsDorSIysY
    booking.evenementenhal.nl/nl/rundvee-...
  13. forum rang 6 haas 25 oktober 2019 09:58
    Wim (links) en Johannes Straver uit Almkerk oogsten 30 hectare rode kool voor HAK. Het is de eerste rode kool met het PlanetProof-keurmerk. © Arie Kievit

    HAK gaat op duurzame toer en betaalt boeren 10 procent extra

    Groentefabrikant HAK uit Giessen betaalt zijn telers 10 procent extra voor een duurzamere teelt van rode kool. Deze week wordt de eerste oogst die het PlanetProof-keurmerk mag dragen, van het land gehaald en verwerkt.

    Sanne Schelfaut 24-10-19, 08:00
    3
    Minister Carola Schouten (Landbouw), opgegroeid in HAK-dorp Giessen, ontvangt vandaag de eerste pot rodekool met het duurzaamheidslabel. ,,Binnen 2 jaar willen we bijna al onze groenten duurzaam laten telen en verwerken.’’

    filmpje:)
    www.youtube.com/watch?v=Ffdyf4teolk
  14. forum rang 6 haas 14 november 2019 18:42
    14 nov 2019 1 reactie

    NOP bepleit milieutoeslag op eieren
    Om te kunnen investeren in verduurzaming van de pluimveesector is een milieutoeslag op eieren van 4 tot 8% nodig. Dit bepleit de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) in een brief aan Anevei, de vereniging van Nederlandse eierhandelaren en eierverwerkers.
    Eierhandelaren kunnen inschrijven op tenders van supermarktketens voor de eierprijzen van volgend jaar. NOP vraagt de branchevereniging en de daarin verenigde eierhandelaren om bij de inschrijvingen rekening te houden met kosten die de pluimveesector moet maken om te verduurzamen. Dit gebeurt zowel bij Nederlandse retailers, buitenlandse retailers als de verwerkende industrie.
  15. forum rang 7 leek2018 14 november 2019 18:50
    quote:

    haas schreef op 14 november 2019 18:42:

    14 nov 2019 1 reactie

    NOP bepleit milieutoeslag op eieren
    Om te kunnen investeren in verduurzaming van de pluimveesector is een milieutoeslag op eieren van 4 tot 8% nodig. Dit bepleit de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) in een brief aan Anevei, de vereniging van Nederlandse eierhandelaren en eierverwerkers.
    Eierhandelaren kunnen inschrijven op tenders van supermarktketens voor de eierprijzen van volgend jaar. NOP vraagt de branchevereniging en de daarin verenigde eierhandelaren om bij de inschrijvingen rekening te houden met kosten die de pluimveesector moet maken om te verduurzamen. Dit gebeurt zowel bij Nederlandse retailers, buitenlandse retailers als de verwerkende industrie.
    Weer een toeslag. Met toeslagen gaat het altijd fout. Een boer moet gewoon een minimumprijs krijgen, zodat hij kleinschalig en duurzaam een goede boterham kan verdienen. En vergelijkbare produkten, die uit het buitenland komen en niet duurzaam zijn geteeld krijgen een heffing, zodat ze niet goedkoper zijn dan het duurzame Nederlandse produkt. En dat snijdt het mes aan 2 kanten.
  16. forum rang 6 haas 17 november 2019 13:42
    quote:

    leek2018 schreef op 14 november 2019 18:50:

    [...]
    Weer een toeslag. Met toeslagen gaat het altijd fout. Een boer moet gewoon een minimumprijs krijgen, zodat hij kleinschalig en duurzaam een goede boterham kan verdienen. En vergelijkbare produkten, die uit het buitenland komen en niet duurzaam zijn geteeld krijgen een heffing, zodat ze niet goedkoper zijn dan het duurzame Nederlandse produkt. En dat snijdt het mes aan 2 kanten.
    www.werkaandemuur.nl/nl/werk/Koeien-o...
  17. forum rang 6 haas 24 december 2019 08:12
    OOK DE AGRARISCHE SEKTOR HEEFT TE MAKEN MET DE INTERNATIONALE /WERELDHANDEL
    ===========================================================================

    Milcobel maakt onder andere de Brugge-kazen. ©Lieven Van Assche
    JENS CARDINAELS
    23 december 2019 17:30
    De grootste melkinzamelaar van België heeft geen baas meer. De 2.600 boeren die eigenaar zijn van Milcobel ontsloegen hun CEO omdat ze vinden dat ze te weinig krijgen voor hun melk.

    Na één jaar en negen maanden is Peter Koopmans niet langer de topman van Milcobel. Hij is aan de deur gezet door het bedrijf dat melk ophaalt bij boeren en er onder andere Brugge-kaas, Inza-melk, roomijs en mozzarella van maakt.

    JENS CARDINAELS
    23 december 2019 17:30
    De grootste melkinzamelaar van België heeft geen baas meer. De 2.600 boeren die eigenaar zijn van Milcobel ontsloegen hun CEO omdat ze vinden dat ze te weinig krijgen voor hun melk.

    Na één jaar en negen maanden is Peter Koopmans niet langer de topman van Milcobel. Hij is aan de deur gezet door het bedrijf dat melk ophaalt bij boeren en er onder andere Brugge-kaas, Inza-melk, roomijs en mozzarella van maakt.

    De beslissing komt van de raad van bestuur, die de 2.600 boeren vertegenwoordigt die eigenaar zijn van het bedrijf. Een vervanger is er nog niet.

    Cécémel
    Zij verwijten de CEO dat hij te weinig gedaan heeft om aan hun eisen te voldoen: ze willen meer geld voor hun melk. ‘Het bedrijf heeft de laatste jaren veel veranderingen doorgevoerd om beter te presteren. Maar onze leden vinden dat het sneller moet gaan’, zegt woordvoerder Kathleen De Smedt.

    Het bedrijf heeft de laatste jaren veel veranderingen doorgevoerd om beter te presteren. Maar onze leden vinden dat het sneller moet gaan

    Milcobel is een coöperatieve en streeft geen hoge winstmarges na, maar als het meer winst maakt met zijn melk, room en ijs, kan het zijn leden meer betalen voor hun melk.

    Het bedrijf is net als zijn concurrenten – zoals Fristi- en Cécémel-maker FrieslandCampina – afhankelijk van de internationale melkprijzen, die schommelen volgens vraag en aanbod. Maar door te focussen op groeimarkten en winstgevendheid, kunnen melkbedrijven het verschil maken.

    Daarom trok Koopmans met Milcobel naar nieuwe landen, onder andere in groeimarkt Azië. De producten van de Belgische zuivelmaker liggen intussen in supermarkten in ruim honderd landen.

    Bovendien schonk Koopmans meer aandacht aan meer winstgevende producten. Hij investeerde 130 miljoen euro in nieuwe machines om melkpoeder en mozzarella te maken. Daar valt meer geld mee te verdienen dan met boter en room.

    Boter
    De topman wist dat het de boeren menens was, want al bij zijn aantreden in 2018 morden ze. ‘De boeren zijn bezorgd en klagen’, zei hij in 2018. Hij is er niet in geslaagd ze te overtuigen.

    Milcobel biedt zijn boeren naar eigen zeggen een prijs in het midden van de markt. Tegen een wereldspeler als het Nederlandse FrieslandCampina kan het niet op. Met zijn ruim 11 miljard euro omzet is het tien keer groter dan Milcobel.

    Maar dat een gelijkaardige concurrent zijn boeren dit jaar wel meer betaalde, stootte de eigenaars voor de borst. Laiterie des Ardennes is de Waalse tegenhanger van Milcobel. Het is ongeveer even groot als het Vlaamse bedrijf.

    ‘Maar zij verwerken hun melkvet vooral tot boter en wij tot room', zegt Eddy Leloup, een directielid van Milcobel. 'En met de boterprijzen ging het dit jaar beter dan met de roomprijzen. Dat is een tijdelijk fenomeen. Maar de boeren zijn er heel kritisch door geworden geworden en daarom is gebeurd wat gebeurd is.’
650 Posts
Pagina: «« 1 ... 9 10 11 12 13 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 859,18 -0,71%
EUR/USD 1,0650 +0,06%
FTSE 100 7.825,07 -0,66%
Germany40^ 17.662,30 -0,98%
Gold spot 2.382,68 +0,14%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,92%
Aedifica
+1,04%
Solvay
+0,98%
Retail...
+0,62%
Econoc...
+0,46%

Dalers

Deceun...
-2,56%
Barco
-2,43%
KBC Groep
-2,06%
D'IETE...
-2,04%
Elia
-1,67%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links