Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Lucas Bols AEX:BOLS.NL, NL0010998878

  • 14,400 25 apr 2024 16:28
  • +0,200 (+1,41%) Dagrange 14,200 - 14,500
  • 161 Gem. (3M) 4,2K

Lucas Bols - 2019

246 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Broer Konijn 9 juli 2019 09:12
    Topvrouw Rémy Cointreau vertrekt
    Gepubliceerd op 9 jul 2019 om 08:51 | Views: 113
    Artikel
    Reacties
    Gerelateerde instrumenten
    Rémy Cointreau 08 jul
    128,90 0,00 (0,00%)

    PARIJS (AFN) - De Franse drankenproducent Rémy Cointreau moet op zoek naar een nieuwe bestuursvoorzitter. De huidige topvrouw, Valérie Chapoulaud-Floquet, legt haar functie om "persoonlijke redenen" voor het einde van het jaar neer. Ze blijft nog aan er een opvolger is gevonden.
    Chapoulaud-Floquet trad vijf jaar geleden aan bij het concern achter merken als Rémy Martin en Louis XIII. Onder de Française, die veel ervaring opdeed bij luxe kledingmerk Louis Vuitton, richtte de drankenmaker zich veel meer op duurdere dranken. Die strategiewijziging wierp vruchten af in termen van winstgevendheid.
  2. forum rang 10 voda 9 juli 2019 19:41
    Voorzichtige veteraan die weleens een uitglijder maakte

    Voormalig Heineken-topman René Hooft Graafland wordt commissaris bij Lucas Bols. 'Hij bleef een Hollandse kaaskop - maar wel een deftige.'

    Foto: Hollandse Hoogte

    Cv
    1955 Geboren in Rotterdam
    1981 management trainee Heineken Nederland
    1983 Brandmanager Vrumona
    1985 Exportmanager Midden- en Oost-Afrika
    1988 Financieel directeur Kinshasa
    1991 Marketingdirecteur Heineken Nederland
    1994 Directeur Heineken Multi Bintang, Jakarta
    1997 Directeur corporate marketing2001 Heineken export
    2002 Lid raad van bestuur
    2005-2015 Cfo en lid executive committee

    De voormalige financiële baas van Heineken, René Hooft Graafland, wordt liever niet herinnerd aan de Pepsi-proef. In zijn begindagen bij het bedrijf was hij merkmanager bij de frisdranktak Vrumona. In zijn jeugdige enthousiasme laat hij zich verleiden om op een radiozender zelf de blinde smaaktest tussen Pepsi en eeuwige rivaal Coca-Cola te doen. En kiest prompt de verkeerde. Oeps.

    Een smetje op het redelijk vlekkeloze blazoen van de man die later ruim twaalf jaar met Jean-François van Boxmeer het Heinekenconcern zal leiden. Tegenwoordig rijgt de in 1955 in Rotterdam geboren econoom en registeraccountant commissariaten aan elkaar. Na FrieslandCampina, Ahold Delhaize en Wolters Kluwer komt daar drankenbedrijf Lucas Bols bij, als de aandeelhouders woensdag met zijn benoeming instemmen.

    Goed op de centjes letten
    Dat zal wel loslopen, want de Heineken-veteraan heeft een hoop eigenschappen in zijn ransel die handig zijn voor een commissaris. Hij let goed op de centjes, kan met iedereen overweg en verdiept zich in de bedrijven. ‘Hij is ook general manager geweest en kan strategisch meedenken’, zegt Michiel Herkemij, die bij Heineken met hem werkte. ‘Bij FrieslandCampina gaat hij bijvoorbeeld naar de boeren, omdat hij wil weten hoe het boerenbedrijf werkt.’

    Hooft Graafland ging met zijn vrouw mee naar een kaasfabriek in Lutjebroek en naar het kaasmuseum in Alkmaar, beaamt een oud-werknemer van FrieslandCampina. ‘Als A-merkenman was de kaaswereld voor hem toen nog een groot mysterie.’ Zelf zei hij daarover dat een rekenmeester operationele kennis nodig heeft. 'Ik zou het lastig vinden om een bedrijf alleen cijfermatig te leiden, zonder kennis van de business', zegt hij in 2013 tegen Management Scope.

    Bij Heineken doorloopt Hooft Graafland in meer dan dertig jaar verschillende geledingen. Hij komt binnen als een typische Heineken-man – wat corporaal, van goede komaf, jonkheer zelfs, in zijn vrije tijd hockeykeeper. Na zijn studie economie en registeraccountancy in Rotterdam begint hij in 1981 bij Heineken als management trainee. Hij zal onder meer nog financiële baas worden in Kinshasa, brouwerijdirecteur in Jakarta en marketingbaas voor hij weer in de financiële kolom terugkeert.

    Een Afrikaganger
    Rond de millenniumwissel staat hij met Van Boxmeer en Marc Bolland te boek als een van de grote beloften bij Heineken. Hij is een van de Afrikagangers. Die route is bij Heineken een grote plus voor iedereen die wil komen bovendrijven, want in Afrika heb je al je vindingrijkheid nodig om succesvol te zijn. Voor de oude Freddy Heineken was dat meer waard dan welke peperdure managementschool ook.
    Hooft Graafland zit lang in Congo – toen Zaïre - met Van Boxmeer. De laatste is dan de commerciële man, de oudere Hooft Graafland is financieel directeur van brouwerij Bralima. Beide mannen herkennen veel in elkaar, tekende Stefan Vermeulen op in zijn boek Heineken na Freddy. Ze houden allebei van Afrika, zijn pasgetrouwd en kozen voor een uitzending naar Zaïre.

    Daar mijmeren ze achter een fles Primus-bier over het hoofdkantoor in Amsterdam dat er in hun ogen niet veel van begrijpt. Zelf zouden ze het in ieder geval heel anders aanpakken. Later krijgen ze ruim de tijd – Hooft Graafland zit in de raad van bestuur van 2002 tot hij in 2015 vertrekt bij Heineken - om dat te doen. Samen brengen ze Heineken terug in de top van de internationale biermarkt.
    Open voor kritiek van buitenaf
    'Hooft Graafland werd samen met Van Boxmeer in de raad van bestuur gekozen om vers bloed te brengen na een periode van stilstand en het missen van deals’, zegt Gerard Rijk, die destijds als analist van ING het bierbedrijf volgde. ‘Waar hun voorganger de houding hadden dat de bierbaronnen alle waarheid in pacht hadden, luisterden zij naar mensen buiten het bedrijf. Ze hebben mij als zeer kritische analist drie keer laten optreden voor het hogere management om ze te confronteren met kritiek van buitenaf.'

    Het duo doet in 2003 zijn eerste grote overname, en er zouden er nog vele volgen. Het Mexicaanse Femsa in 2010 is de grootste en een zenuwslopende als de deal dreigt uit te lekken. Op de tweede plek staat brouwgroep APB in Singapore. Daar heeft Hooft Graafland, die altijd voorzichtig is, eigenlijk te lang gewacht, meent een oud-collega. Zo lang dat zich een rivaliserende bieder meldt. 'Dat heeft Heineken veel geld gekost.'

    René was de vrolijke noot van de twee, zegt Rijk. ‘Ik denk dat het voor het personeel op het hoofdkantoor belangrijk was dat hij bij personeelsborrels soms zelf achter de tap ging staan. Daarmee creëerde hij saamhorigheid, net als de kopman die ook wel eens bidons gaat halen bij de ploegleiderswagen.’ Maar zijn humor mondt ook weleens uit in gewaagde uitspraken of zelfs in Hollandse botheid.

    Russische biermarkt
    Tijdens een lezing voor een groep Tilburgse studenten maakt hij een ongelukkig grapje over de uitdagingen van de Russische biermarkt. Hij zegt: ‘In Rusland mogen geen mensen of dieren in bierreclames voorkomen. Nu bestaat dat onderscheid in Rusland ook nauwelijks.’ Door een oplettende toehoorder belandt dat citaat in het toenmalige zakenblad Fem Business. Tamelijk onhandig om dit te zeggen over een markt waarin je net meer dan een miljard hebt geïnvesteerd.

    Dat en de uitglijder met de Pepsi-proef verklaren misschien wel de latere gereserveerdheid van Hooft Graafland richting de media. Die hebben overigens nooit een gat geschoten in zijn gedegen imago als financiële bestuurder. De enige terugkerende kritiek gold de bonussen van de Heineken-top. ‘Natuurlijk is het vervelend als er ophef ontstaat over wat je verdient', zegt hij daarover in een interview in NRC Handelsblad. 'Zolang ik in de kantine tussen collega’s kan zitten zonder me rot te voelen, is het goed’.

    De kritiek hoort bij Nederland en als iemand die kritiek kan begrijpen, is het Hooft Graafland wel. De bestuurder heeft zelf weleens gezegd dat hij dankzij Heineken 'een man van de wereld' is geworden, maar dat is volgens een oud-collega bij Heineken maar ten dele waar. 'Je kunt aan zijn commissariaten zien dat hij nogal Nederlands is gebleven. Hij is eigenlijk veel Hollandser dan Heineken. Hij bleef een Hollandse kaaskop - maar wel een deftige.'

    fd.nl/profiel/1307830/voorzichtige-ve...
  3. forum rang 10 voda 10 juli 2019 21:59
    Jaarvergadering Lucas Bols keurt alle voorstellen goed

    FONDS KOERS VERSCHIL VERSCHIL % BEURS
    Lucas Bols NV
    14,50 -0,15 -1,02 % Euronext Amsterdam

    (ABM FN-Dow Jones) De aandeelhouders van Lucas Bols hebben woensdag tijdens de jaarvergadering hun goedkeuring gegeven aan alle voorstellen. Dit meldde de destillateur woensdag na afloop van de bijeenkomst.

    De aandeelhouders keurden onder andere de jaarrekening 2018/2019 goed en verleenden de raad van bestuur en de raad van commissarissen decharge.

    Ook het slotdividend van 0,25 euro per aandeel in contanten werd goedgekeurd. Op vrijdag 12 juli zullen de aandelen Lucas Bols ex-dividend genoteerd zijn.

    René Hooft Graafland werd benoemd tot lid van de raad van commissarissen.

    Het aandeel Lucas Bols sloot woensdag 1,0 procent lager op 14,50 euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 25 juli 2019 08:52
    quote:

    Lust wel een neutje schreef op 25 juli 2019 08:48:

    Ik zie Bols een samenwerkingsverband aangaan met een bierbrouwer. Doen er meer. Gulpen is een brouwer die de laatste tijd erg actief is in Amsterdam. Bols zoekt zijn afzetmarkt te ver weg en moet gewoon rondkijken.
    Bier en sterke drank houden niet van elkaar.
246 Posts
Pagina: «« 1 ... 5 6 7 8 9 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links