Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Meedoen met HAL in bouwmaterialen: TABS Holland

529 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 27 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 10 juli 2019 01:20
    quote:

    shaai schreef op 13 maart 2017 14:41:

    Meedoen met HAL in bouwmaterialen: TABS Holland

    TABS Holland, een volkomen onbekende naam in financieel Nederland, maar is een van de oudste Nederlandse bedrijven, met onderdelen die teruggaan naar begin 1800. Dit bedrijf is marktleider in bouwmaterialen, met namen als PontMeyer, Jongeneel, Heuvelman en Eecen. De voorloper van het bedrijf stond vroeger op de incourante markt, eerst als Kunst Houthandel, toen als Kunst Oberman en vervolgens als Houtgroep Eecen Nederland. In 2000 fuseerde Houtgroep Eecen met PontMeyer. In 2015 werd een belangrijke mijlpaal bereikt door de overname van de Deli Maatschappij van Deli Building Supplies, waardoor via een verdubbeling een marktleider ontstond. Toen werd gekozen voor de naam Timber and Building Supplies Holland, Vandaar TABS. Ten tijde van de fusie had het bedrijf een omzet van 600 miljoen euro met 1500 medewerkers. De omzet (en winst) is afgelopen jaar fors gegroeid.

    Dit bedrijf is als oer-Hollands bedrijf de moeite waard. Daar komt bij dat het voor veel beleggers prettig is te beleggen in een bedrijf, dat zij begrijpen, zoals Warren Buffett ook altijd zegt. De bouwsector komt uit een diep dal en profiteert nu van de opgang. De bedrijven van TABS zijn lean en mean uit de crisis gekomen, PontMeyer iets meer dan de Deli bedrijven, en ze profiteren nu snel van de betere markt. Daarboven was de timing van de overname in 2015 perfect. De twee leden van de Raad van Bestuur zijn erg goed op hun taak berekend, en daarboven zit een serieuze Raad van Commissarissen. En als extra asset is er de HAL.

    De HAL, misschien de beste belegger van Nederland is sinds 2000 aandeelhouder van het bedrijf en heeft haar belang steeds verder uitgebreid. Dat bedraagt nu ruim 78%, de HAL heeft een commissaris, die zich actief met de gang van zaken bemoeit. HAL heeft ook een belangrijke rol gespeeld bij de overname van de Deli bedrijven. Waarschijnlijk mede daardoor kon een buitengewoon aantrekkelijke transactie worden gerealiseerd.

    Het is misschien niet iedereen bekend hoe de HAL opereert. Uit onderstaande link komt de volgende zin:
    ´´Geduld hebben en kralen rijgen zijn de toverwoorden. Wachten tot de gewenste asset voor de juiste prijs te koop is en dan bliksemsnel toeslaan´´.
    Dat heeft de HAL ook gedaan met de overname in 2015 van Deli, de column is lezenswaardig.
    www.iex.nl/Column/260930/HAL-van-de-l...

    De HAL verkoopt ook met enige regelmaat belangen, als de juiste prijs kan worden gemaakt. De HAL laat zich nooit uit over haar plannen. De bedoeling bij TABS is om eerst de synergie van de fusie te gaan realiseren, die is geschat op minimaal 8 miljoen en moet in 3 jaar bereikt worden. Daarna  zijn er verschillende mogelijkheden. Een gang naar de officiële beurs, een verkoop aan een strategische partij, of wellicht het bestaande bedrijf gebruiken om nog sterker in de markt komen te staan. In elk geval zullen de komende jaren gebruikt worden om het bedrijf te optimaliseren en de synergie te realiseren. Financieel staat het bedrijf er goed voor, en de winsten zijn hoog.

    De aandelen zijn verhandelbaar op de NPEX, de opvolger van de incourante markt. Er zijn maar weinig aandelen beschikbaar. Er zijn naast HAL nog 2 grote aandeelhouders, w.o. de Raad van Bestuur met 6,5%, slechts ong. 1,5% staat bij derden uit. Daarnaast is een handicap dat de NPEX een veilingsysteem heeft, net als Ebay. Een verkoper kan een aantal aandelen in de verkoop geven, en op de einddatum om 12.00 uur heeft de hoogste bieder de aandelen, mits de limiet gehaald is. Dit veilingsysteem werkt slecht in het geval van handel in aandelen. Een koper kan geen biedkoers inleggen, een bieder wordt heel vaak in de laatste seconde met enkele centen overboden, het heeft dus geen zin om voorafgaand aan het slot van de biedtermijn steeds tegen elkaar op te bieden, beter is te wachten tot één seconde voor 12.00 uur, dan kun je de stukken goedkoop op de kop tikken. Dat alles leidt er toe dat veel beleggers geen interesse meer hebben als ze enkele malen overboden worden, die haken af, en de koers blijft relatief laag. De aandelen zijn recent voor rond de 20 of iets daarboven verhandeld, als er een normaal orderboek zou zijn, met bied en laat koersen, zou er een normale handel kunnen ontstaan en zou de koers veel meer de werkelijke waarde van het bedrijf weerspiegelen. De aandelen die recent verhandeld zijn deden dat op een zeer lage koers/winst-verhouding.

    De NPEX is zich van deze problemen bewust en bekijkt in hoeverre verbeteringen mogelijk zijn.
    Het openen van een rekening bij de NPEX is buitengewoon simpel, door in te loggen op hun website www.npex.nl is dat zo te regelen en brengt geen kosten met zich mee. Hieronder de link naar de aandelen TABS:

    fbs.npex.nl/web/site/default.aspx?l=N...

    Het aantal aandelen dat te koop is verschilt. Soms zijn het kleine postjes zoals nu, soms ook wat grotere postjes van 100 of enkele honderden aandelen. Een beetje kip-ei verhaal. Door de lage koers is er niet veel aanbod en een koper kan geen hogere biedkoers neerleggen, dus de handel floreert niet erg.
    Toch zou een verlevendiging van de handel leuk zijn, nieuwe beleggers kunnen hun intrede doen, het bedrijf wordt meer zichtbaar bij beleggers, de aandeelhoudersvergadering krijgt nieuwe gezichten, de bedrijfsbezoeken krijgen nieuw bloed, kortom, ook op de financiële markt kan het bedrijf zichtbaarder worden. Dat is in eerste instantie het doel van deze bijdrage.

    Nader bericht over de cijfermatige gang van zaken volgt zodra de cijfers over 2016 gepubliceerd worden, incl. wat verdere toelichting geven op de bedrijfsmatige gang van zaken en de toekomst.
    wat is het geworden ?
  2. benito c. 16 juli 2019 08:43
    www.crh.com/investors/news-events/pre...

    CRH verkoop europese distributie bouwmaterialen voor 10,5x de ebita.

    Zoals eerder hier gepubliceerd heeft HAL TABS in de boeken staan voor 7x de ebita, daarmee komen we als waarde per aandeel uit op ruim 43 euro. Gaan we de prijs die CRH heeft gekregen vertalen (let wel: een belangrijk onderdeel van deze transactie is BMN Bouwmaterialen, de grote concurrent van TABS) komen we op basis van 2018 uit op circa 70 en op basis 2019 richting 80. HAL biedt 34,24.
  3. forum rang 4 shaai 16 juli 2019 10:00
    quote:

    benito c. schreef op 16 juli 2019 08:43:

    www.crh.com/investors/news-events/pre...

    CRH verkoop europese distributie bouwmaterialen voor 10,5x de ebita.

    Zoals eerder hier gepubliceerd heeft HAL TABS in de boeken staan voor 7x de ebita, daarmee komen we als waarde per aandeel uit op ruim 43 euro. Gaan we de prijs die CRH heeft gekregen vertalen (let wel: een belangrijk onderdeel van deze transactie is BMN Bouwmaterialen, de grote concurrent van TABS) komen we op basis van 2018 uit op circa 70 en op basis 2019 richting 80. HAL biedt 34,24.
    EN dat is verkoop aan PE, een puur financiële koper: "agreement to divest of its Europe Distribution business (the “Business”) to private equity funds managed by Blackstone"

    Die koper ziet er dus nog upside in vanaf die prijs.
  4. twinkletown 16 juli 2019 10:42
    CRH kondigt afsplitsing van Europe Distribution-activiteiten aan

    16 juli 2019

    CRH plc, de wereldwijde groep bouwmaterialen, kondigt aan dat het overeenstemming heeft bereikt om haar Europe Distribution-activiteiten (de "Business") af te stoten aan private equity-fondsen beheerd door Blackstone voor een ondernemingswaarde van € 1,64 miljard *, contant betaalbaar. De transactie is onderhevig aan wettelijke goedkeuring.

    De onderneming omvat de volledige activiteit van General Builders Merchants van CRH in Europa, inclusief de sanitaire verwarmings- en sanitairactiviteiten. Het levert bouwmaterialen aan professionele bouwers, gespecialiseerde aannemers en doe-het-zelfklanten via een netwerk van lokale en regionale merken in 6 landen in West-Europa. In 2018 genereerde het bedrijf een pro forma EBITDA van € 155 miljoen op pro forma omzet van € 3,7 miljard; de winst voor belastingen van het jaar bedroeg € 124 miljoen en de bruto activa op het einde van het jaar bedroegen € 1,9 miljard.

    Deze desinvestering volgt op een uitgebreide strategische beoordeling van de onderneming in de afgelopen maanden waarin alle opties werden overwogen om de waarde voor de aandeelhouders te maximaliseren. Hiermee is de exit van onze distributiebedrijven binnen de hele groep beëindigd, waardoor een eenvoudiger en gerichter bedrijf is ontstaan.

    De strategie van de Groep om zijn portefeuille actief te beheren voor hogere groei, meer duurzame rendementen en efficiënt kapitaal toewijzen aan maximale aandeelhouderswaarde heeft geresulteerd in zijn beslissing om de onderneming tegen een aantrekkelijke waardering af te stoten. De opbrengsten van de verkoop zullen worden gebruikt voor algemene bedrijfsdoeleinden, waardevormende acquisities en kapitaalrendementen aan de aandeelhouders via ons doorlopende programma voor de terugkoop van eigen aandelen.

    In een reactie op deze ontwikkeling zei Albert Manifold, Chief Executive van CRH:

    "De vandaag aangekondigde transactie toont de voortdurende uitvoering van CRH's strategie van waardecreatie voor onze aandeelhouders door middel van actief portefeuillebeheer, de efficiënte allocatie van kapitaal en het creëren van een eenvoudigere en meer gerichte Groep in de toekomst. We wensen onze collega's in Europa veel succes met het invoeren van deze nieuwe fase van hun ontwikkeling. "

    * De Ondernemingswaarde sluit een extra vergoeding van € 50 miljoen uit die afhankelijk is van de tevredenheid van bepaalde andere contractuele clausules.
  5. forum rang 4 shaai 17 juli 2019 19:25
    HAL wel in de verkoopstand cq bereid tot verkoop:

    GrandVision maakt overnameprijs bekend
    (ABM FN-Dow Jones) GrandVision heeft een bod van 28,00 euro per aandeel ontvangen van EssilorLuxottica. Dit maakte de optiekketen woensdagavond bekend.

    EssilorLuxottica wil een belang van 76,72 procent in GrandVision kopen van HAL, zo maakte het investeringsfonds eerder vanavond zelf al bekend. Nu bevestigde GrandVision dat het gaat om een bod van 28,00 euro per aandeel.

    "Er is nog geen overeenstemming bereikt en geen zekerheid kan worden verstrekt dat de gesprekken uiteindelijk tot een overeenkomst zullen leiden. Daarnaast zal de afwikkeling van een verkoopovereenkomst onderhevig zijn aan gebruikelijke voorwaarden en condities, waaronder goedkeuring van toezichthoudende autoriteiten in verschillende rechtsgebieden", lieten HAL en GrandVision weten.

    Als het tot een deal komt, dan zal EssilorLuxottica volgens GrandVision met een overnamebod komen voor de resterende aandelen van de optiekketen.

    Grandvision sloot 8,8 procent hoger op 22,90 euro en HAL 3,3 procent.
  6. Leeser1959 18 juli 2019 10:22
    quote:

    shaai schreef op 18 juli 2019 10:01:

    [...]

    maar dan zou Hirschi waarde hechten aan dat bod?
    Van dat bod komt niets terecht, en als HAL de boel wil uitroken zullen ze toch met een fair bod moeten komen.
    Uitroken kan Hal in elk geval, ze hebben immers meer dan 95% van de aandelen.

    Wat een faire prijs is ???, je weet het nooit.
  7. Leeser1959 18 juli 2019 11:15
    quote:

    Happy One schreef op 18 juli 2019 11:05:

    Interessant, er is een partij op Npex actief die aandelen TABS wil kopen voor 35,80 euro per aandeel. Die partij biedt op iedere order dit bedrag. Kennelijk is hij/zij ervan overtuigd dat er wat te halen valt....
    Mogelijk alsnog een beter bod van Hal ?
  8. forum rang 4 shaai 18 juli 2019 12:51
    quote:

    Leeser1959 schreef op 18 juli 2019 10:22:

    [...]

    Uitroken kan Hal in elk geval, ze hebben immers meer dan 95% van de aandelen.

    Wat een faire prijs is ???, je weet het nooit.
    NOG niet he! ze hebben nog geen 95%.
    En bij de uitrookprocedure kunnen ze niet zomaar iets bieden, uiteindelijk bepaalt de rechtbank, en dat zal (weet niet precies hoe dat gaat) denk ik een bod moeten zijn van HAL dat wordt onderbouwd door een fairness opinion.
529 Posts
Pagina: «« 1 ... 16 17 18 19 20 ... 27 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

Econoc...
+5,50%
WDP
+3,12%
Retail...
+2,02%
Proximus
+1,66%
AB InBev
+1,48%

Dalers

Recticel
-2,35%
SYENSQO
-1,85%
bpost
-1,80%
Kinepolis
-1,47%
arGEN-X
-1,37%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links