Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Prijsanalyse bitcoin: problemen bij Tether

Prijsanalyse bitcoin: problemen bij Tether

Afgelopen week was het weer chaos in cryptoland. Ditmaal werd er een oude koe uit de sloot gehaald, en de gemoederen liepen hoog op.

850 miljoen verdwenen

Halverwege vorige week werd bekend dat de stablecoin Tether maar liefst 850 miljoen dollar mist. En daar stopt het verhaal niet.

Tether is ook wel bekend als de eerste stabiele coin. In 2018 werd Tether (USDT) onder de loep genomen. Tether zou één op één gebackt zijn door de Dollar, maar daar ontstond twijfel over toen bekend werd dat Tether van bank naar bank switchte en meerdere malen werd afgewezen.

Even voor uw beeldvorming: Tether is naast bitcoin met een totaal volume van 10 miljard per dag de meest verhandelde cryptocoin. Bitcoin deed 12,3 miljard in de afgelopen 24 uur. Jean Louis van der Velde, een Nederlander woonachtig in HongKong die aan het hoofd staat van Tether, is online van de aardbodem verdwenen.

Aanklacht

Nu blijkt uit het onderzoek en tevens de aanklacht die bekend werd gemaakt door de openbare aanklager van de staat New York dat er meer aan de hand is dan een verlies van $850 miljoen op de balans.

Tether is een dochterbedrijf van I-Finex. Onder I-Finex hangt ook Bitfinex, een zeer bekende crypto-exchange. Er blijkt een verband te zijn tussen Tether en Bitfinex.

Bitfinex had namelijk geld bij een derde partij staan, Crypto Capital Corp. Na vele malen van bank te zijn gewisseld, net als Tether, klopte moederbedrijf I-Finex aan bij Crypto Capital Corp. Dit bedrijf werd zowel voor Tether als voor Bitfinex ingezet als verwerker van betalingen.

Liquiditeitsproblemen

Uit het strafrechtelijk onderzoek komt naar voren dat Bitfinex zelf geen toegang heeft tot het geld dat bij Crypto Capital Corp is ondergebracht.

Er zijn ontzettend lange mailwisselingen gevonden waaruit blijkt dat Bitfinex sinds midden 2018 problemen had met haar liquiditeit en CCC smeekte om een bedrag van minstens 100 miljoen dollar uit te betalen. Catastrofale gevolgen voor de gehele cryptomarkt werden gevreesd. Bitcoin zou volgens Bitfinex onder de $1000 kunnen komen als CCC niet snel actie ondernam.

Graai in de kas

Bitfinex kreeg geen toegang tot het geld en moest toch haar klanten uitbetalen. In plaats van het bedrijf insolvabel te laten verklaren, pakte moederbedrijf I-Finex het totaal anders aan. Er stond immers nog een paar miljard op de Tether-rekening.

Uit de documenten blijkt dat, ondanks de onduidelijkheid, Tether in ieder geval voor 850 miljard gebackt was door dollars. Daarvan werd 850 miljoen verplaatst van de rekening van Tether naar de rekening van Bitfinex, waardoor de kosten betaald konden worden. En dat was het begin van alle ellende.

Voorwaarden veranderd

Als Tether geld uitleent - en het maakt niet echt uit aan wie - dan staan er dus niet meer genoeg dollars in de reservepot en is Tether niet meer een op een gebackt.

En nu wil het vreemde feit dat Tether onlangs de voorwaarden betreffende de backing in dollars heeft aangepast. In haar nieuwe voorwaarden wordt aangegeven dat Tether naast dollars ook gebackt is door leningen en aandelen, en dat is een risico.

Bankgedrag

Ze geven het dus toe, en ze doen alsof het geen probleem is. Een bank doet dit ook, zo verdient een bank geld. Want er zit een risico aan het uitlenen van geld. En ze rekenen dus rente over het uitgeleende bedrag.

En daar gaat het mis. Een stablecoin kan niet handelen als een bank. Een stablecoin gebruikt haar backing als een reserve, niet om geld mee te verdienen. Want je kan dus altijd je dollars terugclaimen, maar als die dollars uitgeleend zijn wordt dat wat lastig. 

Bank run

Als iedereen die Tether bezit op dit moment zijn geld terugwil, dan komt Tether dus $850 miljoen te kort.

In het ergste geval gaat Bitfinex bankroet en wordt de lening van Tether dus niet terugbetaald. Dan is Tether, de op een na meest getrade coin, in één klap niets meer waard.

Fraude?

Mijn inziens komt het bovenstaande spektakel in de buurt van oplichting… Tether, I-Finex en Bitfinex werken samen. Ze zeggen dat ze financieel sterk zijn, maar ik vraag het me af, want we hebben het nog niet eens gehad over hoe Bitfinex binnen een half jaar ineens $850 miljoen kan missen, na een enorme bullmarkt.

Een ding is zeker: dit ziet er niet goed uit. We komen dichter en dichter bij het falen van Tether als stablecoin en het falen van Bitfinex als exchange.

Bitcoin

Ondanks dat is het behoorlijk rustig op de markt.

Kijkend naar de daggrafiek is te zien dat bitcoin zich nog steeds in behoorlijk rustig vaarwater bevindt. De algemene trend is nog steeds opwaarts, zelfs na de kortstondige negatieve divergentie, die ontstond doordat de toppen op de grafiek opliepen, maar de toppen op de RSI omlaag. Hierdoor liep de koers wat naar beneden. Nu is de hamvraag of deze daling zich voort zal zetten.

Klik om te vergroten

De psychologische steunlijn lijkt behoorlijk sterk en bitcoin lijkt een driehoek te vormen waarbij lagere bodems, maar hogere toppen worden gevormd. Het is echter afwachten of dit patroon zich zal voortzetten, omdat het nog niet ‘af’ is. Het volume bevestigt de trend.

Klik om te vergroten

Op de 4-uursgrafiek is te zien dat de RSI behoorlijk laag geweest is, en zich rond de 26ste in een oversold gebied bevond. Daarna liep de koers langzaam op. We zien het volume duidelijk aflopen, wat nog geen trendomkeer indiceert. Daarnaast is de $5000 een zeer sterke steunlijn.

Het ziet er momenteel niet zo spannend uit. Naar verwachting zal de koers schommelen tussen de $5200 en de $5000. Tenzij er nieuws naar buiten komt over Tether of Bitfinex. Vroeg of laat zal dat een forse schokgolf teweegbrengen.

Samenvatting

  • Negatief nieuws over Tether en Bitfinex zal een forse invloed hebben op de koers;
  • Algemene trend is nog steeds positief;
  • Koers zal naar verwachting blijven schommelen tussen $5200 en $5000;
  • Belangrijke steunlijnen op $5100 en $5000.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen. Meer op www.madelonvos.nl

Auteur: Madelon Vos

Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast, heeft zij een eigen YouTubekanaal en geeft ze het vak Technische Analyse op de Hogeschool van Amsterdam. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel belegg...

Meer over Madelon Vos

Recente artikelen van Madelon Vos

  1. dec '20 Bitcoin doorstaat perfect storm met speels gemak 85
  2. nov '20 Bitcoin heeft genoeg ruimte voor een verdere koersstijging 147
  3. nov '20 De bitcoin bull run is begonnen! 62

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 1 mei 2019 13:33
    quote:

    mrC2 schreef op 30 april 2019 09:25:

    Ik zou mijn geld nooit bij een volledige onbekende en ongecontroleerde instantie neerzetten.
    Wacht jij maar eens af wat er gaat gebeuren met het weldadig gereguleerde en gecontroleerde financiele stelsel bij de volgende crash. Bij de vorige was het al kantje boord. Alle systeembanken zo goed als failliet. Bail-ins, bail-outs, kwantitatieve verruiming en nog veel meer ga je krijgen.
  2. Omnius 3 mei 2019 12:33
    quote:

    Sven12345 schreef op 3 mei 2019 12:15:

    Hoe kom je nou aan 10 miljard volume en 12 miljard volume. Eerst schrijf je dit:https://www.iex.nl/Crypto/476379/Prijsanalyse-bitcoin-96-handelsvolume-bitcoin-is-nep.aspx en dan ga je jezelf tegenspreken lekker betrouwbaar ben jij ..
    Dit lijkt me ook wat veel:
    "Tether in ieder geval voor 850 miljard gebackt was door dollars"
    zal wel miljoen bedoelen, maar dat is toch vrij slordig als je geloofwaardig over wil komen.

    Probleem zit dus vooral bij die Crypto Capital Corp? Waarom krijgt Bitfinex hun geld niet terug lijkt me een betere vraag? Als dat geld terug is, is het probleem ook opgelost lijkt me.

    Hoewel ik verwacht dat Bitfinex dit wel oplost/overleeft heb ik toch ook voor de zekerheid alles er afgehaald tot er meer duidelijkheid is. Safety first.
  3. [verwijderd] 5 mei 2019 09:20
    quote:

    TA=verlies schreef op 5 mei 2019 07:40:

    En dan zijn er lieden die crypto het digitale goud noemen. Die snappen dus niet dat het precies het tegenovergestelde is van fysiek goud bezitten.
    Bitcoin is digitaal goud!
    Als er problemen zijn op de Comex zijn er geen problemen met goud.
    Als er problemen zijn op Bitfinex zijn er geen problemen met bitcoin.
  4. erjee-ff 5 mei 2019 11:43
    quote:

    Tradingjunkie schreef op 1 mei 2019 13:33:

    [...]

    Wacht jij maar eens af wat er gaat gebeuren met het weldadig gereguleerde en gecontroleerde financiele stelsel bij de volgende crash. Bij de vorige was het al kantje boord. Alle systeembanken zo goed als failliet. Bail-ins, bail-outs, kwantitatieve verruiming en nog veel meer ga je krijgen.
    Je snapt het niet... overheden zullen het huidige systeem nooit failliet laten gaan, want dat levert veel te veel verliezers op. Men zal alles en iedereen laten bloeden (aandeelhouders, obligatiehouders, spaarders) maar men laat het systeem niet failliet gaan.

    Overigens is het bovenstaande de reden waarom een belegging in een bank m.i. een zeer riskante aangelegenheid kan zijn.
  5. [verwijderd] 5 mei 2019 11:51
    quote:

    erjee-ff schreef op 5 mei 2019 11:43:

    [...]
    ... overheden zullen het huidige systeem nooit failliet laten gaan, want dat levert veel te veel verliezers op. Men zal alles en iedereen laten bloeden (aandeelhouders, obligatiehouders, spaarders) maar men laat het systeem niet failliet gaan.
    Precies, dat is net wat ik zeg: je gaat bloeden met je bankrekening, niet met je bitcoins.
  6. [verwijderd] 7 mei 2019 14:58
    quote:

    Enzo123 schreef op 6 mei 2019 09:23:

    [...]
    Kun je aangeven wat dat met Bitcoin te maken heeft? Ik begrijp hem niet helemaal. Denk je dat Rutte alle Bitcoins gaat confisqueren?
    Ik denk dat hij bedoeld dat er een nieuw financieel systeem wordt geïntroduceerd door de overheid als het oude stukgaat. Gelijk Lieftinck 1945. We leven echter niet meer in 1945 en bitcoin is moeilijk te verbieden in een geglobaliseerde wereld waarin sommige landen zich opwerpen als crypto-valleys. Ik meen dat zelfs de EU de ontwikkel ervan stimuleert. Vanzelfsprekend willen ze zelf zo'n muntje gaan beginnen waaraan ze weer een inflatoir monetair beleid kunnen verbinden zodat er eigenlijk geen wezenlijk verschil is met het huidige systeem behalve dat alles digitaal gaat en je financiële transacties van overheidswege gecontroleerd kunnen worden. Voor ons burgers zal dat geen verbetering zijn.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links