Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De gevolgen van brexit voor bitcoin

De gevolgen van brexit voor bitcoin

Met het ultimatum voor de brexit in zicht, wordt de vraag steeds relevanter: wat betekent de brexit voor bitcoin? Welke invloed heeft brexit op financiële wetgeving, economische stabiliteit, de kwaliteit van betalingsverkeer? En belangrijker nog, welke gevolgen heeft dit voor bitcoinbezitters?

Bitcoin is niet gebonden aan landsgrenzen; het werkt decentraal net als het internet. Het bitcoinsysteem wordt niet beïnvloed door de brexit. Toch heeft de brexit gevolgen voor bitcoinbezitters, bitcoinbedrijven en de koers.

Einde paspoort voor financiële vergunningen

Binnen de EU kunnen financiële instellingen een vergunning in één lidstaat aanvragen en vervolgens in andere lidstaten gebruiken om hun diensten aan te bieden. Dit zogenaamde paspoort verlaagt de drempel enorm om binnen Europa financiële diensten aan te kunnen bieden.

Wanneer de brexit zonder akkoord in werking treedt, is deze paspoort-regeling niet meer van toepassing tussen het Verenigd Koninkrijk en EU-lidstaten. Dit betekent dat Britse bedrijven met een vergunning bij de Britse toezichthouder (FCA), een nieuwe aanvraag bij een toezichthouder in een EU-lidstaat moeten starten. En andersom voor EU bedrijven in het VK.

Voor aanbieders van beleggingsdiensten die vanuit het VK professionele partijen in Nederland bedienen, heeft de minister van Financiën begin februari een vrijstellingsregeling getroffen tot 1 januari 2021.

Cryptobeurs in de knel

Er is echter geen vrijstelling voor ondernemingen die particulieren bedienen. Voor cryptobeurs Kraken, die actief is in heel Europa onder een Britse vergunning, betekent dit een onzekere korte termijn.

Omgekeerd zit Bitstamp in een vergelijkbare positie. Deze Europese cryptobeurs bedient ook Britse klanten onder een vergunning van de Luxemburgse toezichthouder.

Een brexit zonder akkoord zal innovatieve bedrijven met een Britse vergunning remmen bij hun uitrol binnen Europa. Dit geldt ook voor de Europese bedrijven die met een Britse vergunning geheel Europa bedienen.

Kwaliteit van betalingsverkeer

Het ziet ernaar uit dat betalingsverkeer binnen de SEPA-regio geen hinder gaat ondervinden van de brexit. Bedrijven en particulieren in het VK zullen dan net als in niet-EU lidstaten Zwitserland en Noorwegen, betalingen kunnen doen naar - en ontvangen uit - alle aangesloten SEPA-landen.

Economische stabiliteit en de bitcoinkoers

Om een idee te krijgen van de invloed van de brexit op de marktwaarde van bitcoin, kunnen we terugkijken naar het moment van de uitslag van het referendum op 24 juni 2016. Tijdens de uren dat stemmingsuitslagen langzaam bekend werden, steeg de bitcoinprijs 16%. De uitslag van het referendum kwam niet overeen met de peilingen, waardoor onverwacht het sentiment binnen Europa omsloeg.

Economische onzekerheid in een regio leidt tot een stijging van de vraag naar bitcoins. Een extreem voorbeeld hiervan is Venezuela, waar met de economische onrust en inflatie de vraag naar bitcoins sinds in 2018 exponentieel is gestegen.

Het volume op local bitcoins in Venezuela

Welke impact heeft de brexit op de marktwaarde van bitcoin?

We zagen bij de crises op Cyprus in 2013 en Griekenland in 2015, dat naarmate de onzekerheid voor deze EU-landen toenam, de vraag naar bitcoin steeg. In een vergelijkbare trend is het te verwachten dat de koers van bitcoin gaat stijgen wanneer Kabinet May II er niet in slaagt om tot een akkoord te komen.

De kans op economische onrust binnen de EU neemt dan toe en daarmee de vraag naar alternatieven die onafhankelijk zijn van Europese politiek, zoals bitcoin.

Conclusie

Een brexit zonder of met goede afspraken zal bitcoin niet belemmeren, want het bitcoin systeem is a-politiek en werkt wereldwijd. Mocht de brexit plaatsvinden zonder akkoord, dan kan dit leiden tot economische instabiliteit en we hebben in het verleden gezien dat bitcoin dan als alternatief aantrekkelijker wordt gevonden.


Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van Groningen.

Auteur: Robert-Reinder Nederhoed

Robert-Reinder schrijft op IEX over belangrijke ontwikkelingen rond blockchain en Bitcoin. Hij werkt sinds 2012 met Bitcoin en richtte in 2013 Bitmymoney.com op, als eenvoudig startpunt voor iedereen die wil investeren in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Robert-Reinder studeerde Artificial Intelligence aan de Universiteit van G...

Meer over Robert-Reinder Nederhoed

Recente artikelen van Robert-Reinder Nederhoed

  1. mrt '19 De gevolgen van brexit voor bitcoin 5
  2. jul '18 7 cryptofouten die u niet hoeft te maken 9
  3. apr '18 Het jaar van de bliksem 17

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 maart 2019 13:33
    Het is maar goed dat Bitcoin er is geweest, ons betalingsverkeer gaat er dankzij die techniek een stuk sneller op worden!
    En Brexit, who cares…

    Bekijk het wat luchtiger, want éen van de dingen waar het collectief goed in is is het veroorzaken van een crisis, terwijl er niets aan de hand is eigenlijk.. En niemand zit te wachten op een crisis, probeer 'm dan ook niet te veroorzaken!..
  2. Met Effekt 11 maart 2019 10:11
    De Venenzuela bitcoin grafiek toont alleen aan dat daar een torenhoge inflatie heerst. Het toont niet aan dat het bitcoin volume in een stabiele valuta, als bv USD, gestegen is.

    De bitcoin koers is niet gerelateerd aan enige politieke situatie maar wel aan het gezonde verstand van de deelnemers. Na de hype realiseren die dat de bitcoin gebakken lucht is. Vandaar dat de waarde flink is afgenomen.
  3. [verwijderd] 11 maart 2019 13:47
    quote:

    Met Effekt schreef op 11 maart 2019 10:11:

    Na de hype realiseren die dat de bitcoin gebakken lucht is. Vandaar dat de waarde flink is afgenomen.
    Je redeneert verkeerd om. De waarde neemt niet af omdat men zich zou realiseren dat BTC gebakken lucht zou zijn. Door de afgenomen waarde denkt men (en dan alleen als men de ontwikkelingen rond bitcoin en cryptocurrencies niet volgt) dat het product waardeloos wordt.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links