Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.128 Posts
Pagina: «« 1 ... 119 120 121 122 123 ... 257 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 18 januari 2019 17:50
    AEX met stevige winst gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX is vrijdag verder gestegen en handhaafde zich daarmee boven de 500 punten dankzij optimisme over een handelsdeal tussen de VS en China. De Amsterdamse hoofdindex steeg twee procent tot 509,70 punten.

    De mondiale aandelenmarkten reageerden positief op een bericht in The Wall Street Journal dat Amerika overweegt de Chinese importtarieven op te heffen om sneller tot een oplossing te komen in het handelsconflict. Beleggers lijken het feit dat het bericht wordt tegengesproken vooralsnog naast zich neer te leggen.

    "Waar rook is, is vuur", menen analisten van Monex Europe. "De berichtgeving suggereert dat het Witte Huis inderdaad in het eerste kwartaal een handelsdeal wil sluiten met China."

    Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets houdt een slag om de arm. "Er is nog geen bevestiging maar de markt lijkt er voorlopig in mee te gaan. Blijk het niet waar te zijn, dan is een verkoopgolf niet uitgesloten."

    Persbureau Bloomberg wist dan weer te melden dat China de VS zou hebben aangeboden om het huidige handelsoverschot van 323 miljard dollar in 2024 te hebben teruggebracht naar nul. Maar deze berichtgeving werd niet bevestigd.

    Ondertussen maakte de Europese Unie vrijdag bekend dat de Europese Commissie twee voorstellen heeft aangenomen voor de onderhandelingen met de Verenigde Staten over een nieuwe handelsdeal. Het betreft één richtlijn over conformiteitsbeoordeling en één over de afschaffing van de heffingen voor industriële goederen. De lidstaten moeten de twee voorstellen nog goedkeuren. De voorstellen omvatten niet alle sectoren. Bijvoorbeeld landbouw wordt eruit gehouden. De VS zouden hier graag er over onderhandelen, maar de EU niet. De Europese auto-industrie staat wel open voor onderhandelingen.

    Qua internationaal bedrijfsnieuws was er aandacht voor de kwartaalcijfers van Netflix, die donderdagavond verschenen. De abonneegroei was sterker dan verwacht maar de omzet viel de markt wat tegen, waardoor het aandeel van de streamingdienst onder druk kwam te staan. Dit gold ook voor Tesla dat bekendmaakte banen te zullen schrappen om kosten te besparen en zo de Model 3 goedkoper te kunnen produceren. Verder verwacht de producent van elektrische voertuigen dat de winst in het vierde kwartaal lager uitkomt dan in de drie maanden ervoor.

    Op macro-economisch vlak was er vooral aandacht voor industriële productiecijfers uit de VS. In december produceerde de Amerikaanse industrie boven verwachting. De productie steeg met 0,3 procent, waar een stijging van 0,2 procent werd voorzien. Het consumentenvertrouwen zoals de Universiteit van Michigan dat meet, daalde in januari naar 90,7, van 98,3 in december. Dat was het laagste niveau sinds oktober 2016 en daarmee ook een dieptepunt sinds de uitverkiezing van Donald Trump als Amerikaans president.

    Vanuit het Verenigd Koninkrijk kwam het nieuws dat de detailhandelsverkopen in december zijn gedaald. De afname van 0,9 procent was iets minder sterk dan voorzien. De stijging van 3 procent op jaarbasis viel de markt evenwel tegen.

    De euro/dollar verhandelde rond het sluiten van de aandelenmarkten op 1,1357. Vrijdagochtend was het muntpaar 1,1397 waard. De olieprijzen stegen circa een procent.

    Stijgers en dalers

    De AEX werd vrijdag aangevoerd door ASML, dat 3,9 procent won. ArcelorMittal won 3,5 procent. Ook de aandelen van financials waren in trek. ING Groep zag de beurswaarde met 3,4 procent toenemen. Aegon steeg 2,9 procent.

    Galapagos was de enige dissonant in de AEX en verloor 0,9 procent. Heineken won 0,4 procent, ondanks een adviesverlaging. Citi Research haalde het aandeel van de kooplijst en verlaagde het koersdoel van 100,00 naar 84,00 euro. Volgens de analisten van Citi zullen margedruk en de aflopende deal met Oxxo een impact hebben op de koersvorming van het aandeel Heineken. "Op de middellange termijn blijft Heineken aantrekkelijk, maar 2019 belooft een zwaarder jaar te worden. Heineken heeft in de afgelopen dagen veel negatieve analistenrapporten ontvangen. Uitzondering was Jefferies, die het aandeel juist op de kooplijst zette.

    In de AMX wonnen AMG en Adyen respectievelijk 6,8 en 5,1 procent terwijl Air France-KLM 3,5 procent steeg. PostNL ging 3,3 procent omhoog. Het postbedrijf en vakbonden BVPP, CNV en VHP2 hebben principeakkoorden bereikt over een nieuwe cao voor PostNL en een cao voor zaterdagbestellers. FNV ging vooralsnog niet akkoord.

    Takeaway.com verloor 2,1 procent na de aankondiging van een emissie vanwege de overname van de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero. De maaltijdbezorger wilde aanvankelijk maximaal 6,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, wat neerkwam op 15 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Vrijdagochtend maakte Takeaway evenwel bekend dat er 8,35 miljoen nieuwe aandelen zijn uitgegeven tegen 51,50 euro per stuk. Een korting van bijna 9 procent is gezien de omvang van de plaatsing niet ongewoon, klonk het onder bankiers. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak voor de camera van ABM Financial News van een “heel erg bescheiden” koersreactie. Partijen die deelnamen aan de emissie hebben direct verdiend, aldus de analist. Uit de voorlopige jaarcijfers van de maaltijdbezorger bleek verder dat de omzet in 2018 met 44 procent is gestegen tot 240 miljoen euro.

    In de AScX zag Kendrion de beurswaarde met 3,1 procent toenemen. Sif Holding verloor juist 1,3 procent en Basic-Fit 2,4 procent. Brunel International daalde 0,6 procent. Brunel kreeg een koersdoelverlaging van ING van 19,40 naar 16,25 euro.

    Het lokaal genoteerde Beter Bed verraste beleggers in positieve zin met zijn trading update en steeg 11,8 procent. KBC Securities was met name goed te spreken over de voortgang in Nederland en België in het vierde kwartaal. Volgens analist Wim Hoste zal de weg naar herstel evenwel "niet gemakkelijk zijn". Maar de eerste horde is met succes genomen.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa, noteerde Wall Street in het groen. De S&P 500 won 0,6 procent, de Dow Jones index steeg 1,2 procent en de Nasdaq ging 0,4 procent omhoog.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 18 januari 2019 18:57
    Europese beurzen eindigen flink hoger

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag fors hoger gesloten, dankzij een mogelijke doorbraak in het handelsconflict tussen de VS en China.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een winst van 1,8 procent op 357,05 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 2,6 procent op 11.205,54 punten. De Franse CAC 40 sloot met een winst van 1,7 procent op een stand van 4.875,93 punten. De Britse FTSE 100 won vrijdag 2 procent en steeg naar 6.968,3 punten.

    Donderdag kwam het gerucht in de markt dat de Verenigde Staten overwegen de importtarieven voor Chinese producten op te heffen. The Wall Street Journal baseerde zich hierbij op bronnen. De bronnen benadrukten tegenover de Amerikaanse zakenkrant dat er nog geen besluit is genomen, en dat het opheffen van de tarieven nog besproken wordt.

    "De beurshandelaren zijn nu optimistisch geworden over de de Amerikaans-Chinese relaties", stelde analist David Madden van CMC Markets. "De Amerikaanse minister van Financiën, Steven Mnuchin, zou met het voorstel zijn gekomen. Maar de Amerikaanse onderhandelaar Robert Lighthizer zou hier echter geen voorstander van zijn", aldus Madden.

    Marktanalist Naeem Aslam van Think Markets houdt een slag om de arm. "Er is nog geen bevestiging maar de markt lijkt er voorlopig in mee te gaan. Blijkt het niet waar te zijn, dan is een verkoopgolf niet uitgesloten."

    Madden wees ook op het bericht van persbureau Bloomberg dat China bereid is om in de komende jaren het handelsoverschot met de Verenigde Staten weg te werken. Volgens een van de bronnen wil China de import uit de VS zo opvoeren dat het huidige handelsoverschot van 323 miljard dollar in 2024 is teruggebracht naar nul.

    Het Chinese voorstel zou door het Amerikaanse onderhandelingsteam met de nodige scepsis zijn ontvangen, aldus Bloomberg. Als tegenvoorstel zou de VS China hebben gevraagd om al binnen twee jaar op nul te zitten.

    Het overschot op de lopende rekening van de eurozone zakte van 27 miljard euro in oktober naar 20 miljard in november. Een jaar eerder bedroeg het overschot zelfs 35 miljard euro.

    De detailhandelsverkopen van het Verenigd Koninkrijk kwamen in volumes gemeten in december op maandbasis lager uit, maar de daling was iets minder dan verwacht. Op jaarbasis was er nog wel sprake van een stijging, maar deze bleef met een plus va 3,0 procent wel achter bij de verwachtingen van 3,3 procent.

    Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie daalde van 98,3 in december naar 90,7 in januari, zo bleek vrijdagmiddag. Analisten hadden gerekend op een veel minder drastische daling.

    De industriële productie in de Verenigde Staten steeg in december 0,3 procent ten opzichte van november. De markt rekende voor de maand december op een toename van 0,2 procent.

    De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1357 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1394 dollar en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1390 dollar op de borden.

    Olie noteerde vrijdag hoger. Een februari-future West Texas Intermediate noteerde 2,8 procent in het groen op 53,52 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 62,44 dollar moest worden neergeteld, een winst van 2,1 procent.

    Bedrijfsnieuws

    Renault sloot 1,7 procent hoger. De Franse autofabrikant verkocht vorig jaar ruim 3 procent meer auto’s, in totaal 3,9 miljoen stuks. In Europa bleven de verkopen nagenoeg gelijk. De verkoop van Lada’s nam met bijna 19 procent toe.

    Rio Tinto steeg 0,7 procent. Het heeft vorig jaar de staalproductie met 2 procent zien stijgen. Dit was in lijn met de verwachtingen.

    Ryanair gaf vrijdag een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar af. Ryanair ging aanvankelijk uit van een winst na belastingen van 1,1 miljard tot 1,2 miljard euro. Nu is dat tussen de 1,0 miljard euro en de 1,1 miljard euro. Het aandeel Ryanair noteerde vrijdag 2,2 procent lager.

    Antofagasta kreeg vrijdag van Goldman Sachs een adviesverlaging van Neutraal naar Verkopen en een een koersdoelverlaging van 850 pence naar 700 pence. Het belangrijkste argument voor de Amerikaanse zakenbank betrof de hoge waardering van het aandeel. De kopermijnbouwer noteerde vrijdag een winst van 2,1 procent.

    BMW gaf vrijdag aan dat het van de aandeelhouders van Brilliance China Automotive toestemming kreeg om zijn belang in de Chinese joint venture Brilliance Automotive uit te breiden. Het gaat om een uitbreiding met 25 procent naar 75 procent, waar BMW 3,6 miljard euro voor wil betalen. Met deze stap is BMW de eerste buitenlandse autobouwer die gebruik maakte van de versoepelde regels in China voor eigendomsrechten voor buitenlandse bedrijven. Het aandeel won vrijdag 2,9 procent.

    De Europese Commissie heeft ingestemd met de overname van de polyamide-activiteiten van Solvay. Aanvankelijk hield Brussel de overname tegen, maar nadat BASF verschillende voorstellen deed om de zorgen bij de mededingingsautoriteiten weg te nemen door bepaalde onderdelen te desinvesteren, ging de Commissie toch overstag. Het aandeel BASF steeg 4,1 procent en Solvay won 2,9 procent.

    Takeaway.com verloor 2,1 procent na de aankondiging van een emissie vanwege de overname van de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero. De maaltijdbezorger gaf meer aandelen uit dan aanvankelijk aangegeven, tegen een korting van bijna 9 procent. Wie kocht op opening of meedeed aan de plaatsing, heeft vandaag een goede dag gehad.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag bij het slot van de Europese beurzen hoger. De S&P 500 index noteerde 1,2 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 18 januari 2019 20:20
    AEX zet opmars voort

    (ABM FN-Dow Jones) De AEX wist deze week boven de 500 punten te stijgen en schudde daarmee de zorgen over de conditie van de Chinese economie en Brexit van zich af.

    Op een slotstand van 509,70 punten op vrijdag won de Amsterdamse hoofdindex deze week 2,2 procent. Vorige week vrijdag eindigde de AEX op 498,65 punten.

    Het Damrak begon de handelsweek slecht na het verschijnen van zwakke export- en importcijfers uit China. "China begint de pijn van de handelsoorlog te voelen", volgens marktanalist Stefan Koopman van Rabobank, die verwacht dat Beijing wat knievallen zal doen aan Washington om het handelsconflict op te lossen.

    Ondertussen groeit het optimisme over een deal tussen de Verenigde Staten en China. The Wall Street Journal meldde deze week dat Amerika overweegt de Chinese importtarieven op te heffen om sneller tot een oplossing te komen in het handelsconflict.

    Brexit impasse na wegstemmen deal

    Veel aandacht was er deze week voor Brexit. Nadat de stemming in het Lagerhuis in december nog werd uitgesteld, kon premier Theresa May er deze week niet onderuit om de deal met de Europese Unie in stemming te brengen. Zoals verwacht werd met een grote meerderheid tegen de deal gestemd. Vervolgens wist May wel een motie van wantrouwen in het Britse parlement te overleven maar de vraag wat er nu gaat gebeuren blijft. Nieuwe verkiezingen lijken uitgesloten nu May en haar kabinet de vertrouwensstem hebben overleefd en een tweede referendum organiseren voor 29 maart aanstaande lijkt onhaalbaar. Dat houdt een uitstel van Brexit of een 'harde' variant over. "Nog veel onzekerheid dus", volgens ING. Vermoedelijk ontvouwt May maandag haar plan.

    Ondanks al deze onzekerheid denkt ABN AMRO dat het Britse pond in waarde zal stijgen. "Dit is omdat het risico dat het VK de EU verlaat zonder overeenkomst alleen maar afneemt. De onzekerheid kan wel tot de nodige bewegelijkheid zorgen. We houden vast aan onze voorspellingen voor eind maart van 0,86 voor euro/pond en 1,36 voor pond/dollar", aldus valutaspecialist Georgette Boele.

    Kwartaalcijferseizoen weer van start

    In de VS ging het kwartaalcijferseizoen deze week weer van start met de resultaten van grootbanken als Citigroup, JPMorgan, Morgan Stanley, Bank of America en Goldman Sachs, maar ook streamingdienst Netflix.

    Volgens investment manager Simon Wiersma van ING was het een goed begin van het kwartaalcijferseizoen. "De winstverwachtingen zijn laag en een kleine meevaller kan dan al snel leiden tot een flinke koerssprong", aldus Wiersma.

    De resultaten van de Amerikaanse banken werden afgelopen kwartaal vooral geraakt voor de moeilijke marktomstandigheden, maar leken de markt in het algemeen mee te vallen. Goldman Sachs, Bank of America en Citigroup zagen de beurswaarde deze week flink toenemen. JPMorgan en Morgan Stanley bleven wat achter.

    Netflix kwam deze week met vierde kwartaalresultaten die gemengd werden ontvangen. De abonneegroei buiten de VS was sterk, maar kwam in eigen land iets onder verwachting uit, net al de omzet. Het totaal aantal nieuwe abonnees kwam wel weer boven verwachting uit en dat is waar beleggers uiteindelijk op letten, aldus marktanalisten. Het aandeel Netflix kreeg in navolging van de cijfers diverse koersdoelverhogingen.

    Duitse groeimotor hapert

    Op macro-economisch vlak kregen beleggers onder meer inzicht in de gezondheid van de Duitse economie. De groei van 1,5 procent op jaarbasis in 2018 was de zwakste sinds 2013. Verder bleek uit inflatiecijfers dat de Franse consumentenprijzen in december in een stabiel tempo zijn gestegen, terwijl die in Spanje juist daalden. De Britse inflatie koelde iets af in december en vlakte licht af ten opzichte van november.

    In de VS bleek de industriële productie in december iets sterker gestegen dan verwacht. Het consumentenvertrouwen zoals gemeten door de Universiteit van Michigan bleek in januari juist gedaald.

    De euro stond deze week onder druk en daalde onder de 1,14 dollar. "Dit kwam voornamelijk doordat Mario Draghi en andere ECB- beleidsfunctionarissen somberder zijn geworden over de vooruitzichten van de eurozone economie. Er is een aanzienlijke verandering in toon. Dit heeft de euro negatief beïnvloed", aldus valutaspecialist Boele van ABN AMRO.

    Olie werd deze week circa 2 procent duurder. De Amerikaanse olievoorraden daalden en verder werd bekend dat de OPEC in december minder olie heeft opgepompt.

    Komende week

    Volgende week gaat het kwartaalcijferseizoen in Nederland ook echt weer van start. ASML, Ahold Delhaize, GrandVision en Sligro Food Group geven een inkijk in het afgelopen kwartaal.

    Qua buitenlandse fondsen is er onder meer aandacht voor de cijfers van Johnson & Johnson, Ford, Intel, Starbucks, Procter & Gamble en Vodafone.

    Op macro-economisch vlak begint de week rustig omdat Wall Street de deuren maandag gesloten houdt vanwege de viering van Martin Luther King Day. De markt kan wel aan de slag met groeicijfers uit China. Dinsdag volgt de Duitse ZEW index en donderdag een reeks aan inkoopmanagersindexen. Donderdag maakt ook de Europese Centrale Bank zijn rentebesluit bekend en geeft voorzitter Mario Draghi een toelichting. Wijzigingen in het monetaire beleid worden niet verwacht. "Als de ECB haar toon aanzienlijk aanpast en zegt dat de risico’s voornamelijk aan de onderkant zitten wat betreft de economie, dan kan de euro op korte termijn onder druk blijven", voorspelt valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

    Stijgers en dalers

    In de AEX waren de stijgers deze week ruim in de meerderheid. ING Groep voerde de hoofdindex aan en steeg 6,4 procent. Ook andere financials deden het goed. Aegon won 5,8 procent op weekbasis, NN Group 4,1 procent en ABN AMRO 4,5 procent.

    Altice Europe was de sterkste daler in de AEX en leverde 9,2 procent in. Het aandeel Heineken kwam in beweging na een aantal advies- en koersdoelwijzigingen. Morgan Stanley zette het aandeel van de bierbrouwer op de verkooplijst en verlaagde het koersdoel van 82,00 naar 73,00 euro. De analisten van de Amerikaanse zakenbank maken zich zorgen om de margeontwikkeling van de Amsterdamse brouwer. "We verwachten dat de marges zullen teleurstellen en geloven dat de consensusverwachtingen te hoog zijn." De analisten menen dat de oplopende inkoopprijzen, beperkte ruimte om de verkoopprijzen te verhogen en een negatieve landenmix onvoldoende in de consensus terug te zien zijn. Ook Citi Research haalde Heineken van zijn kooplijst en verlaagde het koersdoel. Jefferies zette het aandeel Heineken juist wel op de kooplijst met een lichte verlaging van het koersdoel. Volgens analist Edward Mundy heeft Heineken "een superieure omzetgroei". Hij denkt dat een volumegroei van 4 procent voor de bierbrouwer haalbaar is, wat meer is dan de consensus van 2,9 procent. De marge-ontwikkeling van de brouwer zal wat minder voortvarend zijn, vermoedt de analist. Mundy meent ook dat het aandeel niet duur is en heeft daarom zijn aanbeveling verhoogd. Credit Suisse verlaagde deze het koersdoel bij een onveranderd Underperform advies.

    De AMX werd aangevoerd door betaaldienst Adyen, dat 12,2 procent won. Ook Air France-KLM kwam in beweging en steeg op weekbasis 6,4 procent. Bernstein verhoogde het koersdoel van het luchtvaartaandeel van 7,50 naar 10,00 euro en handhaafde het Market Perform advies. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees daarnaast op een verkoopadvies door Deutsche Bank met een koersdoel van 8,00 euro.

    ed.
  4. forum rang 10 voda 18 januari 2019 20:21
    Deel 2:

    PostNL steeg 2,8 procent. Jefferies verhoogde het koersdoel van 4,00 naar 4,50 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. Analist David Kerstens blijft vertrouwen houden in de toekomst van het postbedrijf en hij sprak de verwachting uit van een dubbelcijferige groei, van zowel de volumes als de EBIT bij de pakketdivisie, gedreven door ecommerce. Een overname van Sandd zal ook positief uitpakken, verwacht de analist.

    Takeaway.com was een dissonant met een verlies van 2,8 procent na de aankondiging van een emissie vanwege de overname van de Duitse activiteiten van concurrent Delivery Hero. De maaltijdbezorger wilde aanvankelijk maximaal 6,5 miljoen nieuwe aandelen uitgeven, wat neerkwam op 15 procent van het uitstaande aandelenkapitaal. Vrijdagochtend maakte Takeaway evenwel bekend dat er 8,35 miljoen nieuwe aandelen zijn uitgegeven tegen 51,50 euro per stuk. Een korting van bijna 9 procent is gezien de omvang van de plaatsing niet ongewoon, klonk het onder bankiers. Analist Corné van Zeijl van Actiam sprak voor de camera van ABM Financial News van een “heel erg bescheiden” koersreactie. Partijen die deelnamen aan de emissie hebben direct verdiend, aldus de analist. Uit de voorlopige jaarcijfers van de maaltijdbezorger bleek verder dat de omzet in 2018 met 44 procent is gestegen tot 240 miljoen euro.

    TomTom daalde 2,9 procent. Kepler Cheuvreux haalde het aandeel van de kooplijst. Het koersdoel van 8,25 euro werd gehandhaafd, en dat is inmiddels ook bijna gehaald, aldus analist Peter Olofsen, die tevens meent dat de consensusverwachtingen voor 2019 te optimistisch zijn.

    Trustkantoor Intertrust, dat deze week een versimpeling van zijn organisatiestructuur en het opstappen van zijn commercieel directeur bekendmaakte, leverde deze week 1,8 procent in.

    Wereldhave steeg 2,1 procent, na het aangekondigde vertrek van CEO Dirk Anbeek. ING noemde het vertrek positief, maar stelde ook dat er nog een lange weg te gaan is om structurele problemen het hoofd te kunnen bieden.

    Bij de kleine fondsen deed Kiadis Pharma het goed; het aandeel steeg 7 procent. Sif Holding leverde 13,3 procent in nadat ING het aandeel van zijn kooplijst haalde en het koersdoel bijna halveerde. Voor 2019 mikken de analisten van ING op een EBITDA van 38 miljoen euro. Zij wezen daarbij op het vertraagde, en tegen een lage prijs afgesloten project Borssele 3&4. Deze vertraging betekent ook dat ING geen wezenlijke stijging van het huidige orderboek van 200 kiloton voorziet voor productie in 2019.

    Het lokaal genoteerde Beter Bed overtuigde deze week met zijn trading update en steeg 21,5 procent. Volgens analisten van KBC Securities was de update een positieve verrassing en analist Wim Hoste van KBC Securities was met name goed te spreken over de voortgang in Nederland en België in het vierde kwartaal. Volgens Hoste zal de weg naar herstel evenwel "niet gemakkelijk zijn". Maar de eerste horde is met succes genomen.

    Kardan stond vrijwel onveranderd op weekbasis. Kardan bereikte deze week een overeenkomst over de verkoop van een belang van 66 procent in de autoleasemaatschappij AVIS Oekraïne aan zijn partner in de joint venture UTS. De transactie levert naar verwachting een bedrag op van 14,2 miljoen dollar.

    Euronext steeg 3 procent na de lancering van het bod op Oslo Børs. Aandeelhouders kunnen hun aandelen tot zeker 11 februari aanstaande aanbieden. Een gelopen race is de overname nog niet. De beurs van Noorwegen is actief op zoek naar andere bieders.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 21 januari 2019 17:50
    Vlak slot voor AEX-index

    Gepubliceerd op 21 jan 2019 om 17:43 | Views: 13

    AMSTERDAM (AFN) - De AEX-index is maandag nagenoeg onveranderd gesloten. De andere Europese aandelenbeurzen toonden overwegend minnen. Beleggers kauwden op macro-economische cijfers uit China, waar de economie in het vierde kwartaal in het traagste tempo sinds 2009 groeide. Ook hielden ze nieuwe ontwikkelingen rond de brexit scherp in de gaten. Richting uit de Verenigde Staten was er niet, omdat Wall Street gesloten bleef vanwege Martin Luther King Day.

    De AEX-index op Beursplein 5 eindigde met een marginaal plusje op 509,88 punten. De MidKap klom 0,8 procent tot 709,23 punten. De hoofdgraadmeters in Parijs en Frankfurt verloren respectievelijk 0,2 procent en 0,6 procent.

    Londen eindigde ook vlak. De Britse premier Theresa May zei, tijdens de beurshandel, in het Lagerhuis dat ze nog een keer gaat kijken naar het probleem van de 'backstop' over de grens tussen het Verenigd Koninkrijk en Ierland en dat ze daar met Brussel over gaat praten. Ze voorziet meer brexit-onderhandelingen. Ze ontvouwde in haar toespraak geen enkel plan of alternatief voor de bestaande overeenkomst met de EU over de brexit.

    KPN

    Telecomconcern KPN was de grootste daler bij de hoofdfondsen met een verlies van 1,4 procent. Verlichtingsbedrijf Signify voerde de stijgers aan met een winst van 2,3 procent. Randstad toonde een plus van 0,9 procent, nadat analisten van Goldman Sachs het aandeel op hun favorietenlijst zetten. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM profiteerde van een adviesverhoging door Davy en ging aan kop in de MidKap met een plus van 5,2 procent.

    In Frankfurt kelderde Henkel bijna 10 procent na een tegenvallend handelsbericht. Het moederbedrijf van Schwarzkopf, Persil en Pritt zag de jaaromzet dalen en voorziet ook voor 2019 uitdagende marktomstandigheden. in Londen won Dixons Carphone 1,6 procent, naar verluidt wil de activistische aandeelhouder Elliott een belang in het bedrijf nemen. Maaltijdbezorger Just Eat, waar de topman per direct vertrekt, won 0,7 procent.

    De euro noteerde 1,1369 dollar, tegen 1,1363 dollar op vrijdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 53,74 dollar. Brentolie verloor 0,1 procent naar 62,62 dollar per vat.
  6. forum rang 10 voda 21 januari 2019 17:58
    AEX blijft dicht bij huis

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is maandag vrijwel vlak gesloten. De AEX index eindigde een fractie hoger op 509,38 punten. De Midkap-index steeg 0,8 procent en de AScX werd 0,1 procent minder waard.

    Terwijl Wall Street maandag dicht blijft voor Martin Luther King Day, kwamen beleggers op het Damrak op adem van de koerssprong van afgelopen vrijdag, toen de Amsterdamse hoofdgraadmeter twee procent steeg.

    De weinig luisterrijke Chinese groeicijfers van maandag bevestigden voor beleggers dat de tweede economie van de wereld aan het afkoelen is. Een deel van de winsten die vrijdag werden geboekt, werden daarop teruggegeven.

    De Chinese economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 6,4 procent op jaarbasis gegroeid, conform de verwachtingen van analisten.

    "Sommige handelaren hebben nu het gevoel dat het aanbod van China om het handelstekort met de Verenigde Staten op te heffen, onrealistisch is. Er is iets minder optimisme over de vooruitzichten voor de Amerikaanse-Chinese handelsrelaties", zei marktanalist David Madden van CMC Markets evenwel.

    De Britse premier Theresa May gaf maandag een verklaring af over haar 'Plan B' voor Brexit, nadat het Brexit-akkoord met de EU dat zij uitonderhandelde vorige week overweldigend werd afgewezen. May wil de zogeheten 'backstop'-afspraak aanpassen, om de grens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden, maar het is zeer de vraag of de EU daarvoor open staat.

    May zei dat een tweede referendum niet te zien zitten, evenmin als uitstel van de overeengekomen datum van 29 maart, omdat een no deal-Brexit daarmee niet van tafel zou zijn.

    De economische agenda was relatief leeg, mede vanwege Martin Luther King Day in Amerika. Vanochtend werd wel bekend dat de Duitse producentenprijzen in december minder hard zijn gestegen dan in de twee maanden ervoor. Het Belgische consumentenvertrouwen daalde in januari verder.

    Het IMF verlaagde zijn groeiramingen voor de wereldeconomie in 2019 van 3,7 procent naar 3,5 procent. Lagere groeiverwachtingen voor Duitsland zijn daar mede debet aan.

    De euro/dollar noteerde maandag op 1,1367 dollar. De olieprijs daalde licht.

    Stijgers en dalers

    Ongeveer de helft van de aandelen in de AEX sloot hoger. Onder de hoofdaandelen ging Signify aan kop met een koerswinst van 2,3 procent, gevolgd door AkzoNobel met 1,2 procent.

    Randstad staat op de favorietenlijst bij Goldman Sachs en de analisten zien veel opwaarts potentieel nu een recessie al is ingeprijsd. Het aandeel won 0,9 procent.

    KPN en Aalberts Industries bungelden onderaan met verliezen tot 1,4 procent.

    In de AMX werd Air-France KLM ruim 5 procent meer waard na een positief rapport van Davy. De analisten verhoogden het advies voor Air France-KLM van Neutraal naar Outperform met een koersdoel van 12,00 euro.

    Flow Traders won 2,3 procent nadat Bloomberg meldde dat de bonusbeperkingen voor financiële instellingen in Nederland waarschijnlijk toch niet gaan gelden voor handelshuizen zoals Flow Traders. Ook betaalbedrijf Adyen won 2,9 procent.

    PostNL was de grootste daler met een verlies van 2,0 procent.

    GrandVision heeft last gehad van de gele hesjes in Frankrijk, denken analisten van ABN AMRO en KBC. Het bedrijf zal dinsdag geen concrete omzetcijfers publiceren, maar alleen groeipercentages. "Dat is vrij uitzonderlijk", aldus analist Robert Jan Vos van ABN AMRO. Het aandeel daalde maandag 0,6 procent.

    Bij de kleinere fondsen verloor Sif Holding 3,6 procent. Kiadis won daarentegen 3,4 procent.

    Accell won 0,8 procent. De fietsenmaker zoekt een nieuwe voorzitter voor de raad van commissarissen, als opvolger voor Ab Pasman, die nog een jaar lid van de raad blijft.

    Het lokaal genoteerde SnowWorld won 7 procent.

    Euronext sloot ongewijzigd. Behalve Nasdaq zou ook rivaal LSE kijken naar een overname van de Noorse beurs Oslo Bors, meldde de Evening Standard maandag. Dit ondanks dat Euronext al harde toezeggingen heeft voor een meerderheidsbelang van 50,5 procent.

    Avantium werd 5,3 procent goedkoper. Het College van Beroep heeft geoordeeld dat er weliswaar procedurefouten zijn gemaakt bij de afwijzing van een subsidieverzoek van Avantium ter waarde van 6 miljoen euro, maar dit zou geen reden zijn om de afwijzing ongeldig te verklaren. Avantium wil nog in gesprek met de subsidieverleners naar aanleiding van de uitspraak.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 22 januari 2019 17:48
    AEX lager gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn dinsdag gedurende de dag verder gezakt. De AEX sloot uiteindelijk 0,6 procent lager op 506,75 punten.

    Aanvankelijk bleven de verliezen eerder op de dag nog beperkt tot enkele tienden van een procent, maar bij de opening van Wall Street zakten de Amsterdamse aandelenmarkten verder weg. Wall Street hield maandag nog de deuren gesloten in verband met de viering van Martin Luther King Day.

    Zorgen over een mondiale groeivertraging drukken het sentiment. "Het neerwaarts aanpassen van de vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei door het IMF leek de druppel die de emmer liet overlopen", zei marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

    "De teneur op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos is ook redelijk negatief", zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. "Er is veel bezorgdheid over de groei van de wereldeconomie."

    Schutte merkte op dat de volumes op de beurzen momenteel laag zijn, waardoor koersbewegingen extra scherp zijn. Wel kwam de Amsterdamse beurs wat af van het dieptepunt van de dag, na uitspraken van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. Pompeo verwacht dat er spoedig een einde zal komen aan de shutdown, aldus de beleggingsadviseur van Boer & Olij.

    Een enorme daling van het Nederlandse consumentenvertrouwen droeg niet bij aan het sentiment. De Duitse ZEW index steeg wel, maar noteert nog altijd ruim onder nul.

    Op woensdag gaat de aandacht uit naar het rentebesluit van de Japanse centrale bank en zijn er voorlopige cijfers over het consumentenvertrouwen in de eurozone. Ook worden cijfers verwerkt van Ahold Delhaize en ASML.

    De euro/dollar werd verhandeld op 1,1358. De olieprijzen daalden met circa drie procent.

    Stijgers en dalers

    In de AEX was het defensieve RELX één van de koplopers met een koerswinst van 0,8 procent. Philips won 1,2 procent.

    Onderaan noteerden ASML en ArcelorMittal met verliezen van 1,5 en 4,6 procent.

    Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell verloor 2,0 procent. Morgan Stanley verlaagde het advies voor Shell naar Onderwogen. Shell houdt met aandeleninkopen, dividenduitkeringen en schuldreducties niet al te veel ruimte over voor een verhoging van investeringen, aldus de zakenbank.

    AkzoNobel daalde 9,9 procent, maar dat is het gevolg van het laten terugvloeien van kapitaal naar aandeelhouders. Het verf- en coatingsbedrijf voert op 24 januari een omgekeerde aandelensplitsing met een verhouding van 9 op 8 door. Op 25 januari zullen de aandeelhouders een kapitaalterugbetaling ontvangen van 8,78 euro per gewoon aandeel.

    In de Midcap was Air France-KLM de hoogvlieger met een koerswinst van 4,7 procent. Analisten van zowel Morgan Stanley als UBS werden positiever over het luchtvaartaandeel. UBS verhoogde het koersdoel van 9,75 naar 10,15 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Air France-KLM van Gelijkgewogen naar Overwogen en paste het koersdoel aan van 10,60 naar 12,00 euro.

    GrandVision steeg 2,2 procent, ondanks dat de cijfers over het laatste kwartaal aan de magere kant waren. KBC Securities sprak van een zwakke update en Morgan Stanley concludeerde dat de autonome groei lager dan verwacht was. GrandVision scherpte dinsdag ook de outlook aan en verwacht nu een groei van de aangepaste EBITDA tussen de 5 en 7 procent. Dat was eerder nog "in de hoge enkelcijferige" regionen. Volgens Morgan Stanley zal dit ertoe leiden dat de consensus van analisten ook wordt aangepast. "Die groei zal met circa 2 procent neerwaarts worden bijgesteld", aldus de analisten. Momenteel ligt de consensus op 7 procent groei.

    De meeste aandacht ging echter uit naar TomTom. Het aandeel daalde 7,6 procent na de verkoop van Telematics voor 910 miljoen euro. Al met al noemden analisten de verkoopprijs aan de onderkant van de verwachtingen. Het had wel wat meer kunnen zijn, zeker gezien de belangstelling", aldus InsingerGilissen. De verwachtingen van analisten lagen volgens NIBC tussen de 0,9 miljard en 1,3 miljard euro. Het besluit van TomTom om 750 miljoen euro van de verkoopopbrengst te laten terugvloeien naar aandeelhouders is juist meer dan verwacht, stelde NIBC. De bank mikte op 500 miljoen tot 600 miljoen euro bij een verkoopopbrengst van 1 miljard euro.

    Onder de kleinere aandelen was Basic-Fit koploper met een koerswinst van 8,7 procent. ABN AMRO plaatste het aandeel op de favorietenlijst. B&S Group won 2,2 procent, maar Heijmans leverde 1,8 procent in. Heijmans heeft het dividend voor zijn cumulatief preferente financieringsaandelen B voor de komende jaren verlaagd, zo bleek maandagavond.

    Lokaal viel de daling van Avantium op. Het aandeel leverde 5,5 procent in. Avantium werd maandag al 5,3 procent goedkoper. Het College van Beroep heeft geoordeeld dat er weliswaar procedurefouten zijn gemaakt bij de afwijzing van een subsidieverzoek van Avantium ter waarde van 6 miljoen euro, maar dit zou geen reden zijn om de afwijzing ongeldig te verklaren. Avantium wil nog in gesprek met de subsidieverleners naar aanleiding van de uitspraak.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het sluiten van de Europese beurzen koersten de Amerikaanse aandelenmarkten tot circa een procent lager. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,3 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 10 voda 22 januari 2019 19:01
    Rode cijfers voor Europese beurzen

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, mede als gevolg van aanhoudende zorgen over de Chinese economie.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een verlies van 0,4 procent op 355,09 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 0,4 procent naar 11.090,11 punten. De Franse CAC 40 eindigde met een min van 0,4 procent op een stand van 4.847,53 punten. De Britse FTSE 100 zakte 1,0 procent naar 6.901,39 punten.

    De verliezen op de Europese beurzen namen in de loop van de middag toe, nadat Wall Street lager opende. Tegen het eind van de handelsdag konden de beurzen zich weer wat herstellen.

    “De aandelenmarkten stonden vandaag lager, vanwege aanhoudende zorgen over de economie van China”, stelde analist David Madden van CMC Markets. “Handelaren vrezen een wereldwijde economische vertraging. De geopolitieke situatie ziet er op dit moment niet goed uit en handelaren zijn nerveus”, aldus Madden.

    De Chinese president Xi Jinping zou topambtenaren binnen zijn Communistische Partij hebben gewaarschuwd voor de impact van de vertragende economie in zijn land, zo werd dinsdag bekend. In een toespraak waarschuwde de Chinese leider voor zwarte zwanen, een metafoor voor een onvoorziene gebeurtenis die voor onrust in de markt kan zorgen, en grijze neushoorns, die symbool staan voor een zeer aannemelijke dreiging die wordt genegeerd.

    Daarnaast duurt de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid ook nog altijd voort. De shutdown ging vandaag zijn eenendertigste dag in en er lijkt weinig zicht op een opheffing hiervan. De Amerikaanse president Donald Trump ligt nog steeds in de clinch met de Democraten over het vrijmaken van geld voor de muur bij de grens met Mexico.

    In het Verenigd Koninkrijk daalde de werkloosheid, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden over de periode van drie maanden tot en met november 2018 van 4,1 procent naar 4 procent.

    De ZEW-index van Duitsland over januari liet een lichte stijging zien naar 15,0 negatief. De index die het vertrouwen in de huidige omstandigheden weergeeft daalde sterk van 45,3 naar 27,6.

    In de Verenigde Staten daalden de bestaande woningverkopen in december ten opzichte van november met 6,4 procent naar een geannualiseerd aantal van 4,99 miljoen stuks. Er werd door economen gerekend op 5,25 miljoen woningen.

    Verder is vandaag het jaarlijkse World Economic Forum in Davos van start gegaan, dat nog tot en met aanstaande vrijdag duurt.

    Olie noteerde dinsdag flink lager. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 3 procent in het rood op 52,37 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 60,83 dollar moest worden neergeteld, een daling van 3,1 procent.

    De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1358 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1352 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    TomTom verkoopt het onderdeel Telematics voor 910 miljoen euro Bridgestone Europe, een dochteronderneming van de Japanse bandenfabrikant voor 910 miljoen euro, waarvan 750 miljoen euro weer terugvloeit naar de aandeelhouders van de vennootschap. Het onderdeel werd vooraf geraamd op circa 1 miljard euro. Het aandeel zakte dinsdag 7,6 procent.

    UBS heeft in het vierde kwartaal van 2018 een lager nettoresultaat geboekt dan verwacht.
    Onder de streep noteerde UBS in het vierde kwartaal een nettowinst van 696 miljoen dollar, waar de markt had gerekend op 729 miljoen dollar. Het aandeel verloor 3,2 procent.

    BHP Billiton kwam dinsdag met een productie-update voor 2019 naar buiten. De outlook voor
    ijzererts, aardolie en steenkolen bleef ongewijzigd. Het mijnbouwbedrijf verwacht daarentegen wel meer koper te produceren. Het aandeel verloor 2 procent.

    Barclays leverde 1,7 procent in. De bank overweegt 280 banen te schrappen bij callcenters in het Engelse Leeds. Na de afslankingsoperatie zouden er hier 800 werknemers overblijven.

    Rémy Cointreau boekte over de eerste negen maanden van zijn gebroken boekjaar een autonome omzetgroei van 8,1 procent. De drankenproducent uit Frankrijk hield dinsdag vast aan de verwachting dat het operationeel resultaat in het lopende boekjaar 2018/2019 tegen constante valutakoersen groeit. De koers van het aandeel moest 3,4 procent prijsgeven.

    EasyJet heeft de omzet en de passagiersaantallen in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar zien oplopen. Wel wordt voor de eerste jaarhelft een lagere omzet verwacht, terwijl de capaciteit voor het gehele boekjaar naar verwachting met circa tien procent stijgt. Morgan Stanley waardeerde het aandeel dinsdag in een rapport af. Het aandeel Easyjet steeg 6,3 procent.

    Morgan Stanley gaf Ryanair eveneens een adviesverlaging mee. Het nieuwe advies luidt nu Gelijkgewogen tegen eerder Overwogen. Het aandeel klom dinsdag 4 procent.

    Royal Dutch Shell kreeg van Morgan Stanley een adviesverlaging. De Amerikaanse zakenbank verlaagde het advies naar Onderwogen. Het aandeel verloor 2 procent.

    Analisten van zowel Morgan Stanley als UBS lieten zich dinsdag verder positief uit over Air France-KLM. Morgan Stanley verhoogde het advies voor Air France-KLM van Gelijkgewogen naar Overwogen en paste het koersdoel aan van 10,60 naar 12,00 euro. UBS verhoogde het koersdoel van 9,75 naar 10,15 euro, maar handhaafde het advies op Neutraal. Air France-KLM steeg 4,7 procent.

    Ook het Duitse Lufthansa kreeg van Morgan Stanley het advies Overwogen. Het aandeel steeg 1,4 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden bij het sluiten van de Europese beurzen lager. De toonaangevende S&P 500 index stond 1,2 procent lager.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  9. forum rang 10 voda 23 januari 2019 17:57
    Ahold en ASML zetten AEX hoger

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag met een kleine winst gesloten, daarbij geholpen door de koerswinsten van ASML en Ahold Delhaize.

    De AEX sloot 0,1 procent hoger op 507,46 punten.

    Investment manager Simon Wiersma van ING wilde ondanks de koersstijgingen niet spreken van een "risk on". Hij wees op de Stoxx600 waarin stijgers en dalers elkaar redelijk in evenwicht hielden, en waarbij defensieve aandelen uit de sectoren nuts, vastgoed en consumentenartikelen gevraagd waren.

    Ook de daling in de Duitse Bund bevestigde dit beeld, aldus Wiersma.

    "Met zoekt een nieuw evenwicht, terwijl Brexit en het handelsdispuut boven de markt hangen", zei de investment manager van ING.

    Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in januari licht opgelopen. Wel noteert de index nog altijd onder nul.

    Economen die door ABM Financial News werden geraadpleegd voorzien dat de Europese Centrale Bank het monetaire beleid donderdag vermoedelijk ook zal handhaven en zich 'dovish' zal opstellen richting de markt over toekomstige aanpassingen. Het belangrijkste rentetarief van de ECB blijft daarmee waarschijnlijk staan op 0,00 procent, terwijl de depositorente 0,40 procent negatief zal blijven en de strafrente 0,25 procent.

    De euro/dollar werd woensdag verhandeld op 1,1387.

    Stijgers en dalers

    Koploper in de AEX was Ahold Delhaize met een koerswinst van 3,2. De omzetcijfers van de supermarktreus werden goed ontvangen. "De cijfers waren prima. Heel netjes. In iedere regio waren ze iets beter dan verwacht", zei analist Fernand de Boer van Degroof Petercam.

    Daarnaast verwacht Ahold Delhaize dat de onderliggende winst per aandeel uit voortgezette activiteiten aan de bovenkant van de eerder afgegeven bandbreedte van 1,50 tot 1,60 euro zal uitkomen. De vrije kasstroom zal meer dan 2,0 miljard euro bedragen, denkt Ahold, dankzij aanhoudende verbeteringen van het werkkapitaal.

    Andere stijgers waren Unilever en Altice met beide 1,0 procent.

    Een opmerkelijke koersvorming was er bij ASML. De voorbeurs gepubliceerde cijfers zouden voor een schrikreactie zorgen, zo voorspelden analisten woensdagochtend tegen ABM Financial News. Met een opening op 136,30 euro was dit ook duidelijk het geval. Maar sinds de opening begon de koers gestaag te stijgen en sloot 0,9 procent hoger.

    In de namiddag gaf ASML een toelichting op de resultaten aan analisten en de toeleverancier van de halfgeleidersector herhaalde daarbij dat er sprake is van een stroeve jaarstart, maar dat de tweede helft van 2019 beduidend beter belooft te worden.

    "De kern is dat hij [CEO Peter Wennink] uitlegt dat de overcapaciteit in geheugenchips in twee kwartalen is weggewerkt", aldus analist Jos Versteeg van InsingerGilissen.

    "Kortom, het is normale voorraadcorrectie, zoals we die ook hadden in 2015", vervolgde Versteeg. "En dat begint de markt nu ook in te zien", zo verklaarde hij de oplopende koers.

    Het waren overigens niet louter stijgers in de AEX. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell daalde 1,7 procent, ArcelorMittal werd 1,5 procent goedkoper en Signify verloor zelfs 2,3 procent.

    In de AMX won Air France-KLM 3,5 procent. Dinsdag was de luchtvaartmaatschappij ook al een hoogvlieger, na een aantal positieve analistenrapporten.

    Takeaway.com en OCI daalden 3,6 en 4,3 procent.

    Smallcap Alfen won 12,9 procent. Het gaat laadpalen leveren aan de Belgische auto-importeur D'Ieteren. Financiële details werden niet bekend gemaakt.

    Pharming zal tijdens een medisch congres op het Amerikaanse Hawaï twee praktijkvoorbeelden die het belang van Ruconest als behandeling tegen erfelijk angio-oedeem benadrukken. Het aandeel steeg 2,6 procent.

    Nedap was de sterkste daler, met een verlies van 2,6 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde Wall Street rond de slotkoersen van dinsdag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 24 januari 2019 17:55
    ASML koploper in groene AEX

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag 0,5 procent hoger gesloten op 510,08 punten.

    Het draaide vandaag om twee zaken. Allereerst het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en daarnaast om de voorlopige inkoopmanagersindices.

    De ECB liet zoals voorzien de rente ongemoeid en herhaalde dat de nieuwste macro-economische cijfers zwakker dan verwacht waren. De centrale bank verwacht dat de inflatie de komende maanden onder druk komt te staan, hoewel de onderliggende inflatie op de middellange termijn zal stijgen. Indien nodig staat de ECB klaar om in actie te komen, en daarvoor heeft de centrale bank voldoende instrumenten in huis, benadrukte Draghi.

    Maar voor nu hebben de monetaire beleidsmakers besloten hun oordeel op te schorten tot de volgende vergadering in maart, als er ook nieuwe economische ramingen beschikbaar zijn.

    "Draghi erkent dat risico's in eurozone zich opstapelen maar neemt nog geen maatregelen", concludeerde analist Bart Hordijk van Monex Europe. Econoom Carsten Brzeski van ING merkte op dat het voor het eerst sinds april 2017 was dat Draghi zei dat de risico's aan de onderkant liggen.

    De voorlopige inkoopmanagersindices onderstreepten de woorden van Draghi. De samengestelde inkoopmanagersindex voor de hele eurozone daalde van 51,1 in december naar 50,7 in januari, het laagste niveau in 66 maanden. De vergelijkbare index voorde dienstensector en industrie in de Verenigde Staten steeg juist een fractie, van 54,4 in december naar 54,5 in januari.

    Over de "teleurstellende" Europese cijfers zei econoom Chris Williamson van Markit dat deze wijzen op een economische groei van "slechts" 0,1 procent in het eerste kwartaal.

    Een tweede tegenvaller was dat de Amerikaanse minister Wilbur Ross donderdagmiddag tegenover zakenzender CNBC zei dat de VS nog "mijlen en mijlen" verwijderd zijn van een handelsdeal met China. "We willen graag een deal maken, maar het moet een deal zijn die goed is voor beide kampen", zei de handelsminister.

    "Retoriek om druk op de ketel te houden", oordeelde senior financial economist Tom Simonts van KBC over de uitspraken van Ross.

    De euro/dollar daalde naar 1,1343.

    Stijgers en dalers

    ASML ging donderdag 4,3 procent hoger, nadat het aandeel woensdag ook al won op de kwartaalcijfers die de Veldhovense toeleverancier publiceerde. Net als ASML woensdag, zei STMicroelectronics vandaag dat de jaarstart zal tegenvallen, maar dat het tweede kwartaal verbetering zal laten zien, en de tweede jaarhelft aanzienlijk beter zal worden. Deze bevestiging zette de hele sector donderdag hoger. ASML kreeg wel enkele koersdoelverlagingen om de oren, maar de koopadviezen bleven staan.

    Randstad werd 2,2 procent duurder en Altice Europe steeg 2,9 procent. UBS ziet minder opwaarts potentieel in Altice. In plaats van maximaal 9 euro nog slechts 4,20 euro in een gunstig scenario voor het telecombedrijf. UBS handhaafde het koersdoel op 2,15 euro.

    Het aandeel ING leverde 1,1 procent in en Galapagos daalde 1,7 procent.

    In de Midcap deden de halfgeleiders het ook goed, met een koerswinst van 6,3 procent voor Besi en 6,0 procent voor ASMI. Berenberg verlaagde het koersdoel voor ASMI van 69,00 naar 57,00 euro, wat het koopadvies evenwel niet in gevaar bracht.

    TomTom werd 5,4 procent duurder, maar Corbion leverde 1,4 procent in. Flow Traders verloor 2,5 procent.

    De kwartaalcijfers van Sligro waren volgens ING geen verrassing. De onderneming onthoudt zich van een vooruitblik op 2019, maar stelt wel dat de "economische omstandigheden dit jaar gunstig blijven, waardoor de omzet omhoog gaat", aldus de analist. Komend jaar zal de focus van Sligro vooral liggen op samenwerking met bierbrouwer Heineken. Het aandeel steeg 3,0 procent.

    Onder de kleinere aandelen was Nedap koploper met een koersstijging van 3,8 procent. NSI won 2,5 procent, maar NIBC en Alfen daalden 1,5 en 4,3 procent. Berenberg noemde de deal van Alfen met D’Ieteren, zoals die gisteren bekend werd, positief nieuws. Het aandeel is dan ook koopwaardig menen de analisten. Het aandeel Alfen werd woensdag 12,9 procent duurder.

    Lokaal viel Beter Bed op met een winst van 3,4 procent, terwijl Probiodrug en ICT Group 4,3 en 7,4 procent wonnen.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het Europese slot handelden de Amerikaanse beurzen dichtbij de slotkoersen van woensdag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  11. forum rang 10 voda 24 januari 2019 19:20
    Europese beurzen eindigen hoger

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn donderdag hoger gesloten, hoewel de winst in de namiddag tijdelijk verdampte op voorzichtige woorden van de Europese Centrale Bank en van de Amerikaanse minister die nog geen handelsdeal met China in het vizier heeft.

    De brede STOXX Europe 600 index eindigde 0,2 procent hoger op 355,67 punten. De Duitse DAX won 0,5 procent op 11.130,18 punten. De Franse CAC 40 klom 0,6 procent naar 4.871,96 punten. De Britse FTSE 100 verloor daarentegen 0,4 procent en eindigde op 6.818,95 punten.

    De ECB liet zoals verwacht de rente ongemoeid. De risico's zijn naar de onderkant verschoven, zei voorzitter Mario Draghi. De centrale bank wacht op meer gegevens om het moment van de eerste renteverhoging nader te bepalen.

    De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross gaf rond dezelfde tijd een gemengde boodschap af op nieuwszender CNBC. Volgens de minister zijn de Amerikanen en Chinezen nog "mijlen en mijlen" verwijderd van een oplossing voor hun handelsdispuut. De partijen hebben tot begin maart om tot afspraken te komen. Daarna gooit de regering-Trump de importheffingen op Chinese goederen fors omhoog.

    Inkoopmanagersindices onderstreepten eerder op de dag de verzwakkende economie in de eurozone. In Frankrijk was de industriële index positief, maar die voor de dienstensector stelde teleur. Ook de samengestelde index van Duitsland was met 52,1 wat tegenvallend. Voor de hele eurozone zakte de samengestelde index naar het laagste niveau in ruim vijf jaar tijd, op 50,7. Dit wijst nog wel op groei. In de Verenigde Staten bleef de samengestelde index van Markit vrijwel ongewijzigd op 54,5.

    De olieprijs was stabiel. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,3 procent in het groen op 52,77 dollar, terwijl een maart-future Brent 0,4 procent goedkoper werd op 60,94 dollar.De Amerikaanse olievoorraden stegen afgelopen week onverwacht, met 8 miljoen vaten, waar een geringe afname was voorspeld.

    De euro/dollar stond op 1,1343 dollar. De euro werd minder waard door de woorden van Draghi, die zei dat "aanzienlijke stimulering nodig is om inflatie op peil te houden". Dit wijst niet direct op een snelle verhoging van de rente. Aan het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1372 dollar en woensdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1382 dollar op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    STMicroelectronics boekte meevallende kwartaalcijfers en voorspelde een vertraging aan het begin van het nieuwe jaar, maar het halfgeleiderbedrijf ziet de markt daarna weer aantrekken met een groeiversnelling in de tweede helft van 2019. Het aandeel sloot donderdag 10,1 procent hoger.

    Ook andere halfgeleiders profiteerden van het bericht, dat aansloot op uitspraken van ASML woensdag. ASML werd 4,3 procent meer waard. UBS verlaagde het koersdoel van 200 naar 190 euro en ING ging van 220 naar 210 euro. De koopadviezen bleven staan. Het Duitse Infineon werd 6,4 procent duurder.

    Het aandeel Vodafone ging in de uitverkoop nadat de Zuidamerikaanse tak Vodacom een beperkte omzetdaling rapporteerde. Het Britse telefoniebedrijf leverde 3,5 procent in.

    Volkswagen wil groeien in de Verenigde Staten, ziet ruimte voor consolidatie in de auto-industrie en sluit meer samenwerkingsverbanden zoals die met Ford niet uit. CEO Herbert Diess zei dat op het World Economic Forum in Davos voor nieuwszender CNBC. De autofabrikant sloot 2,3 procent hoger.

    Renault sloot 1,6 procent hoger. De Franse autofabrikant, die zijn CEO en voorzitter Carlos Ghosn in de Japanse gevangenis zag verdwijnen voor het niet rapporteren van inkomsten bij de Japanse alliantiepartner Nissan, benoemde de tweede man tot nieuwe CEO. De functie wordt gescheiden van die van bestuursvoorzitter.

    Osram Licht sloot 2,5 procent hoger ondanks een zwak rapport. De omzet daalde afgelopen kwartaal met 15 procent tot 828 miljoen euro en ook de rentemarge daalde sterk, van 18 naar 11 procent. Het bedrijf kampt met lagere vraag in de kernmarkten voor auto's, mobiele apparaten en algemene verlichting, versterkt door de zwakke groei in China en de mondiale handelsspanningen.

    Air France-KLM verloor 0,5 procent in Parijs. De Franse tak van de luchtvaarder tekende een voorlopig akkoord met pilotenvakbonden SNPL en SPAF. Daarmee lijkt een langdurig arbeidsconflict voorbij. Franse media meldden dat er een salarisverhoging van 4 procent werd afgesproken. Daar staan flexibele regelingen voor piloten tegenover.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden donderdag rond het sluiten van de Europese beurzen rond de slotkoersen van woensdag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  12. forum rang 10 voda 25 januari 2019 18:00
    AEX kleurt groen

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag in het groen geëindigd. De AEX sloot 1,0 procent in de plus op een slotkoers van 515,10 punten. Op weekbasis won de hoofdgraadmeter ook een procent.

    "Cyclische aandelen zijn in trek en zelfs de Chinese aandelenmarkten doen het goed ondanks dat een deal met de VS ver weg lijkt", stelden analisten van online broker Lynx. Het cyclische ArcelorMittal, Aperam en AMG waren vrijdag duidelijk winnaars.

    Verder lijken beleggers redelijk te spreken over de (internationale) kwartaalcijfers die tot nu toe verschijnen. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij lijkt de angst voor slechte bedrijfsresultaten wat weg te ebben, maar is het nog te vroeg om de vlag uit te hangen.

    "Circa 14 procent van de S&P 500 bedrijven hebben hun vierde kwartaalcijfers naar buiten gebracht. Van deze bedrijven wist 73 procent de verwachtingen van de analisten te verslaan", volgens de analisten van Lynx.

    Opvallend was dat de markt zich vrijdag niet van de wijs liet brengen door de tegenvallende outlook waarmee chipgigant Intel donderdagavond kwam. "Wellicht is dit meer een probleem bij Intel zelf. Het chipbedrijf heeft al tijden last van behoorlijke concurrentie", meenden de experts van Lynx.

    Op macro-economisch vlak was het vrijdag rustig. De Duitse Ifo index liet een flinke daling van het ondernemersvertrouwen zien in januari. De Amerikaanse economische kalender bleef leeg omdat publicaties opnieuw werden uitgesteld vanwege de gedeeltelijke overheidssluiting in de VS die nu al ruim een maand duurt. Wanneer de gesloten overheidsdiensten weer open gaan blijft onzeker. Donderdag sneuvelden nog twee wetsvoorstellen, één van de Republikeinen en één van de Democraten in de Amerikaanse Senaat. Volgens CNN zou het Witte Huis bezig zijn met plannen om de noodtoestand uit te roepen, zodat 7 miljard dollar vrijkomt waarmee de Amerikaanse president Donald Trump zijn gewenste muur bij de grens met Mexico kan financieren. Ondertussen begint de Amerikaanse samenleving de pijn ook steeds meer te voelen. Omdat overheidsmedewerkers niet krijgen betaald, dreigt een tekort aan personeel, bijvoorbeeld binnen de luchtvaartsector in de VS. Dat leidde vrijdag tot vertragingen op vliegvelden in New York en Philadelphia.

    De euro/dollar handelde vrijdagmiddag bijna een procent hoger op 1,1406, na donderdag nog te zijn gedaald in navolging van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Olie werd een procent duurder op 53,60 dollar en herstelde daarmee van de kleine verliezen eerder op de dag. Met name de politieke onzekerheid in Venezuela bepaalt momenteel de stemming op de oliemarkt.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen ging ArcelorMittal aan kop met een plus van 5,5 procent, gevolgd door ASML, dat 3,8 procent steeg. De verliezen bleven beperkt tot rond een procent voor RELX en ASR Nederland.

    In de AMX waren aandelen van toeleveranciers aan de halfgeleiderindustrie ook in trek. BESI en ASMI stegen respectievelijk 5,4 en 3,7 procent. Koploper was AMG dat 6,0 procent steeg. Aperam won 2,5 procent. Sterkste daler van Sligro, dat 1,6 procent liet gaan. Het gebrek aan marktvolatiliteit betekende voor Flow Traders een verlies van 1.2 procent.

    Takeaway.com eindigde 2,6 procent hoger. Jefferies verhoogde het koersdoel met 8 euro naar 59,00 euro. Het Houden advies bleef gehandhaafd. De omzetramingen van Jefferies gingen met 2 tot 15 procent omhoog vanwege de beter dan voorziene prestaties in Duitsland. De prognose voor de aangepaste EBITDA bleef grofweg onveranderd.

    BAM Groep steeg 2,4 procent. De bouwer gaat meewerken aan de aanleg van metrolijn 17 in Parijs. De opdracht, die door een aantal Europese bedrijven gezamenlijk wordt uitgevoerd, heeft een totale waarde van 439,4 miljoen euro. Daarvan ontvangt BAM 25 procent. Ook ontving BAM definitief een opdracht In Overijssel.

    Bouwer Heijmans deed het ook goed en steeg in de AScX 2,7 procent. Het bedrijf ontving de voorlopige gunning voor de renovatie van de beddentorens van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ter waarde van 68,5 miljoen euro. Het orderboek zal merkbaar toenemen, maar dit zal zich slechts geleidelijk vertalen in hogere inkomsten, zo verwacht KBC Securities.

    Accell Group was de sterkste stijger en won 4,8 procent. Van Lanschot moest het doen met een min van 1,6 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de beurzen in Europa, noteerden de Amerikaanse beurzen op Wall Street gemiddeld een procent hoger.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  13. forum rang 10 voda 25 januari 2019 19:06
    Europese beurzen sluiten week positief af

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend hoger gesloten.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot met een winst van 0,6 procent op 357,84 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 1,4 procent en noteerde op 11.281,79 punten. De Franse CAC 40 eindigde met een winst van 1,1 procent met een stand op 4.925,82 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent lager op 6.809,22 punten.

    Een stijging van het Britse pond zorgde ervoor dat de Britse beurs vandaag licht lager eindigde. Regeringspartner DUP besloot vrijdag om het Brexit-plan B van de Britse premier Theresa May te steunen.

    “De Europese aandelenmarkten zijn vandaag overwegend hoger gesloten dankzij de gematigde woorden van voorzitter Mario Draghi van de Europese Centrale Bank gisteren. Draghi stelde dat een aanzienlijke stimulans nodig is om de inflatie te ondersteunen. De beurzen in Duitsland, Frankrijk en Spanje bereikten niveaus die sinds begin december niet meer zijn gezien. Het sentiment is duidelijk opwaarts gericht”, zei analist David Madden van CMC Markets.

    De markten negeerden slecht nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China. Donderdag stelde de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat de Verenigde Staten nog "mijlen en mijlen" verwijderd zijn van een handelsdeal met China. "Dat zou eerlijk gezegd geen al te grote verrassing moeten zijn", zei Ross. De VS en China hebben "heel veel kwesties" en de regering Trump zal moeten zorgen voor "structurele hervormingen" alvorens de handelsrelaties met Beijing te hervatten. Nog belangrijker volgens Ross is ook dat er mechanismen moeten komen waarmee straffen kunnen worden opgelegd als China zich niet aan de afspraken houdt.

    De macro-economische agenda van vrijdag was gevuld met het ondernemersvertrouwen in Duitsland berekend door onderzoeksbureau Ifo. De index maakte in januari een stevige duikeling. Met een 99,1 voor de samengestelde index werd het laagste punt sinds februari 2016 bereikt.

    In de Verenigde Staten stonden normaal gesproken de orders voor duurzame goederen en de verkoop van nieuwbouwhuizen over december op de agenda, maar die kwamen s te vervallen in verband met de nog altijd lopende shutdown in de VS. De gedeeltelijke sluiting duurt nu al meer dan dertig dagen.

    Olie noteerde vrijdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 53,31 dollar, terwijl voor een maart-future Brent 61,16 dollar moest worden neergeteld, een winst van 0,6 procent.

    De euro/dollar noteerde vrijdag op 1,1408 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1324 dollar en donderdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1307 dollar op de borden.

    Bedrijfsnieuws

    Vodafone zag in het afgelopen kwartaal de omzet afnemen als gevolg van de toepassing van boekhoudmethode IFRS 15, de desinvestering van de operaties in Qatar en wisselkoerseffecten. De telecomonderneming bevestigde de outlook voor het gehele boekjaar. Het aandeel Vodafone noteerde vrijdag 2,2 procent lager.

    Renault steeg 5 procent. Thierry Bolloré wordt de nieuwe CEO, nadat hij deze functie al tijdelijk vervulde. Bolloré vervangt Carlos Ghosn die in de gevangenis in Japan verblijft. Ghosn wordt verdacht van frauduleuze handelingen en trad deze week officieel af.

    Ericsson zag in het vierde kwartaal van 2018 kans zijn verlies aanzienlijk te verlagen na herstructureringsproces en de snelheid waarmee het de omslag realiseert naar 5G. Voor 2020 mikt het Zweedse concern op een operationele marge van meer dan tien procent en meer dan twaalf procent in 2022. De koers van het aandeel Ericsson steeg 2,4 procent.

    AB InBev heeft voor 16,3 miljard dollar aan schulden opgekocht. Eerder kondigde Ab InBev nog aan voor 15,5 miljard dollar aan langlopende schulden uit te geven. Met deze opbrengsten bood de bierreus op 16,5 miljard aan oude schulden. Uiteindelijk kon AB InBev voor 16,3 miljard dollar aan schuldpapier opkopen. Daarmee werden kortlopende leningen ingeruild voor langlopende schulden. Het aandeel noteerde vrijdag onveranderd.

    Airbus heeft met een vertrek uit het Verenigd Koninkrijk gedreigd als er geen Brexit-deal op tafel komt. Dit schreef The Wall Street Journal vrijdag. CEO Tom Enders van Airbus is een uitgesproken criticus van de Brexit. Het aandeel klom vrijdag 0,4 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen hoger. De brede S&P 500 index noteerde 0,8 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  14. forum rang 10 voda 28 januari 2019 18:40
    Chipsector omlaag op beurzen

    Gepubliceerd op 28 jan 2019 om 17:44 | Views: 963

    AMSTERDAM (AFN) - De Amsterdamse aandelenbeurs is maandag lager gesloten, evenals de andere graadmeters in Europa. De chipsector ging in de middaghandel duidelijk omlaag, na een omzetalarm van de Amerikaanse chipproducent Nvidia.

    De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,8 procent in de min op 510,88 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 720,78 punten. Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 0,9 procent.

    Chipbedrijf Nvidia verlaagde zijn omzetprognose onder meer vanwege de zwakkere economie, met name in China. Daardoor nam de vraag naar grafische kaarten af. Ook valt de verkoop van de nieuwste grafische kaarten tegen. In Amsterdam verloor ASML 0,8 procent. Bij de middelgrote fondsen daalde Besi 0,3 procent en zakte ASMI 0,4 procent.

    AMS

    Ook elders in Europa gingen sectorgenoten omlaag. Zo verloor AMS in Zwitserland 3,7 procent en daalde STMicroelectronic in Parijs 2,1 procent. Nvidia zelf speelde op Wall Street tussentijds krap 15 procent van zijn beurswaarde kwijt.

    Lijstaanvoerder in de AEX was overigens Galapagos met een winst van 1,3 procent. Grootste daler was Shell met een min van 2 procent. Bij de kleinere bedrijven klom Basic-Fit 2,9 procent na een koopadvies van Citi. Volgens de analisten kan de fitnessketen nog lang blijven doorgroeien in Frankrijk en Spanje.

    Avantium

    Avantium maakte een koerssprong van 9,3 procent. Het chemiebedrijf is weer volledig eigenaar van Synvina. Voormalig partner BASF is uitgekocht en er is een nieuwe directeur aangesteld. Eind vorig jaar stapte BASF uit het samenwerkingsverband vanwege meningsverschillen over investeringscriteria.

    In Brussel liet groente- en fruitconcern Greenyard een veer. Het aandeel speelde meer dan een kwart van zijn waarde kwijt na een nieuwe winstwaarschuwing en het overwegen van een kapitaalverhoging.

    De euro noteerde 1,1443 dollar, tegen 1,1407 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 4,3 procent tot 51,38 dollar. Brentolie werd 3,4 procent goedkoper op 59,55 dollar per vat.
  15. forum rang 10 voda 28 januari 2019 19:04
    Europese beurzen beginnen week in het rood

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe handelsweek weinig positief begonnen. De Stoxx Europe 600 index verloor een procent op 354,38 punten, de Duitse DAX sloot 0,6 procent lager op 11.210,31 punten, de Franse CAC 40 verloor op een slotstand van 4.888,58 punten, 0,8 procent en de Britse FTSE 100 daalde 0,9 procent om te sluiten op 6.747,10 punten.

    Uit Amerika kwam tegenvallend nieuws, met teleurstellende cijfers van Caterpillar en een winstwaarschuwing van Nvidia. “Dat zette Wall Street in het rood”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

    "Beleggers zijn voorzichtig voorafgaand aan een nieuwe ronde handelsbesprekingen tussen Amerika en China, later deze week. De stemming daarover is afwachtend want de kloof tussen de twee partijen is nog altijd groot", volgens Madden.

    De macro-economische agenda was maandag vrijwel leeg in Europa. De geldhoeveelheid in de eurozone bleek in december iets sterker gestegen dan in de maand ervoor. Er was sprake van een toename van 4,1 procent, waar de stijging een maand eerder nog uitkwam op 3,7 procent. De kredietverstrekking bleef stabiel groeien tussen de twee maanden, met 3,3 procent aan huishoudens en met 4 procent aan niet-financiële bedrijven.

    Later in de week belooft het drukker te worden met economische data uit de eurozone, met zowel inflatie- als groeidata op de rol. Dinsdag gaat veel aandacht uit naar een nieuwe Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis, dit maal voor het zogenoemde Plan B waarmee Theresa May vorige week kwam. Volgens kenners wijkt dat plan nauwelijks af van de oorspronkelijke deal. Dinsdagavond gaat de stemming vooral over een aantal aanpassingen die parlementsleden willen doen aan het Plan B. Met een van die aanpassingen zou de backstop komen te vervallen maar maken het VK en Ierland samen afspraken om nooit een harde grens te creëren tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland.

    "De gemengde boodschappen dier uit het Lagerhuis komen maken het voor de markt lastig om te bepalen wat de uitkomst zal zijn", volgens analisten van Monex Europe.

    Ook kan de markt zich opmaken voor het Amerikaanse rentebesluit, op woensdag.

    Olie werd maandag flink goedkoper, een vat West Texas Intermediate met levering in maart daalde vier procent.

    De euro verhandelde maandagmiddag op 1,1437 dollar. Maandagochtend was dat nog 1,1411.

    Bedrijfsnieuws

    De lagere olieprijs zette energiebedrijven onder druk, met een verlies van 2,0 procent voor Royal Dutch Shell, terwijl BP 1,2 procent in moest leveren. Total daalde 1,6 procent.

    Siemens en Alstom konden op aandacht rekenen, nadat bekend werd dat de twee bedrijven het pakket van desinvesteringen hebben aangepast voor de fusie van hun spoorwegactiviteiten. Zo hopen ze makkelijker goedkeuring van de Europese Commissie te krijgen. Het aandeel Siemens 0,3, terwijl Alstom 3,6 daalde.

    De Britse retailers Marks & Spencer en Ocado vielen ook op, vanwege berichten dat ze mogelijk gaan samenwerken. Het aandeel M&S steeg 0,1, terwijl Ocado 2,8 procent duurder werd.

    Het aandeel Tesco daalde 0,4 procent, nadat de supermarktreus liet weten dat tot 9.000 banen op de tocht staan vanwege een reorganisatie. Vermoedelijk kan de helft van het banenverlies worden opgevangen met heerplaatsing binnen het bedrijf.

    Deutsche Bank daalde 0,9 procent. De bank heeft zich naar verluidt verzekerd van een extra investering uit Qatar. De investering zal naar verwachting worden voldaan via de Qatar Investment Authority, het soevereine vermogensfonds van het land. Twee andere Qatarese fondsen, waaronder die van de koninklijke familie, hebben al een belang in de bank. Verder verschenen er mediaberichten dat de aandeelhouders van Deutsche Bank geen heil zien in een fusie met Commerzbank. De aandeelhouders menen dat deze stap de grootste geldverstrekker van Duitsland zou "verlammen" en aandeelhouderswaarde zou vernietigen. Commerzbank verloor maandag 3,0 procent.

    Na de winstwaarschuwing van het Amerikaanse Nvidia daalde STMicroelectronics 2,1 procent en verloor Infineon 0,9 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerde Wall Street tot 1,5 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  16. forum rang 10 voda 29 januari 2019 17:50
    Groene slotkoersen op Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs had dinsdag de wind in de rug, met hulp van Philips, Heineken en indexzwaargewicht Unilever.

    De AEX-index sloot 0,8 procent hoger op 515,00 punten. De Midkap-index werd 0,3 procent meer waard en de AScX sloot nagenoeg vlak.

    "De beurs verrast me positief" zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management. De resultaten van Philips helpen daar sterk bij, maar ook andere grote fondsen, waaronder Royal Dutch Shell, Heineken en Unilever werden meer waard.

    Hoe het nu verder gaat met de beurs zal afhangen van de kwartaalrapportage van Apple, dinsdagavond laat, en de vele bedrijven uit de Amerikaanse S&P500-index die nu de beurs met hun resultaten overspoelen, meende vermogensbeheerder. Het optimisme op de Amsterdamse beurs leek dinsdag nog losgekoppeld van Amerika, dacht Vermeulen.

    De vermogensbeheerder ziet weinig beweging in het Brexit-dossier. "Het blijft een drama". De Britse premier Theresa May heeft aangekondigd aan het Britse parlement toch terug naar de Brusselse onderhandelingstafel te willen na de afwijzing van haar akkoord door het Britse parlement. "Maar die gaan de afspraken natuurlijk niet meer aanpassen en dat blijft ook zo", stelde Vermeulen. De Britten zitten in hun maag met de grens tussen EU-lidstaat Ierland en het Britse Noord-Ierland, die na de uittreding niet meer open kan zijn. Vanavond vindt er nog een stemming plaats in het Britse parlement.

    Woensdag en donderdag zullen er onderhandelingen plaatsvinden tussen China en Amerika. Intussen kreeg het Chinese telecombedrijf Huawei een reeks aanklachten aan zijn broek van de Amerikaanse autoriteiten. Amerika verdenkt Huawei van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran en het stelen van bedrijfsgeheimen. Huawei ontkende alle aanklachten. Financieel directeur Sabrina Meng zit gevangen in het Canadese Vancouver in verband met de verdenkingen.

    Een flink aantal Amerikaanse bedrijven kwam dinsdag met resultaten. Motorfietsenmaker Harley-Davidson zag de winst vrijwel verdampen, vliegtuigbouwer Lockheed Martin stelde licht teleur, maar telecombedrijf Verizon overtrof zijn afgegeven winstverwachting. 3M verlaagde de outlook en farmaciebedrijven Pfizer en Allergan boekten verliezen na afwaarderingen.

    Op economisch gebied bleken de Amerikaanse huizenprijzen in november weinig te zijn veranderd ten opzichte van oktober, volgens de index van Case-Shiller. Op jaarbasis stegen de prijzen iets minder snel. Consumenten werden minder positief over de komende zes maanden, meldde Conference Board. Dit had volgens het onderzoeksbureau te maken met de 'shutdown' van het Amerikaanse overheidsapparaat en zou van tijdelijke aard kunnen zijn.

    De euro/dollar werd verhandeld op 1,1434. Olie werd een procent duurder.

    Stijgers en dalers

    Van de 25 fondsen in de AEX-index eindigde er 17 met winst, met Philips als koploper. Het aandeel werd 2,3 procent meer waard na kwartaalcijfers. Analisten reageerden tevreden op het verhoogde dividend en een nieuw aandeleninkoopprogramma. "Dit is een solide einde van het jaar voor Philips", aldus analisten van Berenberg. Vermeulen zei positief te zijn en een positie in het aandeel te overwegen, nu ze het op alle fronten zo goed doen.

    Heineken steeg 1,8 procent en Unilever werd 1,6 procent meer waard.

    Vopak werd 1,2 procent duurder. Analisten van Kempen zouden het aandeel van de verkooplijst hebben gehaald met een neutraal advies en hogere koersdoel van 41,00 euro, volgens handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten.

    ABN AMRO sloot 0,5 procent lager. KBC Securities deed twee kwartjes bij het koersdoel van ABN AMRO, voorafgaand aan de jaarcijfers.

    Onder de middelgrote fondsen deed Adyen goede zaken met een koersstijging van 1,9 procent. Arcadis en AMG daalden juist ruim 2 procent.

    Bij de kleinere aandelen viel zakenbank Van Lanschot Kempen op met een koerswinst van 2,7 procent. Ook vastgoedfondsen Vastned en NSI werden meer waard.

    Sif Holding leverde fors in, met een koersverlies van 6 procent tot 9,06 euro. NIBC verlaagde het koersdoel naar 11,00 euro. "Ondanks de positieve nieuwsstroom over de sector, blijkt Sif niet in staat om een jaar als 2018 te ontlopen", aldus analist Martijn den Drijver, die rekent op een zwak vierde kwartaal. Ook het lopende kwartaal zal mager zijn, denkt hij. Vermeulen vond het opvallend hoe slecht het aandeel het doet. "Het is een bedrijf met één product, dat is bekend, maar de windmolens op zee zijn wel de toekomst en daarvoor hebben ze Sif nodig".

    Lokaal viel Probiodrug op met een koersdaling van 6 procent. Dealerbedrijf Stern kon zich verheugen in een koerswinst van 5 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Nasdaq leverde flink in, maar de Dow Jones en S&P index cirkelden rond de slotkoersen van maandag.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  17. forum rang 10 voda 29 januari 2019 19:34
    Europese beurzen hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten in afwachting van de stemming in het Britse parlement over de tweede variant van het Brexit-plan van premier Theresa May.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index won dinsdag 0,8 procent op 357,15 punten. De Duitse DAX sloot fractioneel hoger op 11.218,83 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,8 procent met een stand van 4.928,18 punten. De Britse FTSE 100 won 1,3 procent op 6.833,93 punten.

    "De FTSE 100 schiet eruit in Europa vandaag en de rally komt vooral tot uiting in aandelen gerelateerd aan consumentengoederen, mijnbouw en energie", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De Britse beurzen lopen al een tijdje achter op de beurzen in het Europese vasteland en stabiliteit op de grondstoffenmarkt hielp de Britse aandelenmarkten omhoog."

    Beleggers zijn vandaag vooral in afwachting van de stemming in het Britse parlement over de tweede versie van het Brexit-Plan, later vanavond. Het is beslist geen uitgemaakte zaak dat Plan B het vandaag wel redt. Mocht het ook dit keer weer misgaan, dan neemt de kans op een no-deal Brexit in elk geval niet af. May liet in aanloop naar de stemming in ieder geval weten van plan te zijn om opnieuw te onderhandelen over een Brexit-deal met de Europese Unie.

    Het huidige akkoord kan vooralsnog niet rekenen op voldoende steun van Britse politie. Vooral de zogeheten Ierse 'backstop', die een harde grens tussen Ierland en het VK zou moeten voorkomen, zorgt voor veel ophef. De vrees is dat het Verenigd Koninkrijk daarmee eindigt in een douane-unie met de EU.

    Vanavond stemmen Britse beleidsmakers over diverse voorstellen en dit kan een beeld geven van hoever het verdeelde Parlement wil gaan in een Brexit. "Beleidsmakers kunnen een duidelijk signaal afgeven wat het Parlement juist wél wil", aldus May. De overheid hoopt dat er ondanks de politieke onenigheid een alternatieve versie van het Brexit-plan van May ontstaat dat de steun van het Parlement kan krijgen. Daarmee kan May naar de Europese Unie om de onderhandelingen opnieuw te starten.

    Of Brussel open zal staan voor een heronderhandeling valt nog maar te bezien. Eerder al zeiden EU-president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker dat de deal niet wordt aangepast.

    Vanochtend kwam het Franse consumentenvertrouwen al naar buiten. De bijbehorende index steeg in januari van 86 naar 91. De verwachting voor de index lag op 88.

    De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1424 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1436 dollar en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1427 dollar op de borden.

    Olie werd dinsdag duurder. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het rood op 53,44 dollar, terwijl voor een april-future Brent 61,55 dollar moest worden neergeteld, een verlies van 0,2 procent.

    Bedrijfsnieuws

    Norwegian Air heeft dinsdag een claimemissie aangekondigd ter waarde van 3 miljard Noorse kronen, omgerekend ruim 300 miljoen euro. De kapitaalverhoging werd algemeen verwacht. De prijsvechter versterkt hiermee zijn balans en voorkomt dat de bankconvenanten worden gebroken. Het aandeel maakte een koersval van 15,5 procent.

    Philips presteerde in de laatste maanden van 2018 beter dan verwacht en kondigde een dividendverhoging van 6 procent aan. Dit bleek dinsdag voorbeurs uit de kwartaalcijfers van de onderneming, waarbij Philips ook een inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1,5 miljard euro lanceerde. Philips stelt de aandeelhoudersvergadering een dividend van 0,85 euro per aandeel voor. Het aandeel Philips sloot dinsdag 2,3 procent hoger.

    De winstmarge van de diagnosticadivisie van Siemens Healthineers is in het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar stevig onder druk komen te staan. Siemens Healthineers voorziet voor dit lopende boekjaar een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 5 procent ten opzichte van het voorgaande jaar, terwijl een aangepaste winstmarge wordt voorzien van 17,5 procent tot 18,5 procent. Het aandeel leverde dinsdag 4,4 procent in.

    Royal Mail Group behaalde over het afgelopen halfjaar een licht hogere onderliggende omzetgroei. Voor het hele boekjaar 2018/2019 verwacht het postbedrijf een aangepast operationele winst voor reorganisatiekosten van 500 miljoen tot 530 miljoen Britse pond. De onzekerheid in het bedrijfsleven heeft volgens Royal Mail Group een impact op de postvolumes. Voor de middellange termijn voorziet Royal Mail nog altijd een volumedaling bij postbezorging van vier tot zes procent per jaar. Het volledige boekjaar loopt bij Royal Mail Group tot en met 31 maart. De resultaten worden op 22 mei gepubliceerd. Het kostenbesparingsprogramma ligt op koers, aldus het postbedrijf. Het aandeel verloor 13,3 procent.

    SAP boekte in het afgelopen kwartaal een hoger dan verwachte winst en omzet. SAP verwacht dat haar totale omzet "zeer sterk" in 2019 zal stijgen, met een grote toename van het aantal cloud abonnementen. SAP ging met 2,8 procent omhoog.

    Tussenstand Wall Street

    De Dow Jones index koerste dinsdag 0,4 procent hoger op 24.627,01 punten, de breder samengestelde S&P 500 index daalde 0,1 procent naar 2.642,09 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,6 procent op 7.044,81 punten.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  18. forum rang 10 voda 30 januari 2019 17:58
    Beursplein 5 neemt gas terug richting slotgong

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, maar speelde richting het slot wel een deel van eerder opgebouwde winsten prijs.

    De AEX index won 0,7 procent op 518,48 punten, terwijl de Midkap 0,6 procent klom. De index noteerde tussentijds zelfs 1,1 procent in het groen en scherpte daarmee overtuigend zijn hoogste niveau van 2019 aan.

    Het Damrak kreeg een duw in de rug door een positief koersverloop in New York, waar de Dow Jones index en techbeurs Nasdaq bij het slot in Amsterdam ruim een procent hoger noteerden, dankzij met name positief ontvangen kwartaalrapportages.

    Tot opluchting van veel beleggers bleef bij Apple verdere rampspoed achterwege, na de winstwaarschuwing van begin januari, en het aandeel klom woensdag vijf procent. Cijfers van de fabrikant van halfgeleiders AMD, concurrent van Intel, werden zelfs juichend ontvangen met een winst van maar liefst 16 procent. Ook Boeing was na de vrijgave van zijn cijfers gewild met een winst van vijf procent.

    Beleggers in Amsterdam hielden evenwel ook rekening met de dag van morgen, wanneer de indexzwaargewichten Royal Dutch Shell en Unilever openheid van zaken geven, en namen richting het slot toch wat geld van tafel.

    Naast het cijfergeweld wordt de aandacht vandaag ook op de Federal Reserve gericht. Vanavond maakt de Fed zijn rentebesluit bekend en volgens marktanalist David Madden van CMC Markets verwacht de markt geen verandering in het monetaire beleid, maar “de update zou beleggers moeten voorzien van inzicht in wat de Fed denkt", voegde hij toe.

    Voor zijn rentebeleid heeft de centrale bank extra aandacht voor de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Vanmiddag werd bekend dat het aantal banen in de Verenigde Staten in januari in de niet-agrarische sector is gestegen met 213.000 banen, terwijl werd gerekend op een groei van slechts 183.000 banen.

    Deze meevallende cijfers kunnen een gunstige voorbode zijn voor het officiële banenrapport dat vrijdag wordt vrijgegeven, en dat wordt beschouwd als ’s werelds belangrijkste macrocijfer.

    De markt rekent ondertussen op één renteverhoging dit jaar. De kans op één verhoging tussen nu en december 2019 wordt ingeschat op slechts 15 procent. Maar, waarschuwt econoom Andrew Hollenhorst van Citigroup, "geduld betekent niet dat de Fed de rente nooit meer verhoogt."

    Olie noteerde woensdagmiddag ruim twee procent hoger, terwijl het muntpaar euro/dollar richting het rentebesluit stabiel noteerde op 1,1422.

    Stijgers en dalers

    In de AEX ging Altice Europe aan de leiding met een koerswinst van 2,8 procent. ArcelorMittal werd 1,6 procent duurder en AkzoNobel 1,5 procent.

    KPN was aanvankelijk een grote daler, maar sloot uiteindelijk 0,8 procent hoger. De kwartaalcijfers van KPN vielen iets mee. "Solide" en licht beter dan de consensus, oordeelde Jefferies, terwijl de outlook voor 2019 volgen de zakenbank tegenviel. Door reorganisatiekosten zal de vrije kasstroom dit jaar lager uitkomen dan in 2018. ING voorziet dan ook dat de consensus neerwaarts zal worden bijgesteld.

    Galapagos leverde 2,7 procent in. Signify werd een half procent goedkoper.

    In de Midcap was Eurocommercial Properties koploper met een koerswinst van 2,4 procent. IMCD steeg 2,0 procent.

    De grootste daler was Sligro met een koersverlies van 1,6 procent. Betaalbedrijf Adyen daalde 1,3 procent.

    In de AScX ging vastgoed ook aan de leiding, met een koerswinst van 3,3 procent voor Vastned. Basic-Fit werd 2,3 procent duurder.

    Sif Holding leverde nog eens drie procent in. Dinsdag daalde het aandeel ook al, nadat NIBC het fonds van de koopplijst haalde.

    Het lokaal genoteerde Curetis viel op met een koerswinst van 8,9 procent. Cartridges van Curetis kregen een goedkeurende verklaring van de toezichthouders in Thailand en Maleisië. Het betreft de goedkeuring voor een HPN-cartridge voor ziekenhuispatiënten met longontsteking in Maleisië en Thailand. Bovendien werd in Thailand akkoord gegeven voor de BCU-cartridge voor bloedkweek.

    Euronext verloor 1,2 procent. Nasdaq bracht een hoger bod uit op de beurs van Oslo dan de uitbater van de beurzen in onder meer Amsterdam en Brussel deed.Op zich heeft Euronext al iets meer dan de helft van de aandelen Oslo Børs VPS tot zijn beschikking. "In theorie kan Nasdaq alleen een minderheidsbelang in Oslo Børs VPS kopen", concludeerde ING.

    Maar de bank wees er ook op dat het Noorse ministerie van Financiën de overname moet goedkeuren. Die zal daarbij leunen op het advies van de Noorse toezichthouder. Als veel aandeelhouders alsnog kiezen voor het bod van Nasdaq dan kan dit oordeel wel eens negatief uitpakken voor Euronext, vermoedt ING.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de beurzen in Europa won Wall Street circa een procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
5.128 Posts
Pagina: «« 1 ... 119 120 121 122 123 ... 257 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0655 +0,11%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.714,20 -0,69%
Gold spot 2.392,50 +0,55%
NY-Nasdaq Composite 15.282,01 -2,05%

Stijgers

Econoc...
+5,50%
WDP
+3,12%
Retail...
+2,02%
Proximus
+1,66%
AB InBev
+1,48%

Dalers

Recticel
-2,35%
SYENSQO
-1,85%
bpost
-1,80%
Kinepolis
-1,47%
arGEN-X
-1,37%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links