Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Topvorming bij ethereum

Topvorming bij ethereum

Ether is na bitcoin nog altijd de grootste crypto in marktkapitalisatie. Hoewel de kleinere netwerken als Solana en Cardano steeds meer terrein weten te winnen, blijft de ethereum-blockchain haar concurrenten nog altijd ver voor in populariteit. 

Door hun omvang bepalen bitcoin en ether, de token van het ethereum-netwerk, voor een groot deel de richting van de gehele cryptomarkt. In een eerdere column gaf ik reeds aan dat het technisch beeld van bitcoin op de langere termijn steeds meer haarscheurtjes begint te vertonen. Vandaag bekijk ik of dit ook bij ether het geval is.

Topformatie 

Ether heeft in 2020 en een groot deel van 2021 een extreme stijging laten zien. Het afgelopen jaar is de koers echter stilgevallen en per saldo niet meer veel opgeschoten. Dit heeft ertoe geleid dat de stijgende trend is afgebroken en de koers al enige tijd meer zijwaarts beweegt.

Door deze consolidatie begint langzaam wel een groot toppatroon zichtbaar te worden. Ethereum vormt een zogenaamde kop-schouderformatie, wat binnen de TA wordt gezien als een betrouwbaar omkeerpatroon. Inmiddels heeft de digitale munt zowel de linker schouder als het hoofd afgerond. De vorming van de recherschouder is nu onderweg.

Het patroon zal worden bevestigd wanneer de neklijn (rode stippellijn) neerwaarts wordt doorbroken. Dat zal de start zijn van een periode van stevige verkoopdruk waarbij de koers flink omlaag kan. Het eerste koersdoel ligt dan op de oude top van begin 2018 rond $1.400. Ook lagere niveaus kunnen op voorhand niet worden uitgesloten.

Kracht ontbreekt

Op kortere termijn laat ether een gematigd opgaande fase zien als herstel op de daling die eind vorig jaar werd ingezet. Dit herstel verloopt vooralsnog niet overtuigend. Toppen en bodems lopen ver in elkaar over, wat aangeeft dat de kracht momenteel ontbreekt.

Het risico op een grotere koersdaling begint daarom steeds meer toe te nemen. Een doorbraak door de onderste blauwe steunlijn zal de recente herstelfase doen afbreken en tevens het langetermijn kop-schouderpatroon neerwaarts afronden. Deze lijn ligt momenteel rond $2.500. Een niveau om in de gaten te houden!

Zoekopdrachten

De interesse van particuliere beleggers in ethereum is de laatste tijd al flink gedaald. Uit de zoekgegevens van Google Trends blijkt dat de populariteit van ethereum de laatste tijd fors is afgenomen. Als we onderstaande grafiek afzetten tegen het verloop van de koers dan lijkt het aantal zoekopdrachten vooruit te lopen op de koers. 

Bij de vorming van het all-time high van ether in november gaf het aantal zoekopdrachten al een lagere top aan. Inmiddels ligt het niveau van de zoekopdrachten ruim onder dat van de afgelopen twee jaar. Gaat de koers binnenkort volgen?

Bron: Google Trends

 


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links