Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Central Bank Digital Currency in aantocht?! Bitcoin doet zijn eigen ding

Central Bank Digital Currency in aantocht?! Bitcoin doet zijn eigen ding

Terwijl de wereld in brand lijkt te staan, wordt er aan de kant van de centraal bankiers volop gekeken naar mogelijkheden om het hoofd boven water te houden.

Van stimuleringsmaatregelen tot versoepelen van het beleid voor commerciële banken, aan alles wordt gedacht. Zelfs Central Bank Digital Currencies werden door het IMF weer onder de loep genomen.

Het coronavirus teistert de financiële markten. Ondanks dat wordt er volop gekeken naar nieuwe toepassingen van cryptovaluta. De adjunct-directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf zijn visie op de mogelijkheden van Central Bank Digital Currencies (CBDC).

Central Bank Digital Currency

Eerst even in het kort: hoe zat het ook al weer. Zo’n CBDC is eigenlijk niets anders dan de digitale euro of dollar zoals we deze nu kennen, maar een CBDC kent geen fysieke munt en het geld is programmeerbaar. Dit maakt dat zo’n munt enkele voordelen kan hebben bij interbancaire transacties of het voeren van monetair beleid.

De adjunct-directeur van het IMF, Tao Zhang, stelde het volgende: ”In sommige landen kunnen de kosten voor het managen van cash erg hoog zijn. Toegang tot betalingssystemen is soms niet beschikbaar voor mensen zonder bank…. Een digital currency uitgegeven en gedekt door een vertrouwde regering, kan helpen de adoptie van privé uitgegeven valuta (stablecoins) te remmen.”

De vraag is of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Aan de technische kant heeft een CBDC nog behoorlijk wat voeten in de aarde. Om een en ander voor de klant goed te laten verlopen dienen de commerciële banken en de centrale banken behoorlijke stappen te maken, wat resulteert in een hoop extra werk.

In mijn ogen is dat nu net niet iets waar de centrale banken tijd aan willen en kunnen besteden. Er heerst paniek en spanning op de financiële markten en dat is niet onterecht want al maanden woedt er een crisis in het hart van het financiële systeem die mede door deze coronacrisis bloot is komen te liggen.

Hoe je het ook wendt of keert, er gaan sombere tijden aankomen en de vraag is hoe lang het systeem het nog volhoudt. What’s next?! Een nieuwe dollar of euro in de vorm van een CBDC, of behoudt men toch liever de digitale euro of dollar om zich de kosten en moeite te besparen? De tijd zal het leren.

De koers

Kijkend naar bitcoin lijkt de rust iets wedergekeerd. De koers noteert een plus van 25% in slechts een week tijd. In de afgelopen 24 uur was de koers nagenoeg stabiel.

Klik om te vergroten

Vorige week was al te zien dat de koers terug het neerwaartse trendkanaal ingeschoten was. Kortstondige positieve divergentie volgde zoals verwacht. Deze divergentie – waarbij de bodems op de grafiek omlaag gaan, maar de bodems op de RSI omhoog – was niet krachtig genoeg om opwaarts uit te breken.

Vooralsnog ziet het er niet naar uit dat dat op korte termijn gaat gebeuren. Voor een prognose op de korte termijn zoomen we in naar de 4-uursgrafiek.

Klik om te vergroten

Een opwaartse uitbraak uit het neerwaartse trendkanaal dient gepaard te gaan met hoog volume. Het volume loopt momenteel af. In het optimale geval willen we ook positieve divergentie op de 4-uursgrafiek zien. Een opwaartse uitbraak zou de koers weer richting de $8.000 kunnen brengen, maar dat ligt momenteel nog niet in de lijn der verwachting. Het wachten is op de uitbraak. Als de koers boven de $6.600 sluit, is de opwaartse uitbraak bevestigd.

Samenvatting

  • De koers van bitcoin bevindt zich opnieuw in een neerwaartse trend;
  • Het lijkt er niet op dat de koers op korte termijn uit deze neerwaartse trend zal breken;
  • In het optimale geval vindt de uitbraak plaats op hoog volume en op basis van negatieve divergentie.
  • Een slot boven de $6.600 bevestigt de uitbraak, waarna de koers richting de $8.000 kan stijgen.
Madelon Vos is crypto-analist en volgt sinds 2013 de cryptomarkt op de voet. Naast columnist voor IEX Crypto is Madelon co-host van de BNR’s Cryptocast en doet zij de wekelijkse crypto-update in de ochtendspits voor hetzelfde bedrijf. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Bij cryptovaluta is de volatiliteit vaak hoog. Ontwikkelingen zoals beschreven in crypto-analyses kunnen dus ingehaald worden door de actuele ontwikkelingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
27 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Waarzegger
0
quote:

Linda Wilson schreef op 24 maart 2020 14:46:


Beste Waarzegger.

Bitcoin deed vorige week +12% in een week tijd. Beurzen iets minder dacht ik? Telkens wanneer FED en ECB de printers aanzetten of Trump met helicopter money zwaait zal Bitcoin omhoog gaan. De low werd aangeduid door Edward Snowden vorige week in een tweet. Groet, Linda.


De beurs doet het nu best aardig, veel beter dan Bitcoin...
efreddy
1
quote:

Waarzegger schreef op 24 maart 2020 22:00:


[...]

De beurs doet het nu best aardig, veel beter dan Bitcoin...


12 month performance of assets:

S&P: - 13%
DJIA: - 20%
Gold: + 25%
Bitcoin: + 69%
Waarzegger
0
quote:

efreddy schreef op 25 maart 2020 00:18:


[...]

12 month performance of assets:

S&P: - 13%
DJIA: - 20%
Gold: + 25%
Bitcoin: + 69%


Dit zegt precies niks. Zie mijn eerdere posts, Het is dus sterk afhankelijk van het moment in tijd dat je pakt.
Calimero
0
quote:

Waarzegger schreef op 24 maart 2020 22:00:


[...]

De beurs doet het nu best aardig, veel beter dan Bitcoin...


Dit zegt precies niks.

:)
Waarzegger
0
quote:

Calimero schreef op 29 maart 2020 16:01:


[...]

Dit zegt precies niks.

:)


Even hele discussie lezen ;)
Linda Wilson
0
Goeiemorgen. Beste Waarzegger, laat het me zo stellen sinds discussie vorige week: Fiat currency is gewoon aan het devalueren op dit ogenblik doordat alle geldprinters overuren draaien, en Trump heeft in zijn Corona steunpakket 'Digital Dollar Wallets' gestoken (https://cryptotips.eu/nieuws/bitcoin-zal-stijgen-door-digitale-dollar-in-corona-stimuluspakket-aldus-forbes/), betere reclame voor crypto kan je gewoon niet maken. Ik vraag me nu al af waarmee Madelon vandaag weer komt. Groet, Linda.
Enzo123
0
quote:

Waarzegger schreef op 24 maart 2020 22:00:


[...]

De beurs doet het nu best aardig, veel beter dan Bitcoin...
[/quote]

[quote alias=Waarzegger id=12268231 date=202003291347]
[...]

Dit zegt precies niks. Zie mijn eerdere posts, Het is dus sterk afhankelijk van het moment in tijd dat je pakt.


Dus als jij een moment opname pakt, is het wel goed, en als iemand anders het doet, zegt het niks?
27 Posts, Pagina: « 1 2 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Volg IEX altijd en overal Meer »

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare