Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

2013: Nauwelijks groei

De IEX-columnisten blikken - zoals gebruikelijk - weer vooruit op het komende jaar. Van AEX en Dow Jones tot dé verrassing en 'cliff' van 2013. U leest het in de aanloop naar 1 januari op deze site en in ons dossier Vooruitblik 2013.


 

Voorspellingen Jan Willem Berghuis Per 31 december 2013
AEX 365
Dow Jones 12.000
Euro-dollar 1,30
Goud 1800 dollar
Olie (WTI, per vat) 75 dollar per vat
ECB-rente 0,50%
Fed-rente 0,25%
Tienjarige NL-obligatierente 2,5%
Economische groei in Europa in percentage 0%
Economische groei in Verenigde Staten in percentage 2%
Sterkste opkomende economie Vietnam
Top-3 aandelen
Flop-3 aandelen
De 'cliff' van 2013 De lage yield op obligaties..
De verrassing van 2013 Grontmij
2013: het jaar van aandelen of obligaties? Aandelen

 

Toelichting

1. Imtech
Ik laat Imtech in mijn top 3-lijstje staan en vervang Nutreco en Unit 4 uit mijn toplijst voor 2012 door Ten Cate en D’Ieteren. De performance van Imtech bleef in 2012 helaas achter bij de rest van de markt. De onderneming staat onder druk van hedgefondsen en wordt kritisch gevolgd door analisten.

Hoewel ik het in dit geval niet eens ben met de mening van de shortsellers kan de onderneming door deze kritiek wel sterker worden. De transparantie van en uitleg over cash flows en werkkapitaalontwikkelingen kan inderdaad beter.

Het advies dat ik aan Imtech heb gegeven is om bij de jaarcijfers volledige disclosure te geven om alle mogelijke kritiek voor te zijn. Daarmee kan in 2013 proactief de wind uit de zeilen van de criticasters worden genomen en komt de focus weer op de goede operationele resultaten te liggen.

2. Ten Cate
Het tweede fonds op mijn lijst is Ten Cate. Voor achtergrondinformatie verwijs ik naar Druk op Ten Cate. Inmiddels heeft de onderneming verdere stappen gezet in automotive-composieten wat verder momentum kan krijgen in 2013.

Ten Cate heeft veel technologie in huis waar in 2013 veel aandeelhouderswaarde mee gecreëerd kan worden.

3. D'Ieteren
Mijn derde favoriet is het Belgische D’Ieteren, dat in 2012 geraakt is in haar Carglass-activiteiten door een combinatie van slecht weer en slechte economische omstandigheden. De onderneming heeft haar kostenstructuur aangepast en kan met een makkelijke vergelijkingsbasis in 2013 wel eens positief verrassen.

De Carglass-activiteiten hebben een wereldwijde schaal waardoor het bedrijf schaalvoordelen heeft en de afhankelijkheid van Nederland of Europa minder is.

Floppers
Voor de flop-drie kies ik DE Masterblenders 1753, omdat de zaken niet lopen zoals verwacht, zeker gezien het recente vertrek van de CEO. Bovendien vind ik een waardering van 15x EBIT vrij duur.

De enige reden voor een verder stijgende koers zou een overname kunnen zijn. Gezien de recente IPO van de onderneming en de tegenvallende resultaten acht ik die kans niet zo groot.

USG staat ook op mijn floplijstje. Als de uitzendmarkt sterk aantrekt, ga ik geen gelijk krijgen, maar bij verdere druk op de markt staat de winst verder onder druk en komt de onderneming dichter bij haar convenanten met de banken.

De laatste op mijn flop 3-lijstje is CSM. De koers van CSM is ongeveer 50% gestegen na de aankondiging dat het bedrijf zich zou splitsen in mei. De voorgenomen verkoop van Bakery legt een zekere verwachtingswaarde in de koers, maar de uitvoering bepaalt uiteindelijk de koers over twaalf maanden.

De waarde van de te verkopen Bakery-activiteiten worden geschat op 900 miljoen euro. Als het minder wordt zou het de markt tegenvallen of gaat het zelfs wellicht niet door. CSM is niet goedkoop meer op de huidige multiples van circa 13x de koerswinstverhouding 2013.

Verrassing: Grontmij
De verrassing in 2013 kan komen van Grontmij. Het hernieuwde management van Grontmij heeft het jaar 2012 gebruikt als transformatiejaar waarin veel herstructuringsmaatregelen zijn geïmplementeerd.

In 2013 komt de bulk van besparingsmaatregelen tot uiting in de resultaten. De effecten van de maatregelen in het Verenigd Koninkrijk zijn al deels in 2012 zichtbaar. Deze onderneming gaat langzaam de goede kant op ondanks de nog steeds lastige marktomstandigheden.

In 2013 zou alles op zijn plek kunnen vallen voor deze onderneming.

Geen obligaties
Over het algemeen ben ik positiever over aandelen dan over obligaties, zeker op de lange termijn. De huidige lage yield op obligaties wordt dan ook de cliff voor 2013 of anders de cliffhanger voor 2014.

Ik denk dat goud gestaag zal doorstijgen en dat Europa nauwelijks economische groei zal laten zien in 2013. In mijn top 3-lijstje staan dan ook aandelen die wereldwijd actief zijn en ook in moeilijke marktomstandigheden gezonde winstgevendheid kunnen laten zien.


Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps en kan een positie hebben in de in dit artikel genoemde aandelen. Berghuis schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Berghuis houdt zelf geen posities in Nederlandse mid- en smallcaps, wel heeft hij een positie in aandelen Kempen Orange Fund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jan Willem Berghuis

Jan Willem Berghuis is senior portfoliomanager van het Kempen Orange Fund bij Kempen Capital Management NV, waar hij verantwoordelijk is voor de Nederlandse aandelenportefeuilles. Het Kempen Orange Fund belegt in Nederlandse mid- en smallcaps. Het laatste maandbericht van de portefeuille van Kempen Orange Fund vindt u h...

Meer over Jan Willem Berghuis

Recente artikelen van Jan Willem Berghuis

  1. nov '12 Les van Wijers 15
  2. dec '11 2012: aantrekkelijke waarderingen 4
  3. jul '11 Van bricks naar clicks 5

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 26 december 2012 10:15
    3. D'Ieteren
    Mijn derde favoriet is het Belgische D’Ieteren, dat in 2012 geraakt is in haar Carglass-activiteiten door een combinatie van slecht weer en slechte economische omstandigheden. De onderneming heeft haar kostenstructuur aangepast en kan met een makkelijke vergelijkingsbasis in 2013 wel eens positief verrassen.
    De Carglass-activiteiten hebben een wereldwijde schaal waardoor het bedrijf schaalvoordelen heeft en de afhankelijkheid van Nederland of Europa minder is
    ------------------------------------------------

5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links