Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Win-win Beijing? China de crackdown, het Westen de rekening

Win-win Beijing? China de crackdown, het Westen de rekening

Eigenlijk is dit een klassiek gevalletje stock picken. De omzet- en winst(verwachtingen) van een bedrijf lopen op, maar de koers zakt net zo hard, waardoor de waardering steeds verder terugloopt. Oppikken en laat maar lopen: wat is beleggen toch eenvoudig! Hier hap maar: Tencent is in de aanbieding!

Tot zo ver hoe gemakkelijk het stock picken van aandelen is, want er is natuurlijk een reden dat in dit geval Tencent snel goedkoper wordt. De westerse media speken allemaal van een crackdown. Daar is sprake van sinds Alibaba-oprichter Jack Ma eind vorig jaar felle kritiek had op de wet- en regelgeving in zijn land.

Twee dagen voor de grootse beursgang van Ma's Ant Group eind vorig jaar stak Beijing daar een stokje voor. Sindsdien gaat er bij wijze van spreken dag voorbij of er zijn nieuwe maatregelen. De uitgeschreven boetes vallen nog mee, maar het lijkt wel of de maatregelen steeds talrijker worden en steeds verder gaan.

Een greep uit recente voorbeelden: Didi dat zijn apps offline moet halen nadat het aan de Nasdaq debuteerde, onderwijsbedrijven die van de een op andere dag geen winst meer mogen maken, en vandaag Tencent dat nieuwe aanwas voor WeChat op hold moet zetten en geen exclusieve muziekcontracten meer mag afsluiten met platenmaatschappijen.

Wat wil Beijing, de heersende Chinese communistische partij of president Xi Jinping? Wil de regering absolute controle over bedrijven en data, wil ze alleen Big Tech inperken, of wil ze meer concurrentie? Is er trouwens sprake van een masterplan dat wordt uitgevoerd, of is het opportunistisch ad hoc-beleid?

Vragen vragen vragen, waarop de antwoorden alleen maar zijn te gissen. Misschien is het ook wel een combinatie van factoren. De Chinese crackdown is intussen wel een issue aan het worden op de beurs. Voor het eerst dat ik ook zie dat de networks daar vandaag ook de koersdalingen aan toeschrijven.

Zoals u gewend bent gaat dat vrij schreeuwerig op CNBC:

U mag kiezen, het kan ook diepgravend geitenbreiend op The Economist. Zonder gekheid, dit is een heel doorwrocht en uitgebreid verhaal, maar uiteindelijk wordt u er niet veel wijzer van. Want het is en blijft onduidelijk waar de regering in China nou precies op uit is, of wat ze exact voor ogen heeft.

Over één ding is iedereen het echter eens: Beijing is niet van plan om bedrijven stuk te maken. Ze zijn hard nodig in de technologische wapenwedloop met het Westen. Wel moet iedereen even weten wie de baas is in China. Dat was Ma en ook Didi even ontgaan, toen het notering aan de Nasdaq aanvroeg?

Intussen zit u beteuterd tegen uw aandelen Prosus aan te kijken. Wat moet u daar in vredesnaam mee? Misschien dat een enkeling van ons aandelen als Alibaba, Tencent of Baidu of een verdwaalde China- of emerging market-ETF (doorgaans rond 40% Chinagewicht) heeft, maar veel zijn dat er vast niet.

Prosus staat liefst 40% onder de laatste top. Als lange belegger zou ik ze zelf nu niet meer verkopen na zo'n daling, als ik ze had. Het bedrijf presteert prima, maar heeft gewoon dikke pech. Hoort ook bij de beurs. Als u kort zit moet u dat misschien toch overwegen. Waarom?


Ik heb ook geen idee wat Beijing wil of waar Xi op uit is - ik bemoei me er ook niet mee - maar het kan zijn dat de maatregelengolf nog even doorgaat. Want China is misschien momentum aan het benutten. Kijk mee naar de Shanghai Composite. Die staat op randje van een dip, dat wel, maar de saaiwaartse trends zijn intact.

Eigenlijk is hier helemaal niet zo veel aan de hand, helemaal als u bedenkt wat voor oorwassingen al die Chinese technologiebedrijven hebben gekregen. Bewijs heb ik niet, maar ik denk dat als deze index zichzelf de grond in zou boren, China had gewacht met al die maatregelen van vandaag en laatste tijd.

Misschien even goed opletten nog deze week met die streep nu naar beneden. Misschien volgen er nu even een paar dagen zonder crackdown?  


Een deur verderop daalt de handel twee keer zo snel: de Hang Seng gaat as we speak een bear market in. Daar mag u vooral zwaargewichten Alibaba, Tencent en Meituan voor bedanken. Hong Kong dus, de plek waar het Westen in Chinese aandelen belegt. De lijden dus twee keer zo erg als China zelf.


U hoeft niet eens naar Hong Kong om in Chinese bedrijven te beleggen, dat kan ook aan de Nasdaq. En daar zijn de rapen helemaal gaar. De Nasdaq Golden Dragon Index, waar alle Chinezen in zitten, zakt door haar hoefjes. Ofwel, westerlingen verliezen klauwen met geld aan hun Chinese aandelen - zie uw Prosus.

Kortom, China damt met tal van maatregelen de eigen (technologische) bedrijven in en vooral westerse beleggers betalen de rekening. Win-win denkt wellicht Beijing, dat misschien zo nog even een tandje blijft bijzetten. Denk hieraan als u jeuk ontwaart om Chinese dip, bear market of slagveld te kopen.

De huiskamervraag luidt tenslotte hoe lang die Nasdaq Golden Index nog bestaat...


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. longtermwins 27 juli 2021 16:24
    Denk dat er de nodigen zijn met chinese aandelen. Ik heb zelf ca 15-20% in chinese bedrijven via de Nasdaq zitten. Geen prettige weken. Denk echter wat nu in China gebeurd een voorbode wat ih westen tav Tech staat te gebeuren. De chinezen reguleren wat directer en botter dan ih westen, maar de achterliggende reden is het zelfde. Wanneer eea is doorgevoerd is China Tech toekomstbestendig en is er mijns inziens een mooi bijkoop moment
  2. Katsjinggg 27 juli 2021 16:31
    Nou Arend Jan je beweert: "Over één ding is iedereen het echter eens: Beijing is niet van plan om bedrijven stuk te maken." zijn we daar zo zeker van? De geschiedenis is iets dat zich nu eenmaal herhalen wil...en de grote revolutie van Mao deed net dat, de hele industrie, landbouw, het onderwijs ...etc de vernieling in helpen
    en wanneer men het plebs dom en geïndoctrineerd kan houden doet het gewillig wat de leider eist, en gelooft het wat hem opgelegd is!
  3. pulp fiction 27 juli 2021 16:44
    quote:

    longtermwins schreef op 27 juli 2021 16:24:

    Denk dat er de nodigen zijn met chinese aandelen. Ik heb zelf ca 15-20% in chinese bedrijven via de Nasdaq zitten. Geen prettige weken. Denk echter wat nu in China gebeurd een voorbode wat ih westen tav Tech staat te gebeuren. De chinezen reguleren wat directer en botter dan ih westen, maar de achterliggende reden is het zelfde. Wanneer eea is doorgevoerd is China Tech toekomstbestendig en is er mijns inziens een mooi bijkoop moment
    Eens, China loopt hierin mijn inziens voor op het westen.
    Denk ook dat AJK onderschat hoeveel mensen er wel niet direct in chinese aandelen / emerging markets etf's zitten, ikzelf in de laatste, en dik ook.
  4. forum rang 4 Stephanus1987 27 juli 2021 16:45
    Moeten het ook allemaal niet te dik aanzetten. de maatregelen worden telkens vertaald zonder goed uit te leggen wat de redenen en reikwijdte zijn. Het is niet zo dat er helemaal geen winst of groei meer mag worden gemaakt. Sommige acties zijn goed te begrijpen en in vergelijking met maatregelen die in het westen al plaats hebben gevonden.

    Sidenote; als je investeert hierin probeer dan een goede blik te krijgen wat er precies gebeurt en maak de juiste keuze daarop.
  5. CrackHead 27 juli 2021 19:25
    quote:

    Evian schreef op 27 juli 2021 15:56:

    Het grootste risico wat ik zie is dat niet Chinese aandelen (certificaten) eigenaren worden onteigend al weet ik niet of ze zo ver durven te gaan. Voor de rest zijn het bedrijven die met iets minder groei en meer concurrentie nog steeds een fantastische toekomst hebben.
    Precies, hoelang is een Chinees
  6. mr Abraxas 28 juli 2021 22:28
    quote:

    objectief schreef op 27 juli 2021 17:05:

    [...]

    Dat doen ze overal; dus valt er niks meer voor jou te beleggen..
    Maar dit is wel iets anders dan in het Westen gebruikelijk is. Dit is het partijstaatkapitalisme in optima forma. Geen bedrijf mag de illusie hebben dat het sterker is dan de CCP. Elke onderneming krijgt te maken met partijcellen die gaan meebeslissen over bedrijfsvoering en bedrijfsstrategie. De dood in de pot wat mij betreft, want dit leidt uiteindelijk tot minder innovatie, minder efficiency, minder rendement en afhakende dan wel wegblijvende buitenlandse investeerders. Ik ben ineens stuk minder ongerust over de slagingskans van het Chinese plan om de wereld te gaan domineren. Dat gaat ze op deze manier niet lukken.
  7. mr Abraxas 28 juli 2021 23:23
    quote:

    Evian schreef op 27 juli 2021 15:56:

    Het grootste risico wat ik zie is dat niet Chinese aandelen (certificaten) eigenaren worden onteigend al weet ik niet of ze zo ver durven te gaan. Voor de rest zijn het bedrijven die met iets minder groei en meer concurrentie nog steeds een fantastische toekomst hebben.
    Het onteigenen van aandelen is een door de Chinezen al langer beproefde tactiek volgens een gehaaid stappenplan:
    1. een IPO aan de Nasdaq, eventueel later gevolgd door nog een emissie om de opbrengst te optimaliseren
    3. nadat de cash binnen is, wordt de materiële onderneming afgezonderd
    4. publicatieplicht en overige beursregels worden niet langer nageleefd
    5. Doel: schorsing van de beursnotering.

    Uiteindelijk kan de Nasdaq niets anders doen dan de beursnotering doorhalen. Resultaat is dat de directie de poet binnen heeft en de Westerse aandeelhouders het nakijken hebben. Ondertussen wordt waarschijnlijk de onderneming onder een andere naam voortgezet in China.

    Een voorbeeld hiervan is NIVS IntelliMedia Technology Group, zo heb ik zelf 'mogen' ervaren, waarvan de notering rond 2013/14 werd doorgehaald. De site van dit bedrijf is gek genoeg nog steeds in de lucht, compleet met corporate profile, MT en press releases + SEC filings (tot juli 2011), maar veelzeggend met lege pagina's onder Corporate Governance, Event Calendar / Webcasts en Annual Reports. Terwijl je uit hun Presentations nog wel kunt afleiden dat de laatste emissie in 2010 heeft plaats gevonden.

    Je zult begrijpen: sinds deze pijnlijke ervaring wil ik als belegger niks meer van doen hebben met welk Chinees bedrijf dan ook.
  8. forum rang 7 handyman6 26 augustus 2021 11:09
    quote:

    objectief schreef op 27 juli 2021 17:05:

    [...]

    Dat doen ze overal; dus valt er niks meer voor jou te beleggen..
    Inderdaad: zijlijnen doe ik vooral met scalpjes voor de fun.

    Al valt het in het Westen nog wel mee ,met de macht van regenten/ ambtenaren imo : de bedrijfslobby koopt zijn politici gewoon en " beloont" ze met plekjes in toezichtsraden na pensioen.
    China pakt de bazige CEO's dan op en hup de isolatie/ quarantaine in ,4 maand, of erger.....
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links