Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Europa staat op uitbreken

Europa staat op uitbreken

De aandelenmarkten laten al enkele weken een volatiel koersverloop zien zonder dat de meeste beurzen uiteindelijk ver van hun plaats zijn gekomen. Per saldo zien we sinds medio april, binnen de langetermijn-opgaande fase, een meer zijwaarts gericht koersverloop.

Het uitblijven van richtinggevend economisch nieuws zorgt ervoor dat beleggers even de kat uit de boom kijken. Langzaam beginnen de beurzen in Europa echter wel weer wat op te lopen en worden weerstanden onder druk gezet. Het lijkt daarom slechts een kwestie van tijd voordat de oude stijgende trends weer worden voortgezet.

Ik bekijk vandaag de technische plaatjes van een aantal grote Europese beurzen.

AEX-index nadert bovenkant bandbreedte

De Nederlandse beurs is de afgelopen week goed hersteld van de koersdaling van eerder deze maand. De correctieve fase is afgebroken en de weerstand rond 718,50 punten wordt opgezocht.

De Nederlandse beurs heeft in de recente daling een potentiële hogere bodem gevormd rond het niveau van voorgaande toppen. Zolang de AEX-index boven de top van februari weet te blijven, is het gematigd positieve plaatje intact. Een doorbraak door de weerstand zal het beeld verder doen verbeteren en ruimte vrijmaken voor een stijging richting berekend kersdoel 728,00 punten.

Bel 20-index consolideert

De beurs van Brussel (Bel 20-index) stabiliseert binnen de opwaartse trend. De hogere koersbodems signaleren echter nog steeds vraag naar de Bel 20-index. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de opwaartse trend.

Die opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls als de laatste koerstop wordt gebroken. In dat geval wordt de opgaande trend gevalideerd en mag verdere koersstijging verwacht worden. Weerstand wacht rond 4.198,00 punten (gevormd op 23 januari 2018).

CAC 40-index vormt een nipt hogere top

De Franse beurs ligt er technisch bezien goed bij. De index uit Parijs vormt al enige tijd weer hogere toppen en bodems, wat duidt op aanhoudende vraag. De afgelopen weken maakte de index even pas op de plaats, wat heeft geleid tot een consolidatiefase binnen de stijgende trend.

De CAC40-index heeft een nipt hogere koerstop gevormd boven de voorliggende toppen. Deze doorbraak is nog te klein om een nieuwe verbetering aan te geven. Een harde voorwaarde voor een belangrijke verbetering van het technische plaatje is dat de CAC40-index erin slaagt om boven deze oude horde te blijven. Dan kan de stijgende trend worden voortgezet richting weerstand 6.944,77 punten (gevormd op 4 september 2000). Steun ligt op 6.154,03 punten (bodem van 20 april).

DAX-index test de weerstand

De Duitse beurs (DAX-index in Frankfurt) verbetert, maar de uitbraak boven weerstand 15.501,84 punten (gevormd op 19 april) is nog niet voltooid. Het technische beeld klaart verder op als de weerstand op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken.

Na een uitbraak boven weerstand 15.501,84 punten wordt 16.500,00 punten het volgende opwaartse koersdoel. Steun voor de DAX-index ligt rond 14.422,65 punten (bodem van 25 maart).


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  2. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34
  3. 11 mrt Kan de vastgoedsector bouwen aan verder herstel? 79

Reacties

63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 ttroo 27 mei 2021 09:40
    De komende drie dagen moeten de stieren de bekende sprong weer maken. En dat doen ze al 12 jaar. Kortom. Slagingskans voro deze sprong is 99.99%. Maar iedereen moet dan wel mee doen. En daar zie ik wel wat weigeren. Akzo bijvoorbeeld. De huidige koers mag nog net vandaag, maar liever niet morgen. Shell en Philips die moeten een keer groen laten zien, want dat lukt ze maar zeldzaam. ASML en Besi zitten nog steeds op 4/5 met de neiging om naar 5/6 hoogte te gaan op de grafieken. Die moeten overtuigend groen laten zien, op dit moment is het te weinig. Een daling is niet te ver weg. Dus het kan zo keren naar beneden. Zeker als we de 7 0 0 weer gaan zien, dan ben ik negatief. Het is iets meer dan 1%, dus dat kan.

    Yields, eindelijk die down move. En hoe. Al was het meer Duitse en Ukkie yield die lager gaan. En het is meteen te zien in de dagcyclus. Het kan nog wel wat meer down, er is ruimte, maar consolideren op huidige yield niveau's kan ook en dan hebben ze een trigger nodig om de volgende (flink) hogere dag cyclus te gaan beginnen. Met alle gevolgen van dien.

    Duitse Futures liggen niet zo lekker. Opvallend. Adidas kan wel eens beginnen aan een terug trekking van de hoge koersen. Nasdaq heeft net als ASML en Besi wat ruimte om hoger te gaan, maar de grote sprongen zijn gedaan. Het is meer van: gaan we nog een paar procenten door of gaan we de correctie in, en bij conolisatie en (licht) rode(re) koersen zie ik de correctie als enige mogelijkheid.

    Kortom - mogelijk nog wat stijgingen, het moet hoger, want lager is een optie tot winstnemingen met als gevolg een min 2 a min 4% als realiteit. En als de lange en middel lange parameters een reversal laten zien, kunnen we de daling met een vijf vermenigvuldigen, met die kanttekening dat dit niet over 1 dag gaat, maar zeker over een flink aantal weken tot een paar maanden.

    Voorlopig Rennen de Stieren weer ouderwets. Status: rood.
  2. forum rang 6 b.west.invest 27 mei 2021 09:40
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 27 mei 2021 07:46:

    Nou dat mag dan wel eens snel beginnen .
    Als ik alleen al kijkt naar Manpower die de laatste weken bijna 25% is gestegen en Randstad niet.
    Zelfde nieuws en Zelfde branche .

    papagaaien doen dat ook , herhalen van niet altijd even zinvolle informatie . wel hetzelfde dag in dag uit .
  3. forum rang 6 b.west.invest 27 mei 2021 09:47
    Tja , ik denk dat we niet gaan uitbreken , zijwaarts kan nog wel een poosje , zeker nu bekend is dat de grootste jongens aan het afbouwen zijn . Te weten Black Rock en de nummers 2 3 4 en 5 .
    Tevens zien we dat de omzetten laag zijn , en voor het eerst sinds lange tijd hebben we elke week weer normalere aantallen short percentages , waarvan meer dan de helft een opwaarts potentieel heeft .
  4. forum rang 7 Doptieman 27 mei 2021 10:47
    Het is wel duidelijk dat de Beursregie de index tot op de tiende punt onder Controle heeft!!!

    Knap hoor alles leeg laten lopen rond het 708 nivo een paar uurtjes en dan weer een ander berekend leegloopnivo!! Die Premieschraappot moet toch onderhand tot de rand toe vol zitten??? zou je denken
  5. sims 27 mei 2021 11:14
    quote:

    handyman6 schreef op 27 mei 2021 11:00:

    Nou,RD lijkt de klos: minder,minder,minder olie oppompen,duidelijk!
    Hoe moet dat dan met meer,meer,meer vliegen,autorijden en stoken,bio-industrie etc?
    Ohja,natuurlijk: jullie moeten allemaal minder,zodat IK nog meer kan.

    Juist

    Suggestieve afbeelding, de duikende stier
63 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links