Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Een paar kleine bitcoin-observaties

Een paar kleine bitcoin-observaties

Mooie observatie van Lukas Daalder, econoom van BlackRock:

Van een anarchistisch getint betalingssysteem naar een speeltje voor het grote geld: het kan verkeren. Daar ligt trouwens de echte kracht van de bitcoin, in de flexibiliteit om telkens nieuwe gebruikers aan zich te binden.

Als we het als een echte belegging gaan zien — en laat ik duidelijk zijn, dat adviseer ik zeker niet — zijn er weinig redenen om te verwachten dat het sprookje binnenkort eindigt. Naamsbekendheid, negatieve rentes en de aanhoudende zoektocht naar rendement zijn zeer sterke drijfveren voor een nieuwe koerssprong van de munt.

Is het de rebelse en revolutionaire zweem die eromheen hangt, die het zo aantrekkelijk en magisch maakt? Speelt zeker een rol, denk ik. Wat ook aan de orde is, is dat u in een verhaal, geloof of scenario belegt. Uw geld wordt gesloopt! - dát spreekt het grote publiek aan. Scherpe aandelensommen doen dat niet.

Ik heb met mijn eigen geld geleerd dat beleggen sommen maken is en geen gloedvolle ééns-scenario's afdraaien. Zolang de koers stijgt, is dat niet relevant en lachen bitcoiners hierom. Zolang de koers stijgt. Bitcoin heeft ook al enorme dalingen laten zien. Daar gaat het nooit over, niemand die daarop wijst.

Formeel gezegd: niemand let op, of heeft het over risico. Het grappige is: bitcoiners wijzen (mij) daar wel weer bij aandelen op. Media kunnen er ook wat van. Bitcoin is heilig (want buitenbeentje beurs) en aandelen zijn juist weer dingen die altijd aan het dalen zijn, kunnen dalen, moeten dalen of gaan dalen. 

Hier gaat het juist alleen maar over risico, terwijl de trend al vierhonderd jaar opwaarts is. Dat moet bitcoin nog maar eens laten zien en this time is not different. Ook al schijnt zelfs The Queen interesse te hebben. Over gratis publiciteit voor bitcoin gesproken. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 14 jan ASMI, ASML en Besi stelen show Damrak 6
 2. 14 jan AEX 650 3
 3. 14 jan BeursVandaag: Hebt u even? 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. GrandmasterC 25 november 2020 13:36
  Volgens mij is bitcoin sowieso al een achterhaalde en milieu-onvriendelijke cryptomunt, er zijn nieuwere zoals ethereum, die veel minder energie kosten. Daarnaast zijn er al miljoenen bitcoins spoorloos verdwenen dankzij de charlatans en criminelen die ermee bezig zijn. Als je graag jouw echte geld kwijt wil, dan zijn bitcoins misschien wel een oplossing, ik zou er in ieder ver weg van blijven.
 2. greenchip 25 november 2020 14:30
  Ja, en al zou het echte waarde vertegenwoordigen, dan nog ben je het kwijt als de toegangscode weg is. Van mij mag bitcoin best bestaan, maar vanwege de milieubelasting hoop ik van harte dat deze dwaasheid snel ophoudt en een bitcoin weer een leuk hebbedingetje wordt dat je voor een paar euro kunt kopen, als zovele verzamelitems die niet echt zeldzaam zijn.
 3. its all in the game 25 november 2020 15:27
  Het zijn wat mij betreft energie slurpende hebbedingetjes vooral gebruikt door criminelen en ze dienen vooralsnog geen enkel doel. En als er maar een paar crypto`s zouden bestaan, tot daar aan toe, maar er zijn er inmiddels meer dan 3000 dat zegt toch wel iets in welk grijs schemergebied deze louche handel zich bevindt.
 4. forum rang 5 Broer Konijn 25 november 2020 16:19
  Beste Arend Jan,

  Je hebt groot gelijk in je observatie dat Bitcoin risicovol is en dat investeerders geld kunnen verliezen. De vraag is echter ook hoe de risk/reward van crypto zich verhoudt tot de risk/reward van andere assets. Bij een spaarrekening en government bonds heb je iig de zekerheid dat je geld kwijt raakt. Die zekerheid heb je bij crypto niet.

  Je vraagt terecht naar de achterliggende sommen bij crypto en merkt op dat die er niet zijn. Er is misschien geen EBITDA of DCF uit te rekenen maar er valt wel iets te zeggen over schaarste. Zie het bijgevoegde stock to flow asset model: medium.com/@100trillionUSD/bitcoin-st...

  Dollars en Euro's zijn komende decennia niet schaars..... Crypto mogelijk wel.

  Vriendelijke groet Broer Konijn
5 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare