Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Nog geen akkoord

Slotcall: Nog geen akkoord

De AEX (-0,6%) geeft net als gisteren wat terrein prijs. Houd er echter rekening mee dat de percentages in de IEX-ONE monitor zijn gebaseerd op de slotstand van 17.30. Dit is omdat de handel na 17.30 uur ongedaan is gemaakt.

Door een storing bij Euronext was er gisteren geen nabeursveiling en liepen de koersen na het officiële slot gewoon door. Sommige aandelen maakten daardoor in de laatste handelsminuten een bijzondere koersbeweging. Dit zagen we onder andere bij Philips, WDP, Prosus en JDE Peet's

De soap omtrent het coronasteunpakket gaat overigens vrolijk verder. Gisterochtend leek er een deal te komen, maar aan het einde van de dag verdween het optimisme ineens. Vandaag zijn er weer positieve geluiden. Nancy Pelosi, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, zit wederom om tafel met Minister van Financiën Steve Mnuchin.

Er zijn geruchten dat er weer wat verschillen zijn overbrugd. Ik heb mijn twijfels, aangezien we iedere dag wat anders horen. Daar komt bij dat de Democraten politiek gezien weinig belang lijken te hebben bij een coronadeal. Nieuwe stimulerende maatregelen spelen President Donald Trump immers in de kaart. 

Fugro+22%

De grote winnaar van de dag is Fugro (+22,1%). Het komt niet zovaak voor dat een aandeel omhoog schiet na het bekendmaken van een aandelenemissie. Deze emissie is echter geen grote verrassing, aangezien het nieuws donderdag bij ons op de site al uitlekte.

Deze koersstijging wordt overigens niet veroorzaakt door de aangekondigde emissie. Het zijn vooral de derdekwartaalcijfers die fors meevallen. Op het gebied van offshore wind groeide het bedrijf 42% en daardoor zakt het aandeel van de olie- en gasactiviteiten naar zo'n 33%.

Verder is het positief dat de bodemonderzoeker voor dit jaar uitgaat van een ebitda van €150 miljoen en een positieve kasstroom. De schuldratio zakt door de emissie naar 2 keer de ebitda waarmee de balans weer gezond is.

Als de olie- en gasmarkt gaat herstellen dan kan Fugro zomaar weer een fatsoenlijke belegging worden. Zo ver is het nog niet, maar het beeld ziet er wel wat beter uit. 

Verder hebben we ook nog een interview met Fugro CEO Mark Heine voor u in de aanbieding. Hierin legt hij zijn beweegredenen voor deze emissie uit. 

Unibail Rodamco

We zijn als IEX-Beleggersdesk teleurgesteld over het feit dat het management van Unibail Rodamco (-2,7%) niet om tafel wil zitten met de groep Aermont. In plaats daarvan zaait het management angst naar de aandeelhouder om zo de emissie door te drukken.

Eerder heeft het vastgoedbedrijf zich ongeloofwaardig gemaakt om het dividend gewoon uit te betalen en herhaaldelijk te roepen dat de liquiditeitspositie op orde was. Nu zou ineens de nood aan de man zijn. Hiermee brokkelt ons vertrouwen in het management steeds verder af.

Het volledige verhaal leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes krabbelen weer wat op. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier loopt twee basispunten op naar -0,50%. 

rentesKlik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

  • De AEX gaat 0,6% omlaag en daarmee presteren we een in lijn met de Duitsers (-0,7%). De Fransen (-0,1%) houden het hoofd nog aardig boven water.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 3,3% en noteert 26,0 punten.
  • Wall Street koerst zo'n 0,5% in het groen. De Nasdaq blijft met een plus van 0,2% wat achter.
  • De euro klimt 0,5% en noteert 1,183 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+0,4%) en zilver (+0,8%) blijven aardig liggen.
  • Olie: WTI (+0,2%) en Brent (+0,3%) handhaven zich.
  • Bitcoin (+1,9%) stijgt naar de $12.000.

Het Damrak

  • De analisten van Bank of America verhogen weliswaar het koersdoel van ABN Amro (-0,8%) naar €5,40, maar enthousiast zijn ze nog niet. Marktvorser Tarik El Meijad vreest een verlies van €10 miljoen over het derde kwartaal. De rentebaten staan volgens hem onder druk en hij ziet nog geen potentiële koerstriggers. 
  • ING verlaagt het koersdoel van Philips (+2,1%) met €2 naar €46. De grootbank gaat uit van een zwak vierde kwartaal. JPMorgan Cazenove vindt het aandeel daarentegen goedkoop. De markt geeft de Amerikaanse zakenbank vandaag iets meer credit.
  • Morgenochtend presenteert Randstad (+0,7%) zijn derdekwartaalcijfers. De consensus ligt op een omzet van €5 miljard (-17% YoY) en halvering van het bedrijfsresultaat naar €128 miljoen.
  • Morgen is het ook de beurt aan Akzo Nobel (-0,8%). De verfgigant verraste de markt eerder al met een positieve winstwaarschuwing. Nog een keer verrassen wordt daarom lastig. Analisten gaan uit van een licht lagere omzet van €2,3 miljard. Het bedrijfsresultaat stijgt naar verwachting met €70 miljoen naar €317 miljoen.
  • De chippers hebben vandaag een off-day. ASML (-1,6%), ASMI (-2,5%) en Besi (-2,3%) doen een aardige stap terug. Interessant zijn vanavond de cijfers van Texas Instruments. Mochten die meevallen dan kan het sentiment morgen zomaar draaien.
  • Royal Dutch Shell (-1,4%) blijft wederom wat achter ten opzichte van Total (-0,8%).
  • De opmars van Signify (-3,1%) wordt gestuit. Groot nieuws kom ik echter niet tegen.
  • Air France-KLM (+2,3%) vliegt net als gisteren omhoog. Een fundamentele onderbouwing kan ik helaas niet geven.
  • Hudson's Bay moet van de rechter nog de nodige miljoenen overmaken aan verhuurders van vroegere winkelpanden. Laat Wereldhave (+1,7%) daar eentje van zijn.
  • Alfen (+1,8%) sluit op de hoogste koers ooit. Binnenkort kom ik met een vooruitblik voor de derdekwartaalcijfers langs.
  • Veel beweging in het aandeel ICT-Group (+5,3%) vandaag. Tussen de hoogste- en laagste dagkoers zit dik €1. Dat is ruim 12%. Waarschijnlijk heeft dit te maken met het lage volume. Er gaan amper 9.000 stukjes in om. Mensen met een beetje geld kunnen de koers gemakkelijk 10% hoger zetten. 

Adviezen

  • ABN Amro: naar €5,40 van €5 en underperform - Bank of America
  • Fugro: naar €5 van €6,50 en kopen - Bank Degroof
  • Fugro: naar €3,50 en houden - Kempen
  • Philips: naar €46 van €48 en houden - ING
  • Philips: naar €39,40 van €38,60 en houden - JPMorgan Cazenove
  • Philips: naar €50 van €47,50 en kopen - Goldman Sachs

Agenda

21 okt Event Consensus
08:00   Akzo Nobel Q3-cijfers  
08:00   WDP Q3-cijfers  
08:00   Randstad Q3-cijfers  
08:00   Nestle Q3-cijfers  
08:00   VK inflatie CPI sep +0,4% YoY
13:00   Abbot Laboratories Q3-cijfers  
13:00   Boeing Q3-cijfers  
13:00   Biogen Q3-cijfers  
14:30   VS olievoorraden  
18:00   Wereldhave Belgium Q3-cijfers  
22:00   Core Laboratories Q3-cijfers  
22:00   eBay Q3-cijfers  
22:00   Tesla Q3-cijfers  
22:00   Chipotle Mexican Grill Q3-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links