Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Tech doet het weer

Slotcall: Tech doet het weer

Het was geen dag saai op de beurs. Per saldo blijft de AEX (+0,2%) deze week dicht bij huis, maar onderliggend zijn de bewegingen groot.

Vorige week leken de bankaandelen en Royal Dutch Shell het momentum te pakken, maar nu worden deze fondsen weer net zo gemakkelijk naar beneden gedrukt. Wat misschien meespeelt is dat er in diverse Europese landen nieuwe lockdownmaatregelen zijn aangekondigd.

Wat ook niet helpt, is dat een akkoord over een Amerikaans coronasteunpakket verder weg is dan ooit. Des te knapper dat de index als geheel in het groen weet te sluiten. Komende week staat in het teken van de bedrijfscijfers.

Hieronder ziet u een aantal interessante ondernemingen die de boeken openen. Zoek uw favoriete bedrijf maar op.

  • Philips (maandag voorbeurs)
  • Texas Instruments (dinsdag nabeurs VS)
  • Netflix (dinsdag nabeurs VS)
  • Akzo Nobel (woensdag voorbeurs)
  • Randstad (woensdag voorbeurs)
  • Tesla (woensdag nabeurs VS)
  • Besi (donderdag voorbeurs)
  • Flow Traders (donderdag voorbeurs)
  • Unilever (donderdag voorbeurs)
  • Sligro (donderdag voorbeurs)
  • Wereldhave (vrijdag voorbeurs)

De IEX-Beleggerspodcast

Vandaag hebben we voor u de tweede IEX-beleggerspodcast klaarstaan. Arend Jan en ik bespreken op een luchtige manier de beursontwikkelingen van deze week. Ook blikken we even vooruit. Aandelen zoals Unibail Rodamco, Fugro, Galapagos, ASML, Just Eat Takeaway, Tesla, Unilever en Besi komen allemaal aan bod.


  

Unibail Rodamco

Als u tot uw nek in de aandelen Unibail Rodamco (+22,6%) zit, heeft u een goede week. Het winkelvastgoedfonds is de grote winnaar op het Damrak nadat twee grote aandeelhouders in opstand zijn gekomen. 

Het verhaal is bekend, maar wat mij vooral opvalt, is dat er zo laat tegengas is gegeven. Het management van Unibail Rodamco heeft namelijk wel wat uit te leggen. Tijdens de halfjaarcijfers werd er gecommuniceerd dat er nog een kredietfaciliteit was van €12,7 miljard en twee maanden later komt het bedrijf met een emissie op de proppen.

Unibail Rodamco wil zo'n €3,5 miljard ophalen bij beleggers, maar dit bedrag is een schijntje in verhouding tot de schuldenberg van €26 miljard. Nee, dit verdient niet de schoonheidsprijs.

Galapagos

Momenteel zit zo'n beetje alles tegen bij Galapagos (-11,7%). Het reumamiddel Filgotinib lijkt te floppen in de VS en nu lijkt het einde verhaal voor een artrosemiddel. Vandaag werd bekend dat niet significant kon worden aangetoond dat GLPG1972 het verlies aan kraakbeen bij mensen met artrose tegengaat.

Het is altijd lastig in te schatten wat het aandeel is van dit middel in de totale waarde van Galapagos. De analisten van KBC gaan uit van zo'n 5%, waardoor de Belgische grootbank het advies met €7 verlaagt naar €138. Het koopadvies blijft overigens staan.

Dit soort dagen maken duidelijk waarom het verstandig is om slechts een beperkt deel van de portefeuille in te ruimen voor biotech. 

De lijstjes

  • AEX deze week: +0,2%
  • AEX deze maand: +3,9%
  • AEX dit jaar: -5,6%
  • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -3,9%

Nasdaq aan kop

Het is niet de eerste keer dit jaar dat de Nasdaq (+1,8%) aan kop gaat. De AEX (+0,2%) doet het in vergelijking met de overige Europese beurzen ook goed. De belangrijkste reden is dat er relatief veel technologiefondsen in de hoofdindex zitten. 

Dit geldt niet voor de AMX (-0,9%) en ASCX (-1,7%). We zien de small- en midcap daarom onderaan het lijstje dobberen. De grootste bleeder is de Belgische beurs met een min van 3,6%. 

  

Indices

AEX

Just Eat Takeaway (+13,1%) wordt beloond voor zijn meevallende derdekwartaalcijfers. De maaltijdbezorger heeft de wind mee, zo steeg het aantal orders het afgelopen kwartaal met 46% op jaarbasis. 

De financials krijgen daarentegen een pak rammel. NN Group (-0,7%) laat deze week zien waarom analisten het de beste verzekeraar van het Damrak vinden. ASR (-5,3%) en Aegon (-7,1%) blijven ver achter. ASML (+0,8%) verraste de markt met meevallende omzet- en winstcijfers, maar de outlook was wat aan de magere kant. 

AEX

AMX

Fugro (-20,7%) is het meest besproken aandeel binnen de AMX. De bodemonderzoeker is van plan een claimemissie door te voeren. Het geld wordt gebruikt om de schuldenlast te verlichten dus mogen we rekenen op een fikse discount ten opzichte van de huidige koers. 

Daarentegen koerst Arcadis (+5,7%) alweer bijna op het niveau van voor de coronacrisis. ING verhoogde deze week het koersdoel van het ingenieursbureau met 30% naar €26. Het advies blijft ongewijzigd op Kopen. Verder profiteert Flow Traders (+3,1%) van de hogere volatiliteit op de financiële markten. 

AMX

ASCX

Binnen de ASCX zien we vooral rode cijfertjes. Sligro (-9,7%) krijgt de grootste klappen te verduren. Dinsdag maakte het kabinet bekend de horeca te sluiten en dat is een belangrijke afzetmarkt voor de groothandel.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Dit weekend schrijft Arend Jan de vooruitblik. Fijn weekend toegewenst!

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links