Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

DNB: huizenprijzen gaan dalen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ikvraaghetmaar 31 augustus 2020 12:30
    DNB speelt een merkwaardige rol in Nederland of het nu om de pensioenen of de woningmarkt gaat.
    DNB probeert altijd de eigen rol te verdoezelen en zit er vaak naast met voorspellingen.
    Er zijn twee factoren die de woningmarkt het meest bepalen: de hypotheekrente en het uitleenbeleid van de banken. Beide worden door DNB onbelangrijke mate bepaald. Toch hoor je DNB hier niet over. De prijzen zouden volgens DNB dalen vanwege de terugval in de economische groei (iets wat een geringere rol speelt). De hypotheekrente is eigenlijk te hoog dankzij de DNB, wat de markt nog wat matigt. Het uitleenbeleid is daarentegen is veel te soepel wat de belangrijkste aanjager is van de markt. DNB kan de markt eenvoudig matigen door 80% of 90% hypotheken als maximum voor te schrijven. Maar dat zal van de politiek wel niet mogen.
  2. Bas2012 31 augustus 2020 15:33
    quote:

    kuddedier schreef op 28 augustus 2020 17:19:

    [...]

    Grappig dat het Nederlandse ideaal altijd dit prototype huis met een tuintje lijkt te zijn. Zelf woon ik in de regio Den Haag en hier staan heel veel protiek woningen uit de jaren 2030 van de vorige eeuw, zeer typisch voor de regio. Nu had ik een Tjechische vriendin over de vloer en zij was erover verbaasd dat de woningen op staat niveau, in jargon hier 'parterrewoning', meer waard waren dan de even grote bovenwoningen. Ik vertelde haar dat de reden hiervoor was dat deze woningen een tuin hadden en de bovenwoningen slechts een balkon of dakteras.
    Waarop zij antwoorde dat zij nooit op straat niveau zou willen wonen in verband met de privacy (Jan en alleman die zomaar naar binnen kunnen kijken) En dat in Tchechie woningen op staat niveau een lagere waarde hadden (ook vrij stanaade woningen) dan bovenwoningen.

    Ik zelf had er nog nooit op die manier naar gekeken maar er zit wat in. De Nederlandse cultuur staat er in europa om bekend dat deze niet heel veel hecht aan persoonlijke privacy, en wellicht is dit daar een uitvloeisel van, ook de grote ramen aan de straatkant is typisch iets nederlands.
    Je moet je wel afvragen wie nu privacy heeft, zijn het de mensen die naar binnen kijken, of zijn het de mensen die naar jou naar buiten kijken ;)

    Maar goed blijft bijzonder de hoofdprijs betalen voor 3 hoog (of laag) achter en 30 jaar aan het juk van de bank. De middeleeuwse samenleving in een ander jasje (ipv je stukje grond om te ploegen tegen pacht, nu in je kleine bunker tegen hypotheek of huur)….
  3. deschaker 31 augustus 2020 23:17
    quote:

    A1 schreef op 28 augustus 2020 15:11:

    Komende 20 jaar gaan er miljoenen huizen vrij komen door de babyboomers zie CPB grafiek leeftijdsopbouw. De nieuwe generatie is al aan het krimpen. Arme mensen die nu instappen. Triest dat de instanties NVM Banken en DNB hier over zwijgen.
    Daarentegen krijg we steeds meer 1 persoons huishoudens om dat argument van tafel te vegen
  4. taurus86 1 september 2020 08:14
    We praten in feite over het ultieme verdienmodel van de Overheid. Gerrit Zalm is ermee begonnen en was daar eerlijk over. "Jaag de huizenprijzen op, dat jaagt de economie op , en t.z.t ga je de overwaarde afromen met fiscale maatregelen"
    En kort geleden werd voor het eerst geopperd dat "de overwaarde als Vermogen zou moeten worden meegeteld".
    100 miljard ingezet op "Corona" en hoeveel overwaarde zit er in de huizenmarkt? Een veelvoud hiervan!
    `Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen`
  5. forum rang 4 Stephanus1987 1 september 2020 14:10
    Verhogen van de leennorm, afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters.. allemaal maatregelen die de huizenprijzen stuwen. Alleen er moet toch een keer een stop komen. Hoewel de rente laag blijft moet de schuld toch worden afgelost, en voor starters is dat het gehele bedrag in 30 jaar, los van dat de rente laag staat werkt dit lekker door in de maandlast. Lonen zie ik beperkt stijgen komende jaren, je ziet ook dat duurdere huizen al minder snel aftrek vinden. Denk dat er wel een keer een psychologische barrière komt. Hier op de hoek een woning te koop gekomen met vraagprijs van bijna 6000 per m2. en dan kun je nauwelijks rechtop lopen in je 1.5 slaapkamer.
27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links