Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Rabobank volgt IEX-suggestie: StockRente-uitkering

Rabobank volgt IEX-suggestie: StockRente-uitkering

Er is zicht op verbetering van de positie van de houders van 6,5% Rabo Certificaten (de voormalige ledencertificaten). Dat is een vastrentend product waarop een uitkering (rente) wordt vergoed van 6,5% op jaarbasis: om precies te zijn 1,625% per kwartaal. Wordt vergoed? Herstel: werd vergoed.

U, en de houders van Certificaten, weten ongetwijfeld dat de Rabo op zondagavond 29 maart 2020 als een donderslag bij heldere hemel besloot de kwartaaluitkering (kwartaalrente) stop te zetten. Tenminste voor de twee komende kwartalen en ook over het eerste kwartaal werd niet uitgekeerd. 

IEX in Actie heeft Certificaathouders opgeroepen zich te melden, heeft brieven naar de Rabo geschreven en is begonnen met de voorbereiding van juridische actie. Dat gaat om meerdere categorieën gedupeerde beleggers:

  • 6,5% Rabobank Certificaathouders die bij de aanschaf rente hebben meebetaald (meegekochte rente) en dat bedrag verloren zagen gaan.
  • 6,5% Rabo Certificaathouders die de certificaten nog steeds houden en twee uitkeringstermijnen (rentetermijnen) missen.
  • 6,5% Rabo Certificaathouders die na de mededeling van het opschorten van de kwartaal-rentebetaling hebben verkocht en een verlies op die transactie hebben gerealiseerd. In dat geval is de schade gefixeerd. 

Rabobank heeft zich voortdurend verscholen achter de ECB die banken op 27 maart 2020 had aanbevolen om tot 1 oktober 2020 geen dividend uit te keren:

“De ECB heeft vrijdag 27 maart banken opgeroepen om gedurende de COVID-19 pandemie hun dividendbetalingen voorlopig stop te zetten (ECB/2020/19).”

Maar de Certificaten zijn geen aandelen en de uitkering is rente en geen dividend. En dat maakt de verdediging van Rabobank fundamenteel zwak. We schreven toen ook al dat Rabobank alternatieven had. Wij somden alternatieven op en sloten af met: 

“En misschien een vleugje creativiteit: keer het dividend uit in nieuwe ledencertificaten. Ook dat kost geen cash.”

In de brief van IEX in Actie van 2 april 2020 aan Rabo-topman Wiebe Draijer vroegen we het de Rabobank direct:

“Vraag 10: Hebt u overwogen om een uitkering in de vorm van nieuwe ledencertificaten te doen”

Die weg lijkt de Rabo nu op te gaan. Rabobank schrijft erover in zijn Interim Report, de halfjaarrapportage van de bank die vandaag is gepubliceerd. In het begeleidende persbericht schrijft CEO Wiebe Draijer er het volgende over: 

 In maart 2020 heeft de Europese Centrale Bank (ECB) een aanbeveling gedaan aan banken om ten minste tot 1 oktober 2020 geen dividend uit te keren. In een aanbeveling die de ECB op 28 juli 2020 publiceerde, heeft zij aangekondigd deze periode te verlengen tot 1 januari 2021.

Rabobank houdt zich aan beide aanbevelingen en zal gedurende het gehele jaar 2020 geen uitkeringen in contanten doen op Rabobank Certificaten. De geactualiseerde aanbeveling sluit niet uit dat Rabobank een eventuele uitkering in de vorm van Rabobank Certificaten kan doen.

We onderzoeken dit zorgvuldig en met behoud van onze discretionaire bevoegdheid. We willen benadrukken dat we veel waarde blijven hechten aan onze langdurige relatie met particuliere beleggers en institutionele investeerders.

Rabobank wil dus geen kwartaalrente in contanten betalen over de Certificaten op 29 december 2020 (de enige kwartaaltermijn die nog valt in het kalenderjaar 2020) maar oppert expliciet de mogelijkheid om de uitkering in de vorm van 6,5% Rabo Certificaten te doen.

StockRent-uitkering

Omdat het geen dividend betreft (dan zou het stockdividend zijn), moeten we een nieuwe term introduceren: StockRent-uitkering. Het is wat gekunsteld, maar het is (mogelijk of waarschijnlijk) een positieve ontwikkeling voor de Certificaathouder.

Want als de (rente)uitkering in stock plaatsvindt, dan ontvangen Certificaathouders in ieder geval een uitkering. Een uitkering in Certificaten die tenminste dezelfde waarde moet hebben als de uitkering in contanten was geweest.

De uitgekeerde (fractie van) Certificaten kan dan op de beurs worden verkocht, of worden aangehouden. Met de hoop/verwachting dat Rabobank zo snel mogelijk weer overgaat op uitkering in contanten.

Wij zullen Wiebe Draijer vandaag nog berichten dat wij graag in gesprek gaan over de StockRente-variant, de praktische invulling daarvan en over de problematiek van de twee gemiste uitkeringen. Ook die zouden gedaan of gecompenseerd kunnen worden in de vorm van 6,5% Rabo Certificaten.

Samengevat:

  • Rabobank lijkt de suggestie van uitkering in 6,5% Rabo Certificaten te volgen
  • De term StockRente is geboren
  • IEX in Actie gaat door met actie voor gedupeerde (ex- en huidige) Certificaathouders
  • IEX gaat het gesprek aan met Rabobank

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen. De inhoud van dit artikel is geen professioneel beleggingsadvies of een aansporing tot het aangaan van bepaalde investeringen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEX in Actie

IEX in Actie is de naam waaronder IEX namens groepen beleggers actie onderneemt ter behartiging van hun belangen.

Meer over IEX in Actie

Recente artikelen van IEX in Actie

  1. 23 okt Box-3-plannen vinden geen draagvlak onder beleggers 9
  2. 19 okt Doe mee aan de Box 3-enquête! 10
  3. 18 okt 7 duidelijke bezwaren tegen de voorgestelde Box 3-belasting

Gerelateerd

Reacties

44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. treasury t 13 augustus 2020 13:55
    Het is niet te geloven...het bedrog dat rente als dividend dient te worden aangemerkt gaat gewoon door..Inmiddels is dit geen oplossing voor de vele gedupeerden.Wel leuk voor 'de handel'.

    Ik begrijp RABO heel goed, immers zonder de retail beleggers wordt deze instelling voor een groot deel van haar zgn kernvermogen volledig afhankelijk van de professionele markt.Daar hoort een zeer lage rating bij...met alle gevolgen van dien.
  2. LodewijkR 13 augustus 2020 14:48
    Dit artikel roept (in ieder geval bij mij) onduidelijkheid op. Voor zover ik weet nam de RABO op 29 maart het besluit om de rentebetaling voor 3 kwartalen te stoppen, te weten de drie eerste kwartalen van 2020 dus van 1-1-2020 t/m 30-09-2020. Nu is er in het artikel sprake van 2 kwartalen. Waarom?
    Verder vindt de uitbetaling altijd plaats op de laatste (werk)dag van het kwartaal (aan het einde van het betreffende kwartaal dus). Nu wordt gesuggereerd dat de rente op 1 oktober weer wordt uitbetaald en dat dit de laatste betaling van 2020 zou zijn. Moet dat niet zijn: "de renteopbouw zou op 1 oktober weer kunnen starten zodat aan het eind van het vierde kwartaal weer een uitbetaling plaatsvindt."?
  3. welnes 13 augustus 2020 14:51
    Dat de Rabobank nadenkt over een oplossing, betekend in ieder geval dat
    ze erkennen dat er een concreet probleem is,
    Die "leden" certificaten, zoals ze vroeger heten geven al aan dat ze niet zomaar mensen tekort doen, maar over het algemeen zeer trouwe klanten.

    Een oplossing als stockrente doet volgens mij recht aan de terechte vraag stelling van IEX in actie.
    Daarvoor hulde.
  4. Eventus docebit 13 augustus 2020 14:56
    quote:

    JLa54 schreef op 13 augustus 2020 14:32:

    Creatief, maar ..........leidt meer (StockRente-)certificaten niet tot een zekere verwatering en is het daarmee een beetje 'sigaar uit eigen doos' !?
    Nee, de rente staat vast. Het leidt er alleen toe dat Rabobank voor onbepaalde tijd rente moet betalen op de nieuw uit te geven certificaten, in plaats van dat ze de rente-uitkering eenmalig moeten doen. De RB is dus duurder uit met deze oplossing.
  5. Eventus docebit 13 augustus 2020 14:59
    Bij verkopers horen ook kopers. Gaan die kopers nog op enige manier iets merken van deze creatieve oplossing? Worden hun gekochte certificaten bijvoorbeeld gedeeltelijk ingenomen tegen de (veel) hogere dagwaarde? Worden de verkopen teruggedraaid zodat je de in de tussentijd behaalde winst verliest?
  6. [verwijderd] 13 augustus 2020 15:04
    Uiteraard keert de rabo geen rente uit in2020, daarmee is er een rente voordeel van 3 kwartalen voor rabo. Dat krikt hun winst van 2020 en buffer lekker (CET-1 ratio) op. Verhoging van bufferkapitaal is voor rabo onder deze omstandigheden onmogelijk (wat wil je als de rentevergoeding gewoon niet betaalt: eigenlijk het rentecertificaat een junkbond !). De Q3-rente dan bijschrijven als buffer op je balans: buitengewoon gunstig voor rabo. Voor de junkbond houders: een sigaar uit eigen doos. Asset value /actiefwaarde van de balans van rabo neemt niet toe...
  7. tolman 13 augustus 2020 15:09
    Opmerking; in het begin van dit artikel staat dat de Rabo-certificaten vastrentend zijn maar volgens mij hebben de certificaten een variabele rente met een basis van 6,5%.
    Verder kan ik mij vinden in een voorstel om dit jaar een "stockrente" uit te betalen.
    Er liggen waarschijnlijk nog genoeg ingekochte certificaten op de plank.
    Mijn vertrouwen in de Rabo bank heeft wel een enorme deuk opgelopen.
  8. Freakertje 13 augustus 2020 15:21
    Ik juich deze oplossing van harte toe. Zeker als ze tegen de nominale waarde uitgekeerd worden, dan maak je ook direct 14% winst op dit moment. Maar dat zal wel niet het geval zijn :)
    Je krijgt een waarde uitgekeerd, de Rabobank raakt geen cash kwijt (voor nu), dus het doet recht aan de belangen van alle partijen.
    Ik weet alleen niet of Rabobank dit kapitaal dan ook aan het Tier-1 vermogen mag toevoegen, dan winnen ze er nog meer op.
    Uiteindelijk zullen ze wel meer rente kwijt zijn / de certificaten tegen een (hogere?) prijs terug moeten kopen, dus dat zal ongetwijfeld wel iets gaan kosten, maar dat zal vast wel opwegen tegen de reputatieschade.

    Enige waar we nog voorzichtig in moeten zijn, is over welke kwartalen de StockRente uitgekeerd gaat worden.

    Ik denk dus dat dit een prima uitkomst is (als het doorgaat), waarvoor de IEX een dikke pluim krijgt.
  9. forum rang 5 The Third Way... 13 augustus 2020 16:02
    Een stap in de goede richting, complimenten aan de IEX initiatiefnemers: van beleggers voor beleggers.

    De Rabo en de ECB moeten trouwens af van het idee dat de economie alleen maar gestimuleerd kan worden via nog meer leningen: vooral de rente op deze instrumenten is marginaal hoogstwaarschijnlijk belangrijker...
  10. [verwijderd] 13 augustus 2020 16:40
    Als Rabobank daadwerkelijk de gemiste renteuitkeringen (creatief StockRente genoemd) vergoedt door compensatie door Certificaten (soort voucher) dan is dat tenminste nog iets en een compliment waard voor IEX in Aktie!

    Voor mijzelf gaat de strijd verder dan alleen Rabobank. De gruwel achter deze hele domme aktie is in mijn ogen De Nederlandse Bank (DNB) en daarvoor heb ik het parlement aangeschreven. Inmiddels bericht ontvangen dat het voorval in de vaste commissie financiën van de Tweede Kamer behandeld gaat worden. Ik zou graag zien dat IEX in Aktie zich bij die discussie aansluit.

    Waarom moet DNB terug in haar hok worden gejaagd en gelijk een hangslot erop?

    De heer Klaas Knot van De Nederlandse Bank heeft de nederlandse banken verordonneerd om geen dividenden uit te betalen om de buffers bij de banken hoog te houden om bij te springen bij economisch zielstogende coronapatiënten, o.a. MKB. (zelf reken ik -als belegger- het niet tot mijn takenpakket om het MKB in dit land te redden).

    Dit betekent dat de Rabobank duizenden houders van Rabobank Certificaten geen dividend meer betaalt. Los van geldelijk verlies vind ik dit volstrekt onacceptabel en weer een duidelijk voorbeeld van overheidsinmenging dat ver buiten het werkgebied van de heer Knot ligt en weer een signaal dat de rechten en belangen van burgers in dit land achteloos ter zijde worden geschoven.

    Jarenlang is ons verzekerd dat de banken voldoende buffers hebben opgebouwd om bij tegenwind niet om te vallen. In plaats van bij het eerste zuchtje Coronawind die buffers te gebruiken, wordt door de heer Knot verordonneerd om de nederlandse beleggende burgerij verder uit te wringen om de buffers te vergroten. Kan dit zomaar?

    Waarvan ben je nog enigszins zeker in dit land? En is het juist niet de taak van de overheid/politiek om de economie te sturen in plaats dat de heer Knot het roer grijpt en op eigen houtje onredelijke bevelen aan de banken uitdeelt bij wie iedere ruggegraat ontbreekt om tegen die idiote maatregelen weerstand te bieden?!

    Ik betaal hopen belastinggeld en daarmee moet de overheid dan maar de economie sturen. Banken moeten en behoren niet te sturen in landelijk economisch beleid. (hoogstens de politiek te adviseren)!
    Of gaan ze straks ook nog mijn bankrekening plunderen om het onderwijssysteem of de ventilatie daarbinnen of de gezondheidsinstellingen e.d. te ondersteunen?

    Voor alle duidelijkheid: beleggers worden door DNB gedwongen bij te springen om (MKB-)bedrijven die mogelijk in nood komen door de coronacrisis financieel te helpen; een soort gedwongen collecte bedacht door DNB!

    En wat als de Rabobank met het van mij geroofde dividend- c.q. rentegeld straks een coronalijdend bedrijf gaat helpen? Is dat dan “gratis” geld of moet dat geld met een exhorbitante rente aan Rabobank worden terugbetaald? En wat krijg ik dan? Hebben we er opeens een gecammoufleerde belastingdienst bij gekregen in dit land?

    Bovendien wordt er met deze maatregel ver voor de muziek uitgelopen.
    Ten eerste is het helemaal niet zo zeker dat de banken moeten bijspringen bij noodlijdende bedrijven en ten tweede zijn juist banken vanuit hun DNA al helemaal niet geneigd om aan, in noodverkerende bedrijven leningen te verstrekken. En als zij dit toch willen doen dan -vanwege het grote risico- alleen tegen hoge rentevergoedingen. Is dat “helpen”?

    Als Rabobank zelf in zwaar weer zou verkeren dan had ik nog enig begrip kunnen opbrengen voor het inhouden van dividend maar dat is geenszins het geval. Ook als de overheid steun zou geven aan Rabobank met als voorwaarde dat van de gegeven steun geen dividenduitkeringen mogen plaatsvinden had ik ook daar begrip voor gehad. Maar wederom is dit niet het geval.

    Ik vind het staatsrechtelijk volkomen onjuist dat toezichthouders min of meer dwingend instellingen onder hun toezicht kunnen verplichten afspraken met hun cliënten terzijde te schuiven.

    Daarom voer ik strijd om aan deze vreemde en onbegrijpelijke capriolen van de bankenwereld paal en perk te stellen!
  11. Aspect 13 augustus 2020 20:00
    IEX-in-actie, lof voor jullie inzet in de strijd een acceptabele oplossing te vinden met Rabobank.

    De actie van de Rabobank is inderdaad volstrekt onacceptabel, de enige juiste keuze van de Rabobank is dat de 6,5% rente alsnog wordt uitbetaald en snel de rente uitbetaling wordt hervat . Ik heb ook participaties bij de KNAB bank en zij betalen keurig elke maand de afgesproken rente.

    Begrijp ik goed dat Rabobank over 2020 ipv 6,5% rente eventueel stock-rente wil uitkeren? Hoe is te voorkomen dat dit geen sigaar uit eigen door zal zijn?
  12. Eveneens 13 augustus 2020 20:32
    In principe geen sigaar uit eigen doos lijkt me, want vanuit kapitaal wordt het een schuld aan de certificaathouders. Maar het is voor Rabo een fiscaal probleem. Rente op de certificaten is fiscaal verrekenbaar.
    En bij kapitaaluitkering moet waarschijnlijk dividendbelasting worden ingehouden. Etc.
44 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links