Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Bankenfeestje

Slotcall: Bankenfeestje

De AEX (+1,7%) speert er net als gisteren vandoor. Diverse media melden dat het optimisme wordt veroorzaakt door de keuze van de Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden voor Kamala Harris als running mate, maar dit lijkt mij ver gezocht.

Het klopt inderdaad dat Harris wordt gezien als gematigd en daardoor voor de markten een betere kandidaat is dan bijvoorbeeld Elisabeth Warren, maar om deze koersstijging hier volledig aan toe te schrijven gaat te ver.

Ook wordt er gezegd dat de hoop op een nieuw coronastimuleringspakket de beurzen goed doet, maar ook dit argument is twijfelachtig. Het meningsverschil tussen de Republikeinen en Democraten op dit onderwerp zit hem vooral in geld dus lijkt het slechts een kwestie van tijd dat beide partijen tot een akkoord komen.

Dit zit dus waarschijnlijk al in de koersen verwerkt. Nee, deze rally lijkt vooral wat weg te hebben van een campingrally. Met uitzondering van enkele bleeders zoals Unibail Rodamco (-2,2%) en Air France-KLM (-2,4%) lijkt zo'n beetje alles wat los en vast zit gekocht te worden.

ABN Amro

Het grote nieuws rondom ABN Amro (+8,1%) is vandaag dat er flinke klappen vallen bij de zakenbankdivisie. Ruim 800 van de 2500 banen binnen deze tak gaan verloren. Dit betekent dat zo'n 30% van het aantal mensen op zoek moet naar ander werk.

Het is overigens geen complete verrassing dat de zakenbankdivisie aan de beurt is, want ABN Amro heeft op dit gebied de nodige zeperds gemaakt. Iedereen kent het fiasco rondom de Singaporese oliehandelaar wel en ook aan het Duitse Wirecard had de bank geld uitgeleend.

De cijfers vielen overigens mee, al staat het kwartaalverlies van €5 miljoen in schril contrast met met de winst van €693 miljoen die er in het tweede kwartaal van 2019 werd geboekt. De oorzaak is een lagere rentemarge en een fikse dotatie aan de stroppenpot. 

Just Eat Takeaway

Daar waar ABN Amro spijkerhard wordt geraakt door de coronacrisis, hebben de bezorgers van Just Eat Takeaway (+3,2%) het nog nooit zo druk gehad als nu. Mensen blijven langer thuis en dan is het wel zo gemakkelijk om een maaltijd aan de deur te laten afleveren.

De omzet van de maaltijdbezorger steeg in het tweede kwartaal met 44% en de winstgevendheid nam zelfs nog sneller toe. Risico's zijn er echter ook, zo is het de vraag of Just Eat Takeaway ook in de VS succesvol gaat zijn. Om uberhaubt een kans te hebben, moet er flink geïnvesteerd worden in marketing.

Momenteel koerst het aandeel tegen 80 keer de verwachte winst over 2021. De markt heeft dus alle vertrouwen in de maaltijdbezorger. Of de IEX-Beleggersdesk het aandeel ook ziet zitten, leest u in dit artikel. 

ASML

De analisten van Tostrams zijn enthousiast over het aandeel ASML (+1,3%). De afgelopen dagen vond er weliswaar een daling plaats, maar de stijgende trend is nog intact. Er is al met al voldoende ruimte voor een nieuwe koersstijging. 

Als u geïnteresseerd bent in Technische Analyse en iedere dag nieuwe koop/verkoopsignalen wilt ontvangen van honderden aandelen, kunt u via deze link lid worden van Tostrams. De beleggingsadviezen die er worden gegeven zijn tevens onafhankelijk.

Rentes

De rentes vliegen wederom omhoog. Het is even risk-on in de markt en dan moet u even geen tienjaars staatspapier in bezit hebben. De Nederlandse yield loopt drie basispunten op naar -0,34%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 1,7% omhoog en daarmee behoren we tot de beste beurzen van Europa. Alleen de FTSE100 (+2,0%) troeft ons af.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 3,1% en noteert 21,8 punten. Nog een paar punten eraf en de paniekbarometer staat onder de 20 punten. Dit is een stand om in de gaten te houden, omdat een stand onder de 20 punten officieus inhoudt dat er geen sprake meer is van onrust op de financiële markten.
  • Wall Street gaat als een raket vandaag. Vooral de Nasdaq (+2,1%) heeft er zin in vandaag.
  • De euro klimt 0,4% en noteert 1,179 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+1,5%) en Zilver (+3,9%) lopen aardig op, maar het verlies van gisteren is nog lang niet goedgemaakt. De zilverprijs ging gisteren met maar liefst 15% onderuit.
  • Olie: WTI (+1,8%) en Brent (+1,6%) lopen gestaag op.
  • Voor bitcoin (+2,3%) geldt hetzelfde

Het Damrak

  • Prosus (+3,4%) profiteert van de goede cijfers van Tencent (+3,1%). De omzet van de Chinese techgigant steeg in het tweede kwartaal met 29%. Het aantal game-uren is de laatste maanden fors toegenomen en daar varen de gaming-activiteiten van Prosus wel bij.
  • De grote koersschommelingen van Flow Traders (+3,7%) komen niet als een verrassing. Het is namelijk lastig om de winst in het tweede kwartaal te voorspellen. Hoe meer onzekerheid hoe beweeglijker de koers.
  • Air France-KLM (-2,4%) is vandaag een dissonant. Het laatste handelsuur is er één om snel te vergeten.
  • Pharming (-2,3%) heeft last van een downgrade van Wainwright.
  • Accsys (+8,6%) gaat samenwerken met Eastman Chemical. Dit zal moeten leiden tot een verhoging van de productie van duurzaam Accoya-hout. Beleggers zijn in ieder geval enthousiast.
  • De analisten van KBC denken dat Avantium (-6,3%) op korte termijn geld nodig heeft. De Belgische zakenbank gaat er vanuit dat de kas eind volgend jaar leeg is. De IEX-Beleggersdesk waarschuwde hier al eerder voor.
  • B&S Group (+4,8%) schiet omhoog op een stevig volume.
  • Vivoryon (+7,0%) knalt wederom omhoog. Sinds het bericht dat het bedrijf een fase 2 studie kan doen voor een middel tegen alzheimer is de koers met 35% opgelopen. Dat nota bene binnen vier handelsdagen.

Adviezen

  • ABN Amro: naar kopen van verkopen en naar €10 van €9,50 - KBC
  • Corbion: naar €38 van €35 en kopen - Berenberg
  • ForFarmers: naar €6,30 van €6,25 en kopen - KBC
  • ING: naar €6,80 en houden - ABN Amro
  • Just Eat Takeaway: naar €123 van €111,20 en kopen - JPMorgan Cazenove 
  • OCI: naar €18,60 en kopen - Goldman Sachs
  • Pharming: naar houden van kopen - Wainwright

Agenda 

13 aug Event Consensus
08:00   ForFarmers Q2-cijfers  
08:00   Kendrion Q2-cijfers  
08:00   Aegon Q2-cijfers  
08:00   NIBC Q2-cijfers  
08:00   Sipef Q2-cijfers  
08:00   TUI Q2-cijfers  
08:00   ThyssenKrupp Q2-cijfers  
08:00   Telefonica Deutschland Q2-cijfers  
08:00   Duitsland inflatie CPI jul -0,5% MoM
08:00   Tencent Q2-cijfers  
08:00   Vestas Q2-cijfers  
09:00   Spanje inflatie CPI jul -0,9% MoM
09:00   Royal Dutch Shell notering $0,16 ex-dividend  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
22:00   Applied Materials Q2-cijfers  
22:00   Baidu Q2-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links