Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Verrassende cijfers

Slotcall: Verrassende cijfers

Ondanks dat de AEX de ochtendwinst aan het einde van de handelsdag deels heeft ingeleverd, resteert er nog altijd een mooie plus van 0,9%. Het optimisme is opvallend, omdat de macro-economisch cijfers grotendeels tegenvielen.

We beginnen met de Europese inkoopmanagersindices voor de dienstensector. Zowel de Duitse- (55,6) als Franse PMI (57,3) viel lager uit dan verwacht. Anderzijds is het positief dat de scores ver boven het neutrale niveau van 50 uitkomen.

Dat is helaas anders in Zuid-Europa. Italië en Spanje moeten het doen met een stand van nipt boven de 50. Het is wederom een signaal dat de verschillen tussen Noord- en Zuid-Europa verder toenemen.

Dit komt doordat de impact van de coronacrisis op de zuidelijke eurolanden groter is dan bijvoorbeeld in Nederland. Italië, Spanje en Griekenland moeten het immers hebben van toeristen, en die blijven nu massaal weg.

Krachtig Amerika

Daar waar het met de Zuid-Europese dienstensector maar niet wil vlotten, draait de VS op volle toeren. De zogenaamde ISM Non-manufacturing index kwam uit op 58,1 en dat is het hoogste niveau sinds februari 2019.

Charlie Billello heeft zijn conclusie al getrokken.

Het ADP-banenrapport viel overigens behoorlijk tegen. Volgens de loonstrookjesverwerker kwamen er in de maand juli 167.000 arbeidsplaatsen bij, terwijl de markt uitging van een stijging van 1,5 miljoen.

Voordat u nu al uw aandelen verkoopt, moet ik wel zeggen dat hier een goede verklaring voor is. De reden is namelijk dat het cijfer over juni fors naar boven is bijgesteld. ADP ging er eerder vanuit dat er in juni 2,4 miljoen banen bij kwamen, maar dat blijken er nu 4,3 miljoen te zijn geweest. Tja, dan is het niet meer dan logisch dat het cijfer over juli tegenvalt.

Ahold

De topper van de dag is Ahold (+5,3%). De supermarktketen wist de omzet- en winstverwachting van analisten ruimschoots te verslaan. In het tweede kwartaal stegen de opbrengsten met 17% naar €19,1 miljard, terwijl analisten rekenden op een plus van 12%.

Ook de winstgevendheid verbeterde flink. De WPA ging bijvoorbeeld met 88% omhoog naar €0,65. Het management heeft daarom besloten om het interimdividend met 67% te verhogen naar €0,50.

Dat ligt momenteel erg gevoelig in de maatschappij. Rond 15.00 uur kwam RTLZ met een kritisch artikel, omdat vakkenvullers het met een waardebon van €25 moeten doen. Ahold spreekt dit tegen omdat werknemers aan het einde van het jaar in de winst meedelen.

Sites zoals Joop.nl en GeenStijl hebben hier ook aandacht aan besteed, waardoor het een kwestie van tijd is dat het een landelijke discussie gaat worden. Terecht of niet. Feit blijft dat de koers sinds 15.00 uur wat is weggezakt. Wellicht is er een verband.

Bpost +21,5%

Op de Belgische beurs staat een ander aandeel in de spotlights. Het aandeel Bpost steeg vandaag met meer dan 21%. De Belgische post- en pakketbezorger profiteert net als PostNL flink van de coronacrisis.

Die omzetstijging van 12,5% in het tweede kwartaal is weliswaar niet zo spectaculair als die van zijn Nederlandse branchegenoot, maar beleggers zijn er maar wat blij mee. Met name het aantal bezorgde pakketten (+78%) steeg explosief.

Wat dan weer tegenvalt, is dat Bpost de winstgevendheid niet wist op te krikken. Dit wordt grotendeels veroorzaakt door de afnemende postvolumes en de tegenvallende resultaten van het Amerikaanse Radial.

Hoofdpijndossier Radial

De omzet van Radial nam weliswaar fors toe, maar dat geldt niet voor de winstgevendheid. Het bedrijf moet alle zeilen bijzetten om Amazon van zich af te houden en dat leidt tot druk op de marges. Dit zat overigens al aardig in de koers van Bpost verwerkt.

Gisteren zette het aandeel nog een all time low op het bord. Deze koersstijging van 20% is dus een welkome meevaller. Toch is het nog te vroeg om te spreken van een definitieve ommekeer.

Dan moet Bpost eerst meerdere kwartalen op rij positieve resultaten in de boeken zetten. Daarnaast heeft de coronacrisis een zeer positieve invloed op de cijfers. Zonder corona hadden de resultaten er waarschijnlijk een stuk slechter uit gezien. Maar goed, het is in ieder geval een begin.

Oja, het bedrijf meldt ook nog dat het dividend over boekjaar 2020 wordt geschrapt. Gelukkig is er geen belegger die hierdoor is verrast.

Rentes

De basispunten die er gisteren vanaf gingen, komen er nu weer bij. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier stijgt met vijf basispunten naar -0,38%.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Brede markt

  • De AEX gaat 0,9% omhoog en daarmee presteren we redelijk in lijn met de overige Europese beurzen. Alleen de DAX (+0,5%) blijft wat achter. De Duitse hoofdindex wordt gedrukt door het kwakkelende Bayer (-1,9%).
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 4,6% en noteert 23,6 punten. 
  • Wall Street koerst wederom in het groen. Met name de Dow Jones (+1,1%) heeft de smaak te pakken. De Nasdaq (+0,3%) blijft daarentegen wat achter, maar ligt nog steeds op recordkoers.
  • De euro stijgt 0,9% en noteert 1,190 ten opzichte van de dollar. 
  • Goud (+1,4%) profiteert van de zwakke dollar en breekt door de $2.000-barriere.
  • Olie: WTI (+3,2%) en Brent (+2,9%) gaan door het dak.
  • Bitcoin (+3,8%) is ook in trek

Het Damrak

  • Volgens de IEX-Beleggersdesk is de herwaardering van het aandeel Royal Dutch Shell (+1,0%) richting de €18,50 een kwestie van tijd. De reden waarom leest u in het onderstaande Premiumartikel.
  • ASR (+4,5%) maakte vanochtend bekend dat het aandeleninkoopprogramma weer van start gaat. Ook het uitgestelde dividend van €1,20 per aandeel gaat binnenkort richting de aandeelhouders. Reden voor Kepler Cheuvreux om het aandeel op de kooplijst te zetten.
  • ArcelorMittal (+5,6%) lift mee op het positieve sentiment. Groot nieuws kan ik namelijk niet vinden.
  • Wolters Kluwer (+3,3%) wist de omzet in het eerste halfjaar met 3% op te krikken. In tegenstelling tot Relx (+1,3%) heeft de dataleverancier geen last van afgelaste vakbeurzen.
  • De koers van Air France-KLM (+6,8%) is net zo lastig te voorspellen als het balletje in de Roulette.
  • OCI (+8,1%) profiteert van meevallende cijfers van het Amerikaanse Mosaic (+5,4%).
  • Vastned (+6,6%) stijgt flink op een hoog volume. Een duidelijke trigger kan ik echter niet vinden.
  • Tot slot gaat Vivoryon (+11,1%) helemaal door het dak. Als u spektakel wil dan moet u in dit aandeel zitten. Succes is overigens niet gegarandeerd.

Adviezen

  • Ahold: naar €23,90 van €24,20 en houden - Morgan Stanley
  • Ahold: naar €28 van €26 en kopen - Insinger Gilissen
  • Ahold: naar €27,50 van €26 en kopen - Bank Degroof
  • Ahold: naar €20,50 van €19,90 en verkopen - DZ bank
  • Ahold: naar €28,50 van €26 en kopen - KBC
  • AMG: naar €27,80 van €38 en kopen - ABN Amro
  • AMG: naar €18 van €19 en kopen - Bank of America
  • Aperam: naar €29 van €28 en kopen - Bank of America
  • ASR: naar kopen van houden en naar €34,20 van €32,30 - Kepler Cheuvreux
  • DSM: naar €135 van €120 en kopen - Berenberg
  • Euronext: naar houden van kopen en naar €102 van €96 - ING
  • JDE Peets: naar €40,50 van €41 en kopen - Deutsche Bank
  • Philips: naar €48 van €45 en kopen - Morgan Stanley
  • PostNL: naar €2,60 van €2,10 en kopen - Bank of America
  • Unibail Rodamco: naar €43 en houden - Independent Research
  • Wolters Kluwer: naar €72 van €68 en houden - KBC

Agenda

6 aug Event Consensus
07:00   Adecco Q2-cijfers  
07:00   ING Q2-cijfers  
07:00   Fagron Q2-cijfers  
07:00   SBM Offshore Q2-cijfers  
07:00   NN Q2-cijfers  
07:00   KBC Q2-cijfers  
07:00   Crédit Agricole Q2-cijfers  
07:00   Siemens Q2-cijfers  
07:00   BBVA Q2-cijfers  
07:00   Toyota Q2-cijfers  
07:00   Henkel Q2-cijfers  
07:00   Lufthansa Q2-cijfers  
07:00   Adidas Q2-cijfers  
08:00   Hunter Douglas Q2-cijfers  
08:00   Ctac Q2-cijfers  
08:00   VK BoE rentebesluit unch 0,1%
08:00   Duitsland industriële orders jun 12,0%
09:00   Unilever €0,41 ex-dividend  
10:00   Italië industriële productie jun -32,5% YoY
14:00   Coca-Cola European Partners Q2-cijfers  
14:00   First Solar Q2-cijfers  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
22:00   Galapagos Q2-cijfers  
22:00   Uber Q2-cijfers
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. mok 5 augustus 2020 19:24
    De Nederlandse zeur mentaliteit komt weer om de hoek kijken. Wees toch een keer trots op zo’n goed lopende onderneming als Ahold! Misschien dat ze daarom zo ondergewaardeerd zijn op de beurs. Misschien moet je de werknemers aandelen geven, maar dan zullen ze wel weer wat te piepen hebben.
  2. putter 5 augustus 2020 22:29
    men zou zich eens een keer druk maken over de kosten van het koninklijk huis, 500 miljoen per jaar, de kroonprinses krijgt binnenkort als ze 18 wordt 4000 euro per dag , Is er iemand die zich daar druk over maakt in de publiciteit/publieke opinie ? Walgelijk hypocriet zooitje is het in nederland.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links