Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Sectorrotatie

Slotcall: Sectorrotatie

De AEX (-0,4%) blijft net als gisteren behoorlijk achter ten opzichte van de overige Europese indices. Daar waar de Duitsers (+1,2%) en Fransen (+1,8%) stevige plussen op het bord zetten, eindigen wij in het rood.

Het komt doordat er verhoudingsgewijs veel technologiefondsen zijn opgenomen in de hoofdindex. Fondsen zoals Adyen (-3,7%), ASML (-2,1%) en Prosus (-5,4%) blijven vandaag lelijk achter. Ook op Wall Street liggen de technologie-aandelen er zwak bij.

Daarentegen presteren de coronagevoelige aandelen juist goed. Een duidelijke verklaring is hiervoor niet te vinden. Het is een typisch gevalletje van sectorrotatie. De financials, winkelvastgoed en industriële fondsen gaan goed, daar waar de sterke namen wat terrein prijsgeven.

Amerika gaat langzaam weer open

Positief is dat de Amerikaanse economie langzaam weer open gaat. De staten Virginia en Arkansas staan binnenkort toe dat de bars en restaurants onder strikte regels hun deuren mogen openen. In Ohio mogen mensen zelfs weer naar de sportschool.

Wellicht dat dit soort berichten het optimisme aanwakkeren. De altijd uitgesproken beursanalist Jim Cramer zegt dat de markt te positief is over het herstel van de Amerikaanse economie. Hij kan niet geloven dat de Nasdaq in de buurt van een all time high staat, terwijl 38 miljoen Amerikanen werkloos zijn.

Cramer zegt: 'je kan niet eindeloos een kasteel bouwen van zand'. Er komt immers een moment dat het omvalt. Hij hoopt daarom dat de markten wat tot rust komen. Vandaag lijkt het daar bepaald niet op, want de koersen springen alle kanten op. Dat terwijl de agenda praktisch leeg is.

Twitter onder vuur

Op de Amerikaanse beurs behoort Twitter (-4,8%) tot de grootste dalers. Het sociale mediaplatform wordt door de President Donald Trump onder vuur genomen, omdat enkele tweets van Trump door het platform als onwaar werden beschouwd.

Het gaat om een tweet van Trump waarin hij zei dat het stemmen per post tot grote verkiezingsfraude zou leiden. Twitter had daaronder een link gezet met de woorden: "lees hier de feiten over het stemmen per post''. Die link verwees weer naar CNN, een zender waar Trump geen groot fan van is.

De Amerikaanse President is hier niet van gediend en dreigt met grote acties. Wat hij precies gaat goed, is echter onduidelijk. Misschien gaat hij wel stoppen met twitteren. Dat zou voor ons als media toch wel jammer zijn. Want iedere dag tweet hij wel iets nieuwswaardig. Ook Facebook (-3,7%) heeft last van dit gebakkelei.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag. Let vooral op de Italiaanse yield die een enorme duikvlucht maakt. Als de Italianen geld toe krijgen op hun leningen dan eet ik mijn schoenen op.

De lagere Italiaanse rente wordt veroorzaakt door de Europese Commissie die een herstelfonds van €750 miljard wil oprichten. Een deel van dit geld moet volgens de Commissie worden geschonken aan de lidstaten. Dat is gunstig voor Italië.

  • Nederland: -2 basispunten (-0,22%)
  • Duitsland: -0 basispunten (-0,43%)
  • Italië: -7 basispunten (+1,48%)
  • Verenigd Koninkrijk: -3 basispunten (+0,19%)
  • Verenigde Staten: -3 basispunten (+0,67%)

Brede markt

  • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee zijn we het slechtste jongetje in de klas.
  • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 3,6% en noteert 29,4 punten. 
  • Wall Street laat een sterk verdeeld beeld zien. De Dow Jones winst 1,3%, maar de Nasdaq staat ruim 0,8% in het rood.
  • De euro zakt 0,2% en noteert 1,096 ten opzichte van de dollar.
  • Goud (-0,4%) geeft de laatste dagen wat terrein prijs.
  • Olie: WTI (-2,7%) en Brent (-5,0%) corrigeren.
  • Bitcoin (+3,3%) maakt het verlies van gisteren weer goed.

Het Damrak

  • De grootbanken ABN Amro (+4,8%) en ING (+6,30%) worden vandaag opgepikt. Een duidelijke aanleiding voor deze stijging kunnen we niet vinden. Misschien helpen de positieve woorden van ECB-voorzitter Lagarde een handje. Zij zegt dat er niet nog een keer een schuldencrisis aankomt in Europa.
  • In de achtergrond gaan de verzekeraars mee omhoog. Het lijkt erop dat NN Group (+4,2%) en ASR (+4,0%) hun dividend aan het einde van het jaar alsnog gaan betalen.
  • Het is opvallend dat Prosus (-5,4%) zo hard onderuit gaat. Tencent gaat slechts 1,3% omlaag. Dit betekent dat de korting op het aandeel Prosus toeneemt. De Chinese techgigant is immers veruit de belangrijkste positie van de Zuid-Afrikaanse holding.
  • We zien bij Heineken niet iedere dag een plus van 5,4% op het bord. Op de Belgische beurs heeft Ab Inbev (+4,1%) er ook zin in. Op het forum weten ze ook niet waar dit enthousiasme ineens vandaan komt.
  • Basic-Fit (+5,2%) heeft er ook weer een wildemansrit op zitten. Vanavond weten we of het kabinet toestaat dat sportscholen eerder open mogen. De IEX Beleggersdesk gaat hier niet van uit. Maar we laten ons graag verrassen.
  • Sinds bekend werd dat BAM (+3,2%) het dak van AZ-stadion mag bouwen, is de koers iedere dag omhoog gegaan. Als je het dak van zo'n mooi stadion mag bouwen dan doe je toch iets goed. 
  • Air France-KLM (+2,8%) doet het niet onaardig. Gisteren werd bekend dat Duitsland en Spanje binnenkort weer toeristen gaan toelaten.
  • OCI (+6,1%) krabbelt wat op, maar heeft nog een lange weg te gaan.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €7 van €9,50 en houden - Morgan Stanley
  • Aedifica: naar €93 en houden - Kempen
  • Altice: naar €3,30 en verkopen - Barclays
  • Basic-Fit: handhaven op €28,25 en kopen - ING
  • ING: naar €7 van €6 en houden - Morgan Stanley
  • Unibail Rodamco: naar houden en €45 - Kempen
  • Wereldhave: naar houden en €7,50 - Kempen

Agenda

28 mei Event Consensus
09:00   Euronav notering ex-dividend  
10:00   NN Group AvA  
14:00   Van Lanschot Kempen AvA  
14:00   Duitsland inflatie CPI mei  
14:30   VS orders duurzame goederen apr -15,0% MoM
14:30   VS BBP Q1 eerste herziening -4,8% QoQ
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
16:00   VS pending Home Sales apr -10,0% MoM
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. alias re 27 mei 2020 18:30
    Dank Niels. Always a pleasure reading you, signed : Donald(:can't use twitter anymore..)
    Nee Niels, was grapje:)). Maar echt: Je bent hééél goed en héééél helder, dus het is echt een plezier je te lezen. Zit er niet over in wat Donald of andere mensen schrijven, hoge bomen vangen veel wind. En ga gewoon door met je adviezen, ook als sommige soms niet (helemaal) uitkomen..
    Merci:), Rob
  2. forum rang 4 Machiavelli 27 mei 2020 18:34
    En Trum heeft groot gelijk dat hij Twitter onder vuur neemt, kijk even wie het voor het zeggen heeft bij CNN en Twitter. Verder is YouTube ook lekker bezig om critici de mond te snoeren zoals Michael Moore, Jensen, Maurice de Hond en het gesprek van Marianne Zwagerman met collega Kees de Kort. Allemaal omdat het niet in de smaak valt bij deze linkse geëngageerde elite dwazen.
  3. forum rang 6 Krentenmenten 27 mei 2020 18:57
    quote:

    Machiavelli schreef op 27 mei 2020 18:34:

    En Trum heeft groot gelijk dat hij Twitter onder vuur neemt, kijk even wie het voor het zeggen heeft bij CNN en Twitter. Verder is YouTube ook lekker bezig om critici de mond te snoeren zoals Michael Moore, Jensen, Maurice de Hond en het gesprek van Marianne Zwagerman met collega Kees de Kort. Allemaal omdat het niet in de smaak valt bij deze linkse geëngageerde elite dwazen.


    Ook al ben je het niets eens met deze of gene, maar freedom of speech is de belangrijkste bestaansvoorwaarde voor een goed functionerende democratie. Fortuyn gaf hier in een voorzet met alle gevolgen van dien.
  4. forum rang 7 ff_relativeren 27 mei 2020 19:22
    Hoi @ Niels ; een verzoek-nummertje mijnerzijds :

    kan IEX met een column komen (en niet achter de betaalmuur svp), over de gevolgen voor de beurs in Hong Kong, nu de Verenigde Staten de speciale status van Hong Kong publiekelijk opgeven ?

    bron : edition.cnn.com/2020/05/27/politics/h... .

    Er zijn vast heel wat beursgenoteerde bedrijven die de impact gaan voelen.
    En heel wat sectoren ook .. Wat verwacht IEX van deze zeer actuele ontwikkeling
    -en de impact- ?
  5. forum rang 7 wiegveld 27 mei 2020 22:06
    Nog weinig mensen denken na over de tweede golf in deze pandemie die onherroepelijk komt!
    Dan zullen alle bedrijven, die nu niet draaien door vraaguitval en hoge schulden hebben gemaakt omvallen, overheden kunnen niet meer lenen en zijn de rapen gaar.
    Daarover zie ik nog geen publicaties!
    De beurzen zijn nu vulkanen aan het worden die onherroepelijk barsten. Denk Dat Cramer dat goed ziet.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links