Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: "30% krimp in tweede kwartaal"

Slot: "30% krimp in tweede kwartaal"

Het was weer eens een bewogen week, waarin kleine lichtpuntjes werden afgewisseld door flinke tegenvallers. Uiteindelijk perst de AEX er deze week een aardige plus van 1,4% uit. Alleen is het jammer dat slechts 1 aandeel hiervoor verantwoordelijk is.

Dat is namelijk Royal Dutch Shell (+15,9%). Het olieconcern profiteert van het tweetje van Trump, waarin hij zegt dat Rusland en Saudi-Arabië de olieproductie met 10 miljoen vaten per dag verlaagt.

Dit leidt direct tot de grootste stijging van de olieprijs op 1 dag.

'Diepe recessie in Q2'

Tot zover het goede nieuws, want het slechte nieuws voert wederom de boventoon. Vandaag kwam er vanuit de VS een ronduit beroerd banenrapport langs. Maar liefst 701.000 arbeidsplaatsen gingen er verloren.

Dit cijfer zal deze maand alleen nog maar slechter worden. Er wordt zelfs gespeculeerd over een werkloosheid van 20% in de VS. Voor de economen van Bank of America vormt het aanleiding om met een bizarre voorspelling te komen over de krimp van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal.

Zij verwachten dit kwartaal een economische krimp van 30%. Dit zijn krimpcijfers die we zelfs niet eens zagen begin jaren 30 tijdens The Great Depression. Het pijnlijke is dat die gekke economen van Bank of America nog weleens gelijk kunnen krijgen.

Het herstel moet volgen in het vierde kwartaal, maar Bank of America verwacht pas dat de Amerikaanse economie in de herfst van 2021 op het niveau van voor de coronacrisis is. Maar goed, gelukkig kunnen virologen op dit moment een betere inschatting maken dan economen. Alles hangt af van hoelang de lockdown gaat duren.

Bedrijven schrappen massaal dividend

Het wordt voor dividendbeleggers een zwaar jaar. Het ene na het andere bedrijf schrapt zijn dividend. Deze week zijn het de volgende namen:

  • ABN Amro
  • ING
  • BAM
  • Nedap
  • B&S Group
  • Boskalis
  • Van Lanschot Kempen

Verder ziet het er door de oproep van de Nederlandse Bank naar uit dat de verzekeraars hun dividend gaan schrappen. Ook zijn er bedrijven die hun dividendvoorstel uitstellen.

De IEX Beleggersdesk heeft een overzicht gemaakt van bedrijven die waarschijnlijk wel gaan betalen. Als u wilt weten of uw aandelen de dans ontspringen, kunt u klikken op deze link.

Rentes

De bewegingen op de rentemarkt zijn beperkt. Alleen de Amerikaanse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt steeds verder weg. Dit keer gaan er vijf basispunten vanaf, waardoor er een yield van 0,58% op het bord staat.

Rentes

De lijstjes

  • AEX deze week: +1,4%
  • AEX deze maand: -2,5%
  • AEX dit jaar: -22,0%
  • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: -21,5%

Vola neemt af

De VIX (-26,5%) daalt fors, al koerst de paniekbarometer nog altijd op een bijzonder hoog niveau. De huidige stand van 52 is te vergelijken met het niveau van het hoogtepunt van de economische crisis in 2008/2009.

Verder zal het u niet verbazen dat de olieprijs bovenin dit lijstje noteert. Probleem is alleen dat een prijs van $32,50 voor een vat brentolie nog veel te laag is voor oliebedrijven. 

Indices

AEX

Anticyclische bedrijven zoals Galapagos (+6,5%), Ahold, (+5,5%) en Unilever (+3,9%) blinken uit. ING (-15,7%) en ABN Amro (-12,2%) worden daarentegen afgestraft. Het schrappen van het dividend wordt nooit gewaardeerd door beleggers.

Unibail Rodamco (-15,9%) gaat ook bij het grof vuil. Winkeliers zullen smeken om huurverlagingen en daar komt bij dat er de nodige zaken kopje onder gaan. Kortom, de vooruitzichten voor het winkelvastgoed zijn ronduit beroerd. Anderzijds heeft Unibail Rodamco dit jaar al tweederde van zijn waarde ingeleverd. Er zit dus al het nodige ingeprijsd.

AEX

AMX

Oliedienstverlener SBM Offshore (+10,9%) profiteert van de hogere olieprijs, al zullen grote olieconcerns nog niet staan te springen om flink te investeren in nieuwe olievelden. Van Fugro (-1,5%) had ik eerlijk gezegd meer verwacht.

Het is niet verbazingwekkend dat Eurocommercial Properties (-19,7%) onderaan dit lijstje noteert. Alle winkelvastgoedfondsen liggen slecht. Er is nog geen duidelijkheid over wanneer de sportscholen van Basic-Fit (-13,3%) open gaan. Daarnaast is er nog geen akkoord over een extra kredietfaciliteit van €150 miljoen.

 

AMX

ASCX

Nedap (-9,5%) trekt de outlook voor 2020 in. Het afgelopen kwartaal wist het technologiebedrijf de omzet met 9% te laten stijgen ten opzichte van een jaar geleden. Probleem is alleen dat niemand meer naar deze cijfers kijkt. Verder koerst Wereldhave (-12,7%) op de laagste koers ooit en is de overname van NIBC (-12,0%) nog geen uitgemaakte zaak.

ASCX

 

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik.

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Erny 3 april 2020 18:51
    Historisch gezien is al het nieuws over de beurs uiteindelijk goed nieuws. Je moet als belegger uiteraard wel genoeg vet op de botten hebben en voldoende tijd hebben om een recessie uit te zitten. Plus genoeg cash achter de hand om bij te kopen. Daarbij geldt hoe lager de beurs, hoe dichter bij de bodem, dus hoe lager het instaprisico. Begin nu met plukjes, verkoop niks met verlies, en verhoog je inleg bij verdere dalingen.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links