Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

IEX Weekend: Made in China

IEX Weekend: Made in China

De afgelopen week daalde de AEX met bijna 100 punten, oftewel 18%. Twee ongrijpbare krachten legden het Damrak lam: het coronavirus en het gevecht om marktaandeel in de oliesector. Beide zijn tijdelijk, maar hoe tijdelijk is niet te voorspellen en hoe dan ook kost de oplossing veel geld.  

Olie: aanval op Amerikaanse olie-industrie

Eerst even de minst pregnante: het gestunt met de olieprijs kunnen we het beste zien als een aanval op de Amerikaanse olie-industrie. U denkt dat Shell, SBM en Fugro hard gedaald zijn?

Kijk even bij de Amerikaanse toeleveranciers als Occidental (waar Buffett instapte), Halliburton en Transocean: allemaal zo'n 70-80% gedaald dit jaar. Dit is de chart van Halliburton, toch een gerespecteerd oliebedrijf: 

vw   

Afbeelding: koersvorming Halliburton dit jaar. Van $25 naar $7.  

De verlaging van de olieprijs door de Saoedi's was daarbij eerder de genadeklap dan de eerste slag: door de coronacrisis lag olie al slecht: dit is waarschijnlijk voor veel oliefondsen met een zwakke balans de doodssteek.   

Uiteindelijk zullen de OPEC-plus (OPEC en de Russen) de prijs weer laten stijgen want het snijdt ook in hun eigen vlees, maar dan hebben ze een flink stuk marktaandeel teruggewonnen op de Amerikanen.

Olielanden willen niet alleen de Amerikaanse schalie-olie de nek omdraaien, ze willen ook graag van hun voorraden af. Niemand weet hoeveel olie er in de toekomst nog nodig is en je wilt niet blijven zitten met je volle velden.

De Nederlandse 'olie'fondsen staan er heel verschillend in:

 • Shell: dividend kan gehandhaafd blijven, maar momenteel zit echt alles tegen. Gasprijs is ook extreem laag
 • Fugro: wilde net €500 mln uit de markt halen, bad, bad timing
 • SBM: langjarige contracten met stabiele cashflow
 • Brunel: nog maar weinig exposure naar olie 
 • Vopak: gaat profiteren van enorme contango (verschil spotprijs en futureprijs) 
 • Euronav (B): tankertarieven rijzen de pan uit: tot nog toe grote winnaar oliecrisis

Corona: de boel op slot

Over naar de échte crisis: het coronavirus. In China zitten de grote steden al twee maanden op slot, en het lijkt erop dat ze daarmee de verspreiding van het virus voorlopig hebben gestopt.

Daarvoor zijn rigoureuze maatregelen genomen, veel zwaarder nog dan hier. In Wuhan ging letterlijk alles dicht: ook scholen, openbaar vervoer, luchthavens etc. Dat is hier nog niet het geval maar wanneer het aantal nieuwe gevallen hard blijft oplopen is dat zeker een optie.

Om de gezondheidszorg beheersbaar te houden MOET de verspreiding tegen gehouden worden. Dit komt van het NtvG (Tijdschrift voor geneeskunde) en laat zien wat er gebeurt als we niets doen. 

vw  

De uitbraak gaat exponentieel groeien, het zorgsysteem wordt overbelast waardoor er geen ruimte meer is in de ziekenhuizen. Personeel in de zorg stort in, loopt zelf grote risico's en moeten keuzes maken wie wel en wie niet te helpen. Voor God spelen dus.

In een uitstekend artikel legt de Amerikaan Tomas Pueyo uit wat er gaat gebeuren als we niets doen.  

Daarom is het ook zo belangrijk dat beleidsbepalers de ernst van de situatie inzien, wat bijvoorbeeld in de VS, in Engeland en ook bij ons totaal niet het geval was.

Ook de keuze om de scholen voorlopig open te houden toont aan dat nog niet alles uit de kast wordt gehaald, al zal dat waarschijnlijk vandaag alsnog worden ingevoerd.  

Dat houdt in dat het sociale leven, en dus een groot deel van onze economie, piepend en krakend tot stilstand komt. Maar liever dat dan een onbeheersbare pandemie die duizenden of nog veel meer levens kost. 

vw  

Vervolgens moeten overheden alles uit de kast halen om de recessie beperkt te houden. Dat het nasty wordt is duidelijk, maar met fiscale stimuleringen kunnen regeringen de pijn verzachten.  

Het wordt voor veel bedrijven vooral een cashflowprobleem: geen omzet, wel kosten waardoor de kas snel leeg raakt. De regering moet hier inspringen door arbeidstijdverkorting, belastinguitstel etc.

Minister van Financiën Wopke Hoekstra wil in ieder geval alles op alles zetten en dat zou het bedrijfsleven vertrouwen moeten geven. Dit zal echter internationaal moeten gebeuren.   

De gaten die er vallen in de economie zijn tijdelijk, maar hoe tijdelijk weten we niet en ook niet hoe groot die gaten zijn. Sommige sectoren (transport, toerisme, horeca, uitgaan) vallen volledig stil, anderen lopen gewoon door (eten en drinken, telecom). 

Hoe deed China het?

Het land dat het het beste gedaan heeft qua contaminatie is Taiwan, dat kunt u hier lezen. Wereldwijd zijn er momenteel zo'n 150.000 gevallen bekend. Een groot deel daarvan is weer genezen, zie hieronder:  

vw    

De cijfers komen van wordometers.info. Het grootste aantal van de zieken komt uit China, maar daarvan is een groot deel ook al weer hersteld. Dit zijn de Chinese officiele cijfers:   

 

vw    

Van de 80.824 Chinezen zijn er nu nog 12.062 ziek, waarvan 30% ernstig. Het is interessant om het tijdspad er eens bij te halen. Op 23 januari ging in brandhaard Wuhan het openbaar vervoer plat.

Op dat moment waren in er China zo'n 550 gevallen, in internationaal nog maar een paar, zoals in Macao, Hongkong en Thailand. Allemaal reizigers die in Wuhan waren geweest. 

vw    

Het aantal active cases, zoals hierboven, zijn dus de totale gevallen (ca. 80.000) minus de genezen dan wel overleden aantallen. Zo te zien, en ook gezien het aantal nieuwe dagelijkse gevallen vanuit China, dat de afgelopen dagen op 8 en 11 uitkwam, lijkt daar het ergste achter de rug. 

U ziet hier het tijdschema (uit het artikel van Pueyo) van de Chinese uitbraak. Klik op de afbeelding voor een groter beeld.  

vw  

Afbeelding: tijdsschema in provincie Hubei (China) 

Echter: in China ligt nog steeds het sociale verkeer grotendeels aan banden en het is de vraag hoe dat gaat als alles en iedereen weer de straat op gaat. Natuurlijk is men nu veel voorzichtiger dan in januari, maar dan nog.  

Het verloop van het aantal geinfecteerden ziet er in het Westen niet goed uit en het is te hopen dat we met de deze week afgekondigde maatregelen de explosie kunnen stoppen. 

vw   

De Chinese beurs 

De Chinese beurs doet het ondertussen best aardig, zeker gezien de standen die we nu in het Westen zien.  Paars is Zuid-Korea, groen Hang Seng, zwart China. 

vw    

Het dieptepunt van de Chinese beurs lag op 3 februari (-10% YTD) terwijl er nu nog -5,3% resteert. Voor de aardigheid heb ik de Italiaanse beurs er ook even bijgezet, anders staat de AEX zo helemaal onderaan.

Misschien houdt de Chinese regering haar handje eronder, maar ook de Hang Seng (HongKong) is slechts beperkt gedaald: -18% YTD. Ook de Kospi, van Zuid-Korea, houdt relatief goed stand met een min van 18%.

Normaal gesproken doen de Chinezen ons na: laten we hopen dat het nu eens andersom is. Dat wij hén na kunnen doen. Het gaat er vooral om dat de financiële markten vertrouwen krijgen in de genomen maatregelen. Dat is nog niet het geval.   

Double Whammy: Shell

Nu heeft onze index natuurlijk een double whammy gemaakt want Shell is vanaf 1 januari (YTD) met 51% gedaald, en dat hakt er flink in. In ieder geval lag het dieptepunt van de Chinese beurs ver voor het hoogtepunt van het aantal nieuwe gevallen.  

vw   

De vraag is of de maatregelen hier net zo goed gaan werken als in China. Met onze opstandige natuur zal het nog best een probleem worden iedereen aan de nieuwe regels te laten voldoen.

Ik voorspel in ieder geval een geboortegolfje over een maand of 9, 10. Dat is dan weer een geluk bij een ongeluk, vooral voor Italië dat een extreem laag geboortepercentage kent.  

Wat te kopen?

Voor wat aandelen betreft lijkt het op dit moment één grote snoepwinkel. In een crash gaat alles mee, want dan moet er geld gemaakt worden. Ik hoorde zelfs dat bedrijven zelf werden gebeld door instituten met de vraag of ze hun obligaties terug wilden kopen.... 

Op zoek gaan, of wachten op de bodem heeft geen zin. Soms lukt dat, maar het blijft giswerk en op een gegeven moment moet je ook gewoon durven. Glazen bollen hebben we niet, maar we kunnen niet ontkennen dat we al behoorlijk ver weggezakt zijn. Dat zullen grootaandeelhouders ook denken: 

Door de liquiditiy crunch zijn niet alleen de kleine, illiquide aandelen maar ook grote bekende namen ontzettend hard gedaald. Een overzicht van de 50+-dalers:

 • AEX: Royal Dutch Shell: -51%, ING: -51,68%, ABN AMRO: -53,44%, Aegon: -55,05%
 • AMX: ALTICE EUROPE: -50,89% Air France-KLM:-51,58%, Wereldhave: -51,79%, OCI:-52,73%, Fugro:-60,20%
 • AsCX: ICT Group: -51%  

Het herstelpotentieel is belangrijk, maar veel belangrijker is om te kijken hoe het langetermijnpotentieel van de op te pikken aandelen eruit ziet. Ik loop een paar sectoren langs. 

Lijstje met topaandelen

Afgelopen vrijdag stuurden we onze leden een lijstje met topaandelen. Belangrijk is dat er een stevig en betrouwbaar, duurzaam langetermijn verdienmodel is, groeiend maktpotentieel met daarbij een degelijke financiering, zodat het bedrijf niet in moeilijkheden komt als de coronacrisis langer duurt dan we nu denken.  

Die deze crisis zeker gaan overleven. Nogmaals, het is niet te voorspellen waar de bodem ligt, of we hem al gezien hebben of dat de boel nog een keer fors omlaag gaat. Maar puur gekeken naar fundamentele waarden zijn er mooie zaken te doen.  


Er mag gelachen worden... 

Laten we eindigen met een vrolijke noot. De Coronagrappen en vooral grappen over het idiote maar begrijpelijke en aanstekelijke hamstergedrag gaan razendsnel het internet over. Een korte selectie uit mijn Whatsapp- en twitter feed:  

  

vw    

  

vw  

 


   


  

vw   

 

vw  

En voor onze vriend in het Witte Huis wordt dit de zwaarste beproeving uit zijn presidentiële loopbaan. De concurrentie aan de Democratische kant leek kansloos, maar Trump moet natuurlijk niet in eigen doel gaan schieten: 


Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Column door: Nico Inberg

Sinds 1 juni 2016 is Nico Inberg verbonden aan IEX. Inberg heeft ruim twintig jaar ervaring op de beurs als voormalig partner van handelshuizen Optiver en Cebulon. Volg @nicoinberg op Twitter

Meer over Nico Inberg

Recente columns van Nico Inberg

 1. 08:30 IEX Weekend: APG, ING, Ahold en Prosus 1
 2. 07 aug SBM: Recht zo die gaat
 3. 29 jul Wereldhave: 'Corona versnelt transformatie' 5

Gerelateerd

Fugro

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Royal Dutch Shell A

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SBM Offshore

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 09:00
  China is zo goed als klaar met het virus: zij weten van aanpakken.

  Europa denkt dat het een grap is totdat er 100.000 geïnfecteerden zijn in Europa. Tactiek van enkele landen is om iedereen te laten besmetten -> survival of the fittest. Darwin zou trost zijn.
  Uiteindelijk zijn de overgebleven inwoners dan immuun voor het virus.
 2. Rockstar 15 maart 2020 09:15
  Achter de negatieve koersexplosie zit meer. Shorters (alle grote jongens) maken goede tijden door en dan weer met hoge volumes instappen. Er moet op die manier verdiend worden ook door pensioenfondsen want met rente kun je het schudden. Corona is lastig maar een griep en zoals bij vele griepsoorten sterven er kwetsbare mensen en dan lees je niet steeds eerst over het aantal doden tijden een epidemie. Het wordt m.i. dus ook sterk gemanipuleerd net als de olieprijs. Uiteindelijk gaat het enorm opveren als de Corona griep met de voorjaarszon aan de hemel verdwijnt en we alles willen inhalen dat een maand is blijven liggen....
 3. Waarheen Waarvoor 15 maart 2020 09:58
  China is economisch nog immer grotendeels afhankelijk van de vraag uit andere landen; hoe graag ze het ook anders hadden willen zien; een export gedreven economie, niet meer, niet minder.

  Dat China weer langzaam tot leven komt is natuurlijk prima, maar daarmee zijn de problemen rond dit virus en de gevolgen natuurlijk niet opgelost. De vraag vanuit de wereld zal afnemen en daarmee wordt de Chinese economie fors geraakt de komende tijd. Hier gaat Imberg volledig aan voorbij in bovenstaande bijdrage.

 4. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 10:06
  quote:

  Waarheen Waarvoor schreef op 15 maart 2020 09:58:


  China is economisch nog immer grotendeels afhankelijk van de vraag uit andere landen; hoe graag ze het ook anders hadden willen zien; een export gedreven economie, niet meer, niet minder.

  Dat China weer langzaam tot leven komt is natuurlijk prima, maar daarmee zijn de problemen rond dit virus en de gevolgen natuurlijk niet opgelost. De vraag vanuit de wereld zal afnemen en daarmee wordt de Chinese economie fors geraakt de komende tijd. Hier gaat Imberg volledig aan voorbij in bovenstaande bijdrage.  Interne markt is voor China belangrijker dan de export.
 5. Waarheen Waarvoor 15 maart 2020 10:11
  quote:

  Kaspersky schreef op 15 maart 2020 10:06:


  [...]
  Interne markt is voor China belangrijker dan de export.


  Aperte onzin; als de export wegvalt komt China economisch serieus in de problemen en daarmee zal de wereldeconomie een forse opduvel krijgen.

  Ik denk dat ik na 12 jaar in China te hebben gewoond hier wat meer zicht op heb dan jij, vader.
 6. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 10:29
  quote:

  Waarheen Waarvoor schreef op 15 maart 2020 10:11:


  [...]

  Aperte onzin; als de export wegvalt komt China economisch serieus in de problemen en daarmee zal de wereldeconomie een forse opduvel krijgen.

  Ik denk dat ik na 12 jaar in China te hebben gewoond hier wat meer zicht op heb dan jij, vader.


  Ni hao ma, Waarheen? Wo hen hao ;-)

  Ik heb in China in alle lagen van de maatschappij contacten. Dagelijks krijg ik direct en indirecte info binnen hoe het in China nu gaat.

  China staat dichtbij mijn hart en ik kan hun bevindingen dat VS dit als middel gebruikt ook terugvinden in de wereldwijde geldstromen (dat hou ik dagelijks in de gaten -> mijn hobby).

  Natuurlijk is er een impact, maar China heeft een eigen markt van 1,4 miljard inwoners + omliggende landen.
  Vergelijk dat eens met US en EU.
 7. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 10:32
  quote:

  s.lin schreef op 15 maart 2020 10:22:


  Hoe betrouwbaar is China met alle gegevens die ze uitbrengen.

  De cijfers zijn betrouwbaarder dan de VS tot nog toe heeft gepubliceerd over corona. Volgende week "breaking news: there is an explosion in corona outbreak", dat kan ik nu al voorspellen. Mogelijk is er een hand die hogerop het moment bepaald dat het nieuws in de media komt.

  "A hand more powerfull than God."
 8. Waarheen Waarvoor 15 maart 2020 10:37
  quote:

  s.lin schreef op 15 maart 2020 10:22:


  Hoe betrouwbaar is China met alle gegevens die ze uitbrengen.


  Volledig onbetrouwbaar; economisch belang en macht van de Partij prevaleert boven menselijk leven. Lockdown van steden had geen doel om mensenlevens te redden, slechts om trachten de economie structureel niet teveel schade toe te brengen, sociale onrust in te dammen en de partij in het zadel te houden.

  Vraaguitval uit het Westen zal de Chinese economie, met name het Chinese MKB, een enorme slag toebrengen.

  Overigens is het sociale leven in China verre van normaal; meeste restaurants zijn gesloten, straten leeg en minimaal 60% van de SME`s zijn nog steeds niet up and running. Natuurlijk wil China de wereld doen geloven dat alles back to normal is, slechts met als doel de economie trachten te herstellen, doch vraaguitval hebben ze geen invloed op; het sturen van wat specialisten naar Italie die wat plasma bij zich hebben, gaat daar geen verschil in brengen.
 9. Waarheen Waarvoor 15 maart 2020 10:39
  quote:

  Kaspersky schreef op 15 maart 2020 10:29:


  [...]
  Ni hao ma, Waarheen? Wo hen hao ;-)

  Ik heb in China in alle lagen van de maatschappij contacten. Dagelijks krijg ik direct en indirecte info binnen hoe het in China nu gaat.

  China staat dichtbij mijn hart en ik kan hun bevindingen dat VS dit als middel gebruikt ook terugvinden in de wereldwijde geldstromen (dat hou ik dagelijks in de gaten -> mijn hobby).

  Natuurlijk is er een impact, maar China heeft een eigen markt van 1,4 miljard inwoners + omliggende landen.
  Vergelijk dat eens met US en EU.


  Gewoon niet teveel ongefundeerde onzin uitkramen hier, ook al heb je een paar contacten in China. Je weet niet waar je over praat.
 10. forum rang 8 Valse beer 15 maart 2020 10:43
  quote:

  Kaspersky schreef op 15 maart 2020 09:00:


  China is zo goed als klaar met het virus: zij weten van aanpakken.

  Europa denkt dat het een grap is totdat er 100.000 geïnfecteerden zijn in Europa. Tactiek van enkele landen is om iedereen te laten besmetten -> survival of the fittest. Darwin zou trost zijn.
  Uiteindelijk zijn de overgebleven inwoners dan immuun voor het virus.
  je weet er erg weinig van besmetting geeft maar korte immuniteit en ziekte geeft in 30% zover nu bekend ernstige restverschijnselen
 11. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 10:49
  quote:

  beer56 schreef op 15 maart 2020 10:43:


  [...]je weet er erg weinig van besmetting geeft maar korte immuniteit en ziekte geeft in 30% zover nu bekend ernstige restverschijnselen

  Ik zeg niet dat het werkt: het is wel wat ze in Duitsland en in VK willen toepassen. Lees maar wat de leiders daar doen. :o)
 12. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 10:53
  quote:

  beer56 schreef op 15 maart 2020 10:40:


  goed artikel nico ,helaas werden de mensen die dit 2 weken geleden zeiden voor gek versleten ,u heeft ook in 2 weken een aardige draai gemaakt maar een pluim dat u hem gemaakt heeft

  Ik had de downturn op 27 februari aangekondigd en al sinds vorig jaar november risico's aangeduid. Niemand lijkt ze te zien. :o)
 13. forum rang 4 Dividend Collector 15 maart 2020 11:44
  quote:

  Kaspersky schreef op 15 maart 2020 10:53:


  [...]
  Ik had de downturn op 27 februari aangekondigd en al sinds vorig jaar november risico's aangeduid. Niemand lijkt ze te zien. :o)


  Dat komt omdat je overal zoveel roept dat niemand weet wat serieus te nemen en wat niet. Beter selectief informeren, dat komt je geloofwaardigheid ten goede.
 14. forum rang 7 Kaspersky 15 maart 2020 12:45
  quote:

  Belegger81 schreef op 15 maart 2020 11:44:


  [...]

  Dat komt omdat je overal zoveel roept dat niemand weet wat serieus te nemen en wat niet. Beter selectief informeren, dat komt je geloofwaardigheid ten goede.

  Geluk is wel dat het niet mijn geld is, maar minder fijn vind ik dat hedgefondsen in de VS en UK straks al het geld uit Nederland halen met de shortposities.

  En dat hier de pensioenen worden gekort.
 15. GoldenTiger 15 maart 2020 13:32
  Wie er het meest aan verdienen zijn meestal ook de schuldige!

  WuXi Pharma Biotech is eigendom van George Soros en zit aan de 666 Gaoxin Road East Lake

  De mede financier van het laboratorium is Bill Gates

  Bill Gates werkte (net het bedrijf verlaten) ook bij Berkshire Hathaway

  Warren Buffett waar Bill Gates voor werkte investeerde zojuist miljarden dollars in olie

  Volg het geld jongens !
32 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. Fugro 3,534 07 aug
  -0,028
  -0,79%
 2. Royal Dutch Shell A 12,990 07 aug
  -0,220
  -1,67%
 3. SBM Offshore 14,195 07 aug
  -0,165
  -1,15%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare