Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Galapagos on fire

Slot: Galapagos on fire

De markten zijn niet kapot te krijgen. De AEX sluit 0,1% hoger, maar daarmee blijven we wederom ver achter ten opzichte van Amerika. Daar zetten de drie belangrijkste graadmeters allemaal een nieuwe hoogste koers ooit op het bord.

Hoewel Wall Street het afgelopen decennium nauwelijks corrigeerde, zijn er weldegelijk triggers die de Amerikaanse beurs in een bear market kunnen storten. Hierover schreef ik van vanochtend een longread voor IEX Premium. Abonnees kunnen het artikel lezen door op deze link te klikken.

Over tot de waan van de dag. Uit de notulen van de Europese centrale bank bleek dat sommige centrale bankiers waarschuwen voor de negatieve effecten van het huidige beleid van de ECB. Het zou mij niet verbazen als onze eigen Klaas Knot één van hen is. Lagarde kondigde na afloop van de vergadering aan dat het beleid van de ECB dit jaar op de schop gaat. 

Verder kwamen er goede economische cijfers langs vanuit Amerika. De detailhandelsverkopen over de maand december (+0,3% maand op maand) waren dik in orde en de Philadelphia Fed-index was veel beter dan verwacht.

Er rolde een cijfer van 17,0 uit de bus, wat betekent dat de industriële bedrijvigheid in de Amerikaanse staat Philadelphia flink in de lift zit. Helaas ging de markt hierdoor niet extra omhoog. Onlogisch is dit niet, want het gaat erg goed met de Amerikaanse economie en dan komen deze cijfers niet als een complete verrassing.  

Galapagos door de €200

Er zijn meerdere aandelen die het vandaag goed doen, maar als het aan mij ligt, is het de dag van Galapagos (+4,1%). Het biotechbedrijf weet voor het eerst in de geschiedenis te sluiten boven de €200. Dat heeft CEO Onno van der Stolpe met zijn team toch maar mooi voor elkaar gekregen.

Alle seinen staan op groen voor goedkeuring van het reumamiddel Filgotinib. Dat zorgt voor fantasie in de koers, want de markt voor reumamedicijnen is gigantisch. In Nederland lijden bijna twee miljoen mensen aan een vorm van reuma en wereldwijd zijn dat er natuurlijk nog vele malen meer.

Analisten schatten de wereldwijde markt voor reumatische artritis in 2025 op $50 miljard. Aangezien Filgotinib goed lijkt te werken en ook nog eens nauwelijks bijwerkingen kent, kan Galapagos hier een mooi graantje van meepikken.

Galapagos
Klik op de afbeelding voor een grote versie 

Met name de afgelopen twaalf maanden is de koers van Galapagos geëxplodeerd. Mijn complimenten aan de beleggers die de rit volledig hebben uitgezeten.

Rentes

In de wereld van het tienjaars staatspapier viel er vandaag vrij weinig te beleven. De grootste uitschieter is de Italiaanse yield met een plus van vijf basispunten. Maar goed, een rentepercentage van 1,44% is en blijft natuurlijk lachwekkend.

rentes
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Brede markt

 • De AEX gaat 0,1% omhoog en daarmee presteren we redelijk in lijn met de DAX (-0,0%) en CAC (+0,1%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 3,3% en noteert 11,0 punten.
 • Wall Street koerst zo'n 0,5% in het groen.
 • De euro zakt 0,2% en noteert 1,113 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-0,4%) valt licht tegen.
 • Olie: WTI (+1,2%) en Brent (+0,9%) maken het verlies van gisteren volledig goed.
 • Bitcoin (+1,5%) houdt het goede sentiment vast. 

Het Damrak

 • ASML (-0,5%) weet niet te profiteren van een koersdoelverhoging van Barclays. Het aandeel gaat naar €315 van €250 en het koopadvies blijft gehandhaafd. De Britten denken dat het aandeel dus zo'n 17% upside heeft.
 • Akzo Nobel (-1,2%) heeft last van de tegenvallende resultaten van branchegenoot PPG.
 • KPN (+1,6%) komt ineens tevoorschijn.
 • Winkelvastgoed krabbelt wat op. Met name Vastned (+2,4%) ligt er de gehele dag goed bij. Is dit het begin van een wederopstanding? De afgelopen twee decennia heeft het vastgoedfonds ronduit beroerd gepresteerd.
 • PostNL (-0,8%) en een dalende koers zijn synoniemen van elkaar.
 • ASMI (-1,8%) geeft ondanks twee koersdoelverhogingen van ING en KBC wat gas terug. Tot nu toe ben ik nog niemand tegengekomen die zich hier druk over heeft gemaakt.
 • SBM Offshore (+2,3%) is de topper binnen de AMX. Groot nieuws komen we echter niet tegen.
 • Alfen (+3,6%) werd gisteren geplugd op de Belgische televisie. Maar of de stijging hierdoor wordt veroorzaakt, is echter de vraag.
 • De mensen die vanochtend Kiadis (-4,3%) oppikten, komen van een koude kermis thuis. Aandeelhouders die er al wat langer in zitten trouwens ook.
 • Het is de eerste dag van het jaar dat Neways (+5,2%) hoger sluit. Maandag kwam het bedrijf met een winstwaarschuwing op de proppen.
 • Pharming (-3,3%) is het eventjes kwijt. Die converteerbare obligatie viel dinsdag rauw op het dak van beleggers. 
 • Op de koers van Vivoryon (-5,3%) is geen peil te trekken.
 • Beleggers lijken vertrouwen te hebben in de omzetcijfers die Beter Bed (+9,4%) morgenochtend gaat presenteren. De IEX Beleggersdesk probeert morgen zo snel mogelijk met een update langs te komen. 

Adviezen

 • ASMI: naar €145 van €120 en kopen - ING
 • ASMI: naar €125 van €110 en houden - KBC
 • ASML: naar €315 van €250 en kopen - Barclays
 • Prosus: naar €94 van €90 en kopen (favorietenlijstje) - Goldman Sachs
 • Prosus: naar €73 van €69 en houden - HSBC
 • Relx: naar verkopen en €20,50 - Investec
 • Signify: naar €27,20 en houden - UBS
 • Vastned Retail: naar €26 van €34 en houden - Morgan Stanley
 • Unibail Rodamco: naar €145 van €158 en houden - JPMorgan Cazenove

 De dag van morgen

17 jan Event Consensus
03:00   China industriële productie dec 5,8%
03:00   China detailhandelsverkopen dec 7,8%
03:00   China BBP Q4 6,0%
08:00   Beter Bed omzetcijfers  
14:30   VS verkopen nieuwe woningen dec 1,365M
15:15   VS industriële productie dec 0,2% MoM
16:00   VS consumentenvertrouwen Michigan jan 99,2
16:00   Optie-expiratie
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Naast zijn werk op de beursredactie is Niels bezig met de laatste loodjes van zijn studie bestuurskunde. ...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 11:30 GBL: Historische discount
 2. 10 aug Slotcall: Spektakel binnen de AMX 5
 3. 07 aug Slot: Week van herstel 3

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 keffertje 16 januari 2020 18:28
  Was eens benieuwd om te vernemen of Nico (waarvan ik de stukjes doorgaans erg waardeer) en Jim geen plaatsvervangende schaamte hebben bij het terugzien van het programma in de Boardroom over PostNL. Bovendien of ze achteraf geen spijt hebben dat ze de beide 'bestuurders' niet harder hadden moeten aanpakken?
 2. forum rang 4 Weert=No.1 16 januari 2020 18:38
  Puts kopen !! De Europese beurzen reageren niet op sterke stijgingen van de VS - indices.Wel op dalingen. Binnenkort zal ook de S&P een stap terug doen, na onophoudelijke stijgingen. Dat pakt waarschijnlijk niet goed uit voor onze beurzen. Derhalve acht ik de kans groot, dat bij geen doorbraak door 612/614 er een zwiep naar beneden komt.
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare