Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Fondsenrondje: 180?

Fondsenrondje: 180?

Het jaar zit er bijna op, maar ik moet er geloof ik nog steeds aan wennen dat het 2019 is.

Let wel en voor de noodzakelijke checks & balances op deze a-politieke beurssite: zijn tegenstander moet er ook nu nog aan wennen dat het geen 1917 meer is.

Serieus nu, want de boel beweegt. Omdat beleggen - in dit geval is 'handelen' een betere term, denk ik - vooruitkijken is. Nuttig plaatje dit. De rest over die verkiezingen, brexit weet u al, leest u elders in geuren en kleuren. De beurzen en financiële markten zijn in ieder geval blij met deze uitslag en/of de duidelijkheid die er nu is.

Verder kijk ik de hele tijd bij het Chinees staatspersbureau Xinhua voor een bericht over die - zoiets toch? - voorlopige deelhandelsdeal VS-China. Niets te zien nog. Wel vindt u daar de nationale herdenking van de Rape of Nanjing. Dat is dé Chinese dit-nooit-weer-gebeurtenis, die mede het bemoei-u-niet-met-ons-denken bepaalt.

Kortom, een deal is nog niet helemaal bezit van de zaak...? In ieder geval is er geen einde van het vermaak, want de AEX zet een overtuigende nieuwe jaartop neer: 607,30. De fijnproevers nemen wat lekkers bij de koffie, want - leve dividend! - de AEX herbeleggingsindex zet een nieuwe all time high neer op alweer 2103,05.

Risk-on

Verder is het risk-on geblazen en zie ik maar twee punten die dan op papier niet kloppen. Goud stijgt en de rentes leveren meer dan de helft van de basispunten in die ze vanochtend wonnen. Onze tienjaars bijvoorbeeld noteerde zelfs -0,08%, de hoogste stand sinds deze zomer. Intussen is dal alweer 0,12%.

Het meeste heb ik al verklapt, maar het bekende overzicht:

  • Alle Europese indices plussen met de Britse FTSE 100 aan kop. Daar mag u een dikke pond stijging bij optellen. De dobbelaars onder u wrijven zich dus in de handen, of hebben een vrijdag de dertiende
  • De Amerikaanse futures stijgen bescheiden, maar daar staat een dollar tegenover die al tot bijna 1,12 is gezakt
  • De volatiliteit is de grote verliezer vandaag en krijgt met double digits om de oren
  • Zoals gezegd, goud is voor mij de verrassing en olie gaat ook aardig
  • Hier het rente-overzicht. De Britste Gilts houden zich redelijk gedeisd? Even pro-actief meedenkend: als nou Schotland voor onafhankelijkheid gaat, gaan die bondjes dan Kilts heten?

Beursplein 5

Risk-on ook op het Damrak, maar ik begin met deze. Het is de enige advieswijziging tot dusverre vandaag, maar doet wel stof opwaaien. De biotech is meteen daler van de dag in de AEX. 

  • Galapagos: naar neutral van outperform en naar €169 van €174 - Credit Suisse

De verkoop van Altices minderheidsbelang in zijn Portugese glasvezelactiviteiten aan Morgan Stanley Infrastructure Partners valt ook goed.

Verder bewegen bijna alle fondsen volgens het boekje, of valt de beweging in het defensief (lagging) versus cyclisch (leading) stramien. Er is ook bijna geen richtinggevend bedrijfsnieuws.

Laat ik het anders formuleren. Eigenlijk vallen alleen Aperam, BAM, Besi en Ordina tegen. En eigenlijk de hele AScX wel. Liefst acht fondsen staan daar zelfs op 0,0%.

Tot slot nog even dit en nu ik dit tik: BAM (2018 28% omzet VK) was zeker al op de verkiezingsuitslag vooruitgelopen. Bezit van de zaak, einde vermaak waarschijnlijk.

Arcadis (20%), ForFarmers (33%) en Sif (25%) zijn andere fondsen met hoge VK- en pond-exposure. Daar is nu en was al niet veel te zien, maar daar spelen heel veel meer dingen dan alleen VK en pond. BAM trouwens ook wel... :-) 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links