Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX wacht op 3%-regel

TA: AEX wacht op 3%-regel

Het lange termijn technische plaatje van de AEX voldoet nog niet aan de Triple Rule. Pas bij een stijging boven 604 punten springt er weer een licht op groen.

In deze column laat ik de waan van de dag voor wat het is en beoordeel het langere termijn technische plaatje van de Nederlandse beurs. Ik vergeet dus de afgelopen hectische week even.

Triple Rule

Er zijn twee belangrijke technische signalen, die opvallen:

  • De lange termijn uitbraak van begin november (boven de julitoppen van 586,32 punten) is nog niet bevestigd door de 3%-regel
  • De moneyflow laat nog geen actieve instroom van kapitaal zien.

Ik heb hier al eerder  aangegeven dat de uitbraak boven de julitoppen rond 586,32 moet voldoen aan de Triple Rule. Om de betrouwbaarheid van een koopsignaal te toetsen, passen we de deze Triple Rule (de regel van drie) toe.

  1. Ten eerste moet het uitbraakniveau (boven de julitoppen van 586,32 punten) met minstens 3% worden overschreden. Deze voorwaarde maakt het koopsignaal objectief. Helaas heeft de uitbraak van de AEX hier niet aan voldaan. Het hoogste punt van de afgelopen weken lag rond 602,37 punten. Op basis van de 3%-regel zou de AEX het niveau van 604 of hoger moeten overschrijden.

  2. Ten tweede moet de koers minimaal drie dagen boven die oude horde weten stand te houden. Deze voorwaarde, minimaal drie slotkoersen boven het uitbraakpunt, voorkomt dat beleggers te snel reageren als de koers maar even buiten de trading range beweegt en meteen daarop terugvalt. In zo'n geval is het koopsignaal onvoldoende gematerialiseerd. Kleine nietszeggende uitbraakjes - de zogenaamde 'failures', of 'false moves' - mag u dus negeren. Aan deze voorwaarde heeft de AEX inmiddels wel voldaan.

  3. Tenslotte moet de beursomzet tijdens de uitbraak minimaal 33% boven het gemiddelde van de voorgaande periode liggen. Uit deze voorwaarde moet altijd blijken dat de markt tijdens de uitbraak massaal is ingestapt. Ik ben altijd enigszins argwanend indien een koopsignaal niet aan de omzetveriste voldoet, want dat weet ik dat er weinig beleggers tijdens de uitbraak actief waren. Ook aan deze voorwaarde heeft de uitbraak van de Nederlandse beurs niet voldaan.

Conclusie

Bij de AEX heeft de uitbraak van november (boven de julitoppen van 586,32 punten) dus slechts aan één van de drie bovenstaande voorwaarden getriggerd. De 3%-regel en het omzetprofiel hebben de uitbraak nog niet gevalideerd.

Beurs wacht op 3%-regel

De Nederlandse beurs heeft de vroegere weerstandslijn rond de toppen van de afgelopen jaren gebroken. Maar deze doorbraak is nog te klein om een harde verbetering aan te geven.

Op basis van de 3%-regel zou de AEX het niveau van 604 of hoger moeten overschrijden.

De recente daling zorgt er echter voor dat de AEX-index terugzakt naar die voormalige weerstandszone, gevormd door enkele koerstoppen uit de periode 2018-2019.

Zolang de AEX-index hierboven weet te blijven, is de technische schade beperkt.


Geld lekt weg

De moneyflow indicator daalt en dat suggereert dat er per saldo geld aan de beurs wordt onttrokken. Bovendien is de uitbraak van de AEX (boven de julitoppen van 586,32 punten) niet door een nieuwe high op de moneyflow gevalideerd.

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow (zoals nu bij de AEX) geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken.


Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
307 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Formule1-Fan
0
Goedu morgen beleggers, vriendne en vriendinnetjes we komen er aan, ja we komnen.
Morgen mastyer of lxerie.

Knallen rallys, en no limit centrale banken krieren algoritmes, en andere nieuwe maatschappijen die erop in willen spelen om te verdienen met model inkomen ook.
Iedereen wil elkaar een oor aan naaien met alles, bellegen is dta eerlijk.

Vreemd, centrale banken monitulair beledi moet gewoon stoppen, geen enkele reden meer om nog steeds te stimuleren.
Laat beurs maar eens beurs zijn weer.

VREEEEMMMD, Han nu positief over beurs, paar welken geleden niet, trumps switcht elke keer, nu weer bijna akkoord met china, alles is elke keer anders om je op verkeerd been te zetten.
Formule1-Fan
0
646 in aantocht zegt han, jaaaaaaaaaaa, wie geloven.
Volgend jaar nog meer meer meer en meer up verwachten ze.

Je moet er bij zijn boot niet missen.
beer56
0
quote:

Ole Elliottwave schreef op 8 dec 2019 om 09:38:


En dan mijn AEX verwachting voor de komende week(en)

Vanuit de Fibonacci projectie koersdoel 626. Echter de EW ABC met een C op 405-436

gr
jaja,maar wat verwacht je nou omhoog of omlaag EW omlaag fibo omhoog .Welke is leidend?
Oboema uit Zimbabwe
0
quote:

beer56 schreef op 8 dec 2019 om 16:28:


[...]jaja,maar wat verwacht je nou omhoog of omlaag EW omlaag fibo omhoog .Welke is leidend?

lol
idd
wat kun je hier nu mee
antiflow
0
quote:

beer56 schreef op 8 dec 2019 om 16:28:


[...]jaja,maar wat verwacht je nou omhoog of omlaag EW omlaag fibo omhoog .Welke is leidend?


Zit maar 200 punten tussen
Willem64
0
Zou eigens eerst naar beneden gaan....zit gaatje in FTSE.

Maar goed dat is niet de aex, doe ermee wat u wilt.

Normaliter worden gaps binnen 3 handelsdagen gesloten, kan evengoed dus ook open blijven. Tot latere dag zal evengoed worden gesloten....
Bijlage:
307 Posts, Pagina: « 1 2 3 4 5 6 ... 11 12 13 14 15 16 | Laatste
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negenti...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

  1. 24 jan TA: Rente positief voor boomers 362
  2. 23 jan TA: Correctie door coronavirus 252
  3. 22 jan TA: Unilever op cruciaal niveau 190

Gesponsorde links