Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: AEX wacht op 3%-regel

TA: AEX wacht op 3%-regel

Het lange termijn technische plaatje van de AEX voldoet nog niet aan de Triple Rule. Pas bij een stijging boven 604 punten springt er weer een licht op groen.

In deze column laat ik de waan van de dag voor wat het is en beoordeel het langere termijn technische plaatje van de Nederlandse beurs. Ik vergeet dus de afgelopen hectische week even.

Triple Rule

Er zijn twee belangrijke technische signalen, die opvallen:

 • De lange termijn uitbraak van begin november (boven de julitoppen van 586,32 punten) is nog niet bevestigd door de 3%-regel
 • De moneyflow laat nog geen actieve instroom van kapitaal zien.

Ik heb hier al eerder  aangegeven dat de uitbraak boven de julitoppen rond 586,32 moet voldoen aan de Triple Rule. Om de betrouwbaarheid van een koopsignaal te toetsen, passen we de deze Triple Rule (de regel van drie) toe.

 1. Ten eerste moet het uitbraakniveau (boven de julitoppen van 586,32 punten) met minstens 3% worden overschreden. Deze voorwaarde maakt het koopsignaal objectief. Helaas heeft de uitbraak van de AEX hier niet aan voldaan. Het hoogste punt van de afgelopen weken lag rond 602,37 punten. Op basis van de 3%-regel zou de AEX het niveau van 604 of hoger moeten overschrijden.

 2. Ten tweede moet de koers minimaal drie dagen boven die oude horde weten stand te houden. Deze voorwaarde, minimaal drie slotkoersen boven het uitbraakpunt, voorkomt dat beleggers te snel reageren als de koers maar even buiten de trading range beweegt en meteen daarop terugvalt. In zo'n geval is het koopsignaal onvoldoende gematerialiseerd. Kleine nietszeggende uitbraakjes - de zogenaamde 'failures', of 'false moves' - mag u dus negeren. Aan deze voorwaarde heeft de AEX inmiddels wel voldaan.

 3. Tenslotte moet de beursomzet tijdens de uitbraak minimaal 33% boven het gemiddelde van de voorgaande periode liggen. Uit deze voorwaarde moet altijd blijken dat de markt tijdens de uitbraak massaal is ingestapt. Ik ben altijd enigszins argwanend indien een koopsignaal niet aan de omzetveriste voldoet, want dat weet ik dat er weinig beleggers tijdens de uitbraak actief waren. Ook aan deze voorwaarde heeft de uitbraak van de Nederlandse beurs niet voldaan.

Conclusie

Bij de AEX heeft de uitbraak van november (boven de julitoppen van 586,32 punten) dus slechts aan één van de drie bovenstaande voorwaarden getriggerd. De 3%-regel en het omzetprofiel hebben de uitbraak nog niet gevalideerd.

Beurs wacht op 3%-regel

De Nederlandse beurs heeft de vroegere weerstandslijn rond de toppen van de afgelopen jaren gebroken. Maar deze doorbraak is nog te klein om een harde verbetering aan te geven.

Op basis van de 3%-regel zou de AEX het niveau van 604 of hoger moeten overschrijden.

De recente daling zorgt er echter voor dat de AEX-index terugzakt naar die voormalige weerstandszone, gevormd door enkele koerstoppen uit de periode 2018-2019.

Zolang de AEX-index hierboven weet te blijven, is de technische schade beperkt.


Geld lekt weg

De moneyflow indicator daalt en dat suggereert dat er per saldo geld aan de beurs wordt onttrokken. Bovendien is de uitbraak van de AEX (boven de julitoppen van 586,32 punten) niet door een nieuwe high op de moneyflow gevalideerd.

De moneyflow-indicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow (zoals nu bij de AEX) geeft aan dat er geld aan de markt wordt onttrokken.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07:30 TA: Meer boodschappen 284
 2. 05 aug TA: Tech rijp voor dipje 259
 3. 04 aug TA: Euro uit de schaduw 157

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
307 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 'd Aandelen 6 december 2019 08:35
  Goedemorgen,

  wat is er nog 'echt' aan de beurshandel zolang de beurs lijkt te worden gestuurd door de tweets van President Donald Trump ?

  Ik houd me maar bij de FDAX, opening (9:00) boven 13074 KD 13151 en onder de 13035 KD 12958 maar dat gaat niet altijd in één keer richting koersdoel (KD).
 2. forum rang 7 Long Time No See.. 6 december 2019 08:46
  Er wordt Geld aan de Beurs ontrokken..

  Goh,, das de Reden dat het niet OB Wordt duss..

  Conclusie:

  Geregisseerd + georkestreerd + gecontroleerd..=

  PERMANENTE DIJKBEWAKING  Toegevoegd:

  De Hele (Financiële-) Wereld is verrot..

  Tis allemaal ikke.. ikke.. ikke..

  Dus denk en beetje aan Koos en laat hem niet stikke..;)

  Hasta Siempre..!
 3. forum rang 4 Diminhu 6 december 2019 09:00
  quote:

  Ger1948 schreef op 6 december 2019 08:47:


  [...]
  Omdat er geen alternatief is, en zo slecht gaat het nu ook weer niet. Speel gewoon jou eigen bank. Bij de echte banken krijg je ook niets!!!


  Ik heb al mijn aandelen er uitgekieperd in april dit jaar. Ganse portfeuille, die stond er sinds 2012 met huidige aandelen dus enorme winst.

  Nu handel ik enkel nog turbo's (meestal short, maar soms ook long), ik vind de rit wel welletjes geweest (sinds 2009 tot nu)
 4. forum rang 7 Long Time No See.. 6 december 2019 09:11
  Bron: AFM

  WAT IS DE TAAK VAN DE AFM?

  De Autoriteit Financiële Markten (AFM) houdt toezicht op de financiële markten: op sparen, beleggen, verzekeren en lenen. Het is belangrijk dat het publiek, het bedrijfsleven en de overheid vertrouwen hebben in de financiële markten.

  EN DAT DE MARKTEN OP EEN DUIDELIJKE EN EERLIJKE MANIER WERKT..


  Toegevoegd:

  Say No More..
 5. forum rang 7 Alex A La Hausse/ A La Baisse 6 december 2019 09:17
  Dat is niet heel verstandig om lange termijn beleggingen eruit te gooien die dividend opleveren. Turbo’s lijken gratis maar zijn dat natuurlijk niet. Zoals ik al eerder zei je verliest iedere maand 0.25% aan inflatie en belasting.

  Er zijn hier vast meer aandelen beleggers die een onwijs goed 2019 hebben.

  Wel eerlijk van je dat je terugkijkt op een eerdere fout begin dit jaar Dimi. 6. forum rang 4 Diminhu 6 december 2019 09:34
  Ik heb die aandelenkorf 7 jaar laten staan, dat was al lang genoeg . Ik heb daar geen spijt van, als ik gewoon kijk naar waar die aandelen nu staan...Ja dan heb ik een behoorlijke winst laten liggen (zeker ASML of Apple) waar ik initieel voor 25k inzat, verkocht aan 58k die positie, maar nu zou die nog minstens 10k meer waard geweest zijn).

  In tussentijd is 2 x een booster short volledige geklapt (eentje ergens in juni) en eentje in oktober (inleg 2 x 4k = 8 k verlies), wel paar k teruggepakt met shorts in augustus en november. Op de turbo's sta ik wel gans het jaar met een verlies van 10k... Dat dan weer wel. En dat had helemaal niet gehoeven, want had ik ruimere stops gepakt had ik zelfs op die 2 boosters short die volledig geklapt zijn winsten kunnen halen.

  Probleem van die derivaten is emotie en verkeerde richting, heb je met aandelen minder.
 7. forum rang 7 fred optie 6 december 2019 09:40
  mijn beleggingsjaar wassowieso klote... tov gelddan...
  hetgeen ik niet meer als benchmark neem..
  klassieke autos lager.
  onorerend goed redelijk goed.
  goud was goed...75% verkocht.
  uh de rest redelijk stabiel..

  grootste groep verliest wel..
  opties en aandelen weet ik niet hou ik niet echt bij.
307 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare