Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Heerlijk dagje

Slot: Heerlijk dagje

Vorige week leek er een saaie decembermaand op komst, maar niets blijkt minder waar. De volatiliteit is helemaal terug. De AEX sluit uiteindelijk 1,4% hoger op een positief bericht over de handelsoorlog tussen de VS en China.

Bloomberg meldde vanochtend dat beide landen dichterbij een akkoord zijn gekomen. Prachtig nieuws, alleen is het de vraag hoe serieus we dit mogen nemen. Hoe vaak waren de hoge heren er wel niet bijna uit?

Maar goed, de markten bewegen op het nieuws dus dan moeten we het melden. Daar komt nog een stroom van beter dan verwachte inkoopmanagersindices bij. Met name de PMI's voor de Duitse en Chinese dienstensector vielen behoorlijk mee. Beide lieten een verbetering zien ten opzichte van oktober.

Dat geldt helaas niet voor de Amerikaanse dienstensector, die iets tegenviel. Hier staat tegenover dat deze PMI nog altijd op het hoge niveau van 53,9 noteert. Wellicht is dat de reden dat de beurzen niet omlaag gingen door dit cijfer.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor het ADP-banenrapport. Er kwamen veel minder arbeidsplaatsen bij dan verwacht (67K vs 140K), maar het gaat zo goed met de Amerikaanse arbeidsmarkt dat niemand zich hier druk om maakt.

Aalberts +3,6%

De investeerdersdag van Aalberts lijkt beleggers te bevallen. De industrieel dienstverlener verhoogt de omzetverwachting voor de komende drie jaar naar 3 tot 5% per jaar. Eerder ging het bedrijf nog uit van 3%.

Eerlijk gezegd behoort Aalberts tot de saaiste aandelen van het Damrak, maar dat is geen reden om er niet in te beleggen. Het bedrijf heeft een trackrecord waar je u tegen zegt. De afgelopen vijftien jaar heeft het aandeel maar liefst 530% gerendeerd.

OCI
Klik op de afbeelding voor een grote versie

Deze mooie outperformance is het resultaat van goed beleid. Ondanks dat Aalberts opereert in een relatief cyclische business, weet het bedrijf continu de opbrengsten te verhogen.

De eerste helft van dit jaar is een mooi voorbeeld. De Duitse automobielindustrie ligt op zijn gat, maar Aalberts weet onderaan de streep meer geld over te houden. Een puike prestatie. 

Rentes

Het sentiment is goed op de financiële markten en dan is het niet zo gek dat de vergoedingen op tienjaars staatspapier in een brede lijn oplopen. Grootste uitschieters zijn de Amerikaanse en Britse rente met een plus van zeven basispunten.

Rentes

Brede markt

 • De AEX gaat 1,4% omhoog en daarmee presteren we in lijn met de DAX (+1,2%) en CAC (+1,4%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) daalt 10,1% en noteert 14,1 punten.
 • De Amerikaanse indices koersen zo'n 0,7% in de plus
 • De euro klimt 0,1% en noteert 1,109 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-0,3%) moet het niet van dit soort dagen hebben.
 • Olie: WTI (+3,3%) en Brent (+3,2%) spuiten omhoog door het nieuws dat de olievoorraden zijn gedaald.
 • Bitcoin (+2,1%) maakt een aardige draai.

Het Damrak

 • Akzo Nobel (+2,3%) wordt op de kooplijst van Morgan Stanley gezet. Het koersdoel krijgt een opwaardering met €20 naar €105.
 • ArcelorMittal (+3,8%) is geliefd, omdat er weer eens een positief bericht langskwam over de handelsoorlog.
 • Galapagos (+1,9%) sluit niet voor de eerste keer dit jaar op een nieuwe all time high.
 • Ahold (+0,2%) gaat komend jaar voor €1 miljard aan eigen aandelen inkopen. De markt reageert lauwtjes. Voor de analisten van KBC komt dit bericht niet als een verrassing.
 • Randstad (+2,3%) profiteert van een kleine koersdoelverhoging van KBC. Het aandeel gaat naar €48 van €46 en het houdadvies blijft gehandhaafd.
 • Is dit het begin van een mooi herstel van OCI (+4,3%)? De analisten van Berenberg handhaven hun koopadvies voor de kunstmestproducent. 
 • Ook BAM (+3,7%) kruipt uit het dal. Maar goed, op dit soort dagen is zo'n type aandeel wel vaker in trek. Als het sentiment ook maar enigszins verslechtert, wordt de bouwer ook zomaar weer gedumpt. Kortom, één zwaluw maakt nog geen zomer.
 • PostNL (+2,9%) maakt het verlies van de laatste dagen deels goed. Nog zo'n dag en er staat weer bijna €2 op het bord.
 • Voor de aandeelhouders van Pharming (-1,4%) is het een dag om snel te vergeten. Dalen op een dag waarop vrijwel alles omhoog gaat, is wel het laatste dat we graag zien. Anderzijds is het biotechfonds dit jaar 90% opgelopen. Kortom, hierover klagen gaat wat ver.
 • Vastned (-1,3%) is dit jaar met een verlies van 16% de bleeder onder de winkelvastgoedfondsen. Alleen Wereldhave (+0,6%) doet het met een min van 20% nog een tikje slechter.

Adviezen

 • Akzo Nobel: naar kopen van houden en naar €105 van €85 - Morgan Stanley
 • ASML: naar €280 van €240 en kopen - JPMorgan Cazenove
 • OCI: naar €24 van €26 en kopen - Berenberg
 • Randstad: naar €48 van €46 en houden - KBC

 

De dag van morgen

5 dec Event Consensus
08:00   Duitsland fabrieksorders okt 0,4%
11:00   Opec vergadering  
11:00   EU BBP Q3 0,2% QoQ
14:30   VS jobless claims 215K
14:30   VS handelsbalans okt -$49,0 mld
16:00   VS fabrieksorders okt 0,3%
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 06 jul Slotcall: Niet te houden 6
 2. 06 jul Vermogensrendementsophef! 57
 3. 04 jul Slot: Week van historisch banenr... 2
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare