Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Niets is zo onvoorspelbaar als de beurs

Slot: Niets is zo onvoorspelbaar als de beurs

De AEX (-0,4%) herstelde weliswaar licht aan het einde van de handelsdag, maar het is onvoldoende om er een plus uit te persen. De woorden van Trump van gisteravond dreunen toch nog een beetje na.

Hij zei immers de importtarieven te willen verhogen als er geen akkoord komt met de Chinezen. Anderzijds valt de schade erg mee. We zien de laatste tijd sowieso dat de markten zich er steeds minder mee bezig houden.

In mei daalden of stegen de beurzen nog meerdere procenten tegelijk als er weer eens een tweetje vanuit het Witte Huis langskwam. Daar is nu geen enkele sprake van. Maar goed, wat niet is kan nog komen. Als Donald Trump en Xi Jinping elkaar wederom in de haren vliegen, dan hebben we de poppen alsnog aan het dansen.

Dit soort onvoorspelbaarheden maken het altijd zo lastig om in te schatten of er wel of geen eindejaarsrally komt. Sowieso is het doen van voorspellingen op de beurs extreem lastig. Helemaal voor de korte termijn. Waar ik me in ieder geval aan vasthoud, is dat december historisch gezien een van de beste beursmaanden van het jaar is.

Kiadis +21,8%

Het is niet de eerste keer deze week dat Kiadis de absolute topper van de dag is. Daar waar we de afgelopen dagen met onze handen in het haar zaten, omdat we niet wisten waarom, kunnen we nu een trigger melden.

Het management van het biotechfonds heeft namelijk een roadshow gehouden in de VS. Onder andere de zakenbanken Stifel en Jefferies luisterden naar het verhaal van CEO Arthur Lahr. Blijkbaar was zijn verhaal goed, want speculanten springen massaal in het aandeel.

Ik sluit niet uit dat Kiadis van het moment gebruik maakt om nieuwe aandelen uit te geven. Er zit immers slechts €47 miljoen in kas, terwijl de verplichtingen €60 miljoen bedragen. Daarnaast kosten de lopende fase-1 studies, overgenomen met Cytosen Therapeutics, gewoon geld. Wees dus gewaarschuwd.

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier gaan in een brede lijn omlaag. Met name de Zwitserse yield (-4 basispunten) zakt fors terug.

Rentes

Brede markt

 • De AEX gaat 0,4% omlaag en daarmee presteren we in lijn met de DAX (-0,5%) en CAC (-0,3%).
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 2,1% en noteert 12,1 punten.
 • De Amerikaanse indices staan zo'n 0,2% in het rood.
 • De euro zakt 0,1% en noteert 1,106 ten opzichte van de dollar. 
 • Goud (-0,2%) kan de openingswinst niet vasthouden.
 • Olie: WTI (+3,1%) en Brent (+2,9%) knallen aan het einde van de handel ineens omhoog.
 • Bitcoin (-0,1%) blijft vandaag redelijk liggen.

Het Damrak

 • Adyen (+1,1%) ligt er de gehele dag goed bij. Het betaalplatform profiteert van een koopadvies van Bank of America. Daarnaast wordt het koersdoel met 14% verhoogd naar €732.
 • Het sentiment onder biotechfondsen is uitstekend en dan kan Galapagos (+2,2%) natuurlijk niet achterblijven.
 • ABN Amro (-1,3%) maakt het openingsverlies weliswaar voor de helft goed, maar het aandeel koerst alsnog dichtbij de laagste koers ooit. 
 • IMCD (-2,7%) corrigeert wat. Nog altijd is het aandeel met een getaxeerde K/W van 24 voor 2020 behoorlijk aan de prijs. Helemaal omdat het bedrijf opereert in een cyclische business.
 • Winkelvastgoedaandelen krijgen vandaag een pak rammel. Met name Eurocommercial Properties (-1,6%) en Wereldhave (-1,9%) gaan stevig omlaag.
 • Boskalis (+0,6%) haalt een paar flinke orders binnen voor zware zeetransporten. Deze hebben een gezamenlijke waarde van $120 miljoen.
 • Fugro (+1,9%) mag op 2000 meter diepte aan de slag in de golf van Mexico. Tenminste, dat zijn de geruchten. De bodemonderzoeker heeft dit zelf nog niet bekend gemaakt.
 • Altice (+1,7%) maakt een aardige draai.
 • TomTom (+2,0%) klimt weer boven de €10.
 • De bodem bij B&S Group (-2,8%) lijkt nog niet bereikt. Wat een rampjaar is het voor het handelshuis.
 • Alfen (-3,7%) gaat op een gigantisch volume omlaag. Afgelopen vrijdag werd bekend dat grootaandeelhouder Infestos een belang ter omvang van 7,5% van het totaal aantal uitstaande aandelen had verkocht. 
 • Hal (-1,4%) ziet de intrinsieke waarde oplopen naar €160,05 per aandeel per 30 september. Liefhebbers kunnen de cijfers zien door op deze link te klikken.
 • Lokaal heeft Vivoryon Therapeutics (+8,1%) er zin in.  

Adviezen

 • Adyen: naar kopen van houden en naar €836 van €732 - Bank of America
 • ASR: naar kopen en €39 - Mediobanco
 • Boskalis: naar €26,30 van €26,25 en kopen - ING
 • Kendrion: naar €29 van €25 en kopen - Berenberg

De dag van morgen

21 nov Event Consensus
06:30   Nederland consumentenbestedingen sep  
06:30   Nederland werkloosheidspercentage okt  
08:00   Tie Kinetix Q3-cijfers  
08:00   Lucas Bols Q3-cijfers  
08:00   Gimv Q3-cijfers  
08:00   Thyssenkrupp Q3-cijfers  
08:00   Royal Mail Q3-cijfers  
09:00   Pershing Square notering $0,10 ex-dividend  
14:30   VS wekelijkse jobless claims  
14:30   VS Philadelphia Fed Index nov 7,2
16:00   VS verkopen bestaande woningen okt 5,43M
16:00   EU consumentenvertrouwen flash nov -7,2
Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
11 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Erny 20 november 2019 18:52
  Alfen (-3,7%) gaat op een gigantisch volume omlaag. En dit is al sinds vorige week gaande. Infestos heeft een groot pakket verkocht, maar de aandelen zijn ook weer gekocht. Het zou een onderhandse deal betreffen. Dus wat is er per saldo in vredesnaam aan de hand ?? Een koersval van straks 30 % bij een onlangs nog gecommuniceerde zeer goede outlook vraagt toch om een uitleg !
 2. forum rang 6 Erny 20 november 2019 18:56
  quote:

  serieus schreef op 20 november 2019 18:32:


  Een berichtje van Trump is weer voldoende voor een kanteling.
  Het is nu zo vaak aan de orde dat je bijna zou denken dat hij het expres doet. Voor het gewin bedoel ik.
  Een onderzoek(je) waard?


  Ze zijn druk bezig om Trump te impeachen en als dat lukt is hij ook de sjaak voor wat betreft machtsmisbruik op de beurs. Dat gaat dan zeker nader onderzocht worden. De Amerikanen zijn daar, geheel anders dan hier, vrij strak in.
 3. forum rang 4 Bonost 20 november 2019 19:35
  quote:

  Erny schreef op 20 november 2019 19:05:


  [...]
  En je weet, van uitstel komt afstel.


  Of gewoon je hersens gebruiken, je op de hoogte brengen van de Chinese manieren en dan concluderen dat die deal never nooit onder Trump wordt gesloten. Chinezen doen geen zaken met onbetrouwbare personen. Die laten ze bungelen totdat er niets meer van over is.
  Dat heb ik trouwens al vanaf het begin gezegd. De beleggers zijn echter doof voor deze gevolgtrekking en blijven liever heen en weer gaan op hoop en vrees.
 4. forum rang 6 Knight V 20 november 2019 21:05
  quote:

  Bonost schreef op 20 november 2019 19:35:


  [...]

  Of gewoon je hersens gebruiken, je op de hoogte brengen van de Chinese manieren en dan concluderen dat die deal never nooit onder Trump wordt gesloten. Chinezen doen geen zaken met onbetrouwbare personen. Die laten ze bungelen totdat er niets meer van over is.
  Dat heb ik trouwens al vanaf het begin gezegd. De beleggers zijn echter doof voor deze gevolgtrekking en blijven liever heen en weer gaan op hoop en vrees.


  Het is kwalijke zaak als mensen die bezig zijn met de deal (minister van Handel Anerika) dingen zeggen en op tweet gooien en later blijkt dat ze mijlenver van elkaar liggen qua afspraken, dan ben je de markt aan het bespelen.

  Dat mag op dit niveau niet gebeuren, daarmee open je deuren voor de mensheid om geen respect meer te hebben voor je naaste medemens en ze mag bedonderen wanneer het je uitkomt. Je geeft verkeerde en slechte signalen af.

  Integer, eerlijk, oprecht, onafhankelijk...allemaal steekwoorden waarvan je nu weet, dat ze niks voorstellen. 5. W. Buffetkast 20 november 2019 21:08
  Natuurlijk komt er geen deal voordat nieuwe us verkiezingen plaatsvinden. Trump staat klem want heeft geen tijd en ruimte. Vrij bijzonder dat de markt zijn tweets nog steeds zo serieus neemt, maar doe er je voordeel mee zo lang het kan, het insiders spelletje staat openbaar
 6. forum rang 8 ff_relativeren 20 november 2019 21:24
  Het is zo ver. In Duitsland heeft de eerste bank een negatieve rente ingesteld op spaargeld. En niet met een tiende van een procent, maar meteen met een half procent negatieve rente. En niet vanaf een vastgelegd hoger conto, maar direkt vanaf de 1e cent van je tegoeden.

  bron : boerse.ard.de/anlagestrategie/branche... .
11 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 04 jul Slot: Week van historisch banenr... 2
 2. 02 jul Slotcall: Spannend avondje op komst 9
 3. 02 jul Dramatisch BAM 1
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare