Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fondsenrondje: Handelszorgen

Fondsenrondje: Handelszorgen

Met dank aan de Amerikaanse President Donald Trump koerst de AEX 0,7% in het rood. Hij dreigde gisteravond de importtarieven te verhogen als er geen handelsdeal met China komt.

Het is niet de eerste keer dat hij dit doet, maar toch reageren de markten erop. Misschien wordt dit wel als excuus aan gegrepen om wat winst te nemen, want de beurzen zijn de laatste maanden hard omhoog gespoten.

Vandaag staat er niet zoveel op de agenda. Alleen de Fed-notulen die rond 20.00 uur openbaar worden gemaakt, zijn interessant. Dan komen we meer te weten over wat de Fed-leden met elkaar hebben besproken. Grote verrassingen worden er echter niet verwacht.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei vorige week namelijk dat de arbeidsmarkt verder verkrapt en dat de Amerikaanse consumentenbestedingen robuust zijn. Daarnaast zag hij signalen van progressie omtrent de handelsoorlog tussen de VS en China. Allemaal redenen om de rente niet verder te verlagen. 

Koopadvies Adyen

Adyen (+0,5%) is één van de weinige stijgers op het Damrak. Het betaalplatform profiteert van een adviesverhoging van de analisten van Bank of America. De Yankees zetten het aandeel op de kooplijst en verhogen het koersdoel met €104 naar €836.

Ten opzichte van de huidige koers impliceert dit een upside van 28%. De analisten van de Amerikaanse zakenbank vinden dat de groeiverwachtingen te conservatief zijn, waardoor de waardering te laag is.

Op dit moment koerst het aandeel Adyen tegen 69 keer de getaxeerde winst voor 2020. Hier staat tegenover dat analisten verwachten dat het bedrijf de komende twee jaar met minimaal 35% per jaar groeit. Kortom, u betaalt een hoge prijs, maar daarvoor krijgt u wel een mooi groeibedrijf terug. 

Adyen
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Adyen heeft het met een plus van 60% uitermate goed gedaan sinds de beursgang. Dat terwijl de koers op de eerste handelsdag helemaal door het dak ging. Was het achteraf toch nog een geschikt moment om in te stappen. 

Brede markt

 • De AEX gaat 0,7% omlaag en daarmee houden we de schade aanmerkelijk beter beperkt dan de Duitsers (-1,1%). Ten opzichte van de Fransen (-0,6%) presteren we in lijn.
 • De AEX VIX-index (volatiliteit) stijgt 8,8% en noteert 12,6 punten.
 • De futures op Wall Street koersen zo'n 0,3% in het rood.
 • De euro zakt 0,1% noteert 1,107 ten opzichte van de dollar.
 • De Nederlandse (-0,23%) en Duitse (-0,37%) rente dalen drie á vier basispunten.
 • Goud (+0,2%) maakt zijn naam als veilige haven waar.
 • Olie: WTI (-0,1%) en Brent (-0,1%) blijven dicht bij huis. De afgelopen dagen kelderde het zwarte goud fors.
 • Bitcoin (-0,7%) is het ook helemaal kwijt.

Het Damrak

 • De financials liggen er niet voor de eerste keer dit jaar ronduit beroerd bij. Met name ABN Amro (-2,4%) valt erg tegen. Nog 1% eraf en er staat een nieuwe all time low op het bord.
 • ASML (+0,1%) zorgt ervoor dat de AEX de schade nog enigszins beperkt houdt.
 • Oliegerelateerde aandelen hebben het zwaar. Zowel Royal Dutch Shell (-1,7%) als SBM Offshore (-1,8%) geven behoorlijk wat terrein prijs.
 • Boskalis (+0,5%) haalt een paar mooie orders binnen voor zware zeetransporten. Deze hebben een gezamenlijke waarde van ongeveer $120 miljoen. De analisten van ING spreken van een gunstige ontwikkeling en handhaven het aandeel op de kooplijst.
 • Arcadis (-3,9%) krijgt een flink pak rammel. Een duidelijke trigger kunnen we echter niet vinden.
 • Hetzelfde geldt voor Alfen (-3,8%). De specialist in energie-oplossingen maakt wel vaker gekke sprongen.
 • Over gekke sprongen gesproken. Kiadis (+17,1%) gaat helemaal door het dak. De koers staat al ruim boven het niveau van voor het bericht dat het biotechbedrijf stopt met de ontwikkeling van ATIR101.
 • Kendrion (-1,6%) weet nog niet te profiteren van een koersdoelverhoging van Berenberg. 

Adviezen

 • Adyen: naar kopen van houden en naar €836 van €732 - Bank of America
 • Kendrion: naar €29 van €25 en kopen - Berenberg

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
13 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Erny 20 november 2019 11:37
  quote:

  Rai444,44 schreef op 20 november 2019 11:19:


  Kotsmisselijk word ik van dat handelsgezeik en de tweets van Trump. Hoeveel zou ie zelf binnengeharkt hebben met het sturen van de markt.


  Vele miljarden en uiteraard ook zijn familie en bevriende relaties. Trump is veel slimmer dan ie eruitziet.
 2. I need a dollar 20 november 2019 17:54
  quote:

  Meharis schreef op 20 november 2019 11:45:


  Kiadis stond op 10 november, de dag voordat bekend gemaakt werd te stoppen met ATR101, iets boven € 5 en nu op ongeveer € 3,15. Dat is dus lang niet boven de koers voor de bekendmaking over ATR101


  Uit de grafiek blijkt dat 17 okt kiadis op 5 euro stond daarna naar beneden naar 2,2 voor deze bekendmaking dus, Kan u geen grafiek lezen?
13 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 18:00 Slotcall: Jaar van tech 1
 2. 06 jul Slotcall: Niet te houden 6
 3. 06 jul Vermogensrendementsophef! 57
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare