Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Chips op koers

TA: Chips op koers

De chipsector noteert rond een all-time high, heeft alle weerstanden gebroken en beweegt technisch in een uptrend. Het gaat nog steeds goed met de economie.

Je zou het niet zeggen op basis van het recente koersverloop van de beurzen, maar de economie is robuust en draait op volle toeren.

Aan de zijlijn wachten beleggers echter nog altijd op duidelijkheid over de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. We zien dit af en toe terug in een beperkte stagnatie van de koersen op de beurzen, zoals gisteren.

Een bevredigende uitkomst van het handelsoverleg kan onder andere bedrijven in de chipsector op Wall Street een duwtje in de goede richting geven. Chipbedrijven zijn doorgaans uiterst gevoelig voor handelsperikelen.

Philadelphia Semiconductor index

Vandaag bekijk ik SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de halfgeleiderindustrie weergeeft. Deze index, waarvan de volledige naam Philadelphia Semiconductor index luidt, laat in één klap goed zien hoe het met de chipssector gesteld is.

Onderaan mijn column een uitleg van deze halfgeleidersindex. Behalve de SOX-index, kijk ik ook naar de giganten ASML en Advanced Micro Devices.

De chipsector wordt ook gezien als een barometer van de economie. Is er economische tegenwind, dan zullen halfgeleiderbedrijven het vaak als eerste voelen. Maar draait de economie op volle toeren, dan zullen halfgeleiders ook goede zaken doen. Dat laatste lijkt ook nu het geval.

SOX index

De SOX noteert op een all-time high, heeft alle weerstanden van betekenis gebroken en beweegt in een consistente uptrend. Alleen al in 2019 is de sector ruim 50% in beurswaarde gestegen.

De SOX index heeft de oude uptrend hervat nadat de weerstandslijn, over alle toppen sinds 2017, is gebroken. De chipssector ligt prima op koers en signaleert vooralsnog een krachtige economie.

De eerstvolgende barrière wacht rond 2.000 punten (het berekend koersdoel). Enkel een terugval onder de steun van 1.502,73 (de bodem van 3 oktober) zou het beeld doen verzwakken.

ASML

Kopers weten ASML nog steeds te vinden. Fors hogere toppen en bodems signaleren een koopkrachtige vraag onder beleggers.

ASML oogt technisch bezien zeer sterk. Derhalve mogen we verdere koersstijging verwachten. Een eerste koersdoel ligt rond de weerstand van €280 (het berekend koersdoel). Steun ligt rond €217,00 (de bodem van 3 oktober).AMD

Advanced Micro Devices is boven de oude weerstand, rond de toppen van 2018 en 2019, gebroken. Daarmee is een technische verbetering opgetreden.

Opwaarts is er ruimte richting de weerstand van $65 (het berekend koersdoel). Steun ligt rond $26,03 (de bodem van 24 mei).


Uitleg Philadelphia Semiconductor Sector-index

De Philadelphia Semiconductor Sector-index is een aandelenindex van 19 halfgeleidersfondsen. De index is begonnen op (omgerekend) 100 punten. De halfgeleiderindex wordt doorgaans SOX genoemd.

De index is prijsgewogen samengesteld. Dat houdt in dat de ondernemingen met de hoogste absolute koers het zwaarste wegen. Het fonds met veruit de grootste marktwaarde, Intel, heeft daardoor niet de zwaarste weging. Het voordeel hiervan is dat de dominantie van de index door enkele giganten ingeperkt is.

Volatiel

De halfgeleiderindustrie is bijzonder beweeglijk. Vanaf teruggerekend 100 punten in 1993 bereikte de SOX-index in mei 2000 een hoogtepunt van 1.300 punten. Daarna daalde de index heftig, wel 80% tot 200 punten eind 2002.

Op dit moment noteert de SOX rond 1.735 punten. Ter illustratie, de SOX is alleen al dit jaar met ruim 50% opgelopen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07 aug TA: Mogelijke Midkap-uitbraak 236
 2. 06 aug TA: Meer boodschappen 335
 3. 05 aug TA: Tech rijp voor dipje 260

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 4 Diminhu 20 november 2019 08:44
  Behoorlijk frustrerend dit, al weken shorten, nooit willen zakken. Ok vorige week bij 600,30 naar 596 iets gepakt dan weer verkocht.

  Gisteren dagje vrij gaat de index naar 602,50...Normaal dus zeker shorten, zakt hij dan wel volledig terug en nu terug rood. das al dik 1,5% dat ik mis. En nu weet ik niet wat doen, instappen short, of gaat men toch tegen alle economische cijfers in het weer naar de 600 brengen?
 2. forum rang 7 Long Time No See.. 20 november 2019 09:29
  quote:

  ren-je-dement schreef op 20 november 2019 09:24:


  Ah, ik zie hier op de kalender dat het zo langzamerhand tijd wordt dat Shoryuken er weer even een paar maandlonen doorheen komt draaien met 5.000 turbo's long per order. Welkom! Kom wel!


  hahaha Sa>dist..;)

  Toegevoegd:

  ff wat Buy Bye..

  En dan weer lekker verder in OS-gebied..;)
147 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare