Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Valse uitbraak?

Wat doet de AEX vandaag? Aandelen, obligaties, olie, goud, DAX, Dow Jones, S&P 500, HangSeng en Shanghai Composite

Wekenlang zijn de markten gevoed met positieve geluiden uit dan het Amerikaanse, dan weer het Chinese kamp. Het nieuws dat er dit jaar sowieso geen deal meer komt, zet de beurzen dan ook enigszins onder druk. Op Wall Street gingen de koersen gisteren omlaag over een breed front, maar wist men uiteindelijk de schade te beperken. 

De toonaangevende Dow Jones en S&P500 sloten beide zo'n 0,4% lager terwijl de Nasdaq 0,5% toegaf. Ster van de dag was warenhuisketen Target, dat 15% steeg op beter dan verwachte kwartaalcijfers.  

Eerder deze week ging een andere warenhuisketen (Kohl's) juist door het putje wegens tegenvallende Q3-cijfers. Retail is dus nog niet dood, het is nog steeds mogelijk om het verschil te maken. 

Azië opnieuw wat lager

Een derde verliesdag op rij voor de Nikkei; ook hier zorgde de negatieve berichtgeving over de handelsoorlog voor verliezen. De Nikkei verloor 0,5%. In China niet veel beter, de Shanghai-beurs daalde 0,3% en Hongkong zelfs 1,6%. Ook de Zuid-Koreaanse (-1,4%) en de Australische beurs (-0,7%) konden geen potten breken vandaag.

De moeilijkheid inzake de handelsdeal schijnt nu te liggen bij het terugdraaien van de importtarieven door de Amerikanen. Sowieso is het natuurlijk de vraag of China niet liever de zaak nog een beetje traineert tot Trump afgezet dan wel niet herkozen is.  

Deze ambassadeur in Oekraïne legt een nogal belastende verklaring af. Voor wat hoort wat:

In plaats van een trade deal heeft Donald Trump inmiddels wel wat anders aan zijn hoofd. Hij moet eerst zelf zien te overleven.

Opening AEX

Onze vaderlandse index lijkt licht lager te openen, zo rond de 591-592. De focus ligt vandaag op ABN Amro waar wat details naar buiten komen inzake het onderzoeken van de eigen klanten. Bij het samengaan met Fortis is nagelaten om 5 miljoen particuliere klanten individueel te screenen.

NRC meldt dat deze klanten automatisch werden ingedeeld in de laagste risicocategorie. De verdenking is dat ABN AMRO „gedurende een langere periode ongebruikelijke transacties niet, of niet op tijd heeft gemeld". Hier leest u het hele nieuwsartikel.

HAL Trust

Beleggingsmaatschappij HAL Trust publiceerde als een van de laatste gisteren een trading update. Het belangrijkste nieuws is dat HAL opnieuw zijn belang in Boskalis wat uitbreidde. De nettovermogenswaarde van de beleggingen is €13,3 miljard, oftewel €160 per aandeel.

Dat terwijl de beurskoers momenteel €141 is. Overigens is het normaal dat holdings behoorlijk onder hun intrinsieke waarde noteren. In België loopt dat soms op tot 25-30%.

Grote kaskraker bij HAL is de 77% die men in GrandVision houdt: door het bod van EssilorLuxottica is dat belang met €1,7 miljard in waarde gestegen. Verder zit HAL in Boskalis, Vopak (48%) en SBM Offshore. Een tyisch Rotterdamse portefeuille dus.  

Uiteraard zit 'm de fantasie nu in wat HAL straks met al die miljarden gaat doen. Ik hoor dat er sprake is van een nieuw stadion aan de Maas - misschien is dat wat voor HAL. 

ThyssenKrupp

In Duitsland is het al lange tijd spannend rond ThyssenKrupp. Enorme shortposities aan de ene kant tegenover het management aan de andere kant, dat probeert waarde te scheppen door bepaalde onderdelen (de liftdivisie) te verkopen. De biedingen op de lifttak schijnen hoger te zijn dan de totale ondernemingswaarde (beurswaarde plus schulden) van de onderneming nu.

Vandaag publiceert het conglomeraat de kwartaalcijfers en die zijn uiteraard niet best. Het dividend wordt geschrapt wegens oplopende verliezen, hoge schulden en ongunstige economische omstandigheden. Lees hier het hele nieuwsbericht van het ANP.

Fastned geeft nieuwe obligaties uit

Het was een tijdje stil rond de uitbater van snellaadpalen; het was wachten op een aandelenemissie. In plaats daarvan, of anticiperend daarop, geeft de onderneming alvast nieuwe obligaties uit. In totaal gaat het om 15.000 stuks à €1000 waarover 6% wordt betaald. 

In totaal zou het bedrijf hier 15 miljoen mee op kunnen halen. De inschrijving start vandaag via de website van Fastned en sluit op 12 december. Met deze obligaties erbij heeft Fastned straks €60 miljoen aan 6%-obligaties uitstaan. 

Fastned durft dus voorlopig geen tweede poging aan om nieuwe aandelen uit te geven. 

Lucas Bols

Ook drankenleverancier Lucas Bols opent de boeken vandaag. Het boekjaar loopt daar anders, waardoor we vandaag de halfjaarcijfers krijgen. Bols rapporteert een omzetstijging van 2,5%, vooral door gunstige wisselkoersen. Autonoom was de omzetstijging 0. Het bedrijf keert een interimdividend uit van €0,35, net als vorig jaar.

Nieuws, advies, shorts en agenda

Via deze link komt u op de nieuwspagina:

  • 07:54 Fastned geeft nieuwe obligaties uit
  • 07:54 Intel en Apple klagen SoftBank-onderdeel aan
  • 07:45 Worstelend Thyssenkrupp schrapt dividend
  • 07:20 'LVMH heeft meer over voor Tiffany'
  • 07:09 Nikkei zet verliesreeks voort
  • 07:04 PayPal koopt Honey Science voor 4 miljard
  • 06:52 Huishoudens besteden meer
  • 06:48 Werkloosheid stabiel op 3,5 procent
  • 06:28 'Hoekstra liet steken vallen bij KLM-deal'
  • 06:15 'ABN AMRO liet na 5 miljoen klanten apart te screenen'
  • 20 nov Wall Street lager op handelsvrees
  • 20 nov GM klaagt Fiat Chrysler aan om corruptie
  • 20 nov Fed versterkt beeld geen extra rentestappen
  • 20 nov 'Deelakkoord handel mogelijk niet in 2019'

De tien grootste shortposities via shortsell.nl:

De agenda van vandaag: 

  • 06:30 Nederland consumentenbestedingen sep
  • 06:30 Nederland werkloosheidspercentage okt
  • 08:00 Tie Kinetix Q3-cijfers
  • 08:00 Lucas Bols Q3-cijfers
  • 08:00 Gimv Q3-cijfers
  • 08:00 Thyssenkrupp Q3-cijfers
  • 08:00 Royal Mail Q3-cijfers
  • 09:00 Pershing Square notering $0,10 ex-dividend
  • 14:30 VS wekelijkse jobless claims
  • 14:30 VS Philadelphia Fed Index nov7,2
  • 16:00 VS verkopen bestaande woningen okt5,43M
  • 16:00 EU consumentenvertrouwen flash nov-7,2

En dan nog even dit

Het zal wellicht rustig zijn op de weg, goed dat ze voor een donderdag gekozen hebben. Nationale thuiswerkdag georganiseerd door BNR: 

De Federal Reserve liet gisteravond de notulen zien van de laatste vergadering. Een van de deelnemers is Lael Brainard en die vertelt in onderstaand interview dat de Fed als altijd gewoon blijft kijken naar de economische cijfers. 

Donald Tusk is gekozen tot president van de Europese Volkspartij. Zie ik daar nu onze Italiaanse vriend Berlusconi staan? 

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Inberg

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Meer over Nico Inberg

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. nov '20 IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL 1
  2. nov '20 BAM: Pas op de plaats
  3. nov '20 HAL: Deal or no deal?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links