Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Rente draait opwaarts

TA: Rente draait opwaarts

Nederlandse pensioenfondsen kunnen weer opgelucht ademhalen. Technisch is de Nederlandse kapitaalmarktrente opwaarts gedraaid, in elk geval op korte termijn.

Of dit door de schaduw van de nieuwe ECB-voorzitter Christine Lagarde komt, is lastig te zeggen. Feit is wel dat de trenddraai rond haar benoeming is ingezet. Lagarde heeft drie maanden geleden duidelijk aangegeven het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank op de schop te willen nemen.

De Nederlandse 10-jaars kapitaalmarktrente was onder het presidentschap van haar voorgangen Draghi  flink gedaald, van bijna +3,75% (top 2011) tot een negatief niveau van -0,60% (het low van eind augustus 2019).

0%-grens weer in zicht

Inmiddels is voor de rente de 0%-grens weer in zicht. Technisch is dat een belangrijke horde: daar liggen de lows van 2017, die nu voor tegendruk gaan zorgen.

De Nederlandse staat heeft onlangs ruim 1,4 miljard euro opgehaald met de heropening van een tienjaarslening, zo heeft het ministerie van Financiën bekend gemaakt. De couponrente ligt op 0,25%. Op basis van het huidige technische renteplaatje zou deze uitgifte op laagste punt kunnen zijn.

Ik beoordeel in deze column de grafieken van de Nederlandse kapitaalmarktrente en de 10-jarige staatlening, om te zien hoe groot de kans is dat de rente weer positief wordt, ofwel dat deze weer boven 0% kan komen.

In elk geval lijkt de rente op korte termijn al gedraaid. Minister Koolmees van Sociale Zaken moet voorkomen dat de pensioenen volgend jaar gekort worden. Ik schat in dat hij daarbij steun krijgt van de technische draai op de rentemarkten.

Eerst de Nederlandse beurs, die rijp is voor een beperkte terugval

De AEX-index kan op korte termijn terugzakken naar de voorliggende koerstoppen rond 586,32 punten. Zolang de koers hierboven weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Deze zogenaamde pullback kan de eerdere uitbraak valideren.

De AEX was eerder verbeterd nadat een tweejarige weerstandszone (de dikke blauwe lijn rond 586-590 punten) was gebroken.

Opwaarts heeft de AEX-index ruimte tot de weerstand van 644 punten (gevormd op 22 mei 2001). De steun ligt op 586,32 punten (de bodem van 25 juli).

Korte termijn: Nederlandse kapitaalmarktrente draait opwaarts

Zoals al eerder hier is aangegeven is de rentestijging goed nieuws voor Nederlandse pensioenfondsen. Op korte termijn is er duidelijk sprake van een stijgende rente. De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente heeft koerspieken van augustus en september gebroken, waarmee er duidelijk sprake is van een technische draai naar boven.

Verder zien we, in elk geval op korte termijn, weer stijgende rentebodems. Technisch heeft de Nederlandse rente rond -0,46% (low van 4 oktober) een hogere koersbodem weten te vormen.

We zien een eerste koersdoel rond -0,10% (de top van 12 juli), maar dat is geen zware horde. De echte barrière ligt rond 0%.

Lange termijn: Eerste hogere rentebodem

De 10-jaars Nederlandse kapitaalmarktrente weet rond 0,45% een hogere bodem te vormen. Dit signaleert een eerste technische verandering.

Een tweede technisch indicatie op hogere rentestanden is het feit dat de dalende trend is gebroken. De steun ligt op -0,60% (de bodem van augustus).

Het is de eerste keer sinds medio 2018 dat de rente een eerdere top heeft gebroken, te weten de rentetop van september.

Het lijkt erop dat nu de rentebodems van 2016 en begin 2019 rond 0% worden opgezocht. Het is niet uitgesloten dat de huidige rentestijging daar wordt gepareerd, in elk geval tijdelijk. Maar op termijn is een doorbraak daarvan niet uitgesloten.Stijgend momentum: Rente verzamelt kracht

Het momentum, afgebeeld op de onderste helft van de grafiek, meet de veranderingssnelheid van de rente. Het momentum is nog negatief.

Positief is wel dat het momentum al acht weken onafgebroken oploopt. Dat wordt weergegeven door de groene verticale staafjes. Dit signaleert dat de rente technisch kracht verzamelt.

/grafieken/nl10yield2week-macd.gif


RSI: Bodemvorming

Op de RSI is het patroon met lagere toppen vanaf begin 2018 gebroken. Dit is nog niet het ultieme signaal van een structurele trenddraai, maar wel een teken dat de rente bezig is met een proces van bodemvorming.

/grafieken/nl10yield2week-rsi.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente columns van Royce Tostrams

 1. 07 aug TA: Mogelijke Midkap-uitbraak 237
 2. 06 aug TA: Meer boodschappen 335
 3. 05 aug TA: Tech rijp voor dipje 260

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 6 'd Aandelen 15 november 2019 08:15
  Goedemorgen,

  vandaag weer een hogere opening zo rond 1:30 uur ingezet, zijn dat nu kopers of worden de koersen hoger gezet aan de hand van historische data om de liquiditeit te bevorderen?

  Ik heb ergens gelezen dat de koersen elektronische worden ingevuld om gaps op te vullen als er geen handel is, maar hoe het precies wekt weet ik niet.
 2. De sjaak 15 november 2019 08:24
  We gaan voor de zoveelste keer hoger op dezelfde mantra....

  Asian markets advanced in early trading Friday after White House economic adviser Larry Kudlow said a U.S.-China trade deal was close.

  Grappig om te zien dat we hierop maar blijven stijgen, inmiddels staan de koersen hoger dan voordat er sprake was van een handelsconflict, de economische vooruitzichten worden al minder.... Blijkbaar gaat men ervan uit dat de "handelsdeal" de redding aller reddingen is...of wordt het een klassieke "sell the news".
 3. forum rang 5 Green 15 november 2019 09:00
  quote:

  Coupejet schreef op 15 november 2019 08:55:


  Zou er nog iemand zijn die.dit allemaal begrijpt?


  Misschien, heel misschien lopen de koersen vooruit op de ontwikkelingen rondom een mogelijke handelsdeal waardoor er weer groei kan ontstaan in de economieën (tijdspanne 1 jaar). Daarnaast is er misschien, heel misschien sprake van TINA......
 4. forum rang 4 Stock Exchange Monkey 15 november 2019 09:24
  quote:

  'd Aandelen schreef op 15 november 2019 09:19:


  Ligt het nu aan mij of zie ik het goed dat de koers van de DAX niet beweegt maar de futures wel bewegen omlaag wel te verstaan.


  Bij gelijk blijvende of rode koersen dient u de computer opnieuw op te starten, heb ik van de week begrepen :)

  Goedemorgen!
 5. forum rang 7 easy56 15 november 2019 09:51
  quote:

  Rai444,44 schreef op 15 november 2019 09:16:


  Dat gemanipuleer van de koersen met nieuws over vermeend voortgang van de trade deal ben ik nu echt kotsbeu.
  gewoon winst afgelopen jaren veilig stellen en ontspannen aan de zijlijn:-)

  Dit gaat nooit goed aflopen door computer gestuurde beurzen/financiele markten.
  beurzen skyhigh
  obligaties skyhigh
  huizen prijzen skyhigh

  en schulden skyhigh

  Zelf bijna alles nu weg, klein beetje in speculatieve goud explorer.
106 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare