Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Stagnerende omzetten

TA: Stagnerende omzetten

De opmars van de AEX hapert wat. Bovendien lijkt de instroom van vers kapitaal richting Nederlandse aandelen te stagneren.

De serie nieuwe toppen van de AEX wordt niet ondersteund door nieuwe highs op de geldstroomindicator (= moneyflow). Vooralsnog duidt dit erop dat de beurs weliicht eerst een stapje terug moet om kracht op te doen. Dit doet niets af aan het onderliggende sterke technische plaatje van de AEX. De komende 3 maanden blijft een koersdoel van 645 haalbaar.

AEX-index komt op adem

De Nederlandse beurs, zou binnen de grenzen van de stijgende trend, een beperkte terugval kunnen ondergaan. Zolang de koers boven de voorgaande top rond 586,32 weet te blijven, oogt het technische beeld redelijk positief. Op 586,32 (bodem van 25 juli) ligt tevens de steun. Eerste koersdoel handhaven we rond 609,22 (gevormd op 22 mei 2001).

Stagnerende omzetten

De moneyflow, die de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weergeeft, heeft nog een jaartop voor zich. Technisch zijn de voorgaande toppen van de moneyflow-indicator van medio oktober nog niet gepasseerd. Dit betekent dat de instroom van kapitaal achterblijft, hoewel er geen uitstroom van kapitaal is.

Interpretatie van de moneyflow

De moneyflowindicator van de AEX geeft de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer. In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag cumulatief verwerkt. De moneyflow wordt als volgt beoordeeld:

  • Indien de moneyflow omhoog krult, geeft dat de gematigde instroom van vers kapitaal weer.
  • Een stijgende moneyflow is zeer positief, zeker als de indicator voorgaande toppen breekt. Dit geeft aan dat er nieuw geld in de markt komt. Een sterke moneyflow signaleert dus de instroom van vers kapitaal.
  • Indien de moneyflow neerwaarts krult geeft dit aan dat er langzaam geld uit de markt weglekt.
  • Indien de moneyflow omlaag beweegt is dat negatief. Dit geeft aan dat er kapitaal aan de markt wordt onttrokken.
  • Een vlakke moneyflow suggereert dat de inkomende en uitgaande geldstromen in evenwicht zijn.

De analisten van Tostrams gebruiken de moneyflow niet als koop- of verkoopindicator, maar als bevestiging van het koersverloop. Het is belangrijk dat een sterke trend van de AEX wordt gevalideerd door een sterke trend op de moneyflowindicator, dus door een krachtige stijging van de moneyflow. Helaas is daar thans bij de AEX index geen sprake van.

ASML

Maar ook bij individuele aandelen zien we dat de sterke trend niet door het omzetprofiel wordt bevestigd. Een goed voorbeeld is ASML, waarvan de koers voortdurend nieuwe all-time-highs neerzet, zonder nieuwe highs op de moneyflow, de instroom van vers kapitaal blijft bij ASML dus achter.

Het ontbreken van een sterke moneyflow op de Nederlandse aandelenbeurs geeft aan dat er niet veel kracht is om door te stijgen.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79
  2. 16 apr ASML oogt wispelturig 101
  3. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74

Gerelateerd

Reacties

142 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 12 november 2019 08:10
    Tijdens "de Nachthandel" zijn de Futs verder omhoog gemanipuleerd..

    Stagnerende Omzetten..

    Goh.. raar hoe zou dit nou komen..??!

    Het Systeem is verrot het Systeem is kapot..

    Get Used to it..!

    Toegevoegd:

    Goedemorgen overigens..

    Maak er iets moois van..;)
  2. forum rang 6 d' Aandelen ' 12 november 2019 08:26
    Goedemorgen,

    je hebt nu eenmaal beweging nodig om wat te verdienen tenzij je nu natuurlijk gebaat bent met stilstand en de waarde uit geschreven opties loopt.

    Op de lange termijn wijst de richting nog steeds omhoog en trekt zich niets aan van de dagelijkse rimpelingen in de koers.
  3. forum rang 6 Happy 12 november 2019 08:31
    Er wordt hard gewerkt op de achtergrond om geen paniek te veroorzaken nu. Maar om de boel optisch te ondersteunen is een domme zet. Beter was geweest de markt rustig af te laten zakken naar een niveau dat meer de huidige economische trend weerspiegeld. De klap zal hard aankomen als de verkoopgolf van de particulieren ingezet gaat worden.
  4. Straat 12 november 2019 08:41
    Het zou moeten dalen, maar het mag nog niet dalen want er zitten te veel particuliere beleggers short.... net zolang rekken tot premie eruit is gelopen of minimaal nog een beursdag 1 tot 2% hoger zetten om stoploss boven de Aex 610 punten uit te tikken... Dan nog even rekken en als bijna niemand meer short zit langzaam afzakken. De bankiers zijn de baas.
142 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links