Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Takeaway, Kiadis, Fugro en super-ETF

Liveblog: Takeaway, Kiadis, Fugro en super-ETF

Update 15:30: 'Beware of rock star CEO's'

Elon Musk, Jeff Bezos, Mark Zuckerberg, Jamie Dimon, Adam Neumann en noem maar op: rock star CEO's. Die hebben we eigenlijk niet in Nederland. De enige naam die mij te binnen schiet is Onno van der Stolpe van Galapagos. Die wordt op handen gedragen (maar is denk ik vooral populair door alle mooie koerswinsten).

Dik doen, brallen, lights, camera's, action: het past denk ik gewoon niet bij onze doe-maar-normaal-dan-doe-je-al-gek-genoeg Nederlandse cultuur. Dat ziet u zelfs bij succesvolle (en steenrijke) ondernemers als bijvoorbeeld Jitse Groen van Takeaway en René Moos van Basic-Fit. En dat zijn ondernemers, geen managers.

Het hoeft geen betoog dat zulke rock star CEO's doorgaans niet voor outperformance zorgen, hoewel mijn voorbeelden het tegendeel bewijzen. Eerder underperfomance. Een echte CEO doet zijn werk. Zo merkte ik al vaak op dat het misschien hoopvol is dat nieuwe Unilever-CEO Alan Jope radiostilte in acht neemt.

Hopelijk werkt hij een mooie nieuwe strategie uit en dat kan denk ik geen kwaad gelet op de laatste, zesjesmentaliteit-cijferrondjes. En een strategie uitwerken gaat niet op borrels en partijen. We hadden wel ooit de Stan Huygens Journaal Indicator op de beurs. Wie daar als CEO te veel in stond, deed ook zijn werk niet.

Ene Cees van der Hoeven van Ahold (toen nog zonder Delhaize) stond daar iedere dag in. We weten hoe het afliep.

 


Update 15:15 uur: Goldman Buysachs

Let wel, het is alleen de VS, maar in Europa en de rest van de wereld is het waarschijnlijk niet anders met de huidige winstrecessie. Dit is ook wat aandeleninkoopprogramma's zo aantrekkelijk maakt voor bedrijven. Die kan je beginnen of stoppen wanneer je maar geld of zin hebt. Het is niet structureel

Dat geldt wel voor dividendverhogingen. Eenmaal verhoogd pikt spreekwoordelijk geen aandeelhouder een verlaging meer, laat staan passeren. Enfin, in ieder geval adviseert Goldman Sachs wel dividendaandelen. Toevallig zijn die vandaag wat in de aanbieding. Dat laatste puntje: de winstrecessie duurt nog wel even...? 

Buyback spending is plummeting as companies spend less amid growing global uncertainty.

According to Goldman Sachs, buyback spending slowed 18% to $161 billion during the second quarter, and the firm anticipates that the slowdown will continue.

“During full-year 2019, we expect S&P 500 cash spending will decline by 6%, the sharpest annual decline since 2009,” the firm wrote.

As corporate spending slows, investors hunting for yield should look to high-dividend stocks, the firm said.

Over winstrecessie gesproken, die zien analisten nooit aankomen. Winstjubeljaren daarentegen wel.

 


Update 15:00 uur: En de volgende president is...

Moody's geeft de huidige president zeg maar een Triple A aanbeveling. Iedereen die de kredietcrisis heeft meegemaakt, weet dat dit een garantie is voor... De samenvatting van CNBC luidt:

President Donald Trump will win reelection easily in 2020 if the economy holds up, modeling by Moody’s Analytics shows.

“If voters were to vote primarily on the basis of their pocketbooks, the president would steamroll the competition,” the report states.

Three models show Trump getting at least 289 electoral votes and as many as 351, assuming average turnout.

The Moody’s models have been backtested to 1980 and were correct each time — except in 2016, when it indicated Clinton would get a narrow victory.

 


Update 12:15 uur: B&S in de bocht

Dit lijkt me geen vette vinger, maar wat is het dan wel? Koers ging wel eventjes +13%.

 


Update 12:00 uur: Huizen +6,1%

Sorry, helemaal vergeten.

 


Update 11:50 uur: Stiekem ING

Er is dan het meeste risico, ofwel ook het meeste winst of verlies te maken. Eens te meer, rond toppen en bodems is altijd de meeste prijsactie. Helaas gaat ook hier nooit een belletje. Wie ING op €8-nog-wat kocht lacht zich nu wel helemaal een kriek: dikke koerswinst en mooi iets van 8% dividendrendement ook nog.

Lacht zich voorlopig een kriek dan. Niets zo vluchtig als koerswinst of -verlies. En de trend is nog gewoon neerwaarts, of staat hier iets moois te gebeuren? 

 


Update 11:35 uur: Optiestoring opgelost?

Nog een paar minuutjes en we kunnen weer. Als het goed is.

 


Update 11:30 uur: AEX, wat ben je mooi

Saaie dag in de AEX met al die nullen? Zeker, maar de liefhebbers zien de onderliggende schoonheid van de markt. Vandaag bereikt de aloude tegenstelling cyclische en defensieve aandelen bijna perfectie op het Damrak. Niels heeft verder het verslag van deze ochtend.

 


Update 11:15 uur: CS Wealth Report

Service van de zaak, het beroemde CS Wealth Report. Gratis en voor niks nog wel:

 


Update 10:45 uur: Fugro

Ordertje Fugro, alle kleine beetjes helpen.

Vrijdag zijn er voorbeurs Q3-cijfers en de grafiek oogt spannend. Doe ie 't, of doet ie 't niet: kijkt de koers u ook al zo vragend aan?

Heb ik nog een Fugrografiekje voor u, dat van de haters. Die lopen in aantal terug.

 


Update 10:15 uur: De veilige tracker?!

Dit is interessant! Trackers die u voor de ergste indexdalingen behoeden. Is het wat?

Die dingen zijn van Pacer. Geen idee of die hier in Nederland verkrijgbaar zijn, het is geen gangbare naam. Enfin, eerst dit. Hoe werkt het? Zo. Simpel eigenlijk, het ding handelt op het tweehonderddaags gemiddelde. Met simpel is niks mis, het beste op de beurs is meestal simple & stupid.

• Green Light: The ETF is 100% invested in the S&P 500 if the benchmark index is above its 200-day simple daily moving average for at least five consecutive trading days.

• Yellow Light: If the index falls below its 200-day moving average for five consecutive days and the moving average is rising, the ETF will be 50% invested in the S&P 500 and 50% in U.S. Treasury bills. When the S&P 500 is in the Yellow 50/50 zone, if it goes back above its 200-day moving average for five consecutive days, the ETF will go back to Green (100% S&P 500), or, if the index’s moving average declines to a point lower than a week earlier, the ETF goes to 100% Treasury bills.

• Red Light: When the index is below its 200-day moving average for more than five consecutive days, and the moving average is moving downward, the ETF goes to 100% Treasury bills.

Bij de backtest levert dit volgens MarketWatch fantastische resultaten op. Sinds 2000 dan.

Waar wacht u nog op? Nou, een paar dingetjes nog. Ten eerste, bescherming of een hedge kost geld. Altijd. Waar zit 't 'm bij Pacer in? Ook al simpel, deze trackers zijn duurder dan de standaard: 0,6% kosten. De meeste indextrackers kan u voor 0,3% of minder krijgen en u weet dat dit telt op lange termijn.

Ten tweede, backtesting is leuk en zinvol, maar, maar, maar... Er kan zich a.l.t.i.j.d. een marktsituatie voordoen waarin de automatische strategie van deze trackers zich volledig tegen u keert. Misschien is dat nooit eerder gebeurd - en zeker niet bij deze backtesting tot maar twintig jaar terug - maar het kan wel.

Zeker het beroemde tweehonderddaags gemiddelde heeft in het verleden meermaals een eigen willetje laten zien. Ik denk dat iedereen die hier technisch op handelt weleens mee de boot is ingegaan. Niettemin is het een goed idee en een uitdaging voor de industrie voor zeg maar de laatste loodjes-beleggers.

U weet het, wie richting einde van zijn of haar beleggend leven gaat, moet risico afbouwen. Traditioneel gaat dat van aandelen naar obligaties, maar anno nu is dat best een dingetje met die negatieve rentes. Ik kijk niet raar op - en het mag best - dat juist hierom de industrie met meer hedges op aandelentrackers komt.

Die vallen echt wel te maken denk ik, maar het is wel hoe beter hoe duurder. Ga daar voetstoots vanuit. In het vorige decennium waren er bijvoorbeeld veel AEX-beschermingsproducten. Daar betaalde u doorgaans én al gauw 1,5% kosten voor én dan leverde u ook nog eens het dividend in van zeg 3%. Hoe kostbaar... 

Die keuze kan iedereen echter zelf maken. 

 


Update 10:10 uur: De opties hebben een weigering

De blaadjes vallen op de optiebeurs? Ik zie even niet zo snel een officieel bericht, dan maar zo:

 


Update 09:30 uur: Kiadis en Takeaway

De sloopkogel gaat alweer door Kiadis, er stond net weer -10%.

Dit staart-tussen-de-benen-advies van Jefferies kan hier wel eens debet aan zijn. Ik schreef het ook al in mijn vooruitblik gisteren. Kiadis is niet zomaar voor de halve prijs in de aanbieding, de hele beleggingspropositie moet opnieuw worden gemaakt. En ja, daar kan best weleens nieuw kapitaal voor nodig zijn. 

Takeaway heeft denk ik last van het cijferende Just Eat (-4%). Beide bedrijven hopen voor het einde van het jaar hun fusie rond te hebben. Intussen ligt Takeaway niet goed. Het staat precies 20% onder de intradagtop deze zomer. 

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 oktober 2019 09:58
    'Jefferies haalt Kiadis van de kooplijst'....

    Waarbij aangetekend moet worden dat Jefferies de analist is die alle emissies bij Kiadis begeleidde, even daarvoor het aandeel enorm oppompte en op dat moment al wist de emissie voor een korting van vele euro's te organiseren, een korting voor institutionelen ja, niet voor Piet en Miep Particulier.
  2. Senior 1936 21 oktober 2019 10:14
    quote:

    La Reina schreef op 21 oktober 2019 09:58:

    'Jefferies haalt Kiadis van de kooplijst'....

    Waarbij aangetekend moet worden dat Jefferies de analist is die alle emissies bij Kiadis begeleidde, even daarvoor het aandeel enorm oppompte en op dat moment al wist de emissie voor een korting van vele euro's te organiseren, een korting voor institutionelen ja, niet voor Piet en Miep Particulier.
    ik vraag me dan toch af of de AFM hier niet moet optreden; op zijn minst een nader onderzoek plegen naar het handelen van Jefferies
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links