Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Slot: Week van de handelsbesprekingen

Slot: Week van de handelsbesprekingen

Deze beursweek werd gedomineerd door de handelsgesprekken die de VS met China voert. Het is nog onduidelijk of er een voorlopige deal wordt gesloten, maar de AEX (+2,3%) heeft er in ieder geval zin in.

Het feit dat de Amerikaanse President Donald Trump de Chinese vicepremier ontmoet in het Witte Huis, geeft aan dat het serieus wordt. Daarnaast is het een goed teken dat beide heren de lunch hebben overleefd. Het is immers al meerdere keren gebeurd dat de gesprekken vroegtijdig werden afgekapt.

Er gaan geruchten dat Trump de nodige concessies wil doen door bijvoorbeeld de verhoging van de handelstarieven uit te stellen. De Chinezen zullen waarschijnlijk zeggen meer landbouwgoederen te kopen. 

Lagere groeivooruitzichten

Begin deze week stelde de nieuwe topvrouw van het IMF nog de verwachtingen voor de wereldeconomie negatief bij. Die dekselse handelsoorlog werd als voornaamste trigger genoemd. Dinsdag ging de beurs hierdoor gevoelig omlaag, maar inmiddels lijkt iedereen het vergeten.

Nog 0,5% erbij voor de AEX-herbeleggingsindex en er staat een nieuwe all time high op het bord. Wie had dat vorige week verwacht toen er eventjes 560 punten op de teller stond. Als Philips gisteren niet met een winstwaarschuwing was gekomen, hadden we de toeters en bellen weer uit de kast mogen halen.

BAM
Klik op de afbeelding voor een grote versie  

Vooralsnog is het een fantastisch beursjaar waarin we de meeste Europese indices achter ons laten. Met name de Britten en Spanjaarden vallen tegen. Ook de Duitsers kunnen ons niet bijbenen. 

ArcelorMittal +13,6%

Jantje huilt, Jantje lacht. Met ArcelorMittal kan het hard gaan. Vorige week was het nog één groot drama, maar de afgelopen vijf dagen heerst er rond het fonds een hosannastemming. Hoewel, aandeelhouders hebben dit jaar flinke klappen moeten incasseren.

De staalgigant is bij uitstek een aandeel dat profiteert van de vooruitgang in de handelsbesprekingen. Het bedrijf is zwaar cyclisch en heeft er alle belang bij dat er een nieuwe upcycle in de industrie komt.

De economie als geheel draait redelijk, maar dat geldt natuurlijk niet voor de industrie. Een eventuele handelsdeal kan een ondernemer net dat extra zetje in de rug geven om die investering wel te doen. 

Rentes

De vergoedingen op tienjaars staatspapier lopen wederom flink op. Met name de Britse rente krijgt een flinke boost. De kans op een ordentelijke deal tussen de EU en het VK neemt toe.

Normaal gesproken reden voor een lagere rente. Dat is het dit keer niet, omdat deze al zo laag is. Als een no deal-brexit wordt afgewend, kan de economie verder groeien. Bij een hoge groei hoort een hogere inflatie. Misschien dat daarom de Britse vergoeding op tienjaars staatspapier zo hard omhoog gaat.  

Rentes

De lijstjes

 • AEX deze week: +2,3%
 • AEX deze maand: -0,4%
 • AEX dit jaar: +18,4%
 • AEX Herbeleggingsindex dit jaar: +22,3%

DAX aan kop

De Duitsers (+3,9%) zijn de absolute winnaars van deze week. Softwarebedrijf SAP (+9,3%) bepaalt voor 9% de richting van de DAX en zet deze vandaag zelfstandig 0,8% hoger. Dat verklaart het verschil met de Fransen (+3,1%). 

Wij blijven achter en daarvan mogen we Philips (-4,7%) deels de schuld geven. Sowieso is de AEX een defensieve index dus blijven we op positieve beursdagen achter. Kortom, niet iets om ons zorgen over te maken.

Indices

AEX

Het is risk-on op de financiële markten en dan kunt u beter onderwogen zitten in Unilever (-1,1%) en Wolters Kluwer (-0,8%). Adyen (+7,6%) werd gisteren op de kooplijst van Goldman Sachs gezet.

De financials liggen er ook goed bij. ING (+7,7%) en NN Group (+6,5%) vinden de weg omhoog. De stijgende rentes in combinatie met het goede sentiment zijn de grote triggers.

AEX

AMX

Het is beslist geen saai weekje voor mijn favoriete index. De AMX zit vol cyclisch spul dus is het genieten geblazen. AMG (+14,3%) is de absolute topper. De metaalspecialist kent vooralsnog een beroerd jaar, maar profiteert deze week van een deal met Shell.

Ook de aandeelhouders van Aperam (+10,6%) en Besi (+9,4%) mogen een feestje vieren vanavond. Wat een koersstijgingen! Flow Traders (-0,6%) daarentegen zakt steeds verder weg. Volgende week donderdag presenteert het handelshuis de derdekwartaalcijfers. 

AMX

ASCX

Binnen de ASCX is VolkerWessels (+9,9%) de koning. Gisteren nabeurs kwam het nieuws dat de tweede deur van de zeesluis goed is geplaatst. Dit betekent dat het moeilijkste werk achter de rug is. Ook Vastned (+5,1%) krabbelt eindelijk op. Dit jaar is de winkelvastgoedsector echter niet de place to be.

ASCX

Bedankt voor uw bezoek en reacties. Deze week maakt Arend Jan zondag de vooruitblik.

Niels Koerts is junior beleggingsanalist van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
7 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 rene66 11 oktober 2019 22:56
  Ik ben eerlijk heel blij dat er een gedeeltelijk mondelinge handelsdeal (fase 1) is tussen de VS en China. Het is nog wel een heel proces waar ze door heen moeten begrijp ik om het geheel te concretiseren, dus er kan nog van alles gebeuren, maar voorlopig ziet het er positief uit.

  Ik zat net te kijken naar Trump bij Yahoo Finance en die klonk heel positief. Fase 1 moet nog wel goed worden uitgewerkt,daarna komt er ook nog een fase 2 en wellicht misschien nog een fase 3. Als de FED de rente ook nog verlaagd de komende maanden dan zie ik geen recessie komen in de VS. Voor de wereld economie en de aandelen is dit een heel goede zet.

  Trump heeft al aangekondigd dat handelsoorlog tussen de VS en de EU verder zal opgepakt. Ik ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen, maar dat heeft veel minder invloed op de wereldhandel.
 2. forum rang 6 rene66 11 oktober 2019 23:59
  Het toppunt van triestheid was in mijn beleving eerlijk gezegd de mislukte beursgang van CM.com. In het FD zag ik vanmiddag het volgende staan:

  "CM.Com heeft besloten om voorlopig af te zien van een notering aan de Amsterdamse beurs. Dat meldt het Bredase techbedrijf in een persbericht. Als reden wordt genoemd tegenvallende marktomstandigheden. Hierdoor was de interesse voor het aandeel minder dan gehoopt.

  'We waren er bijna, maar konden niet de deal maken die we wilden', zegt CM.com-topman Jeroen van Glabbeek in een reactie. Hij zegt daarnaast dat 'de ambitie blijft' om op een later moment alsnog de gang richting het Damrak te maken."

  Ik snap eerlijk gezegd niet wat ze bedoelen met tegenvallende marktomstandigheden, ik neem toch niet aan dat hij daarbij verwijst naar de beurs. De koersen zijn flink hoog en het sentiment is redelijk goed. Een mooie IPO zou nu juist geen probleem hoeven zijn.

  Het probleem van de IPO was in mijn beleving het hele verhaal. Het probleem met de banken, de concurrentie, een te grote investering, klanten die morgen kunnen weglopen, het gering aantal klanten, de beschermingsconstructie, de cijfers, een beperkt aandelen op de mark brengen tegen een waardering die veel en veel te hoog was en de groei wat alleen een belofte is. Zoals ik van de week al schreef zou ik over een maand of 2 misschien een nieuwe poging wagen met een totale waardering van 100 miljoen ipv 300 miljoen. Heel misschien zijn er dan wel mensen die een gok durven te maken, maar het is wel gezichtsverlies en of beleggers erin stappen na het afblazen is een tweede.

  In het verhaal dat de 100 miljoen te weinig zou zijn om kleinere partijen te laten meedoen geloof ik niet. Er zijn genoeg kleinere partijen (rijke particulieren, kleine beleggingsfondsen ed) in Nederland te vinden die een investering van 10 tot 20 miljoen interessant vinden, mits het verhaal goed is. Het aandeel was veel en veel te duur, in mijn beleving een factor 3 tot 4.

  Ik hoop dat de banken CM.com nog de tijd geeft om extern geld aan te trekken en niet de stekker eruit gaan trekken, wellicht is de verstandigste keus een investeerder als Waterland of een soortgelijke partij erbij te betrekken. Die zullen het bedrijf wellicht waarderen op dit moment rond de 50 tot maximaal 75 miljoen. Dan kunnen ze het bedrijf verder uitbouwen en wellicht over een jaar of 3 tot 5 een nieuwe poging wagen om naar de beurs te gaan. In principe zijn de plannen leuk het moet alleen in de praktijk zichzelf bewijzen. Daar is geld en tijd voor nodig.

  De mensen van ABN AMRO die betrokken zijn geweest bij deze IPO zouden zich in mijn beleving enorm moeten schamen. Eerlijk gezegd is het geheel toch wel een blamage. ABN AMRO had de eigenaren tegen zichzelf moeten beschermen, maar de mensen van ABN AMRO dachten wellicht met een beursgang is ons probleem opgelost. Ook bij de rol van Euronext kunnen vraagtekens worden gesteld. Toen ik alle informatie las rondom deze IPO, de prospectus en de krantenartikelen en andere informatie dacht ik, dit gaat niks worden. Denken ze nu werkelijk dat beleggers hier in stappen tegen deze prijs ?. Gezien het afblazen van de IPO is mijn verwachting dus uitgekomen, het verhaal was niet goed.

  Wellicht over een jaar of drie een nieuwe poging wagen, met een beter verhaal, betere cijfers, het kunnen laten zien dat de groeiplannen werkelijkheid worden en een mooie prospectus en zonder moeilijke beschermingsconstructies.


 3. forum rang 6 rene66 12 oktober 2019 12:05
  US-China ‘partial’ trade deal sees tariff rise halted, progress on technology transfers

  Donald Trump advises US farmers to ‘get bigger tractors’ as Beijing promises to buy more American agricultural products

  US Treasury Secretary Steven Mnuchin has ‘very good discussions’ on opening up of China’s financial services markets


  www.scmp.com/news/china/diplomacy/art...
 4. forum rang 6 Knight V 13 oktober 2019 16:50

  Wij geraken uit slop.

  Wat velen hoopten is niet uitgekomen.
  De meesten willen een recessie of correctie

  Maar gedeeltelijk akkoord is toch afgesloten en wordt in Chili getekend.
  We kunnen het allemaal weer zwaar overdrijven, maar de handshake is toch gemaakt.

  Deze week gaan we naar boven kijken.
  De verwachtingen van de analisten kun je overboord gooien want ze hebben geen idee wat je als bedrijf zou moeten verdienen ten tijde van handelsoorlog.

  Ze kunnen alleen refereren naar 2018, want iets anders kunnen ze niet analyseren.

  Conclusie die ze zullen schrijven...

  "Resultaat, omzet lager dan 2018"..

  Tip voor analisten:
  Corrigeer de cijfers van bedrijven en jullie verwachtingen met 0,4%.
  Dat is namelijk van de wereld economie die verzwakt is door handelsvete met 0,4% (AbnAmro)7 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 junior beleggingsanalist van IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen w...

Meer over Niels Koerts

Recente columns van Niels Koerts

 1. 01 jun Vooruitblik: Drie crisisbestendi... 1
 2. 30 mei Slot: België op 1 8
 3. 29 mei Tegenvaller uit Michigan
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare