Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Liveblog: Arcelor, Philips, Fastned en CM.Com

Liveblog: Arcelor, Philips, Fastned en CM.Com

Update 17:15: CM.com

Nog een keer CM.com, mooie van Nico. U? Ik gok antwoord D, beperkte beursgang.

 


Update 17:00: De speculanten hebben het dus niet gedaan

Zo dan. Hebben we dit ook weer gehad. U hoeft u zeker niet schuldig te voelen als u gewoon netjes in huizen belegt. Citaatje.

Het gemiddelde prijseffect voor de periode 2014-2018 bedraagt in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Eindhoven circa 2%, voor Den Haag ruim 3% voor Rotterdam ruim 4%.

 


Update 16:00: Mooie vs lelijke analisten

Wij beleggers zijn ook net mensen, hè :-)

 


Update 15:55 uur: ArcelorMittallica

Dit gaat rap en heftig, wie in ArcelorMittal handelt moet even goed bij de les zijn. Onder leiding van Wall Street draait de markt voorzichtig en onmiddellijk draaien onze ADHD-fondsen.

 


Update 15:45: Flippen op Philips

De DAX daalt ook, maar dat telt zo ongeveer niet meer anno 2019. Vandaag is het duidelijk wie het heeft gedaan. De tomaten en eieren kunnen bij Philips tegen raam en gevel.

 


Update 15:30: Daar gaan de rentes

ECB-woordvoerder William tikt mij meteen op de vingers - ik ga ook wel erg kort door de bocht - maar die rentestijgingen staan er en daar gaat het om. Lucrezia Borgia was trouwens een nog veul leukere nieuwe ECB-president geweest, maar nu maak ik er echt een potje van.

 


Update 13:30: Brokers, omdat het altijd gratisser kan

Dit wist ik niet. In hetzelfde jaar dat John Bogle Vanguard oprichtte en zijn eerste S&P 500 indexfonds of tracker uitgaf, was er nog iemand actief achter de schermen om beleggingskosten omlaag te krijgen. Oef. In die tijd was beleggen nog alleen voor de happy few. Met zeg 50 gulden per maand kon u echt helemaal niks.

Dit verhaal kende ik helemaal niet, Charles Schwab himself! Bloomberg:

On Oct. 1, Schwab said it would cut commissions on trades for stocks and exchange-traded funds to zero, followed on the same day by TD Ameritrade and ETrade the day after.

It was the logical endpoint of a decades-long brokerage price war that began when the U.S. Securities Acts Amendments of 1975 ended fixed trade commissions.

Some brokerages took that opportunity to increase their fees, but a former newsletter writer named Charles Schwab charged a comparatively affordable $70 a trade.

The discount brokerage business was born, and as technology got better and competition grew more fierce, the common price points kept falling—to about $13 a trade in 2005, then $5 by this year.

Hier het artikel. Ja, Charles Schwab, TD Ameritrade and ETrade hebben hun commissies op nul (ja 0, ofwel G.R.A.T.I.S.) gezet voor aandelen en beleggingsfondsen.  

Waai maar over naar Europa, zou ik zeggen. Een extra korting kunnen wij hier in Nederland ook wel gebruiken, als Den Haag inderdaad de tax op beleggen kort door de bocht van zeg 1,2% naar 1,7% verhoogt. Wat een grap. Zo verlaagt de markt stelselmatig de prijzen en verhoogt de overheid ze weer. Zonder zelf risico te lopen.

Moet u nu medelijden krijgen met die Amerikaanse brokers? Nee, net als hier is het al jaren een vechtmarkt met een race naar de bodem. Ze zijn het gewend en verdienen echt wel geld, vooral met de spreads in het boek en met het cashgeld van hun klanten. Want besef één ding altijd, gratis bestaat niet. U betaalt ergens mee of voor.

Intussen doet deze race naar beneden veel stof opwaaien. Belangrijkste kritiekpunt is dat particulieren nu misschien te veel en te snel gaan handelen. Dit speelt ook bij enerzijds trage trackers en indexfondsen - ene dag order, volgende dag uitvoering - en anderzijds ETF's, die de hele dag tikken en waar u ieder moment in en uit kan.

Tja, dat lijkt me meer een zaak van die particulier zelf dan van zijn of haar broker, maar wie ben ik. Er is echter meer. Hier nog een FT-stuk dat wel erg spijkers op laag water zoekt (?) plus verstandige reacties van ingevoerden.

 


Update 13:00: Fastned (en Beter Bed)

Ik noem Fastned al even terloops in mijn CM.com stukje hieronder. Het is toch altijd prettig als de koers stijgt als je een emissie wilt doen, toch? Dit is licht ironisch bedoeld. 

Er is nog een fonds waar het e-woord rondzoemt: Beter Bed. Daar is na de recente koersperikelen de rust weergekeerd in afwachting van verder nieuws. Dat zeker ééns komt. Voor de hardcore handelaren onder u - dit is niet voor beginners en amateurs - misschien een mooi moment om positie in te nemen. 

Is dit een technisch vlagpatroon? Het ziet er bedrieglijk rustig uit allemaal. 

 


Update 12:45: Tesla

Dit is toch wel even een verbluffend staaltje service van de zaak.

Kijk aan, Elon komt de stroom desnoods zelf brengen?

 


Update 12:00: Auw, CM.com

Dit.

Is.

Heel.

Pijnlijk.

Als de beurs net een schuiver naar beneden of dikke dip deed, was dit nog te begrijpen. Denk aan LeasePlan dat een jaartje geleden wilde cashen en toen zei de AEX toedeledoki. Nee, de beurzen staan er weliswaar een beetje richtingloos, maar toch prima bij. Voor wie is dit pijnlijk? Voor ons allemaal en de hele NV Nederland.

 • Allereerst voor CM.com en haar stakeholders zelf natuurlijk, die morgen helaas geen feestelijke beursgang kunnen houden
 • Ten tweede voor ABN Amro, dat deze beursgang blijkbaar niet onder klanten, relaties et cetera weet weg te zetten. Recent lukte het ING al niet bij FastNed. Even tussendoor, zie de koers daar vliegen (+8,7%) nu de CEO gisteren in feite bevestigde dat er een emissie aankomt
 • Ten derde voor beursbedrijf Euronext dat zelfs openlijk snakt naar technologie-noteringen. Blijkbaar kan u met uw tech-bedrijf toch maar beter met een buitenlandse bank naar Londen, Frankfort, of de Nasdaq als u echt knaken wil ophalen? 
 • Ten vierde voor alles en iedereen met een beleggings-, handels- of beurshart, want inderdaad een leuk, nieuw en ook nog eens serieus technologie-aandeel kan onze beurs en misschien wel onze portefeuille goed gebruiken

Hier is trouwens het persbericht, dat, hoe summier ook, héél veel bevat. En dan staan er niet eens cijfers in, nota bene. Mocht CM.com terugkomen, dan zal in ieder geval de bandbreedte van tot dusver €15 - €19 sneuvelen. Blijkbaar was er zelfs tegen €15 niet voldoende belangstelling...? 

Zie dat laatste zinnetje, ook pijnlijk: dit is meer dan een typo in het prospectus:

Contrary to what is stated in the Prospectus, all profits from stabilization transactions will be remitted by the Stabilization Manager to the Company.

Nog eentje:

In a separate development, Chris Figee, proposed vicechairperson and member of the Supervisory Board and chairperson of the Audit Committee, has informed the Company that he will no longer be taking up his Supervisory Board position due to his nomination as CFO of Royal KPN N.V.

Heel goed van Chris dat hij zich volledig op KNP wil focussen. Dat CM.com hem daarvoor heeft gevraagd én hij ja zei, laat zien dat CM.com een serieuze tent is en geen comedy caper à la WeWork, of zelfs het almachtige Uber, dat zelf geen benul heeft of en laat staan wanneer het ooit eens winst denkt te gaan maken.

Lees het stuk van Nico over CM.com. Of het bedrijf zijn ambities kan waarmaken is bij iedere onderneming de vraag. Het gaat in ieder geval om de goede reden naar de beurs: waarvoor dat kreng, waar wij allemaal zo veel van houden, überhaupt is ontstaan: geld ophalen om te groeien.

 


Update 09:30 uur: Philips

-8,5% nu, het aandeel ligt even aan de eigen beademingsapparatuur. Natuurlijk kan ik hier een hele principiële preek afstekenover  of Philips dit wel zo netjes heeft afgehandeld. Op 27 was er een pre earnings call, meldden alle beurstamtams.

We zijn echter in eerste instantie op de beurs om wat te verdienen en niet om te preken en daarom blog ik maar in de vraag-niet-hoe-kan-maar-profiteer-ervan-modus. Als ik de grafiek goed lees, waren er naar aanleiding van die call wat lichte verlagingen, zowel koersdoel als een paar holds. In ieder geval geen sells. 

De koersontwikkeling laat zich gemakkelijker aflezen. Als u Philips op een geel papiertje had staan om op een daling of dip te kopen, dan is nu wellicht uw kans.

Let wel, de verwachtingen gaan wellicht nog (iets) omlaag na het bericht van vandaag, ofwel het aandeel wordt op papier wat duurder. Het fonds is behoorlijk aan de prijs, maar het bedrijf presteert natuurlijk sinds het helemaal medisch is gegaan goed en regelmatig. Daar doet deze valse noot niets aan af.

Het kan altijd een keer tegenvallen en dit lijkt niet aan Philips zelf te wijten. Gewoon handelsoorlogpech. Merk op dat enkele adviezen en koersdoelen, maar niet de algemene verwachtingen na 27 september zijn verlaagd. Nogmaals, dat kan nog en het is aan u of het aandeel te duur of koopwaardig is. 

 


Uopdate 09:30 uur: Advies:

Let vooral op Adyen en SBMO? Veel adviezen ASML: ook een pre earnings call, of kijken de analisten met open mond naar de huidige koers nu ze voor volgende week hun ASML excels afstoffen?  

 • Adyen: op favorietenlijst en naar €960 van €800 - Goldman Sachs
 • ArcelroMittal: naar €27 van €29 (outperform) - Credit Suisse
 • ASML: naar €250 van €200 - Kepler Cheuvreux
 • ASML naar €285 van €225 - Evercore
 • ASML: naar €205 van €185 - Deutsche Bank
 • ASMI: naar €84 van €73 - Kepler Cheuvreux
 • ASMI: naar €90 van €75 - Deutsche Bank
 • SBM Offshore: starten met buy en €21,60 - HSBC

 Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Gerelateerd

ADYEN NV

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ArcelorMittal

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASM International

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

ASML Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Beter Bed Holding

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

FASTNED

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Philips Koninklijke

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

SBM Offshore

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Tesla

Volgen
 
Klik hier om dit instrument op uw watchlist te zetten en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 rene66 10 oktober 2019 15:11
  Een nieuw bedrijf op de beurs is altijd leuk, maar dan moet het bedrijf wel beginnen met een goed verhaal, klaarblijkelijk zijn er niet genoeg belangstellenden die in het verhaal geloven.

  Ik zou er niet van staan te kijken als de beursgang van CM.Com gewoon helemaal wordt afgeblazen. Ik snap niet dan begeleidende bank het idee had dat dit echt zou lukken tegen deze prijs, een flinke inschattingsfout. Beleggers zijn toch geen sukkels, tenminste daar ga ik van uit. Het zou voor de bank en de twee eigenaren wel een hele mooie deal zijn geweest. De banken (ABN en de Europese Investeringsbank) zouden van het financieringsprobleem af zijn en de eigenaren hadden een leuk bedrag op de rekening staan.

  Toen ik de prospectus las moest ik wel meteen aan WeWork denken, de hoge kosten in dit geval ten aanzien van de aangeschafte software, de bank zag die investering ook niet zitten. Investeringen zijn leuk, maar die moeten wel op korte termijn geld maken. De problemen met de bank die er waren/zijn. De beschermingsconstructie rondom het bedrijf, de uitbreidingsplannen die leuk zijn beschreven maar waar moeten worden gemaakt, een serieuze concurrent die een paar maatjes groter is, het beperkt aantal klanten die naar ik begreep zo kunnen weglopen.

  Ik stond helemaal te kijken van de zelf verzonnen waardering van 300 miljoen. Als ik kijk naar het geheel dan is dat beduidend lager, een bedrag van 30 miljoen zou een reële waardering zijn waarbij rekening is gehouden met alle risico's, als je kijk naar een mogelijke fantasie dan is 50 miljoen een mooi bedrag. Als je heel brutaal ben zou je 100 miljoen kunnen vragen.

  Als je wel zou willen beleggen in dit bedrijf, dan zou ik een jaartje wachten om te kijken wat de koers doet. De lucht kan in ieder geval uit het aandeel lopen. Een voorbeeld dat dit geen gek idee is, is bijvoorbeeld Avantium. Die ging volgens mij voor 11 euro naar de beurs en dat is nu rond de 2,4 euro.

  Als ik bij ABN zou werken dan zou ik pas over een maand of 2 een nieuwe poging wagen. Wellicht met een totale waardering van 100 miljoen en een prijs per aandeel van rond de 6 Euro. Als ik één van de oprichters was zou ik op zoek gaan naar een investeringsmaatschappij, die bulken van het geld en hebben de tijd en zijn wellicht minder kritisch dan kleine beleggers.
3 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. V...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente columns van Arend Jan Kamp

 1. 09:15 Nevi inkoopmanagersindex 40,5
 2. 09:10 En de AEX? Ja, weer. Wat? Nou, dat
 3. 08:05 BeursVandaag: Gaat het nog een b... 3

Gerelateerde instrumenten

 1. ADYEN NV 1.176,500 09:17
  -16,000
  -1,34%
 2. ArcelorMittal 9,198 09:17
  +0,175
  +1,94%
 3. ASM International 108,600 09:17
  +0,600
  +0,56%
 4. ASML Holding 294,000 09:17
  +1,100
  +0,38%
 5. Beter Bed Holding 1,648 09:11
  -0,020
  -1,20%
 6. FASTNED 9,900 09:08
  -0,060
  -0,60%
 7. Philips Koninklijke 40,760 09:17
  -0,155
  -0,38%
 8. SBM Offshore 12,985 09:16
  +0,165
  +1,29%
 9. Tesla 898,100 01 jun
  +63,100
  +7,56%
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare