Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slot: Wat een beroerde week

Slot: Wat een beroerde week

Met de aandelenindices deze week in de min beginnen oktober en Q4 niet echt lekker. Gelukkig kunnen we dit keer wel zonder meer een boosdoener de schuld geven.

Vanaf maandag 16:00 uur was het mis, toen dé inkoopmanagersindex, de Amerikaanse ISM Manufacturing Index op een druipende 47,8 uitkwam. Elders in de wereld was het niet veel beter, met vooral weer donnerwetterende Duitse data.

Voor ons beleggers is de vraag of het tot een (winst)recessie komt of niet. Of is die winstrecessie er al? Nog even geduld. Vanaf eind volgende week komen de Amerikaanse grootbanken door met cijfers en daarna volgt op 16 oktober ASML. Gisteren waren er al wel Pepsico en H&M met meevallende cijfers en koerssprongen.

Het wordt er zo niet gemakkelijker op. Want waar moet u met uw geld heen, als u momentum (timen) en niet dom en simpel buy & hold belegt:

  • Aandelen? Zo ja welke dan, de relatief veilige, maar hard gestegen en dure dividendaandelen, of juist de afgestrafte, cyclische en financiële waarden voor alvast de boom na de mogelijk recessie?
  • Obligaties? Voor de rentes hoeft u ze in ieder geval niet meer te kopen. Dat snapt de badkamerdeurknop ook nog wel. De stijging lijkt er nu even uit, maar de trends zijn al 38 jaar (!) stijf omlaag, waardoor obligaties (zowat) nog meer koerswinst opleverden dan aandelen
  • Even de mogelijke storm afwachten in alternatieve beleggingen als goud en misschien wel olie en bitcoin? Ik betwijfel of u daar wel rustig van slaapt, maar ieder z'n ding
  • Of gewoon maar even cash? U hoeft zich tenslotte niet te schamen denk ik, als u zowel van aandelen, obligaties als misschien ook wel goud, olie en bitcoin (het is maar net wat de gek daarvoor geeft) hoogtevrees krijgt

Zelf weet ik nooit het antwoord hierop. Ja, na recessieregen komt zonneschijn, maar als u te vroeg of te laat de bakens in uw portfolio verzet, kunnen uw keuzes duur uitpakken. Ik verzand zelf altijd in de enerzijdsen dit en de anderzijdsen dat en daarom koop ik iedere maand maar dom en simpel de brede markt.

Misschien heeft BlackRock wijze raad voor u:

Behalve weer een rondje beroerde data deze week - gelukkig is het Payroll Report aardig in de prik vandaag - was er verder niet zoveel te doen. Weinig cijfers en nieuws. Vooral de CEO- en zelfs CFO-capriolen van KPN sprongen in het oog. Dat speelde het aandeel weinig parten. Een van de minst slechte deze week...

Zo kom ik bij de indices en de brede markt uit en u ziet het:

  • Aandelen niet best
  • Volatiliteit up
  • Obligaties hoger
  • Dollar lager
  • Olie goedkoper
  • Goud duurder
  • Bitcoin vlak (voor zijn doen dan)

De precieze scores nog even. Al met is het nog steeds een mooi beursjaar als u indexbelegt. De AScX blijft wel achter, maar zit toch op het langjarig gemiddelde voor aandelen. 

  • AEX deze week: -2,4%
  • AEX dit jaar: +15,9%
  • AEX herbelegd dit jaar: +19,4%
  • AMX dit jaar: +23,4%
  • AScX dit jaar: +6,9%

AEX

Vopak is de verrassende weekwinnaar en ook IMCD en KPN presteren nog redelijk deze slechte beursweek. Verder ziet u alleen maar dalers. Alles door elkaar, zowel cyclisch, financials als defensief. ArcelorMittal is helaas alweer de sjaak en goed ook, ING is weer niet best en Relx is misschien de verrassendste dikke zakker.

Oh ja, ene ASML zette weer eens een all time high neer.

AMX

Euroceommercial ligt er van alle Nederlandse vastgoedfondsen het mooist bij. Het Belgische WDP is namelijk allang vliegen. PostNL heeft lekker Sandd in tank en machine, Wopke heeft ook eens mazzel met Air France-KLM en verder zijn er dalers. Heel veel dalers. Heel veel dikke dalers. Arm AMG en Aperam.

Flow Traders valt denk ik tegen met die oplopende volatiliteit, BAM stikt zowat in het stof, net als Heijmans en VolkerWessels een verdieping lager. Fugro en Arcadis zijn ook niet echt vluchthavens als het marktbreed wat minder is. Oh ja, ene ASMI zette weer eens een all time high neer.

AScX

De AScX ligt er nog het beste bij op het Damrak. We gaan zien hoe duurzaam dit allemaal is bij Alfen en Sif. Van Lanschot Kempen en Accsys dalen wel erg veel. Kan gebeuren.

Ajax op een nul?! Dan heeft Mr. Market even niet goed opgelet :-)

In dit verband is het ook wel even goed om op te merken dat het helaas onmogelijk is om in het kleine, maar o zo heldhaftige Fiji te beleggen. Wow, wat een mooie dit. 

Bedankt weer voor uw bezoek en reacties weer deze week en Niels maakt zondag de vooruitblik.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 5 oktober 2019 00:03
    Op 11 oktober zal CM.com naar de beurs gaan. Ik heb de prospectus doorgenomen en een aantal artikelen doorgenomen en eerlijk gezegd heb ik een hoop vraagtekens bij deze beursgang.

    De waardering vind ik enorm hoog ten aanzien van de schulden en de resultaten en in mijn beleving onduidelijke toekomstverwachtingen. Plannen en verhalen zijn mooi, maar zekerheid of die uitkomen is er uiteraard niet.

    Het bedrijf heeft een knellende financiering, waaruit blijkt dat de banken niet heel veel vertrouwen hebben in de toekomst van het bedrijf en door de beursgang kunnen de banken hun geleende geld snel terug krijgen. Banken waren het niet eens met een enorme investering op het gebied van software. Investeren kan verstandig zijn, maar dan moet je wel snel gebruik maken van die investering en dat is bij CM.com niet het geval.

    De groei van het bedrijf neemt af en ze willen met het geld bedrijven kopen en diensten uitbreiden. Door de voorgenomen investeringen zal de winstgevendheid nog verder omlaag gaan. De grote vraag is of de overnames gaan lukken en tegen welke prijs en of die overnames en nieuwe diensten een succes gaan worden.

    Het bedrijf heeft maar een beperkt aantal klanten die morgen hun contracten kunnen opzeggen. De twee oprichters kunnen rond de 8 miljoen Euro persoonlijk op hun rekening schrijven.

    De oprichters behouden de meerderheid van de aandelen en houden het bedrijf volledig onder controle door speciale beschermingsconstructie.

    Ik ben ontzettend nieuwsgierig of deze beursnotering een succes gaat worden of dat het een tweede Avantium gaat worden qua koersverloop. Zelf ben ik inmiddels uit ervaring huiverig geworden met IPO's en bekijk dit soort dingen tegenwoordig met een soort WeWork "brilletje".

    Wellicht kom ik negatief over wat niet mijn bedoeling is maar ik ben benieuwd hoe andere forumleden erover denken?
  2. forum rang 6 rene66 5 oktober 2019 00:26
    Ik had eerder vanavond nog even een reactie gezet op het AMG forum over de vraag wat wij als beleggers hebben aan shortende hedgefunds. Ik las vrijdag een artikel in het FD over een shorter in Fugro en ik dacht bij mijzelf ik heb nog veel mee vragen en opmerkingen waar het FD niet op in gaat. Hierbij mijn gedachte kronkels over dat onderwerp, wellicht ook interessant om te lezen voor andere forumleden en ik ben benieuwd hoe jullie erin staan?.

    Nog een kleine aanvulling. Als het goed gaat met een bedrijf stijgt een aandeel, als het slecht gaat met een bedrijf zakt een aandeel. Voor de prijsvorming van een aandeel zijn er derhalve geen shorters nodig.

    Ik zou graag een rapport willen hebben van een onafhankelijke onderzoekscommissie dat in gaat op de volgende punten:

    - Wat voor nut heeft het shorten van aandelen door Hedgefunds voor beursfondsen
    - Welke nadelen heeft het shorten van aandelen voor beursfondsen, te denken valt aan verkrijgen van financiering, opdrachten van klanten, verkrijgen nieuwe aandeelhouders, het uitstappen van bestaande grote aandeelhouders door short praktijken.
    - Wat vinden de beursfondsen zelf van shortpraktijken en welke nadelen zien/ondervinden zij zelf daarbij.
    - Zouden de beursfondsen zelf liever hebben dat shorten in Nederland door hedgefunds verboden gaat worden
    - Welke partijen verdienen aan het shorten van aandelen door hedgefunds, welke bedragen zijn daarmee gemoeid. Hoeveel verdwijnt er uit Nederland.
    - Wat vinden grote aandeelhouders in Nederland van shorten door hedgefunds
    - Wat voor nut heeft het shorten voor de Nederlandse samenleving of is dit zelfs nadelig voor de beursfondsen en dus de Nederlandse samenleving
    - Wat vinden belangenverenigingen/kleine aandeelhouders van shorten door hedgefunds
    - Op welke wijze kan shorten door hedgefunds verboden worden
    - Wie heeft ooit toestemming gegeven voor shorten door hedgefunds en is daarbij rekening gehouden met de belangen van de beursfondsen en de Nederlandse samenleving
    - Hoeveel geld kosten shortpraktijken door hedgefunds aandeelhouders en Nederlandse beurs genoteerde bedrijven (dus welk financieel nadeel hebben de bedrijven)

    Zoals ik al aangaf ben ik benieuwd hoe andere forumleden hierover denken? Hebben jullie nog aanvullingen of hebben jullie geen problemen met shortende hedgefunds. Ik heb het voor de duidelijkheid niet over shorten door kleine beleggers.
  3. [verwijderd] 5 oktober 2019 09:07
    Onze grote broer Duitsland zit in een zware recessie. China gaat never en nooit een deal sluiten en zich er aan houden met de VS.

    Trump wordt afgezet en zal proberen het zinkende schip op te blazen. Dat zei hij toch als ik afgezet wordt gaan de beurzen
    crashen.

    Harde Brexit in aantocht en negatieve rente vernietigt het financieel systeem en laat schulden stijgen met de snelheid van het licht.

    De wereld staat op zijn kop dus een beurskrach ala 1987 is op de loer!
  4. forum rang 6 rene66 5 oktober 2019 12:05
    In het FD staat vandaag wederom een stukje over de naam "Wordt het weer tijd voor de big short."

    Met name de laatste alinea is interessant om te lezen. Ook in Frankrijk zijn ze van mening dat shortselling bedrijven zou destabiliseren. Ben benieuwd of er bij de AFM, de Nederlandse politiek en het ministerie van Financiën ook een lichtje gaat branden.

    "De gespecialiseerde shortsellers worstelen ondertussen met een slechte reputatie. Tijdens de financiële crisis werden zij als 'aasgieren' neergezet. In Frankrijk zijn ze die periode niet vergeten. Daar gingen deze week stemmen op shortselling aan banden te leggen omdat die Franse bedrijven zou destabiliseren."
  5. forum rang 4 stockholder 6 oktober 2019 10:42
    quote:

    rene66 schreef op 5 oktober 2019 00:26:

    Ik had eerder vanavond nog even een reactie gezet op het AMG forum over de vraag wat wij als beleggers hebben aan shortende hedgefunds. Ik las vrijdag een artikel in het FD over een shorter in Fugro en ik dacht bij mijzelf ik heb nog veel mee vragen en opmerkingen waar het FD niet op in gaat. Hierbij mijn gedachte kronkels over dat onderwerp, wellicht ook interessant om te lezen voor andere forumleden en ik ben benieuwd hoe jullie erin staan?.

    Nog een kleine aanvulling. Als het goed gaat met een bedrijf stijgt een aandeel, als het slecht gaat met een bedrijf zakt een aandeel. Voor de prijsvorming van een aandeel zijn er derhalve geen shorters nodig.

    Ik zou graag een rapport willen hebben van een onafhankelijke onderzoekscommissie dat in gaat op de volgende punten:

    - Wat voor nut heeft het shorten van aandelen door Hedgefunds voor beursfondsen
    - Welke nadelen heeft het shorten van aandelen voor beursfondsen, te denken valt aan verkrijgen van financiering, opdrachten van klanten, verkrijgen nieuwe aandeelhouders, het uitstappen van bestaande grote aandeelhouders door short praktijken.
    - Wat vinden de beursfondsen zelf van shortpraktijken en welke nadelen zien/ondervinden zij zelf daarbij.
    - Zouden de beursfondsen zelf liever hebben dat shorten in Nederland door hedgefunds verboden gaat worden
    - Welke partijen verdienen aan het shorten van aandelen door hedgefunds, welke bedragen zijn daarmee gemoeid. Hoeveel verdwijnt er uit Nederland.
    - Wat vinden grote aandeelhouders in Nederland van shorten door hedgefunds
    - Wat voor nut heeft het shorten voor de Nederlandse samenleving of is dit zelfs nadelig voor de beursfondsen en dus de Nederlandse samenleving
    - Wat vinden belangenverenigingen/kleine aandeelhouders van shorten door hedgefunds
    - Op welke wijze kan shorten door hedgefunds verboden worden
    - Wie heeft ooit toestemming gegeven voor shorten door hedgefunds en is daarbij rekening gehouden met de belangen van de beursfondsen en de Nederlandse samenleving
    - Hoeveel geld kosten shortpraktijken door hedgefunds aandeelhouders en Nederlandse beurs genoteerde bedrijven (dus welk financieel nadeel hebben de bedrijven)

    Zoals ik al aangaf ben ik benieuwd hoe andere forumleden hierover denken? Hebben jullie nog aanvullingen of hebben jullie geen problemen met shortende hedgefunds. Ik heb het voor de duidelijkheid niet over shorten door kleine beleggers.
  6. forum rang 6 rene66 6 oktober 2019 12:21
    quote:

    stockholder schreef op 6 oktober 2019 10:46:

    RENE66
    Deel jouw visie. Ik ben zowel abonnee van IEX als het FD. Ik zou het zeer waarderen als beiden eens een artikel zouden wijden aan het shorten van AMG. Ik bedoel dan hun bevindingen en hieraan gekoppeld hun mening.
    @stockholder, ik hoop dat het FD een artikel wil maken over het shorten door Hedgefunds in Nederland.

    Wellicht kan zo een artikel en gesprekken met beursgenoteerde bedrijven een trigger vormen voor politici, de VEB, AFM en het ministerie van Financiën om dit serieus te onderzoeken en acties te ondernemen. Ik ben zelf er van overtuigd dat shorten door Hedgefunds zeer schadelijk is voor de bedrijven, de aandeelhouders en dus eigenlijk voor de Nederlandse samenleving.

    Ook IEX zou als beleggersplatform hier meer aandacht aan kunnen besteden, des te duidelijker de nadelige gevolgen bekend worden, des te groter is de kans dat er iets aan gedaan gaat worden. Op dit moment is mijn hoop gevestigd op Frankrijk, die een mogelijk verbod wellicht in EU verband kan uitrollen.

  7. [verwijderd] 6 oktober 2019 12:53
    Afleiding is een remedie…

    Short, dan wel Flow Traders, om maar wat te noemen, wordt ietwat te letterlijk genomen..
    Het eerste is een produkt welk ingezet kan worden bij, maar niet voor.., de richting, het tweede is slechts een bedrijfsnaam. Sommigen pakken het te letterlijk aan, of op, maar die instelling is te gemakkelijk genomen!..
  8. [verwijderd] 6 oktober 2019 13:09

    Naked short is verbannen...

    Nu shorter an sich, moeten ze ook verbannen.

    Na financiele crises heeft AFM en overheden, naked short verbannen.
    Voor de rest is er niks veranderd. Het leven is verder gegaan, met uitzondering dat banken geen aandelenhandel meer doen.

    Hedgefondsen zn de grootste dreiging. AFM, overheden hebben geen controle en flauw idee wat ze hebben losgelaten.

    Vermogen beheerders zoals BlackRock met 6 trillion aan belegd vermogen, kan en "zeker" een aandeel op slot zetten.

    Geen enkel partij kan hier iets tegen doen.

    Dus regels als volatiliteit, vrijheid, prijsvorming enz.... heeft geen zin omdat beleggers geen rol meer spelen in geheel.

    Banken zijn gestraft maar het gevaar is er al.
    Men zei vroeger ook, banken gaan nooit failliet en toen kwam de crises.

    BlackRock kan noooooit failliet gaan... en toen kwam....

    We leren het nooit en als je geld hebt, dan heb je het voor het zeggen en vermogen beheerders zullen ze geen pijn doen want de connecties en vriendjes politiek en belangen verstrengeling, daar kan AFM zelfs niks tegen beginnen.

    Met 6 trillion aan belegd vermogen, dan kun je flink gaan shorten.


  9. Brievenbus 6 oktober 2019 16:58
    quote:

    Snugger schreef op 6 oktober 2019 15:58:

    Nog maar weer even dan, short is een produkt welk ingezet kan worden bij, maar niet voor.., de richting.
    Heb je die niet door kun je net zo goed stoppen, je hebt verkeerde voorstelling van zaken, en blijkbaar bij AFM ook niet, en nooit, begrepen, treurig..
    Zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat anderen het wel door hebben, zelf AFM enigszins, alleen jij niet? :-)
  10. [verwijderd] 6 oktober 2019 22:03
    quote:

    Brievenbus schreef op 6 oktober 2019 16:58:

    [...]

    Zou natuurlijk ook zo kunnen zijn dat anderen het wel door hebben, zelf AFM enigszins, alleen jij niet? :-)
    Zo achterlijk ben 'k nu ook weer niet, short, dan wel long, is bij mij een wederkerend iets…

    Inderdaad, dit was een k week, voor m'n hond, en mij.. Maar zo is het leven, oneerlijk.
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links