Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Liveblog: Wéér ISM Index, BAM en GLPG

Liveblog: Wéér ISM Index, BAM en GLPG

Update 17:15 uur: Help, de bouwers... stikken

Weer dikke minnen voor BAM en Heijmans zonder nieuws of wat dan ook. VolkerWessels houdt nog aardig de voeten droog, dat wel. Natuurlijk, de conjunctuur gaat op papier de verkeerde kant uit voor deze cyclicals. Of moet ik ook zeggen dat de bouwers diep door het stof moeten, stikstof zelfs...?

Onthutsend dit. De aandelen zijn wel héél goedkoop, maar zolang de trend omlaag is? Zeg het maar. BAM staat in ieder geval op de laagste stand sinds heel lang.

Heijmans heeft ook betere tijden gekend.

Volkerwessels oogt ook niet zo okselfris, maar valt mee gelet op de concurrentie.

 


Update 16:05 uur: IS'M dat alweer waardeloos

Nee hè:

En krak, daar gaan we weer.

Al zakken de inkoopmanagersindices nog zo snel, de Fed Fund futures achterhalen ze wel, zei oma vroeger al:

 


Update 14:45 uur: Hallo CM.com

Boontje komt om z'n loontje? Hieronder heb ik een heel blog waarom Europa zo weinig tech heeft, maar dat was even buiten - waar anders - Breda gerekend. Okee, het is geen grote beursgang, maar Apple en Amazon zijn ooit ook - against all odds - in een garage begonnen. CM.com is dan weer in de schoolbanken ontstaan.

Afhankelijk van wat de markt bereid is voor het aandeel neer te tellen, wordt het bedrijf enkele honderden miljoen euro's waard. Nico heeft de cijfers al voor u uitgeplozen. Of u nou enthousiast bent of niet over dit bedrijf, leuk dat er een tech van eigen bodem naar het Damrak komt. Veel succes, CM.com.

Nog één ding, Nico vergelijkt in het stuk CM.com met het (veel en veel hoger gewaardeerde) Amerikaanse Twilio. Nou, dat kan leuk worden? Afwachten, maar een cyclische tech is doorgaans geen oase van rust en saaiheid.     

 


Update 12:45 uur: ASML

Woensdag 16 oktober voorbeurs komt er witte of zwarte Q3-rook uit Veldhoven (vergeet vooral de outlook niet) en onze vrienden van MS wurmen er nog even snel een koersdoelverhoging tussendoor. Dat maakt de adviesscore vandaag aldus:

  • Ahold Delhaize: naar €20 van €19 - Deutsche Bank
  • Altice: naar €8 van €7 - Deutsche Bank
  • ASML: naar €250 van €210 - Morgan Stanley
  • Aperam: naar €23 van €25 - JP Morgan
  • Alfen: naar €21,50 van €19 (buy) - Berenberg

Da's niks te veel en om deze update nog een beetje body te geven, snuffel ik even in mijn data. Eerst even de verwachtingen voor over twee weken en alvast voor het hele jaar:

De analistenconsensus is eigenlijk vrij sceptisch voor een aandeel dat maandag nog een all time high neerzette. De koopadviezen lopen terug en het gemiddelde koersdoel staat allang op het bord.

Op langere termijn zien de groeiverwachtingen er nog pico bello uit, hoewel de omzetgroei afvlakt tot single digit. Dat is goed om te weten bij zo'n duur aandeel als ASML.

Want duur is het zeker? Ik vind het zelf te rechtvaardigen voor zo'n kwaliteitsaandeel, dat al zeker tien jaar die dikke waardering iedere keer waarmaakt. Dat is alleen geen enkele garantie voor de toekomst, maar u bent natuurlijk niet voor garantie, maar juist voor risico op de de beurs. Anders verdient u niks.

Mooi om te zien trouwens dat de koers nog het meest volatiel is. De omzet- en winstverwachting is strak. Zeg maar gerust heel erg strak voor wat op papier een cyclisch aandeel is en dan ook nog eens in een meer dan holderdeboldere chipsector. 

 


Update 12:00 uur: Waarom Europa geen grote techs heeft

ASML-ceo Peter Wennink zeg vaak dat het moeite kost (internationaal) personeel te werven. Dat niet iedereen op deze planeet Veldhoven kan aanwijzen op de kaart, snapt hij. Waar hij over valt is dat Den Haag niets doet om de regio aantrekkelijk te maken. Al het geld voor leuke dingen gaat naar de Randstad, volgens hem.

Wat ons denk ik op de beurs opvalt, verbaast en misschien wel zorgen baart, is dat EU en Europa amper meedoen aan de internationale technologiewedloop tussen vooral VS en China. Ons continent kent geen kampioenen als Amazon, Alphabet, Facebook, Apple, Microsoft, Netflix, Tencent, Alibaba, Huawei of Baidu.

Natuurlijk hebben we Adyen en ASML bij ons, SAP en Infineon in Duitsland, Spotify in Zweden en ga zo maar door. Niettemin zit er niet één echt grote joekel tussen. SAP (€126 miljard) en ASML (€93 miljard) zijn meteen de grootsten. Amazon, Apple en Microsoft zijn echter respectievelijk acht, negen en tien keer groter.

Zo bezien blijft waardecreatie achter in Europa, want technologie wordt nu eenmaal het hoogste gewaardeerd op de beurs. Om maar te zwijgen van wat achterblijven op lange termijn voor economische, politieke en zelfs strategische gevolgen kan hebben. Hamvraag is: waarom blijft Europa achter? Dom zijn we niet.

Bloomberg heeft een verhaal hoe dit zou komen en wijst vooral in de richting van beloning van personeel. Het is volgens het persbureau voor Europese bedrijven moeilijk het grootste talent binnen te halen, want die kunnen in VS veel aantrekkelijker beloningspaketten krijgen. Citaat voor wie de link niet open krijgt:

When employees in Germany exercise options, they have to pay income tax on the difference between the fair market value and the strike price, and that rate runs from 14% to 47.5%. They also have to pay a 25% capital-gains tax on additional profits when they sell their shares.

In contrast, American employees typically pay a 0% to 20% rate on capital gains when options are redeemed, though they may have to pay additional levies when they’re exercised, depending on the timing and the type of equity incentive program.

For entrepreneurs and venture capitalists, the problem isn’t just about attracting top talent. The compensation bind may also be a big reason why Europe doesn’t produce world-beating tech companies at the same level as the U.S.

Is dit niet een beetje eenzijdig? Ja, maar het loopt wel op een cirkelredenering uit...

Other forces are at work, too. Even though they’re part of the European Union, member states remain a fragmented collection of markets that can’t muster the borderless scale achieved in America.

Plus, there’s the widely shared belief that European business culture simply doesn’t tolerate the experimentation and inevitable failures that are par for the course in, say, Silicon Valley.

While governments across the EU have devoted hundreds of millions of euros to venture capital-style programs to invest in startups, the one tool entrepreneurs truly want remains out of reach.

Die one tool kunt u raden: aantrekkelijke beloningspakketen.

 


Update 10:30 uur: Even opletten bij Galapagos

Galapagos is zowaar en zomaar stijger van de dag. Komt als geroepen. Beroerder nog dan ArcelorMittal is de biofarmaceut in spe het slechtste AEX-aandeel van de afgelopen weken. Een daling tegen een marktbrede stijging in zijn we niet gewend van Onno en de zijnen. Hier de maximale beweging van top naar bodem.

Relativeer dit wel, want dit jaar staat er nog altijd bijna een whopping +70% op het bord.

Op zich is en was er weinig tot geen nieuws in september, in ieder geval niet iets dat 20% prijsverlies zomaar kan verklaren. Of het moet zijn dat? De short-posities in het aandeel lopen langzaam op...

... en daar is vooral één partij verantwoordelijk voor. Niet de minste, inderdaad. Misschien geeft Sjon in één zin ook nog wel een aardige analyse.

Op zich is het denk ik niet raar dat het aandeel na de euforie en de koersexplosie deze zomer rond de Gilead-deal dipt of corrigeert. Het is wel opvallend en iets om over na te denken als u bullish bent op Galapagos: zelfs nu het aandeel al flink is gedaald, blijven de shorters zitten of breiden ze zelfs uit. 

Blijkbaar hebben ze sell-rapporten gelezen, zijn ze ervan overtuigd, of hebben ze doorgerekend en beredeneerd dat Galapagos te hoog staat. Dat hoeft u niet met ze eens te zijn, maar dit zijn natuurlijk geen pannenkoeken die spontaan een idee hebben, meteen kopen of verkopen en dan hopen en bidden dat het goed komt. 

Over grote jongens gesproken, Aat van Herks positie van 7,94% is onaangetast. Hij is blijkbaar onverminderd bullish op Galapagos, anders had hij wel wat afgebouwd of winst genomen. Speculeren, maar die 7,94% staat. Voorbehoud, Van Herk hoeft pas bij 5% of 10% te melden. 

 


Update 10:00 uur: InkoopmanagersindicesdDalen de koersen hier nu wat op?

Wéér tegenvallers. Het R-woord, ofwel recessie, gaat vast weer veel vallen vandaag. Om 16:00 uur is de Amerikaanse ISM non-Manufacturing Index aan de beurt. Zien of die beter doet dan die zeperd van zijn manufacturingbroertje maandag, die de sell-off van deze week veroorzaakte. 

 


Update 09:30 uur: Cijfers!

+7%

Coca-Cola geldt als schoolvoorbeeld van een van Warren Buffetts superbeleggingen, maar u ziet dat het nog beter had gekund. Wat een superaandeel, dat Pepsico.

Dit is minder, Tedje Baker komt met de tweede winstwaarschuwing dit jaar en nu zijn de rapen gaar:

Deze gaf ik u gisteren al, de verwachtingen zijn niet zo hooggespannen voor dit rondje. Wellicht is er al sprake van een winstrecessie. Niet leuk, maar we hebben ook wel heel vette jaren achter de rug. Het zou pas echt raar zijn als het nooit even wat minder werd.

 



Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 oktober 2019 10:54
    ik kan je anders wel genoeg redenen geven mbt Galapagos.
    1) Een deel winstnames na grote stijging tot 170+
    2) Periode zonder nieuws zorgt er al jaren voor dat het aandeel in een LT trend zit maar wel met de nodige schommelingen (kijk 5 en 10j grafiek maar na).
    3) Biotech index heeft laatste weken serieuze klappen gehad (IBB)
    4) Er moesten wat stoplosses uitgetikt worden. Gebeurde net voor de Finch3 resultaten ook. Aandeel dipte tot 78,x waar er heel veel turbo's rond €80 uitstonden. Het aandeel ging die dag van -8 intraday tot +1 om 2 dagen later boven de €100 te schieten (na resulaten Finch).
    5) Er stond nog een "gap" open. Als je heel goed kijkt is die gisteren gesloten over de plas (VS). In europa net niet gesloten (€128,15).

  2. Spaarvarken 3 oktober 2019 11:13
    In het maanddraadje van Galapagos wordt naast een enorme hoeveelheid onzin ook frequent ingegaan op de shorters die de schuld zouden zijn van de al bijna 2 maanden durende afkalving van de koers en die daarbij nog net niet worden beschouwd als met handgranaten gooiende criminelen. Ik ben het met de voorgaande reactie eens dat er sprake is van een te verwachten koersverloop zolang er gaan serieus nieuws is. Met het uittikken van een serie turbo’s long tot 132 is denk ik de weg omhoog weer mogelijk, zij het dat op een slechte beursdag altijd nog een mogelijkheid is om te duiken naar een nog lagere DL. Dit alles op basis van de verwachting dat er geen lijken uit de bekende kast komen
  3. [verwijderd] 3 oktober 2019 12:27
    Why it’s so hard for entrepreneurs to get really rich in Europe

    Dat is in Europe geen hoogste doel om entrepreneur te worden.

    Amerikanen meten zich inderdaad vaak af aan 'how much money I made'.
    Bij ons zijn ze vooral trots op hoeveel geld ze opgehaald hebben (van investeerders, banken, fans, familie, het maakt niet uit). Dat geld zien ze dan wel vaak als gift om in idealistische projecten te mogen verbranden. Zoals deze boyanslat.com/
  4. forum rang 5 theo1 3 oktober 2019 14:00
    quote:

    Bowski schreef op 3 oktober 2019 12:27:

    Why it’s so hard for entrepreneurs to get really rich in Europe

    Dat is in Europe geen hoogste doel om entrepreneur te worden.

    Amerikanen meten zich inderdaad vaak af aan 'how much money I made'.
    Bij ons zijn ze vooral trots op hoeveel geld ze opgehaald hebben (van investeerders, banken, fans, familie, het maakt niet uit). Dat geld zien ze dan wel vaak als gift om in idealistische projecten te mogen verbranden. Zoals deze boyanslat.com/
    Ik denk dat het eerder in meer culturele dingen zit:
    1- hang naar zekerheid en vastigheid. Dat gaat nu eenmaal niet lekker samen met startups die net zo goed failliet kunnen gaan als een succes worden.
    2- fixatie op "oude" industrieën: auto's in Duitsland, Schiphol, de Rotterdamse haven en waterbouw in Nederland, dat soort dingen. Natuurlijk moet je de dingen waar je sterk in bent niet verwaarlozen, maar je moet je er ook niet blind op staren.
    3- veel te sterke positie van gevestigde belangen. Toen Nederland een innovatieplatform kreeg (weet je nog wel, onder Balkenende), werd dat meteen op maat gesneden voor Philips, Unilever en DSM. Daarmee stimuleer je dus de gevestigde orde, niet het hele nieuwe.
    4- bij veel risico nemen hoort ook veel geld verdienen als het lukt. En daarmee krijg je heel snel scheve gezichten in Europa, want de verpleegster en de onderwijzer blijven achter met een fooi van een loontje. Je krijgt heel snel verhalen over zakkenvullers. "Zakkenvullers" zijn meestal gewoon andere mensen die wel succes hebben.
    5- bij veel risico nemen hoort ook dat dingen mislukken en dat je (misschien wel meermalen) failliet gaat. In Europa geldt dat al snel als gezichtsverlies en kan je dat heel gemakkelijk de rest van je leven nagedragen worden. Voor je het weet heb je "een vlekje" en dan kom je nergens meer binnen. Dan kijk je wel uit.
    6- een defensieve en zelfgenoegzame houding als je een keer een voorsprong had. Met GSM had Europa een voorsprong. Met de volgende innovatie was die meteen weer weg. Er kwam geen vervolg op. Nokia waande zich onaantastbaar en zie wat er van over is.
    7- managers die in de eerste plaats manager zijn, met niet al te veel inhoudelijke kennis. Bij biotechs is het vanzelfsprekend dat de directie bestaat uit artsen en biologen. Daar gaat het dan ook meteen een stuk beter, in die sector zijn er toch wel aardig wat successen. Maar in de IT sector is het een uitzondering dat de directie bestaat uit programmeurs, of dat daar überhaupt technische experts in zitten. Het meest IT'erige dat de meeste IT topmannen doen is excel sheets vullen. Dat heb ik altijd heel vreemd gevonden. Een Nadella, een Cook, een Zuckerberg, die hebben wél inhoudelijk verstand van IT. Dat maakt ze niet meteen aangename mensen, maar ze weten wel waar ze het over hebben.

    Ik ken meerdere heel slimme mensen hier en die vertrekken niet naar Silicon Valley om rijk te worden. Dat betekent namelijk nogal wat: je laat je hele leven achter. Natuurlijk bestaat het verschijnsel, maar ik denk niet dat het zo groot is dat het een verklaring is voor het achterblijven van Europa.
  5. [verwijderd] 3 oktober 2019 15:51
    Wordt mooi bij Galapagos.

    1e medicijn (filgotinib) gaat naar de markt en kan in 11 ziektes werken. Fantastische veiligheid, verdraagzaamheid en werkzaamheid voor mensen die dagelijks pijn ervaren.

    Vind het gedurfd van die shorters.

    Filgotinib komt weer vol in beeld komende weken, en dat heeft altijd voorspoed gebracht voor Galapagos.

    Galapagos/Gilead Q4 2019 nieuws omtrent Filgotinib:

    1) Sjogren's en CLE fase 2 data van studies
    2) Psoriatische artritis fase 3 studie start
    3) Filing Japan voor marktintroductie t.b.v. reumatische atritis
    4) ACR conferentie met (mogelijk) 52-weekse data als late breaker
    5) Filing USA met mogelijk de PRV-voucher voor marktintroductie t.b.v. reumatische atritis

    Daarnaast verwacht ik een zeer mooie nettowinst Q3 2019 op de borden door gigantische deal die is gemaakt met Gilead.

    Veel voorspoed te verwachten voor Galapagos. Succes aan een ieder!
  6. Wolff in schaapskleren 3 oktober 2019 16:36
    quote:

    Paniek op de beurs? schreef op 3 oktober 2019 16:28:

    Herhaling van 2008?
    Get a life. Zo slecht staat alles er nog lang niet voor; met dank aan de centrale banken die wellicht iets helemaal verkeerd doen voor de lange termijn, maar met al haar acties op de korte termijn de markten doen stijgen (maar: gaat eens de bubble knappen of kan 't langzaam leeglopen)?
  7. Heinz 3 oktober 2019 17:26
    quote:

    Eensteen schreef op 3 oktober 2019 11:13:

    In het maanddraadje van Galapagos wordt naast een enorme hoeveelheid onzin ook frequent ingegaan op de shorters die de schuld zouden zijn van de al bijna 2 maanden durende afkalving van de koers en die daarbij nog net niet worden beschouwd als met handgranaten gooiende criminelen.
    Het is idd niet te doen om op alle onzin in het maanddraadje te reageren. Het niveau is omgekeerd evenredig aan het aantal deelnemers.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links