Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Don't fight central banks

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 13 september 2019 09:48
    Die analisten vinden 20 miljard per maand misschien weinig, maar het is heel veel. Dat is 240 miljard per jaar, dat is bijna de hele Nederlandse begroting. En dat voor onbepaalde tijd.

    Dus of de obligatiemarkt in elkaar stort, hangt helemaal van de ECB af, want die bezit de markt effectief. Je liet gisteren al zien dat centrale banken zowat 3/4 van alle obligaties met negatieve rente in handen hebben en pensioenfondsen nog eens een slordige 20%. Dan blijft er weinig over. Er is in die dingen dus niet echt een markt.

    Als de ECB die obligaties op de markt dumpt, dan storten de koersen waanzinnig in en gaat de ECB failliet. Dat gebeurt dus niet. Dus ooit zal de ECB gaan doen wat de Fed nu al doet: niet meer kopen en aflopende obligaties niet meer (allemaal) vervangen. Dan moeten overheden hun obligaties weer op de echte markt verkopen aan echte investeerders en ik vermoed dat we dan geen negatieve rentes meer gaan zien. Want zinnige mensen investeren dus inderdaad niet in negatieve rente: dat doen dus alleen centrale banken en pensioenfondsen.

    De situatie is totaal bizar geworden. Monetaire financiering mag niet van de statuten, maar ongebreideld geld uitlenen voor negatieve rentes wel. De ECB mag niet rechtstreeks geld in de schatkist storten, maar wel uitlenen en er geld bijgeven. De ECB heeft dringend nieuwe statuten nodig.
  2. [verwijderd] 13 september 2019 12:14
    Er valt geen vuur met vuur te bestrijden. Ten aanzien van rente is precies wat hier gebeuren gaat, met de richting van het vuur, of crisis, mee, die ze nu juist willen bestrijden...
    Je kunt op je klompen aanvoelen dat het niet werken gaat, over destructiever nog maar niet gesproken...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links